Konuyu aşırı derecede hortlatmış olacağım. Kusura bakmayın. Bu bisikleti almak şu anda gündeminde olanlar için bu yazıyı yazma gereksiniminde bulundum. Yaklaşık 4-5 aydır 2018 model Salcano XRS 060 kullanıyorum. Bu süre zarfında 1620 Km yol yaptım. Günlük en uzun yolum ise 245 Km Kocaeli-Bursa oldu. Bu tecrübeme dayanarak bu bisiklet hakkında yorum yapacağım.
Vites geçmiyormuş, gidon yamukmuş vs. tamamen boş. Vites tık tık geçiyor. Zincir herhangi bir atma, sıkışma yapmıyor. Önemli olan düzgün ayar yapabilmek ya da yaptırabilmek.
Bisiklet fiyat olarak uygun. Ama donanım olarak eksik. Yol bisikletine yeni başlayacaklar için ideal olduğunu söyleyebilirim. Ama daha önceden daha üst seviye yol bisikleti kullandıysanız tatmin etmez.
Çelik maşa; Bozuk yollarda titreşim fazla ama sıkıntı çıkartmıyor. Gereksiz ağırlık sıkıntısı var. Ama yaklaşık 400 gram sizin için sıkıntı değilse sıkıntı olmaz.
Dişliler; Aynakol markasız. Ruble Shimano. Dişli oranlarından çok mutsuızum. Tırmanış için en uygun dişli (sırasıyla aynakolun en küçük dişlisi ve rublenin en büyük dişlisi) 42x28. Bu sebeple tırmanışa uygun değil. Tırmanıştaçok kuvvet harcatıyor.En hızlı dişli oranı (sırasıyla aynakolun en büyük ve rublenin en küçük dişlisi) 52x14. 52 çok güzel bir boyut, hız için. Ancak 14 çok fazla. 52x14 ve 52x11 kullanan iki bisiklet düşünün. İki bisikletçi ikisini de 85 rpm'de sürsün. Arada yaklışık 10km/s sürat farkı ortaya çıkacaktır. Sözün özü, tırmanışa uygun desek değil, hıza uygun desek değil.
Frenler; Frenler Zoom marka mekanik disk fren. (Yeni modellerde V fren yaptılar sanırım, ben 2018 modeline göre söylüyorum.). Frenlerden de mumnun değilim. Hem gereksiz ağırlık, hem de frenlemesi zayıf. Keşke bu modelde de V fren veya U fren olsaydı. Ama bir avantajı da şu; hidroliğe çevime olanağınız var.
Vites sistemi; Biraz önce belirttiğim dişli oranlarındaki sorun hariç mis gibi vites sistemi var. Gerek STI kollar olsun, gerek aktarıcılar olsun, çok iyi çalışıyorlar. Düzgün ayar yapılırsa saat gibi.
Jantlar ve lastikler; Jantlar double jant, yani çift örgü. Çok kez arnavut kaldırımlarda, toprak yollarda sürdüm. Kimi zaman hızlıyken yoldaki çukura girdiğim oldu. Başka bisiklet olsa jantın akordu bozulmuştu belki. Şimdiye kadar hiç akort bozulması olmadı. Üzerinde gelen lastikler Salcano'nun karbon olmayan tüm yol bisikletinde bulunan lastik. (İnternet üzerinde 50 TL). Yol tutuşu, patlama direnci sıfıra yakın. İyi değil.
Bir genelleme yapacak olursam; düzgün ayarlarla çok iyi bisiklet. Üzeceğini sanmam. Bütçeniz 1000-1800 aralığındaysa (Temmuz 2019'a göre) bu bisikleti 2. el almanızı tavsiye ederim. 2000 TL bütçem var, sıfır xrs 060 alayım diye düşünüyorsanız almayın. 2000 TL bütçe ile daha iyi donanımdaki farklı bir bisikleti 2. el alın.
Eğer derseniz ki, bütçem Xrs 060'a yetiyor, diğerlerine yetmiyor, birikim yapıp üst model alayım; gerek yok bence. XRS 060 fazlasıyla tatmin edecektir.
Önemli olan sizin performansınız. Bisikletin etkisi düşük.