Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Sallanan Jant Telleri

Tepki
7
Selamlar, 6-7 ay önce salcano (hector) aldım neredeyse hergün kullanıyorum fakat aldığıma alacağıma pişman oldum. Lastik ilk günden beri yamuk, lastiğin kendisi yamuk üzerindeki ince kabartının janta uzaklığı her yerde aynı değil, vites kendiliğinden atıyor vs birkaç sorun var ama sormak asıl sorun bunlar değil. Arka teker birkaç haftadır yalpalıyordu bugün farkettim bu sorun iyice ilerlemiş. Teker kendini tutan maşalara değmeye başladı, dikkatli bakınca farkettim jantların neredeyse hepsi sallanıyor. Yay gibi oynuyor ama iki ucuda yuvasında. Arada 3-4 tanesi yuvasından çıkmış ama diğerleri dediğim gibi bildiğin oynuyor koptu kopacak. Nasıl böyle oldu anlamadım halbuki o kadarda dikkat ederim alçak kaldırımlardan bile inmem.

Sanırım akord ayarı deniyor, bisikletçiye gittim akord ayarı yapıp yeni lastik takarsam 25 tl tutar dedi, bu da öğrenci bütçemle beni biraz sarsacak. Lastiğin kendi yamukluğu önemli değil ama bu akord ayarını evde tek başıma yapmam mümkün mü? Ya da neler yapabilirim oynayan jantlar için. Forumda resimli anlatımlar gördüm ama onlar benim için çok profesyonel gibi, aletler falan.

Derdim bu, yardımcı olabilecek, tavsiyede bulunmak isteyen birileri varsa çok makbule geçer. Hazır yarın haftasonu vaktim varken yapayım diyorum.

Scudo
Bisiklet malzemesi satanlarda 5-10 TL ye akord anahtarı satılıyor.Onlardan bir tane alıp önce o çıkan tel başlarını yerine takıp,akord ayarı yapmak.Ama bu durum ilk defa yapacaksanız çok zor olabilir.Benim size tavsiyem bisiklet tamircisine gidip yaptırmak.Ama yaparken tamircinin nasıl bir yol izlediğini çok iyi gözlemlemek. :) Çünkü bu durum ileride siz akord ayarı yaparken lazım olabiliyor. Bence lastiği değiştirmeyin çünkü lastiğiniz yerine oturmadığı için kenardaki ince çizgi aşağı yukarı hareket eder.Sizin yapmanız gereken lastiği çıkartıp jant ile temas eden kısıma arap sabunu vs. sürüp lastik üzerindeki max değerin 5 - 7 psı altına kadar şişirmek.Bu şekilde lastiğiniz yerine oturacaktır. :in: Kolay gelsin...

• Beğen
Tepkiler: tolga dedeoğlu
o zaman evde lastiği çıkarıp sadece jant ve tellerle birlikte bisikletçiye gideyimki azalacak işçilikten dolayı adamın isteyeceği fiyat iyice düşsün :) ama belirtmem gereken bir nokta var, lastik yerine tam oturmuş, bisikletçi kontrol ettiğinde söyledi bunu. üretim hatası gibi bir durum var lastiğin üzerinde janta paralel ince bir çizgi var (hafif kabarık) onun janta uzaklığı her yerde aynı olması gerekirken bazı yerlerde farklı.

Tabii evde lastiği söküp öyle götürün jantı.Peki lastiğin kenarındaki o ince çizgi aşağı yukarı hareket ettikçe lastikte aynı noktada aşağı yukarı hareket ediyor mu? Eğer öylese benim dediğim gibi lastiği çıkartıp jant ile temas eden yerine sıvı sabun yada arap sabunu sürerseniz ve max değerin 5 - 7 psı altına kadar şişirirseniz lastiğin yerine oturduğunu göreceksiniz.Ama sadece o çizgi aşağı yukarı hareket ediyorsa ve lastiktede her hangi bir oynama yoksa boşuna lastiğinizi değiştirmeyin derim. :)

anladım, şimdi bisikletçiye gidiyorum döndüğümde gösterdiğiniz adımları uygulayacağım. peki jant teli fiyatları hakkında bilginiz var mı? profesyonel bir şey değil sadece okula gidip gelirken günlük işlerde kullanıyorum bisikleti, o yüzden ortalama bir jant teli alacağım 6-7 tane kadar. fiyat hakkında aşağı yukarı bir şey söylerseniz ona göre bisikletçinin vereceği fiyatla karşılaştırayım, adam tekel olduğu için kazıklamasın bizi.

Aslında çin malı jant telleri var. Geçen sene 36 tanesine 5 TL vermiştim. :) Tellerin performansı çok çok iyi sadece belirli bir zaman sonra matlaşıyor başkada hiçbir sorun teşkil etmiyor.

36 tanesi 5 liraysa bayağı ucuzmuş bir dahaki sefere ebay'den alırız o zaman :)

Bisikletçi jantın komple değişeceğini söyledi ve 25 tl masraf çıkardı. Biraz acı oldu ama malesef kabul etmek zorunda kaldım çünkü yamulan jant düzelmezmiş. (ne derece doğru bilmiyorum ama sadece hafif bir eğrilik vardı, sekiz çiziyordu teker)
Şimdi almaya gidiyorum umarım memnun kalırım, teşekkür ederim yardımlarınız için.

Rica ederim.Umarım işinize yaramıştır.Sonucu merak ediyorum.Acaba tamircinin tamirinden memnun kadınız mı? :)

mevcut jant yamulduğu için tamiri olmaz diyerek yeni jant almam gerektiğini söyledi, 25 tl'ye jant alıp geldim. tam tekeri bisiklete takarken lastiğin patladığını farkettim, lastiği çıkarmaya çalışırken patladı sanırım. yarın yama alıp tamir ettikten sonra test sürüşüne çıkacağım. sorun kalmamıştır sanıyorum. :)

Merhaba arkadaşlar. Burada konu jant akorduna gelmişken sormak istiyorum. Ön ve arka tekerin aynı hizada gitmemesi yani bisiklet ortadan ikiye hafif yamultulmuş gibi gitmesi akortdan mı kaynaklanıyor?

Ayrıca yol bisikleti almayı düşünüyorum, şehir kullanımlarında kaldırım, kasis vb. engeller yüzünden bu tür sıkıntılar çok yaşar mıyım?

Tolga kardeş,senin sorunu istanbulda olsaydın,15 TL ye yapardım.Bisikletçin ne yapmış etmiş,yeni cantı satmış.Yeni alınan bir bisikletin cantı değişirmi,allah aşkına.Neyse değişmiş olan olmuş.Mademki bisiklet yeni isede durumu üretici firmaya bildirmek gerekirdi.
Akort ayarına gelince;En basidi şöyle anlatayım;tekerlek yerine takılı iken,cantın pabuçlara değdiği yerin karşısındaki tel içte ise gevşetiyorsun,dışta ise sıkıyorsun.Zaten cantın pabuçtan ayrıldığını görürsün ve telde sıkılıp veya gevşetildiği zaman tık diye ses çıkarabilir.Akort ayarının bir de ince ayarı vardır,onu da her bisikletçi yapamaz.Senin bisikletçi arkadaş ince ayarı da yapsaydı,zaten senden çok parada talep edemiyecekti.
Geçmiş olsun.
Olgun kardeşiminde sorduğu soru,akort ayarından da olabilir veya direksiyon bilyalarının incelenmesi gerekir.

• Beğen
Tepkiler: olgun şenel
Yol bisikletlerinde bu tarz sorunlar çok yaşar mıyım?

Geri