Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Profesyonellerden 25 Tavsiye: Birinci Bölüm – Beslenme

@Oğuzhan Y. Kesinlikle alamazsın. Rezalet demek bile yetersiz bu öneri için. Sagan'ın da öyle beslendiğine inanmıyorum, veganlığı pompalamak için onun adına böyle bir cümle kurulmuş olabilir. Ben bir ton takviye kullandığına adım gibi eminim. Söyledikleri insan doğasına aykırı. Bu tip bir rejim yaşam kalitenizi bozar.

@Abdullah ozturk Bence veganlık kötü bir beslenme şeklidir. Tam tersi dünya hikaye gösterebilirim. Bir arkadaşım ölümden döndü mesela ama bu yazımda fark ettiyseniz "veganlığa karşı olmadığımı fakat bu yorumların akıl almaz derecede saçma" olduğunu söyledim. Vegan demiş sonra da sırf karbonhidrat yiyin demiş. Bu affedersin dallamalıktır. Gerçek bir vegan bu öneriyi yapmaz. Makroları farklı besin türlerinden alın der. B12'i dışarıdan takviye alın der. Vegan beslenme dikkat ve özveri gerektirir. Bilinç gerektirir. Umarım anlatmak istediğimi anlayıp, boşuna duyar yapmazsınız. Bakın siz ne demişsiniz? Şöyle dikkat ettim, bunları dışarıdan aldım. Adam ne yazmış "sadece karbonhidrat ye."

Veganların sizin gibi sağlıklı olmalarının sebebi bilinçli olmalarıdır. Makrolara, mineral-vitaminlere ekstra özen gösterirler. Yoksa veganlık bir beslenme şeklinden çok inanç sistemidir ve bunu uygulayanlar bilinçlidir. Hayvanların yaşama hakkına inanır. Kendi içinde iyi bir beslenme şekli değildir, öyle olsa gerekli protein ve yağı esas kaynağı olan et, süt, balıktan alırdı.

Siz bu bilinçle et, balık, süt, yumurta ürünleri tüketseniz muhtemelen benzer sonuçları alırdınız. Mesele ne yediğin değil, hangi kompozisyonda yediğindir. Veganlıkla bunu zorlaştırırsın ama imkansız değil.
 
Scudo
(link)
"
Vejetaryenler yaşlılar ve çocuklar
Vejetaryenler gururla, “Ağzıma et sürmem,” diyorlar, ama sağlıkları açısından riskli bir iş yapıyorlar. Hele hele hiçbir hayvansal gıda tüketmeyen, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinlere el sürmeyen veganların durumu daha da vahim.
Böyle bir beslenme düzeninin B12 vitamini eksikliğine yol açmaması ve bu yüzden kansızlık, huzursuzluk, depresyon, yorgunluk ve unutkanlık gibi birçok probleme neden olmaması imkânsız.
Yaşlılıkta B12 eksikliği kendiliğinden oluşan doğal ve beklenen bir durumdur. Nasıl cildiniz kırışıyor, saçlarınız beyazlıyorsa, mideniz de eski marifetlerini kaybeder ve B12 emilimi için gerekli olan maddeleri üretemez hale gelir. Dolayısıyla yaşlılığa bağlı yorgunluk, unutkanlık ve uyku sorunları artar. Çoğu insan gibi biz hekimler de hata yapabiliyoruz ve bize yorgunluk, halsizlik, unutkanlık şikâyeti ile başvuran hastaları, “Yaşlılıkta bunlar normaldir” diyerek geri gönderiyoruz.
Bunun yerine basit bir kan testi yaptırarak kandaki B12 değerine baktırsak, o insanın yaşam kalitesinde büyük bir fark yaratabiliriz. Bu vitaminin eksikliği, iki üç aylık bir B12 enjeksiyonu kürü ile giderilebilir.
Vücudu B12’ye doyurduğunuzda, beyin, beden, karaciğer ve sinir sistemi bir oh çekip çiçek gibi açar."
 
@Serkan Mıstınoğlu adam ete karşı ama Bora reklamında tavaya eti yapıştırırken iştahla sırıtıyor. Şakası bir yana kesinlikle makul bir tavsiye değil
 
Düşük-sıfır-yüksek karbonhidrat, taş devri, protein, ketojenik vs.vs. bilmem bir ton diyet say say dur...

Niye besinleri kategorize ediyoruz, bitkisel yağ deyince içine fındık, mısır, ay çiçek vs.vs. bir ton yağ girer ama bunlar faydaları ile zeytinyağının faydası nasıl aynı olsun?
Her ekmek bir mi? her karbonhidrat aynı mı? her meyve, her sebze vs.vs. glisemik indeksi, vitamini, proteini, sindirilmesi, şekeri, yağı vs.vs.

Bence önemli olan yediğinizin besinin içeriği ve buna bağlı olarak faydalı veya faydasız olması.

Kısaca yediğini (içeriğini) bildikten sonra gerisi hikaye...
 
@darkdream

@darkdream görüşleriniz için teşekkür ederim, anlatmak istediğinizi gayet iyi anlıyorum . Özellikle de veganlığın sadece beslenme biçimi olmadığının farkında olduğunuz için de ayrıca teşekkür ediyorum.
Dediğiniz gibi , yediklerimi ; "yav hepsi ot değil mi zaten" diyip geçiştirmiyor, almak zorunda olduğum mineral , protein, yağ gibi gereksinimlerim için yediklerimin içeriğini öğrenip çeşitlendiriyorum.

Duyar yapmayacağım,bununla birlikte yazınızda takıldığım teknik bir durum var. Esas protein kaynağı olarak sadece et,süt,balık görmenizin sebebini bilmek isterim. Bitkiler neden protein kaynağı olamıyor insan için? Hatta sizin protein kaynağı gördüğünüz dana, koyun gibi otçul canlılar, proteini bitkilerden alıyorlar . Onlar ot yediğinde protein yapabiliyor da, biz ot yediğimiz de neden protein sentezi yapamıyoruz?açıklarsanız bilgilenmiş oluruz.
 
@Abdullah ozturk Ben de görüşleriniz için teşekkür ederim.

Bence her vegan gibi duyar yapmaya ve olayları çarpıtmaya devam ediyorsunuz. Ben otlardan protein alınmaz demiş miyim? Dememişim. Her seferinde dikkatli beslenilmesi gerektiğini, çünkü zor bir yöntem olduğunu belirtmişim. Bu sebeple sorularınızın hepsi düşmüş oluyor. Her vegan gibi anlamak istediğinizi anlıyorsunuz.

Söylediğim şey et-tavuk ürünlerinin daha yüksek protein oranına ve "sıfır karboa" sahip olmasıydı. Bu sebeple esas protein kaynakları bu ürünlerdir. Sıfır karbonhidrata ve yağa sahipken yüksek oranda protein içeren kolay ulaşılabilen bir ot ürünü yoktur(bildiğim kadarıyla hiç yok, en yakını soya). Bu da kendi başına hiç bir vegan ürünün "esas protein" kaynağı olmadığını gösterir. Tabii ki ot ürünlerinden de protein sağlayabilirsiniz fakat B12'i sağlayamazsınız. Et bunun da doğal kaynağıdır.

Otçul hayvanların protein sentezleme metodlarından tutun, vücudunda kas kütlelerine kadar sorularınızda problem var. "Yılanlar et yiyor fakat tükürüklerinde zehir var, o zaman ben de et yiyerek zehir üretebilirim" gibi argüman sizin sunduğunuz. Buna çarpıtma diyoruz.

Bu sefer ben de hepçil beslenenlerde neden daha çok kas kütlesi var diye sorarım. Otçul hayvanların her zaman kas kütleleri düşük, yağ kütleleri ise yüksektir. İnsan bir hepçildir ve mantıklı olarak hangi kaynaktan verim alabiliyorsa ondan beslenebilecek niteliktedir.

Etik boyutunu tartışırız ama bana gelip "olur mu ya bak otlar en hakiki protein kaynağı" derseniz, olmaz. Saçma sapan bir argüman üretmiş olursunuz.

Burada söylediğim hiç bir şeyin vegan üstünde işe yaramayacağını biliyorum, o yüzden bu mesaj son mesajımdır. Birazdan eee kanser? eee bizim pençelerimiz yok? gibi klasik vegan soruları gelecek. Size vegan beslenmenizle mutlu bir ömür dilerim. :bsmagryr:
 
@darkdream

Mutlu , uzun ve sağlıklı bir ömür sürmek için uğraşıyorum. Bunun için araştırıyorum ve okuyorum.
@darkdream Yazınızı "alaycı ve düşük seviyeli" bitiriş tarzınızdan dolayı , doğrudan size yazdığım son yazıdır.
 
Arkadaşlar,33.4 ortalama yapmış idim 53 km kısa yarışında,[ geçen sene 60 yaşında idim ]
bir kere burda anlatacaklarım benim için geçerli,metabolizmam doğru beslenmem sonucu,47 yaşındadır,ben 61 yaşındayım,bu ne demek ! Bir kere benim vücut asla 61 yaşında değil,buda bana artı ile dönmüştür
Bakın 9 yildir bu forumda idmanlar eksiksiz devam etmistir,yanlış beslenme yapmış olsa idim,9 yıl sonra benim vücut 47 yaşında olmaz idi,
Yüzde 70 yağ yüzde 20 karbonhidrat ve yüzde 10 protein yarış öncesi alınmıştır bir gün önceden
Sabah kahvaltıda kuyruk yağlı omlet,asla yumurtanın sarısı pismeyecek,
Şekerden uzak durdum aşırı şeker kanser hücrelerini tetikler,kefir,kaymak,ispanak,vazgeçilmezlerden,kuzu eti,beyaz et yok,dana eti yemem,koyunda,sütlü mamülleri fazla tüketmek iyi değil,yoğurt,süt peynir örneği,
Keçiboynuzu harnup özü ,günde 1 tatlı kaşığı,bunda çinko vardır,millet hasta oluyor cinkosuzluktan,fosfor var ayrıca bu pekmez değil,hindistan cevizi yağı,kahve içine bir çay kaşığı konacak,eklem yerleri için,chiva tohumu,çaya koyun,aşıri yeşil çay kas yorgunluğu yaratır,

. Beslenmenizi hafif tutun

'Diyetimi çok hafif yapmaya çalışıyorum. Kendimi bir kâse yulaf ve genellikle iki yumurtalı omlet ile sınırlandırıyorum. Başka bir şey yok, takviye gıda yok, hem de hiçbir şey.

‘Bir sonraki gün önemli bir etap olduğunda üç yumurtalı omleti deniyorum ve yulafıma biraz beyaz pirinç ekliyorum – temkinli bir şekilde.

‘Tatlı olarak birkaç ısırık meyve veya bir kâse yoğurt yiyorum. Pek çok şeyin kalori değerini bilmiyorum ve dikkat de etmiyorum; kendimi içgüdülerime bırakıyorum.

'İçgüdülerim bana her zaman yemem gereken miktarın yemek istediğimden az olduğunu söyler. Belki de bir önceki hayatımda içgüdülerim uzak bir manastırın Budist keşişlerinden biriydi.

Chris Froome, Team Sky

Froome eğimcı bendenizde,onun yazdığı beni ilgilendirmekte,aynen iki yumurta ve yulaf ayniyiz onla,3 yumurta olayıda aynı,aramızda tek fark ben astımlı değilim
 
Yediğin içtiğin senin olsun, gezip gördüğün yerleri anlat...:)
 
Sagan, Thomas, Greipel, Froome... farklı özelliklerde, farklı vücut tipleri olan farklı kültürlerde yetişmiş kişiler. Tek ortak yanları pro bisikletçi olmaları ama kategorileri de farklı.
Pro. sporcular için tek tip beslenme falan yoktur... Hatta normal (amatör sprocu yada spor yapmayan) bireyler için de en sağlıklı diyet şudur diyebileceğimiz bir reçete yoktur...
Kişinin vücut tipine, kimyasına vb. özelliklerine ve hedeflenen gelişime göre uygulanabilecek diyetlerden bahsedilebilir.
Konu vegan/vegan olmayan tartışmasına evrilmiş gibi...
Vegan pro. sporcuya en güzel örnek R.Federer verilebilir ancak detayı önemli ( ne tip ve ne sıklıkla takviyeler alıyor acaba?).
Beslenme modeli, nihai hedef odağında olmak kaydıyla, sporcunun fiziksel özellikleri, geldiği coğrafya, alışkanlıklar vb göz önünde bulundurularak seçilmeli bence
 
Froome'un ifadeleri diyet konusunda daha doğru gibi geldi bana da.
Et ve süt ürünleri tüketmeden spor performansını korumak ve sağlıklı kalmak herkeste aynı sonucu vermeyebilir.
 
Şu vegan konusunda yok b12 yok bilmem ne eksik çıkan diyenleri anlamış değilim. Annem yıllardır ne et yer ne pişirildiği yerde kalır ama ne hikmetse kan değerleri hiç bir zaman düşük çıkmadı. Et kadar hiçbiri olmaz diyorsunuz ama zaten hayvan ilk otu yeşilliği yiyip o proteini çıkarıyor. Her besin veya gıda insandan insana zaten değişiklik gösteriyor. Burada internetten okunan bilgilerle araştırmadan söz sahibi olmayın lütfen. Kendinize en uygun beslenme şeklini bulun ve onu uygulayın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Abdullah ozturk
@EnesKlf07

Anneniz et yemiyor olabilir ancak eğer vegan değilse süt ürünü (peynir, yoğurt,...) gibi tüketimine devam ediyordur sanırım ya da balık, tavuk, yumurta gibi tüketimi vardır. Bunlar varsa et yemesine zaten gerek kalmıyor ancak bunlar da yoksa yani vegan ise üzgünüm ancak mutlaka takviye alması gerekmekte. İçeriği tam bilmek ve kavramları doğru kullanmak önemli. Dediğiniz gibi internette araştırma yapmaya, okuduklarımızı doğru anlamak da dahil.

Bir de otçullar ot yiyor onların protein üretimi var, o zaman bizim de vardır gibi yalan yanlış bilgileri paylaşmak bir diğer arkadaşın dediği gibi tam vegan yanlış bilinçlendirmesi! Üzgünüm ama insan belli amino asitleri kendisi üretebiliyorken bazılarını hayvansal gıdalar üzerinden almak zorunda. Amino asitlere ek olarak B12 vitamini diğer gereksinimlerini yine hayvansal gıdalar üzerinden sağlıyor. Evet ilerleyen teknoloji ile bunlar sentetik olarak üretilebilir ya da yakın gelecekte üretilecektir. Ama enteresandır her şeyin doğalından yana olan kişiler bunların sentetik üretiminde ve tüketiminde sıkıntı görmüyor ki yanlış da anlaşılıp her şeyin doğalı iyidir diyenlerden değilim.

İşin özü doğru araştırma ve cımbızlamadan bilgileri paylaşmak çok önemli!
 
@ndhakara Bazı besinleri etten almamız gerekir diyorsunuz ama eti pişirmeden yiyemiyorsunuz. İnsan etçil bir canlı değildir. Bunu diş yapısına çene yapısına sindirim hızına bakarak ta anlayabilirsiniz.
 
@EnesKlf07 Saçma sapan yorumlar yapmayın. İnsan etçil değil, hepçildir. Ona bakarsan insanda otçullarda bulunan işkembe, kırkbayır, şirden gibi sindirim organları da yok. Evrimsel olarak yeterli kanıt. Çünkü insan otçul da değildir. Dişleri de otçullar gibi değildir, hem sivri, hem yassı dişleri vardır. Eti de yüksek ph'a sahip mide asitleriyle rahatlıkla sindirir. Aksi durumda zaten et amino-asitlerinden yararlanamazdık.

Bir ispat daha göstereyim. Örneğin insanlar otçulların rahatlıkla sindirebildiği selülozu hiç bir şekilde sindiremez ve dışarı atar. Eğer otçul olsaydık, bunu parçalayacak enzimlerimiz olurdu. Bu aynı eti pişirmemize benziyor. Herşeyi yiyoruz ama kuralları var.

Kısacası insan hepçildir. Hem ot hem et ile beslenebilir. Aç kalması durumunda eti veya balığı pişirmeden yiyebilir(örnek sushi, et-tartar) fakat lezzet ve günümüzde etleri kesildiği gibi yiyemediğimiz için pişirmemiz gerekir. Aç kalırsan fare, martı, yılan, karafatma bile yiyebilirsin. İnsan hepsini sindirebiliyor.

Burada ne demişim üstte? (Bir kere de şu argümanlar harici şaşırtın beni.)
"Birazdan eee kanser? eee bizim pençelerimiz yok? gibi klasik vegan soruları gelecek. Size vegan beslenmenizle mutlu bir ömür dilerim. :bsmagryr:"
 
@EnesKlf07

Insan etçil değil, omnivor yani hem otçul hem de etçil bir hayvandır. sadece diş yapısına bakarak karar vermek çok yanıltır ki diş yapısı da bunu destekler ancak dediğimiz basitlikte bakarsak pişmemiş ot sindirimi için mide ve bağırsak yolu çok gelişkin değildir ve pişmiş et örneğinde olduğu gibi pişmemiş ot (ot derken özellıkle selüloz sindirimi) sindiriminde de aksar.

Bu bir yana ben elma (amino asit, b12 gibi üretemediğimiz) derken hemen armut (yine eksik bilgili sindirim sistemi) konusuna geçmek tam bir vegan trollüğü olmuş. Üzgünüm böyle bir tartışmada karşımda fanatık görünce tartışmayı kendine adıma bitiririm. Sevgiyle...
 
  • Beğen
Tepkiler: darkdream
Ben vegan değilim sadece veganlara çok bilmiş gibi davranıp bizim yediğimiz yiyeceklerinde çok yararlı olduğunu savunulmasını anlamıyorum. @darkdream @ndhakara
 
  • Beğen
Tepkiler: Abdullah ozturk
Geri