@Serkan Mıstınoğlu Serkan Bey merhaba, yapmış olduğunuz yorumlarla ilgili birkaç kısım dikkatimi çekti ve yanlış algı oluşmaması, ilerleyen zamanda da bu fikrin-algının yayılıp, konun-bilginin asimile olmaması adına yorumu aydınlatmak istedim. Öncelikle böyle bir platformda bisiklete dair istenilen bilgilere ve incelemelere ulaşılması gayet güzel ve keyif verici olduğu bariz, emeği geçen ve katkı sağlayan herkesin ellerine sağlık. Fakat güzel verilerin ve bilgilerin yanı sıra yapılan yorumların böylesi oluşumda algıları farklı yönlere saptırdığını düşünüyorum. Oluşumda yönetici statüsünde olmanız ve yukarıda belirttiğiniz "Videonun tamamını izlemedim, muhtemelen izlersem çok daha uzun bir eleştiri yazmam gerekecek. Sadece 1 yere denk geldim, orada da bisikletin Belçika'da üretildiği söyleniyordu. Orada videoyu kapattım
" cümlenize istinaden benimde oluşum adına daha kaliteli geri bildirimler yapmanız adına geri bildirim yapmak istiyorum.
Videoyu izlerken hatalı-eksik (hatamı aşağıda açıklayacağım) bir kısım duyguğunuz için videoyu kapattığınızı ve daha sonra izlersem daha da uzun eleştiri yapabileceğinizi belirtmişsiniz. Bence bu yaklaşımda bana göre ve burada zaman harcayan gönül veren insanlara, gösterilen emeğe biraz saygısızlık gibi geliyor. Eleştiri kabul görüldüğü gibi iki şekilde olur: Olumlu ve olumsuz. Siz videonun devamını izlemediğiniz takdirde olumsuz bir algı yaratarak fikir beyan etmiş ve gösterilen emeğe-videoya zaten ön yargılı bakmışsınız. Yanlış anlamazsanız bu yorumum da oluşumun kalitesi, gelişmesi ve sürdürebilirliği için gerekli olduğunu hissetim. Video'daki ''Üretim'' kelimesinin içeriğini açmamam da yapılan işin-emeğin kalitesinden olumsuz şekilde söz etmemiz için bir etken-kıyas değildir.
Ridley bisikletleri; ismi daha önce Ten Tech Composites olan ama daha sonra başka bir firmanın satın aldığı fabrikada üretiliyor. Karbon bisikletlerin büyük bir oranı avrupa da üretilmiyor. Birçok nedeni ve faktörü var; maliyet bunlardan birtanesi. Ridley bisikletlerin Assembly/Brush aşamaları Belçika'da tamamlanıyor. Videodaki eksik veya hatalı kullandığım kelime ise üretim oldu. Bu kısma dikkat ettiğiniz için ve yorumladığınız için ayrıca teşekkür ederim. Fakat şöyle bir bilgide vermek istiyorum; üretilen karbon boruların ayrı ayrı olması ve bu boruların montajının (boruların-mekaniğin) birleştirilmesi ve boyanması Belçika'da tamamlanma durumu üretimin içerisinde yer alabiliyor. Markanın web doğuş ve montaj yerini net bir şekilde belirtmiş. Buda genel olarak üretim yerinin Belçika olduğunu 100'de 100 kanıtlıyor olmasada bu şekilde belirtilmiş. Parçalar nereden, nasıl tedarik ediliyor bir fikrim yok. Firmanında zaten bu kadar ayrıntı bilgi vereceğini sanmıyorum. Örn: Basso'nun üretim yeri İtalya diyor ve kadro monokok. Birazda bu markaların algı yönetimi ve pazarlama stratejisi diyebiliriz. Umarım yeteri şekilde açıklayabilmişimdir farklı bir algı-bilgi oluşturulmasını istemem.
Replika konusunda; Cevdet Hocam'ın belirttiği gibi "Ridley standart bisikletlerini sitesine koyuyor. Graipel gibi özel gorilla dizaynlarını ve team replikalarını almak isterseniz ana bayilerinde bulabilir sipariş edebilirsiniz."
Sizin aşağıda verdiğiniz linkteki bisikletler 2016 model ve bazı sitelerde stokları bulunuyor. Diğer kodroların replikaları bulunuyor ama konsept ürünlerde zaten üretim ve satışı kendileri destekliyorlar. Replika vurgusu ve anlamını farklılaştırıyor. Benim edindiğim bisiklet 2017 model ve sizin belirttiğiniz fiyatların biraz daha üzerinde, keza ödediğim miktar ve toplama maliyeti bu fiyatlara yakın diyebilirim. Ridley marka bisikletlerin özel barkod ve seri numaraları kadro içerisinde gömülü ve hiçbir şekilde sökülemiyor (boya cilasının altında). Sorgulamasını ve tanımlamasını yaptırabiliyorsunuz. Umarım açıklamalarımı polemik anlayıp, değerlendirmezseniz. Bilgi vermek ve yanlış bilginin önüne geçmek istedim.
(link)
(link)
(link)
(link)
Saygılarıma,
İbrahim İLTER