@Aytaç Biber
Konuyu çok ince yerinden yakalamışsınız,sevgili İhtiyar abimizde samimiyetle açıklamış.
Şu aralar benimde kafamı kurcalıyor bu durum seyrettiğim bir tv dizisi sebebiyle.
Suç,ceza,yargı,etik, ahlak vs...???
'House' dizisini belki bilirsiniz.Açıkçası ben de iki ay önce tesadüfen izlemeye başladım fx kanalında.Şu ara eski sezonları her gün veriyorlar gün içinde ve gece belirli saatlerde.Bilmeyenler için kısaca genel çerçeveyi çizeyim.House adlı abimiz bir enfeksiyon uzmanı ve ekibiyle birlikte her bölümde sıradışı bir vakayı ele alıp çözmek için uğraşıyor.Klasik bir amerikan sonlarıyla bitmeyebiliyor da bölümler.Sakat kalma,iyileşme,ölüm vs...
Geçtiğimiz haftaki bir bölümünde,çok ünlü bir bisiklet yarışçısı yarış sırasında rahatsızlanıyor ve hastaneye yatıyor. House klasik olarak anamnez alırken söyle bakalım hangi ilaçları kullanıyorsun? diyerek direkt damardan giriyor konuya.Yarışçı bir bir sayıyor listeyi kan transferi de dahil.EPO'yu reddediyor bunların yanında.
Neden bu şekilde yarışıyorsun diye sorulduğunda beni dünyanın dört bir yanında takip eden hiç görmediğim insanlar var,onları hayal kırıklığına uğratamam, bu işin içindeysen bunları yapmak durumundasın falan gibi sözler söylüyor.Oradaki bir kadın doktor insanları bile bile aldatıyor ve bundan da kazanç sağlıyorsun söylemiyle bu olayı bilerek basına yansıtıyor.
Bunun üzerine başka bir doktor(bir cerrah) bu kadın doktorla birebir kaldığı bir ortamda'sen hiç aldatmadın mı hayatında?benim bir çok olayım var geçmişimde' diyerek can alıcı soruyu soruyor aslında.
Şimdi bizlerde son olayları üzüntüyle izliyor ve değerlendirmeler yapıyoruz.Bizler çevremize ve günlük hayatımıza objektif bakma cesaretine sahipmiyiz.
O kadar çok yapılıyor ki ,örneğin bir futbol maçında özellikle de ülkemizde çok çok fazla görürüz bir futbolcu rakibe kural dışı faul yapar ve elini kaldırır,yapmadım anlamında hakeme.(El kaldırması dikkat edin aslında açık seçik bir yalan beyan işaretidir çoğunlukla.)
Bir yarışı kazanmak için ilaç kullanmakla, market alışverişi sonrası doldurulan torbaya bir poşet de fazladan koymak(çöp için) arasında hiç mi benzerlik yok?
Ya da araç kullanırken hiç kimsenin olmadığı ıssız bir yolda, kırmızı ışıkta geçmek hiç mi yapmadığımız bir aldatma yöntemi?
Sadece göz önünde olması ve dünyasal açıdan getirisinin yüksek olması bu tür yanlışları daha mı ahlaksız ya da etik dışı yapıyor?
Amacım, herhangi bir sonuca varmak değil,bunlar üzerine düşünmek sadece.Düşünürken de paylaşmak.
Belki de yeni bir bakış açısı geliştirebiliriz böylece. Bisiklete,hayata,birbirimize,daha çok da kendimize.