Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Poponuz ağrıyor mu?

Oturduğum yerlerden kasıt sele ise sele değiştirilebilir. Ama organımızsa jelli veya pedli tayt işe yarıyor.

Scudo
Bisikleti ilk sürdüğümde pedli tayt olsa da ağrı ve acı günlerce geçmiyordu.
Şimdi ise tayta bile gerek kalmıyor.
Ağrı sızı hiç yok.

pedli tayt kullanıyorum, popomda ağrı olmuyor ancak yokuşlarda eğilip küçüldüğüm zaman kasıklarıma baskı oluyor, sonrasında ağrısını çekiyorum. bunun için ne önerirsiniz? 150 liraya kadar bütçe ayırabilirim (eğilmediğim zamanlarda da oluyor baskı ama daha çok yokuşlarda)

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
@MBB

Seleyle oynadım ama çok sert bir sele, bana pek uygun değil sanırım ama yine de deneyeceğim tekrar. Brooks beni aşıyor maalesef. biraz daha uygun çözümler bulmam lazım

• Beğen
Tepkiler: Yuppata
Aynı sele ve pedli tayt kullanılmasına ve sele açılarınında eşit olmasına rağmen ağrı olayı kişden kişiye değişiyor.Kişinin anatomisi ile alakalı sanırım.Kullandiğım sele mahalle bidikletçisinden 35 tl lik san marco marka turumsu bir sele.Pedli tayt denedim ama hiç kullanmadım.Evet ağrı çekenler için sele olayı önemli.Belli bir fiyatı gözden çıkaracaksın.Ama bazı seleler var fiyatlı olmasına rağmen resmen insan neslinin tükenmesine sebep olacak cinsten:)Pedli tayt bir yana dursun k.ça yaylı yatak koysan yine fayda etmez o derece yani:)İnsanlık için bu tip selelerden mümkün mertebe uzak durmak gerekir:)

@Candan Biberci

Cevabınız için teşekkür ederim ^^ Bu seleleri nasıl seçicem veya nasıl uzak durucam peki? Kimi jelli olsun diyor kimi yastıklı olsun diyor kimi düz olsun plastik olsun diyor. Kafam karıştı açıkçası :/

@Ahmetkhrmn hocam sizin sorununuz popo agrisi degil one egilince on taraflarin ezilmesi.
Brook maalesef cozum olmaz(bende var)
Brn sq labs marka selelerle cozdum.

Arka kismi yani kalca kemiginin oturdugu kesim yuksek olacak, orta kisim ise alcakta olacak. Yoksa ezilme olmasi kacinilmaz.

Bike-components.de sitesibde sq labs selesini bulursunuz ancak en ucuzu 70euro falan...

Yol bisikletinde ilk yıl geleneksel pişik yılıdır zaten :D Tecrübe yılı. Sonradan yavaş yavaş anlıyorsunuz, Sürüş esnasında aralıklarla o bölgeyi rahatlatmanız gerektiğini (en basitinden otur kalk, veya hafiften duruşunu değiştir) yani aynı yere uzun süre basınç binmesini engelle. Bunu yapmanız aynı zamanda o bölgenin hava almasını da sağlıyor.

Aynı zamanda bu yıl, sizin bisiklete alışma yılınızdır. Hiçkimse ağrısız alışamaz. Vücudunuz, zamanla seleye alışacak, zamanla bu ağrılar kaybolacaktır. Siz yeter ki silverdini hayatınızdan eksik etmeyin :D

http://www.sanalhastanemiz.com/resimler/Silverdin_yuzde1_40_g_02082010.png

İlk yıl aynı zamanda sele deneme yılı olarak da bilinir :D Ben 3. selemde başarıya ulaşmıştım mesela. Kimimiz şu ortası delik selelerde daha rahat ederiz, dediklerine göre o bölgeden geçen damarların sıkışmasını engelleyip, rahat sürüş sağlıyormuş. Ben onu da denedim fakat bu sefer de kemiğim çok rahatsız olmuştu. Yani bana göre değil :(

Bir diğer problem de selenin olması gerekenden yukarıda olması. Bu neye yol açar? Bildiğiniz gibi bisikletle 3 noktada temas halindeyiz. Yani kilomuzu bu 3 nokta paylaşıyor. Gidon-sele-pedal. Sele olması gerekenden yukarıdaysa, sele bölgenize binen yükü birkaç kilo arttırmışsınız demektir, bunun da çilesini mutlaka çekersiniz :) Benzer şekilde, seleniz olması gerekenden çok aşağıdaysa yine koltuğa oturur gibi seleye oturursanız vücudun %90'ını sele taşıyorsa yine problem olur. Fakat seleyi aşağıda kullanma eğilimi biraz da tarzla alakalı. Yani bir hata değil. Bu durumda süngeri (veya jeli, pedi) fazla sele kullanırsanız amacınıza ulaşırsınız :D Size koltukta oturuyor hissi verir gerçekten de!

Sele yüksekliğini doğru ayarlamak için, yaygın bir test, topukla pedala basıp ayarlamak:
http://i275.photobucket.com/albums/jj313/bademvamavis/How-to-properly-adjust-the-bike-saddle-height1.jpg

Selenin bir de ileri-geri ayarı gerekir. Bunu da bir ip yardımıyla yapabilirsiniz. ipin ucuna ağırlık bağlayıp, pedala resimdeki gibi yere paralel olacak şekilde ayağınızı koyun. Tam olarak dizinizden başlayan ip, pedala bastığınız yerden geçmeli. Selenizi bunu tam olarak gerçekleştirecek şekilde ileri veya geri kaydırınız.

440_detail.jpg

Eh son ayar da senin eğim ayarıdır :) Çoğu sele yere paralel olarak ayarlanır. Sizin yapınıza ve bisiklet üzerindeki duruşunuza göre +2 -2 derece eğim yaparak selenizi kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

https://www.canyon.com/img/cache/a93b7536033d328432d6a4c63214e3a7.jpg

Değinmemişim ama, en önemlisi de pedli tayt kalitesi. Piyasada gerçekten çok fazla çeşit pedli tayt var ve bunların kaliteleri de büyük farklılık gösteriyor. Küçük bir örnek, decathlonun(btwin) pedli taytları, sizi 2-3 saat idare edebilir belki ama 4-5 saat asla.. Eğer sürüşleriniz uzunsa, pedin kalitesine biraz yatırım yapmak zorundasınız.
https://trentinobikewear.nl/2601-thickbox_default/free-aero-race-bibshort-kit-version-fietsbroek-heren-zwart-geel.jpg

Hangi seleyi denersem deneyim 2 saat üzeri turlarda 3 Senedir bisiklete binmeme rağmen hala ağrı oluyordu, taaki seleyi biraz indirene kadar, dedim bu zamana kadar boşa ağrı çekmişim sorun selenin gereğinden yüksekliğiymiş..

@Serkan Mıstınoğlu beyde tam ben yazarken bi üstümde bu konuya değinmiş.. :harika:

Viscolu sele var mı?

@Taxonera evet, mesela şu selede "Slow Fit Foam is a visco-elastic material" yazıyor.
http://media1.rosebikes.de/product/370/2/1/2121264_1.crtsnyr2yy.jpg
Fakat bu tip oldukça geniş ve kocaman seleler bayan selesi olarak geçiyor. Forumda daha önce de konuşmuştuk, erkekler de kullanabilir :D

Serkan beyin söyledikleri cok dogru. Bunun yaninda kalca kemiklerinizin arasindaki mesafeyi bir karton ve kartonun uzerine koyacaginiz aluminyum folyoda 3-4 dakika oturup sonra kalkip iki basinc noktası arasini ölçerek bulabilirsiniz. Sonra da cikan sonuca 2 cm ekleyip alacaginiz selenin genisligini bulabilirsiniz.
Daha da genis sele alirsaniz bu defa da surtunmeden dolayi acı çekmeniz muhtemel.

Daha sonra egimli veya dumduz, ortasi çukur olan olmayan, yumusak veya sert gibi farkli sele tiplerinden birini deneyebilirsiniz.

Varsa arkadaslarinizin selesini de denemenizi tavsiye ederim. Ne kadar farkli sele denerseniz o denli guvenilir bilgi edinrsiniz. Fotografa bakip secmek gercekten biraz piyango.

Ben selemi cok seviyorum, baska marka da asla düşünmem, sele ararken cektigim sikintilari bir ben bilirim. Sadece bellki hafiflemek adina ayni markanin daha hafifini düşünebilirim. Siz de sele ararken umutsuzluga dusmeyin size gore bir sele kesinlikle var. Ama en konforlu seleen genisi ve en yumusagi diye dusunmeyin.

aklımda yine deli sorular :D ortası delik sele çok az kullanma fırsatım oldu ve fizik arione
seleme de alıştım agresif pozisyon kullandığım için flat sele ler de rahat ediyorum ama arione de tam kasıkların orada ilk 10-15 dk rahatsızlık oluyor sonra geçiyor uyuşuyor herhalde :D şimdi bunu gözüme kestirdim hem flat hem ortası boş denemek lazım diye düşünüyorum ama pekte ucuz değil namussuz :)

http://static.jensonusa.com/images/Color-Image/Zoom/2/G00014RX.jpg

@Serkan Mıstınoğlu Kaliteli ve uzun sürüşlerde de idare edecek pedli tayt önerir misiniz rica etsem?

@1dost tabiki, şu sitenin "pro team clothing" adı altındaki tüm taytlar :D

(link)

Kısaca, Nalini,Castelli,Santini,Rapha gibi markalar. Bu arada siteden de anladığımız kadarıyla FDJ takımının taytları Btwin markaymış, fiyatları da 400 liraya yakın. İlginç bir bilgi :)

Adsız.png

ağrımıyor.. önce iyi bir sele sonrası tamamen alışkanlık meselesi :cool:

Geri