Scudo Sports

sakız çiğnemek performansı düşürürmü

Ben bir kere çiğnedim bisiklet kullanırken dahada çiğnemedim dostlar :)
Ataşehir'in yokuşunu çıkıyordum :) Nefes nefese kalmışım beynede oksijen gitmiyor bi yandan sakız çiğniyorum şuursuzca..Gulp diye bir ses...Nefes boruma kaçtı...Fren sıkıp sağlam 4-5 kere öksürdüm..Gözlerim yuvalarından çıkarcasına..Sonra çıktı ama ömrümden ömür çaldı..

Ben sakız yerine bağıra bağıra şarkı söylüyorum :) Ciğerlerim açılıyor resmen :D

Scudo
Size bilimsel bir açıklama getiremeyeceğim ama,ben her bisiklet sürüşümde mutlaka sakız çiğnerim,çiğnemediğimde eksiklik hissediyorum ve boğazım kuruyor sakız,bana sanki tempo kazandırıyor hatta bazen balon bile şişiriyorumve çok keyifli benim için.ben şehir içinde ulaşım amaçl ısürekli bisiklet kullanırım kış yaz vede hep sakız vardır bisikletteyken,şimdiye kadar herhangi bir olumsuzluk yaşamadım.şekersiz falım sakızı tercihimdir.

yemeklerden sonra çiğnemek çok yararlı hazmı kolaylaştırıyo,dişlerim ve çenem ağrıyana kadar çiğniyorum...yokuşlardan çıkarken bana kısmen de olsa yardımcı oluyo. içimden az kaldı az kaldı dierek kendime telkinde bulunurken dişlerimi sıkmak yerine sakızdan çıkarıyorum acısını:D:D keyifli olduumda da balon falan patlatıyorum daha bi hoş oluo:)

Evet Michael JORDAN ve onun gibi yüzlerce basketbolcu çiğner..Ama bunu her zaman yapmazlar..Koşarken , zıplarken , smaç vb...efor isteyen hareketlerde değilde...Faüllerde,adam değişirken,serbest atışlarda yanaklarının arasına sıkıştırdıkları sakızı çıkarıp çiğnerler :)

Sanmıyorum ki efor kaybettirsin..

babam hep sakız çiğneme bıyıkların ters çıkar derdi ama düzler :D

valla ben çok seviyorum sakız çiğnemeyi performansına pek bir etkisi olduğunu sanmıyorum ama dikkat bir yerden sonra alışkanlık yapıyor.

Bilgiler paylaşıldıkça çoğalır. Başta HHK abime sonra Hepinize kendi adıma teşekkürler. Çünkü sayenizde bilgi sahibi oldum.

Sakız çiğneme maraton yarışlarında görülür.Sade sakız çiğnediğinizde tükürük salgınız artar bu da O2 alma hızınızı arttırır.Akciğerlerin O2 absorbe etme hızı neme bağlıdır.Sıcak havada bisiklet sürün ağızınız kurusun bir nefes almakta zorlanacaksınız denmesi bedava.

ben sakız çiğnerken nefes alma hızım düşüyo.akciğere daha az oksijen gittiği için de enerjim azalıyo.eğer nefes problemini aşabilirseniz bence faydalı:)

performans için biniyorsanız sakız çiğnemeyin derim..

yok keyfine tıngır mıngır gidiyorum derseniz neden olmasın :)

@jimi1984

adam hırsını sakızdan alıyor. Sakız olmasa da rakibini çiğler bu devler.:D

ben sakız yerine incir, kurukayısı, üzüm atıyorum. Sakız gibi çiğneyip enerji alıyorum. Nasıl ama?

sakızdan watt hesabı yapan über bisikletçilere selam olsun :hhhhhh:
Yüksek performans antrenmanlarımda her daim sakız çiğnerim. Çiğnemenin yetersiz olduğunu bildiğimden koskocaman balon yaparım. Balon sayesinde aerodinamik yapı bozulacağından handikap oluşur. Bu da antrenmanı zorlaştıracağından güç kazandırır.
Ayrıca haşortman altı ile bu paraşüt etkisini artırırım. Bu konudaki ihtisasımı ise sevgili dostum @makaram çok yakından bilir.

Yüksek performans antrenmanlarımda her daim sakız çiğnerim. Çiğnemenin yetersiz olduğunu bildiğimden koskocaman balon yaparım. Balon sayesinde aerodinamik yapı bozulacağından handikap oluşur. Bu da antrenmanı zorlaştıracağından güç kazandırır.
Ayrıca haşortman altı ile bu paraşüt etkisini artırırım. Bu konudaki ihtisasımı ise sevgili dostum @makaram çok yakından bilir.
Sıcak havalarda şişirilen balonların yaratacağı yukarı yöndeki ivme ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Mesela şöyle kırmızı bir monteyn ket alsam bir de arkalık, bir de arka teker somunlarına takılan ayak basma şeysi.
Sonra buna üç kişi birden binsek ve yolda birimiz önde birimiz arkada birimiz en arkada falım ve big babol karışımı bir sakızla aynı anda balon yapsak mesela?

Eskiden bir mesel vardı: - Hem bisiklet sürüp hem de sakız çiğneyebilirmisiniz? diye...
Sanırım kasdedilen denge,dikkat ve geviş getirme bir arada olabilir mi, beynin sağ ve sol lobu aynı anda kullanılabilir mi? 😂

Oysa şimdi milenyum çocukları ışık hızında sürüp aynı anda kıyafet bile değiştiriyor. Sakız konusu çeneyi yorduğu ve tükürük salgı sorunu oluşturduğu için pek tavsiye edilmiyor...

Konu başlığına bakınca Nihat Hatipoğlu ile ramazan sohbetleri geldi aklıma.
Ben sakız cignemeyi sevenlerdenim. Ama bisiklet surerken sakızın etkileri hic aklıma gelmedi 🙃
2007'de konuyu ciddi inceleyen cevaplar gelmiş 😮
İşi bu kadar ciddiye alıyorsanız çignenen sakızın gramaj agirliginin etkisinide düşünmek gerekir 🤣

Sıcak havalarda şişirilen balonların yaratacağı yukarı yöndeki ivme ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Çok önemli bir konuya değinmişşiniz. Şöyle ki sıcaklık arttıkça hacim artar. Hacim artıkça balon etkisiyle yukarı yönlü bir kaldırma kuvveti oluşur. Hele bir de sakızı yukarısı dar aşağısı geniş şekilde şişirir iseniz aero kuvvetlere karşı oluşturulan drag etkisini azaltacağınızdan hızınız önemli ölçüde artacaktır.
Bir mühendis olarak sakız çiğnemenin özellikle de üstü dar altı geniş sakız balonunun akışkanlar dinamiğine etkisini aşağıda şekil çizerek anlattım.
IMG_20210818_143750.jpg
Bisiklet ve bisikletliye karşıdan etkiyen bir aero kuvvet yani rüzgar olduğunu düşünelim.
Sakız balonunu üstünü altına oranla çok daha dar şişirebilirsek yani B kesitini A kesitinden küçük tutabilirsek karşıdan gelen rüzgar farklı mesafeye sahip iki kesiti de aynı anda geçip arka bölgeye gitmek isteyecektir.Bu da A ve B kesitinde farklı hızlar oluşturacaktır.Hız farkı da basınç farkı demektir. Gördüğünüz üzere kesiti büyük olan bölgede daha fazla kesit olduğundan hızı artmak zorunda kalacaktır.
Akışkanlar dinamiği der ki akışkanların hızının arttığı yerde basınç azalır. Basınç da yüksek basınçtan alçak basınca gitme eğilimi olduğundan bisikletin aşağısından yukarı yönlü bir kaldırma kuvveti yani F yükselme oluşacaktır. Bu da bisikletin yer ile temasını azaltacağından drag etkisi yani sürükleme etkisi azalacak bisiklet daha hızlı gidecektir.Yalnız dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır, birincisi yukarı yönlü kaldırma bisikletin gidonunda gevşeme yapacak, gidon hakimiyetini bozacaktır. Bu da viraj kabiliyetini azaltacaktır. Ayrıca bisikletin özellikle de sürücünün kafasının arkasında oluşacsk düzensiz dengesiz hava arkadan takip edecek sürücünün downforce unu çok etkileyecektir. Özellikle de virajlarda takip etmesi zorlaşacaktır

Son düzenleme:
sayın @hamlet2006 uzun süredir aldığım en doyurucu bilgilendirme oldu, siz yalnızca bir mühendis değil aynı zamanda iyi de bir öğretmensiniz.
Son olarak dantelden örnek alabilir miyim?

Geri