Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Proje hakkında fikir desteği

etkiliadam

Daimi Üye
Tepki
314
İsim
Oktay Yörük
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Sedona
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhabalar, geçtiğimiz günlerde aklıma bir proje geldi. [Ticari Değil]
Zaten yazılımcıyım, sürekli ticari ya da keyfi fikirlerde bazı projelere giriyorum. Bu seferki amacım farklı. Basit bir websitesi ve akabinde mobil uygulama yapacağım. Amacım, siteye giren herkesin basit bir şekilde üye olup; isim, soyisim, şehir, kan grubu ve telefon bilgilerini kaydetmeleri. Kan arayan kişilerin, aynı şehirdeki vericilere kolaylıkla ulaşmaları için. Sosyal medya da hatrı sayılır bir gücüm var ve diğer platformlarda da zaten sürekli reklam veren biri olduğum için fazla masraf etmeden servisi yaygın hale getiririm.

Buraya kadar her şey tamam. Ama kafama takılan bir şey var. Birisi girip kana ihtiyacı olduğunda sitede arama yaparak uygun kişileri listememeli. Herkesin telefon numarasını görmemeli. Kimsenin böyle bir siteye düzenli olarak girmeyeceğini biliyorum. Bu nedenle site üzerinden mesajlaşma vs. gibi hayali şeylere başvurmayacağım. İletişim telefon üzerinden sms şeklinde olacak.

Aklıma şöyle bir şey geldi. Kişi kan grubunu ve şehrini seçip arama yapacak. Bu kriterlere uyan kişi sayısı gözükecek. Kısa bir metin girme alanı doldurulacak ve bu kişilere sms gönderilecek. Eğer bir kişi gidip kan verirse bunu belirtecek ve yazılımsal olarak o kişi 3-4 ay (tıbbi süre ne ise) pasife düşürülecek, rahatsız edilmeyecek. Burda da tek sıkıntı sms servislerinin maliyeti nedeni ile sms gönderilirken kan arayan kişiden ücret talep edilmesi gerekiyor. Direkt kullanılan servis fiyatlarından, sms gönderilen kişi sayısı hesaplanıp kâr koyulmadan net ücret alınabilir ama yine de ücretli bir servis gibi olur.

Özetle; yazılımı yapabilirim, yayabilirim ama algoritma olarak nasıl bir yol izleyeceğim konusunda kararsızım. Önerilerinizi bekliyorum

Scudo
Oncelike , insan icin olan herseye varim ve sizlere bu dusunceleriniz icin tesekkur ederim.
Kan veren her kimse , ne zaman tekrar kan verebilecegi sureyi biliyordur. Bilgilendirme sistemi , ucretsiz olarak sadece whatsApp ile de olabilir , sayet SMS maliyetlerini dusunuyorsaniz , Ancak , operatorlere bununla ilgili bir cozum sunabilir ve kendilerinin de bu konuda muhakkak bir teknik cozumleri olacagina inaniyourm .

@etkiliadam Projenizi şematik şekilde kağıda döküp, tahmini fayda oranları, maliyetler, projenin ileri yıllardaki hedefleri gibi bilgilerin yer aldığı bir sunum hazırlayın. Başta Avrupa Birliği Fonları, olmak üzere bu tip projelere destek olan bir çok kurum, kuruluş var. Projenizi güzel anlatır güzel sunarsanız, tahmininizden fazla yatırım alıp projenizi daha ileriye de taşıyabilirsiniz. Özellikle Avrupa Birliği Fonları bu tip sosyal sorumluluk projelerine önem gösteriyor. Hatta bu tip projelerle Avrupa Birliği ülkelerinde projesini geliştirmek için oturum ve hibe alan bir çok kişi var.

Bana kalırsa bu harika fikri bir an önce uygulamaya koyun. Uygulama oluşsun en basit düzeyde zaten kullanırken eksikler gözünüze çarpar. Zamanla güzelleşir ve o süre içinde 1 hastaya bile ulaşılabilirse çok büyük bir başarıdır bence. Benim aklıma şöyle bir şey geldi. Uygulamayı indiren profil oluşturmalı kan grubu, şehir, semt,(hastalık vs olmasa da olur çünkü hasta kişi zaten kan veremez), yaş, cinsiyet, tc kimlik no(suistimali engellemek için ama tc kimliğin doğrulamasını yapılamayabilir.Ne yazık ki insanlara güvenmek zor o yüzden suistimal edilmemek için daha fazla önlem alınmalı.) , telefon no( yeni üyelerde telefonla doğrulama yapılmalı) . Bildirim olayı smsle olmamalı külfetli olabilir. Ancak uygulama bildirim gönderirse iyi olur. Uygulamaya girince üye ol, bağışçı ol vs gibi bi kısım bir de kan ara gibi bir kısım olabilir. Kan arayan kişi arama için seçim yapmalı bildirim otomatik oluşturulup üyelere gitmeli. Eskiden tv de altyazı geçerdi o tarz bi metin. Bir üye 24 saatte max bir kez arama yapabilmeli. (Yalnız uygulama suistimal edilebilir mi o aklıma geldi bi anda). Oluşturulan bildirimler tüm ildekilere mi gönderilmeli tüm semttekilere mi ona karar vermek zor. Mesela izmirde bir ilanda 5 bin kişiye bildirim gitse bir günde de 100 ilan olsa bayağı bildirim yapıyo. Bildirime tıkladığında ihtiyaç sahibi kişinin profiline yollar uygulama. Kan vermek istiyorum butonuna basar bağışçı. Ekranda iletişim numarası görünebilir. Yada uygulama içinde mesajlaşma sağlanabilir. Yeterli kan bulunduğunda ilan kaldırılıp o butonun aktifliği kapanmalı. Üye olma kısmına şöyle de bir şey eklenebilir. Kişi kısa zaman önce kan vermiştir 3 ay beklemesi gerekir. Yada hastadır vs kan vermeye müsait değildir butonu. O kişiye bildirim gitmez böylece. Son olarak aranan kanlar, bulunan kanlar gibi güncel ekranlarda olabilir. Benim aklıma gelenler bunlar. Projenin hayata geçmesini çok isterim. Umarım bi faydam dokunur.

@Ziya On Road @pembekartal
Açıkçası ben bunu bir uygulama şeklinde yapmayı düşünmüyordum. Hatta siteyi bile tek seferlik üyelik oluşturulacak birşey olarak düşünüyorum. Çünkü ana akım uygulamalar ve siteler dışında bir siteye kimse düzenli olarak girmez. Yani site ya da uygulama içi bildirim şeklinde düşünmüyorum.
Kendim whatsapp kullanmayan biri olduğum için o aklıma gelmemişti, whatsapp mesajı fikri mantıklı.
Kan veren kişi, hastaneye gidip kan verdiyse bunu sisteme bildirmeye de üşenmez. O kişi 3-4 ay pasife alınır ve spam mesaj almaktan kurtulur.
Lokal mesaj sistemi de oluşturulur, çözüme yönelik

Fakat benim hala netleştiremediğim tek bir şey var, kan arayan kişinin kan bildirimini nasıl bir otomasyon ile işleme almalıyız? Suistimali nasıl öneleyebiliriz?

Kan vermek isteyen kişiler kaydolurken İsim
Adres
Telefon

Arama yaparken:

Hastanenin bulunduğu;
Mahalle / Semt / Çevre Semtler / Şehir

algoritma donör arama sırasını buna göre yaparsa ve sonuçlar bu başlıklar altında ayrılmış şekilde çıkarsa daha iyi olur.

Kan arayan kişi hastane seçerek yaptığı arama sonucunda, kan vermek için kaydolmuş kişilerin isimlerini (İsim + Soyadın Baş harfi) şeklinde, telefon numaralarını bazı yerleri kapatılmış şekilde, oturdukları Mahalle/Semt ve yaştan oluşan bir formatta görür.

Arama sonucunda ekrana çıkan herkesin isminin yanında ‘Kan İste’ butonu olur.

***Kan arayan kişi 1 saat içinde maksimum 5 kişiden kan isteyebilir. (Sistem eğer ücretsiz bir iletişim platformu üzerinden yürürse; örn: e-mail, wApp...)

Kan arayanın kan istemek için SMS ücretini telefon faturasından veya başka bir şekilde ödemesi gerekir.

‘Kan İste’ butonu, kan arayan kişi ödemeyi yaptıktan sonra seçtiği kan vermek için kayıtlı kişilere; hazır taslak bir metin ve kan isteyenin isim soyisim, telefon numarası, hasta ismi, hastanın yattığı hastane şeklinde bir mesaj gönderir.

Geri