Prostat portakala benzeyen bir organın adı , görevi: semen gelmeden önce idrar yolunu temizlemesi, büyüme olduğunda idrar yoluna baskı yapıyor ve idrar yapmada zorluğa sebebiyet veriyor ve bunun adı prostat büyümesi, iki yolla anlaşılıyor ultrason ve makatdan tuşe kontrolü , erkekler haklı olarak bu tuşe kontrolünden çekiniyor ama bu çok önemli bir teşhis yöntemi, kaçış yok, tuşe kontrolü ile prostattın kabuğunda kanserli parça varsa ele gelebiliyor ayrıca büyüklüğünü yani kaç gr. olduğunu anlayabiliyorlar. Kanser olup olmadığını anlamak için kanda Psa ya bakılır yüksek çıkarsa kesin kanserlisin amalamına gelmez ( bende örneğin yüksek benimkinin sebebi prostatit yani prostat iltihabı, çok eşlilikden oluyor genelde, geç evlenmemizin bize bir faturası, tedavisi yok gelip bir yerleştimi bu iltihapla yaşamak zorundasın bol su iç falan diyorlar ama geçmiyor) Psa yüksek çıkarsa tuşe kontrolündede kanserden şüphelenirse doktor biopsi ister, biopside makatdan uzun iğnelerle prostatdan parça alınır, şüpheli durum varsa her sene tekrarlanır ( çok yapan büyük merkezlerde yaptırın, pişman olmazsınız yoksa çok zahmet çekersiniz) kanserli hücre genelde prostatın üst kabuğunda oluşur o yüzden yapaılan tuşe kontrolünde ele gelebilir.
Tedavi: prostat büyümesini engelliyecek bir ilaç yok sadece kullandığın sürece etkili olan ( her gün kullanmak gerekli) ilaçlar var adları farklı ama etken maddesi aynı, bir süre bu ilaçlarla idare edilir daha sonra ameliyat. Ameliyet yöntemlerine genelde prostatın büyüklüğüne göre karar veriliyor, çok büyümemişse penis yolundan girilerek yapılan laser ve TUR yöntemi var genelde TUR u öneriyorlar, eğer prostat baya büyümüşse ( galiba 80,90 gr. dan yukarıydı) açık ameliyat yapılıyor, bu ameliyatdan sonra cinsel yaşam çok etkilenmiyor ( bundan çok emin diilim babama soramadım çalışıyormu diye
)
Biopside kanserli hücre bulunursa işte ozaman kötü , zaman geçirmeden ameliyat olmalı, ameliyatı kesin açık 4 saat kadar sürebiliyor ve damarlar bu ameliyatda zarar görebiliyor o yüzdende cinsel yaşam etkileniyor, damarları zedelememek için robotla ameliyat yapıyorlar( bu robotun adı Da Vinci, kalp ameliyatlarındada kullanılıyor fiyatı 2,5 milyon USD, şimdilerde çoğu büyük hastahane gurubunda var, organ normalden 10 kat daha büyük görünüyor, başka bir takım avantajları var)
Sen nerden biliyorsun diyeceksiniz haklı olarak, dedemde prostat büyümesi vardı babamdada vardı bendede büyük ihtimalle olucak çünkü bu iş ırsi, babamı ben doktora götürdüm, ameliyat korkusu olduğundan ameliyat demiyecek bir doktor aradı durdu bende tabi beraber İstanbulda prof. varda gitmedik yalandır, konuşa konuşa bu kadar bilgi sahibi oldum, sonuçda açık ameliyat oldu çünkü prostat 140 gr. idi, ha bu arada bazen prostat büyüyor ama idrar yoluna baskı yapmayabiliyor. Tuşe kontrolünüde öğrenmem biraz komik, 20 sene önce dışarda öğrenciyken babam ziyaretime geldi, prostat kontrolü için ona üniversitenin üroloji kürsü başkanından randevü almıştım, lisanı olmadığından muhanene odasına beraber girdik, Prof. babamı önce yatırdı önce gayet normal muhanene etti sonra taktı eldiveni birşeye soktu parmağını malüm işlemi yaptı
ben şok oldum, aaaa adama bak lan napıyo dedim kendi kendime, paravan gibi bir şey vardı onun arkasına kaçtım, hiç duymamıştım böyle kontrol yapıldığını
Prostat kanseri Amerikada her yıl 30000 erkeği öldürüyor, vede ölüm biraz zahmetli oluyor, ölümünde şekilleri var hani derler ya iki gün yatak üçüncü gün toprak bu pek öyle değil baya acı çekiliyor, ben gördüm, allah kimseye vermesin, o yüzden prostat önemli bir organ 40 yaşından sonra düzenli olarak kontrol edilmeli, erken teşhis hayat kurtarır.
Ben doktor diilim, daha doğru bilgi doktorlardan edilinebilinir