Bu konuda benim aklıma takılan bir şey var. Bisikleti kasım ayında aldim ve haziran sonuna kadar trainer üstünde kullandım (fluid). Son zamanlarda düzenli bir "tık tık" sesi çıkarıyordu. Açıkçası trainerin vidasıdır diye düşündüm, çok üstünde durmadım. Yola çıkardığımda bu sefer düzenli olmasa da keyfi şekilde tık tık sesi geldi. Fakat şunu söyleyeyim sadece pedal çevirirken geliyor.
Sonrasında bisikleti aldığım yerde bakıma soktum. Tık sesinden bahsettim. Olağan şüpheliler pedallar, sele, jantlar veya göbekti.
Bakımdan aldım, kontrol ettiklerini ve ses gelmediğini söylediler.
Fakat turlara başlayınca ses aynen devam etti. Tekrar aynı yere götürdüm. Bu arada sürekli gittigim, alış veriş yaptığım bir yer ve beni de üzmediler hiç. Orda mağazada denedik, gerçekten tık sesi yok. Dedim ki biraz kadans lazım bir de yol şartları farklı, dışarda bir deneyelim.. Beraber denedik ve evet ses var dediler.
Ilgili arkadas tekrar gözümün önünde kontrol etti. Dedi ki orta göbek gayet sağlam duruyor. Hafif bir ses var gibi elimle kontrol edince ama bir daha dene istersen olması orta göbek değiştiririz dedi. Orta göbek shimano pressfit orta göbeği.
Orta göbek yağsız kalmış olabilir mi dedim, bunların yağlanmayacağını, yağlarsa dahi bir süre sonra akacağını ve daha kötü olacağını söyledi. Sistem olarak kapalı bir sistemmiş. Açıkçası ben dedigine güveniyorum. Ha belki yağlanabilir, hatta ses de kesilebilir ama sanıyorum ki Shimano distribitörü oldukları için firmanın tedrisatından geçiyor ve kitabi bilgi veriyor olabilirler.
Bu sekilde kullansam bile zararı olmayacagini da söyledi. Ben orta gobek arızası icin erken değil mi, garantiye girmez mı diye sorunca orta göbeğin girmeyecegini soyledi.
Tekrar aldıktan sonra bisikleti deneyemedim. Fakat bu bilgileri sizle de paylaşmak istedim, belki farklı yaklaşımlar olabilir diye. Ve asıl önemlisi bu kadar kısa sürede göbekten neden ses gelmiş olabilir merak içindeyim.