Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

PlastiDip Uygulama Rehberi

Scudo
Zamanında eşimin bisikletini boyamak istiyordum ama tecrübeli olmadığım ve üşendiğim için denemedim. Bu kadar pratik bir yolu olduğunu bilseydim mutlaka denerdim. Zaten İzmir'deyim. Teşekkürler paylaşım için.
Bu arada imzanıza da bayıldım bir Beşiktaşlı olarak :)

@Atilla Gobel Bey plasti dip ile ilgili sonradan herhangi bir şikayetiniz oldu mu?(yıkama esnasında sökülme,kenarların kalkması vb.)Ben şeffaf olanını yeni alacağım karbon bisikletin çiziklere taş sekmelerine karşı boyasını korumak amacıyla uygulamayı düşünüyorum fakat koruyalım derken bisikletin üzerindeki boyayıda berbat etmekten korkuyorum.Karbon bisiklete uygulama konusundaki düsüncelerinizi öğrenebilir miyim?

@Giantdefy Karbona bir uygulama yapmadım. Ancak tüm yüzeylere uygulanabiliyor diye biliyorum. İlk mesajımda verdiğim linkte ilgili firmayı arayarak sorularına cevap alabilirsiniz. Bence karbon konusunda hiçbir sıkıntı çıkarmaz. Siz yinede arayıp öğrenin.

Merhabalar. Sevgili @Atilla G. ve @Kuzey Ege' nin yapmış oldukları açıklamalar ve uygulamalar ile geçen hafta 2 adet mat siyah plastidip boya aldım. Nerede uygulayacağıma karar veremedim. Arkadaşımın bahçe katındaki dairesinde, bahçede başlayalım dedik, hava bir bulutlu, bir rüzgârlı, bir güneşli, cesâret edemedim. En sonunda binâmızın sığınağında bu işe başlamaya karar verdim; ancak birkaç gün beklemek zorunda kaldım. Plastidip uygulama rehberinde, uygulama için ortalama 20 derece sıcaklığın olması gerektiği yazıyordu, mâlum, sığınak binânın alt katında ve oldukça serin. Cumartesi günü evden aldım termometreyi sığınağa koydum, iki gündür 16 küsür dereceyi gösteriyordu, bugün 18 dereceye çıkınca, @Kuzey Ege' nin dediği gibi "elimi alıştırmak üzere maşadan başlamaya karar verdim."
İki gün önce bisikleti tertemiz yapmıştım. Bugün, maşayı ve gövdeyi asmak için havalandırma borusu çok uygun göründü; nalburdan içi çelik dışı plastik ip aldım, düğümüme her ne kadar güvenemesem de, ipleri doladıkça doladım, boyama sonuna kadar da sıkıntı olmadı (şu an kurumadalar, umarım düğümlerim çözülmemiştir).
Boyamaya geçmeden 7 dakika kadar spreyi çalkaladım. Etiketleri sökünce maşa bembeyaz oldu, ilk katı attığımda "bu işi beceremeyeceğim, kapatmaz herhâlde" desem de, ikinci katı atınca neredeyse simsiyah oluverdi. Plânım bugün maşa, yarın kadro şeklindeydi, maşada 3.katı atıp arada da 20 dakika bekleyince, "bu arada da kadroya geçeyim." dedim ve kadroya ilk katı atınca yine ümitsizliğe düştüm, kırmızı yazıyı kapatması mümkün değil, olmaz." dedim. Gerçi bu tip şeylerin moral bozukluğunu en fazla bir-iki dakika yaşarım. Sonuçta olmasa ne olacak, alacalı-bulacalı biner pedallarım. Neyse, maşaya ve kadroya 6 tam kat attım, boyanın dibini görünce, bitsin diye püskürttüm bitirdim. Yalnız ilk boyayı hunharca harcamışım. Neredeyse tamâmı maşaya gitti, kadronun ikinci katının ortalarında ilk kutu bitti.
Şöyle olumsuzluklar oldu: Elimdeki ince eldiven sününce birkaç defâ spreyin ağzına geldi ve boyayı kadroya damla damla püskürttü. Kaplamanın 5.katında falan, eldiveni çıkarttım (eldiven şart değil de maske iyi oldu), bu kez de kollarım öyle yorulmuş ki yarım basınca yine damla damla püskürdü. Bileklerimin bu kadar yorulacağını düşünmemiştim. Oysa videolarda çocuk oyunu gibi görünüyordu; demek ki göründüğü kadar kolay değilmiş. Öyle ki; son katı atmak için verdiğim 20 dakika molada eve çıktım, o sırada komşu geldi, aidatı verecekmiş, aldım (binâda yöneticiyim bu arada), makbuzu doldururken yazdığım yazı sol elimden çıkma gibi çok çirkindi, o anda kahkaha attım :)
Neyse epeyce yazdım, şu anda kurumaya bırakalı 3 saat oldu (1 saatte kuruyormuş), asıldıkları yerde duruyorlarsa indireyim, şimdi düşmemişlerse sabaha kadar o düğümler çözülür :)
3 saat evvelki fotoğraflar da şöyle:

Ekleme: Sevgili @Atilla G. 'ye konu, açıklamaları ve tavsiyeleri için, @Kuzey Ege' ye de sorularımı yanıtlandırdığı ve yine verdiği tavsiyeler için teşekkür ederim.

Dosyalar

• 20160606_170849.jpg
    20160606_170849.jpg
    113,6 KB · Okunma: 156
  • 20160606_155457.jpg
    20160606_155457.jpg
    35,5 KB · Okunma: 145
  • 20160606_200557.jpg
    20160606_200557.jpg
    59,6 KB · Okunma: 157
  • 1.jpg
    1.jpg
    105 KB · Okunma: 161
@7haiku gayet guzel olmus gibi gorunuyor, son durumu merakla bekliyoruz.

@Kuzey Ege Biraz evvel asılı olduğu ipten indirdim, yere gazete sererek 12 saatlik beklemeye aldım. Kadronun (maşanın da) yüzeyi, dokununca pütür pütür kıvamda, ele geliyor. Böyle mi kalacak bilemiyorum, ben de merakla bekliyorum :)
Bu arada şu iki bilyadan küçüğünü mü maşanın alt kısmına takıyorduk, unuttum :) Yarın denediğimde belli olur sanırım.

Dosyalar

• 20160606_180223.jpg
    20160606_180223.jpg
    105 KB · Okunma: 55
Evet yüzey pütür pütür kalacak. Ben jantlara uygulamıştım basınçlı yıkamada atmadı ama en ufak sürtmede kalktı, ondan sora soyulmaya başladı. İlk boyarken metalik görünsün diye siyah üzerine yaldızlı spreyi vardı onu attım daha sonra tutturamadım, bence tek renk atın tamiri kolay olsun, soymaya çalıştığımda çok derin yerlere elim girmediğinden tam soyamadım, düz yüzeyler hemen geldi.

• Beğen
Tepkiler: 7haiku
@MrtAkd Yedek olarak bir kutu mat siyah daha almayı düşünüyorum. Ufak tefek çatlamalar olursa kapatırım. Bu renk hoşuma gitti.

Kaplama işim 13-14 gün evvel bitmişti, fotoğraf paylaşacaktım, bugün mümkün oldu. Bu iki haftada üç yerde kabarma oldu :) Kadro alın borusundan geçen fren kablosu minik bir aşındırma yapmış, diğer ikisi de kadro üst borusunda. Üst borudaki, sanırım, bisiklet bakımı esnâsında tamir sehpasının kelepçesinin kadroyu sıkması sonucu oluşmuş. Aşınmalar ilerleyecek gibi görünmüyor, yine de bir kutu yedek alıp gerektikçe yama yapasım var. Bunlarla birlikte mat siyah çok hoşuma gitti. Eğer aşındırmaları durduramazsam kaplamayı söküp aynı renkte fırın boya mı en iyisiydi bilemiyorum, boyatmak isterim.
Bisikleti kaplamaktaki niyetim ise, marka ve yazılardan hoşlanmamam ve sâde görünmesini istiyor olmamdı. Jantlardaki marka yazısını söktüm, ön aktarıcıdaki ve aynakoldaki yazıları çıkardım, kilometre saatim vardı, geçenlerde düşürmüşüm, yenisini alacaktım, ne işim var benim saatle, günde 200 km. yapsam ve bunu biliyor olsam ne olacak diye düşünüp kabloları ve saat yuvasını, mıknatısını çıkardım, zil vardı, "acelem ne ki, dikkatlice sâkin sâkin pedallarım diyerek bunu da söktüm, suluk taşımıyor, çantamda 1, 1 buçuk litrelik şişe dolaştırıyordum, suluk da takmayacağım sanırım ama sırtım da fenâ terliyor :) Yalın bir bagaj ve bagaj çantası alabilirim sonra. Kadro çantası taşıyordum, bunu da sırt çantamda gezdiyorum :)
Ha bunları kullandığım markada-modelde değil de pahalı ve üst düzey markada yapar mıydın diye sorarsanız, hiç şüphesiz "yapardım, yaparım." derim :)
Fotoğraflara gelirsek:

Dosyalar

• 20160615_184735.jpg
    20160615_184735.jpg
    251,7 KB · Okunma: 117
  • 20160615_184744.jpg
    20160615_184744.jpg
    295,4 KB · Okunma: 109
  • 20160615_184753.jpg
    20160615_184753.jpg
    199,8 KB · Okunma: 103
  • 20160615_190358.jpg
    20160615_190358.jpg
    109,9 KB · Okunma: 109
  • 20160615_190416.jpg
    20160615_190416.jpg
    119,9 KB · Okunma: 101
  • 20160616_194824.jpg
    20160616_194824.jpg
    151,6 KB · Okunma: 117
  • 20160616_194844.jpg
    20160616_194844.jpg
    169,4 KB · Okunma: 110
  • Beğen
Tepkiler: suyunsesi
çok güzel sade ve gözalıcı görünüyor.
bende carraro224 üme yapmak istiyorum ama hala bir turlu cesaret edemedim.

@Mehmet Vidinli Teşekkürler. Bende cesâretten etmekten ziyâde heyecan vardı. Kadro çatlamadıktan sonra boyası kalkmış, çizilmiş ya da boyayamamışım çok önemli değildi benim için. Örneğin kadroya ilk katı attıktan sonra "bu işi yapamam, bu ne böyle diye" düşünmüş, "amaaan ne olacak ki, pedalı çevirince yine gidecek, bisikletin biçimi önemli değil işte" diye teselli etmiştim kendimi :)
Demem o ki, beceremeyecek bir şey yokmuş. Bisiklet parçalarını tamâmen sökeceksiniz (ki iyi ki sökmüşüm, bisikleti daha yakından tanımış oldum), temizleyeceksiniz, plastidipi kullanım kılavuzuna göre uygulayacaksınız.
Mâliyeti de şöyle oldu: 2 kutu plastidip, 80 lira. Gittiğim iki bisikletçide satılık zincir sökme-takma ve aynakol sökme-takma âleti bulamadığım için her ikisini bisikletçide söktürdüm, 15 lira da bu. Aynakolu ve zinciri tekrar taktırsam bunlar için yine 15 lira verecektim (bunu yapmak yerine bir yıldır tam bakım yaptırmadığım için 50 liraya tüm bakımını yaptırmayı daha uygun gördüm). 10-15 lira da kaplama öncesi bisiklet temizliği için harcadım. Bununla birlikte yedek bir kutu daha plastidip alıp gerektiğinde yama yapmak için köşeye koymak gerek.
Yâni, eğer tek renk yapmak istiyorsanız bu mâliyetlerle bisikleti boyatma mâliyetini kıyaslayabilirsiniz. Eğer 80' e 100 liraya kalıcı boya yaptıracak olsaydım boyayı tercik ederdim büyük ihtimalle. Boyama işi ne kadar mâl olur araştırmadım, kendim kaplayayım istedim.

Merhabalar, öncelikle forumda günlerdir yaptığım araştırmalar sonucunda kadromu PlastiDip ile boyamaya karar verdim. Aslında beyaz bir kadrom var ve çok temiz zaten bisiklette çok yeni sayılır 2 kez falan kullandım henüz. Boyamakta ki amacım kadrodaki hoşuma gitmeyen yazıları silmek. Yazılar sticker gibi değil, hafif kabarık boyayla yazılmış yazılar ve logo. Normal spreylerle boyama çok zahmetli ve garantili bir iş değiş ve kendime de güvenmiyorum açıkçası. PlastiDip ile 6 kat boya atıldığında eskiye çevirmek istediğin zaman kolay sökülebildiğini söylüyorlar. Bisikletimi eski haline çevirme isteğim olmaz büyük ihtimalle. Bu yüzden 1 kutu PlastiDip ile 4 kat boya atsam uzun süre kalıcı olur mu merak ediyorum. Eğer yazı silme ile ilgili pratik bir yol var ise bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler. (Mat siyaha boyamak istiyorum)

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Eski bir plastidip bayisi olarak soyluyorum, lokalden ziyade parca parca ya da tumden kaplamak en sagliklisi olur. Istediginizde orjinale kusursuz sekilde donersjniz

• Beğen
Plastidip ne kadar sağlam peki adam akıllı boyadıktan sonra düzgün kullanımda ömrü nedir bu ürünün. Kullanan arkadaşlar ne diyor bu konuda. @DDŞ

• Beğen
@isasntrk

Kendi aracimin jantlarinda kullaniyorum uzun suredir. Sikinti yasamadim.

Cizilmeye musait bir urun. Surtunmeye karsi pek dayanikli degil. Ancak kapladigi yuzeye hic bir zarar vermez. Soktugunuz zaman en ufak bir etki bile birakmaz ardinda. Cok alengirli yerleri kusursuz kaplayabilirsiniz.

Surtunme haricinda dezavantaji yok diyebilirim

@DDŞ Peki atıyorum bir tarafı sürtüldü ve alttaki boya göründü yama gibi tekrar uygulama yapılabiliyor mu acep :)

• Beğen
Tepkiler: Gixxer
@isasntrk

Yama yapmak mumkun. Fakat benim gozume batiyor yamanan yer. Yama izi belli oluyor. Onun yerine parcayi sokup yeniden kaplamak daha hos.

@DDŞ Bende komple bisikleti kaplamayı düşünüyorum da :D Teşekkürler. Kaplama üstüne başka bir kaplama tutuyor mu bunlarda misal siyah boyadık üstüne de kırmızı ince bir çizgi çekmek istiyoruz olur mu ki :D

@DDŞ

1 kutunun fiyatları ne aralıkta ?

Geri