Scudo Sports

Sağlıklı bir şekilde Ramazan

Ne yapacaksınız?

  • Susuzluk problem değil binmeye devam

    Katılım: 37 23,1%
  • Gündüz olmasa da geceler bizim

    Katılım: 86 53,8%
  • Biraz uzak dursun bisiklet :D

    Katılım: 37 23,1%

  • Toplam katılım
    160
Scudo
Açlıktan ziyade uykusuzlukla uğraşırım ramazan ayında bu nedenle işimden izin alarak geçirmeye çalışırım. Bisikleti de iftara yakın saatlerde sürmeyi tercih ediyorum. Eğer bir grubunuz varsa gece 00.00dan sonra sürüşler zevkli olabilir. İstanbul'da böyle bir grup vardı diye hatırlıyorum.
 
@MELİKŞAH Hocam geçen sene İstanbul Maratonu için hazırlanmaya ramazanda başladım. Tam iftardan yarım saat önce 5k koşularımı yaptım. Belki şaşıracaksınız ama ramazandaki tempo ve hızımı ramazandan sonra daha yoğun çalışmama rağmen ancak 20-25 günde yakaladım. Ramazan boyunca hiç uzun koşuya veya bisiklet antrenmanına çıkmadım ancak her hafta iki defa 5k koşumu yaptım ve her gün işe bisikletle gidip geldim (git-gel toplam 10k). Kasımda Maratonu koştuktan sonra koşu deneyimi çok derin olan bir abimizle Ramazanda yaşadığım durumu konuştum. Hiç şaşırmadı ve her ramazan mutlaka haftada iki yarı maraton (21k) koştuğunu söyledi. İftardan 1.5 saat önce koşuya çıkıp tam iftar vaktinde koşuyu bitiriyormuş. Her sene en iyi yarı maraton zamanlarını ramazanda koştuğunu söyledi. Tabi kendisi bu uzun koşuları Belgrad Ormanında ve nispeten gölgelik bir parkurda tamamlamış, yani sıcaktan minimum derecede etkilenmiş. Koşu performansında bu iyileşmeyi vücudun yağ yakmayı öğrenmesine bağlıyordu. Ramazanda vücut oruçla birlikte yağları daha verimli bir şekilde kullanıyor diyerek bu durumu açıklıyor. Antrenmanları özellikle tam iftar öncesine almak bu açıdan bana çok mantıklı geliyor. Bu sene de geçen sene olduğu gibi 5k tempo koşularını ramazanda devam ettireceğim. Ancak 8k-10k ve üzeri mesafelere çıkamayacağım, zaten işe bisikletle gidip geldiğim için vücudu çok da hırpalamak istemiyorum. Sadece ilk yarısında ve sonunda olmak üzere iki 15k koşusu yapmayı planlıyorum. Şimdiden herkese sağlıklı ve huzurlu bir ramazan geçirmelerini diliyorum.
 
@1dost sanırım 2 ramazan önce, çok sevdiğim birkaç abimle boğaz (avrupa) şeridinde iftar-sahur arası sürüş yapmıştık ve harikaydı :D Ramazan aylarında gece geç saatlere kadar insanların sokaklarda cıvıl cıvıl, sanki gündüzmüş gibi dolaşmalarına bayılıyorum. Gece normalde her yer ıssız ve korkutucu olur. Fakat ramazanda harika oluyor o_O:harika:
 
Geçen sene Ramazan ayında bir Cuma gecesi 23:00 gibi Ortaköy Çırağan Caddesi'nde yoğun trafikte ufak bir kaza atlattım. İzi hala kolumda durur. Cuma - Cumartesi gece sürüşüne çıkacaksınız o tarafları hiç önermiyorum.
 
Ben Ramazan ayında Diyarbakır sıcağında işe bisiklet ile gidip gelebiliyorum her gün olmazsa da !
Ramazan ayında özellikle akşamları çıkmak daha zevkli oluyor :)
Saygılarımla.
 
Yemekten 1-1.30 saat sonra easy ride sürüşünde yapabilirim.
Geçen sene ayıptır söylemesi, lahmacun ile orucu açıp üzerine tatlı yiyip tempo yapmıştık, ölmediğim için mutluyum :D
Bu sene, akşamları dediğim gibi rahat bir sürüş olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
Cuma yada Cumartesi iftardan sonra Teravi namazı bahanesiyle çeşitli camilerde Namaz kılmak ve sahur yapmak için bisiklete binilebilir bence. inşallah öylede yapacağım.
 
Iftara yakın bisiklete binmeyin de arkadaşlar, sokakta hızlı ve ofkeli cekimi oluyor resmen. 100 ün altinda giden arac yok sehir ici, sokak arasi dinlemiyor millet. Cok dikkat edin.
 
@Serkan Mıstınoğlu

Sana aynen katılıyorum. zaten ramazan ayı sadece oruçtan ibaret değil. kaynaşma muhabbet sohbet oratımın zirveye çıktığı,insanların biribirne şevkatle baktığı güven verdiği bir ortamda oluşturuyor.benimsemesem de sahura kadar kahvede oyun oynayanları görünce bile mutlu oluyorum.:):)
 
@Işıklar Gazisi Herkesin dini inançlarına saygı duyduğumu belirterek yazınızda eksik olan bir şeyi düzeltmek isterim uzun süreli oruç faydalı demişsiniz ama burada vucudun kaybedeceği suyu yok saymışsınız. Paylaştığınız veriler intermittent fasting adlı beslenme şeklinin faydalarıdır. Ve bu beslenme şeklinde su günün her saati içilir(su dışında kandaki şeker oranını yükseltmeyecek diğer içeceklerde serbesttir) ruhani kısmı için bir şey diyemem sonuçta inanan insan ibadetini yerine getiriyor. bunun sonucunda kendini iyi hissetmesi normal.
 
Ramazan ayı içerisinde iftardan sonraları bisiklet turu yapanlar var mı acaba? Gündüz vakti pek sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Sizler neler yapıyorsunuz?
 
İftardan sonra 3 tur oldu 9 buçuk gibi çıkıp 12 de döndüm...

Şunu fark ettim Ya daha az yemeliyim yada sürüş 1 saati geçmemeli diye düşünüyorum bildiğin zorluyor insanı
 
Yurtta kalıyorum, iftarda sıra çok oluyor 300- 400 kişi bende ezandan 1 saat önce çıkıyorum normal turluyorum orman yollarına giriyorum zevkli oluyor. Şuan saat 5.30 dışarı cıkıp bisiklet süresim geliyor hep bu serinlikte.
 
sabah saat 5-6 da 20 km tur yapiyorum.vucut gun icinde 1-2 terlemeyi kaldirir,daha fazlasi vucuda(bobreklere)zarar.
 
  • Beğen
Tepkiler: cool mehmet
Ramazna yaklaşıyor konuyu hortlatayım. Sizden fikir alayım, normalde işe giderken 5km kadar ve sadece küçük bir kısım yokuş olarak bisiklet kullanıyorum. Dönüşte 8-9kn fakat çok yokuşlu. Diyorum k ramazanda:
*Sahurda bol elma portakal hurma süt su
*işe gidiş aynı
*dönüşte metro kullanayım sadece 2-3km kadar yokuş az yine
*İftarda ölçüsüz hesapsız yemek :koptum:
Acaba susuzluktan kavrulurmuyum. Veya sağlıksız olurmu... Gece uykum çok bozulup kaçmasın diye de sahuru basit geçmek istiyorum. Ne dersiniz..
 
  • Beğen
Tepkiler: Seyha07
Ramazan sıcak aylara denk geliyor. Dolayısıyla oruç sırasında su yönetimi, özellikle tüketimi çok öne çıkıyor. Zira sudan yoksun kalmak öncelikle böbrek ve yanında diğer bütün organları etkileyen bir durum. Dolayısıyla yemek yediğiniz saatlerde yüksek lifli ve yoğun su tüketimli bir beslenme çok önem taşıyor. Bunun yanında oruç halindeyken yüksek efor harcamaktan ve direk güneş ışığının altında uzun zaman geçirmekten kesinlikle kaçınılmalı. Eğer bisiklet sürecekseniz bunu iftardan iki saat sonra başlayacak şekilde planlamanız sizin için en doğrusu olacaktır.
 
Bu konu hakkında çok yanılgıya düşülen bir gerçeği bildirmek istiyorum.

Oruç, tutabilene farzdır. Zaruri durumlarda orucu peygamber bile bozmuşken, sırf Allaha ayıp olur hissiyle orucunu bozmayan veya zorla tutan müslümanlarımız var. Orucuda buna benzer zihniyet ile ciddi derecede eziyet çeke çeke, günün yarısına varmadan ağır baş ağrılarıyla, kemik sızlamalarıyla veya beyin fonksiyonlarında ağır yavaşlama - iş gücünden kayıp ile (Kendi kendine bakabilme mecburiyetinden mahrum kalma) tutuyorsanız; ibadet yapıyorum derken belkide günah işliyorsunuz. Ha yok orucu tuttuğunuzda herşey rağmen son saatler kala zorlanma başlıyor, zararı yok denecek kadar azsa veya "Ben tutabiliyorum, sıkıntı olmuyor." diyorsanız zaten o size farz oluyor.

Bkz: 'Denildi ki: “Ya Rasûlallah, oruçlu olmak insanlara çok zor geliyor; yalnız onlar, senin nasıl yaptığına bakıyorlar. Senin ne yapacağını bekliyorlar.” Bunun üzerine Rasûlullah, bir bardak su getirilmesini emretti. Suyu getirdiler. Bardağı kaldırıp insanların gözleri önünde içti. Bunun üzerine bazıları oruçlarını devam ettirdiler. Bazıları bozdular...” '
(link)



Bunu yazmamın sebebi ülkemizdeki din anlayışıyla gerçek din anlayışı arasında büyük farklar olması ve ülkemizdeki din anlayışının içine tonlarca kültürel, duygusal metaforların girmiş olması. Bilgilendirmek istedim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Fatih.acar
İşin felsefesine girdik ama, benim bildiğim kadarıyla objektif olabilmek için en azından bir doktorla durum değerlendirilmeli. Doktor da en azından oruç tutan biri olmalı ki, sorduğunuz soruyu kale alıp dikkatlice tartsın. Yoksa zaten oruç tutmayan biri size de kolayca "tutma tutma" der...
Bu arada memleketimizde din sadece din olarak değil, kültür olarak da yaşanıyor. Insanlar o yüzden oruç tutmamayı kendine yakıştırımıyor .. dediginiz yaşlılar için önemli bir husus
 
  • Beğen
Tepkiler: samurusov
Geri