Baştan belirteyim, söyleyeceklerimin hiç bir bilimsel dayanağı yoktur, varsa da benim haberim yoktur;
Antreman öncesi, esnası, sonrası her aşamasında içip bu işi tecrübe etmişliğim bolca bulunuyor.
1- Antreman öncesi akşamı, örneğin cmt akşamı güzelcene içmişim sabah da bisikletle antreman yapılacak;
Ertesi güne zaten oldukça fazla su kaybetmiş, kaslar kendinden geçmiş lapa gibi uyanıyorsunuz, hele bir de içilen gece alkol sigara birleştirildiyse, ertesi gün antremanı performans yerlerde bile değil yerin dibinde adeta. Antremana zaten eksi su ile başlamışken antreman esnasında vücudun su ihtiyacını karşılamak neredeyse imkansızlaşıyor ve bence ölüme kadar gidebilecek sorunlara gebe olabilir.
Sürüşten hemen önce 1 bira veya bir shot basit alkol, başlangıçta performansı yüksek tutup, düşüşü hızlandırıyor.
Downhill vb. şeyler yapacak isem parkura araçla çıkarken bir tane bira içmem iniş performansımı %20-30 iyi yönde etkiliyor, bunun sebebi de cesaretimi arttırıyor ve biraz daha gözü kara inebiliyor olmam. Yani benim gibi korkak değilseniz sizde bir işe yaramayabilir.
2- Sürüş esnasında;
Sürüş esnasında alkol alımı başlı başına mantıksız bir durum, zaten bisiklete binmişsin, zevk aldığın bir işi yapıyorsun, niye bir de alkolü işin içine sokasın ki. Diyelim ki soktun, zaten performans sürüşüne çıkmamışsın demektir. Hem performans sürüşüne çıktım, hem de sürerken içerim diyorsanız, çok su kaybetmenize neden olup kesinlikle performansı düşürüyor.
3- Sürüş sonrası;
Ağır bir antreman yaptıysanız, çok çabuk kafanız güzel oluyor ve çok çabuk uyuyorsunuz, aşırısının mutlaka zararı vardır ama ağır veya hafif antreman sonrası bahçede oturup bir tane buz gibi bira içmeyi seviyorum. Veya makarna bira da güzel oluyor, hem bir yerde ibadet.