Scudo Sports

Şehir bisikleti - Yol bisikleti kıyaslaması (trafikte kullanım)

emrahozkan

Forum Bağımlısı
Tepki
1.755
Bisiklet
Cube
Merhaba,

Benim kıyaslamam sadece işe gidiş yani ulaşım amaçlı kullanımdır. Ankara Batıkent - Hoşdere arasını, 1 hafta arayla, hem yol hem de şehir bisikletimle gittim. Yol değişmedi hava koşulları aynı, sadece bisikletler farklı. Yük olarak, t-shirt, kot pantolon, yağmurluk, çamaşır gibi aynı ağırlıkta yüküm var.

1. Bisiklet GT traffic, sabit maşalı, çamurluklu ayaklıklı, yaklaşık 15 kilo kadar. Lastikler 700x37c. Eşyalarımı heybede taşıdım.

2. Bisiklet Focus Variado 3.0, üçlü aynakol yaklaşık 9.2 kg kadar. Lastikler 700x25c Eşyam sırt çantamda.

Strava sonuçları:

Şehir bisikleti : 26.2km mesafe, 1:17:13 dakika sürüş, 427m tırmanış, ortalama hız:20.4

Yol bisikleti : 26.3 km mesafe, 1:09:16 dakika sürüş, 424m tırmanış, ortalama hız: 22.8

Yani özetle, benim sürüşümle 8 dakika daha erken gidiyorum işe.

Sürüş karakteri: Yol bisikletine tam olarak basamıyorsunuz, çünkü fren mesafesi aynı değil, ayrıca sırt çantanıza fazla yüklenmek doğru değil, tur bisikletinde aydınlatma ve reflektörler daha fazla, şehir içinde görüş alanınız daha yüksek daha kendinden emin. Yağmur çamur dinlemiyor tam kapatan çamurluklar. Yol bisikletinin tek avandajı akıcılık ve hafiflik. Merdiven çıkartıken bile rahat ediyorsunuz yolla.

Scudo
frenlemede yol bisikleti yorumuna katılıyorum, yol bisikletindeki kumpas frenler durdurmak için değil yavaşlatmak için çalışıyor. Benim favorim şehir içi kullanım için V fren.

Şöyle adam akıllı bir karşılaştırmaya nicedir hasret kalmıştık yiğidim. Ayaklarına sağlık.

Tavsiyem kıyafetlerinizi ofiste bırakmanız (uygun yer varsa tabii ki)
Böylece çanta taşımadan çok daha rahat sürebileceksiniz. Muhtemelen bi 10 dakika daha da gelişir zamanınız çantasız olduğunuz için.

Ayrıca yazdıklarınıza katılıyorum. Şehir bisikleti çok daha rahat ve işe gidip gelmek için çok daha uygun.

@emrahozkan, peki sürüş keyfi olarak? İki yıldır şehir bisikletiyle işe gidip geliyorum ve yol bisikletiyle çok daha zevkli olabileceğine inandırmış durumdayım. Sanırım rutinin getirdiği bir bıkkınlık ve değişiklik isteği. Çok mu anlam yükledim bu yol bisikleti olayına yoksa ben? :)

Sehir ici ise gidis gelis icin bu aralar derin arastirmalar yapiyorum bende, yol bisikleti inanilmaz keyifli, ani hizlanmasi cok guzel fakat yagmurlu havalarda ve kis aylarinda ince tekerler beni fazlasiyla korkutuyor hatta gecen kis on tekerin cekisi kaybetmesinden dolayi 2 kez kendimi yerde buldum anlamsiz bir sekilde.
Sirf bundan dolayi sehir ici kullanim icin biraz daha kalin tekerli komple camurluklu ve islak yollarda beni uzmeyecek bir sehir bisikleti alsam mi diye dusunmuyor degilim, ozellikle gectigimiz 4-5 haftanin Ankara icin bol yagisli olmasi da bu istegimi kamciliyor.
Fakat drop bar ve sti kollarin keyfini flat bar bir bisiklette alamayacagim icinde bir yandan kendimi frenliyorum.
Bakalim bu ic cekismeler ne zamana kadar devam edecek ;)

• Beğen
Tepkiler: apeironur
yol bisikleti ile her türlü düşülüyor düşmekten korkmayın :koptum::D

yağmurda dolu da çok kullandım otobanda sağanak yağmurda 60 ile gittim yine tekerler kaymadı. 700 23c su oluklu lastikler var. ama yinede kaldırımda tahtadan yollarda yol yağmurdan çok ıslanmışsa özellikle dururken 1 2 defa dururken düştüm kaldırımda tahtadan olan yollarda tahta suyu çekiyor buz pateni gibi ön tekerleri kaydırıyor. asfaltta toprak yolda ne kadar ani fren yaptıysam kaymadı yağmurda kışın bile.

Selamlar,

Ben de işe gidip gelirken bisiklet kullanmaktayım. Bisikletim carraro 225 şehir serisi. Sizler kadar bu işte tevrübeli değilim açıkçası. Yol bisikleti kullanmışlığım da yok. Benim günlük gidip geldiğim mesafe 15km civarı. İlk başlarda zorlanıyordum. Şimdileri çok rahat gidip geliyorum sırt çantası ile birlikte.

Flatbar v freni yol Bisikleti ile 75 dakika sürüyorum eve dönüyorum bacaklar hadi bi tür daha atalım ben yorulmadim diyor. Akıyor.

Yol bisikleti deneyimim çok kısa ama gene de rahatlıkla şehir bisikleti kısa mesafede daha rahat diyebilirim. Çünkü yol bisikletine biraz alıştıktan sonra direk olarak şehirden uzaklaşıp şehirlerarası yolda güvenlik şeridinden tempolu gitmek istedim. Öyle dur kalk yapayım bilmem ne yapayım. Sıkıntılı oluyor, beni en çok rahatsız eden frenler ve drop-barı dur-kalk yaparken kullanmak olmuştu. Ayrıca ağırlık taşıma, yağmur için çamurluk takma başlı başına bi sorun.

Kısacası güzel bi yol bisikletim olsa, çıkar ortalama kasar, sık sık performans turu yapardım. Şehir bisikletiyle de sağda solda tin tin dolanırdım :)

Bende yol bisikleti-şehir bisikleti ayrımına düştüm. Bir yanım yol al yardıra yardıra gidersin, rüzgarla bir olursun, yağmur olayını takma yağmuru zaten sevmezsin yağmurda da çok sürme olmadı lastiği değiştirirsin diyor diğer yanımda al şehir bisikletini kafan rahat etsin yeri gelir yükler tura gidersin trafikte rahat olursun zaten alıştığın sistem flat bar filan alışma gibi sıkıntın olmaz lastiğini sökmek daha kolay zaten yol bisikleti dişli oranları farklı sana gitmez diyor.

• Beğen
Tepkiler: Sarp X
@emrahozkan değerlendirme çok güzel ağzınıza sağlık.
Ben de şehir içinde katlanır bisiklet kullanıyorum, bir nevi şehir bisikleti denilebilir.
Forumdan aldığım gaz ile yol bisikleti de aldım. Şunu söyleyebilirim ki ilk bindiğimden itibaren daha önce bisiklet sürmemişim dedim, bambaşka bir duygu. Fakat hem sürüş pozisyonu( yeri geliyor takımla biniyorum katlanıra) hem de bahsettiğin gibi yol bisikletinin şehir içi frenlemelere (anı çıkan araç, yaya gibi) uygun olmaması sebebi ile, şehir içinde katlanıra devam ediyorum.

Daha once yol kullanmamistim. Dag bisikletinden sehire gectim inanilmaz bir rahatlama oldu anlatilmaz yasanir. Bosuna zulum cekmisim diyordum taa ki gecenlerde arkadasin yol bis. Kullanana kadar. Boynum cok agirdi ama felaket zevkli. Yine de suan icin sehir benim icin ideal ( cunku param yok yol icin:) bir de o boyun agrisi)

Trafikte yol bisikleti bence cok daha pratik bu iddiayi 3 ornekle destekleyebilirim :)

1-)bisikletin en genis yeri olan gidonu 42cm uzunlugunda, bu demek oluyor, 42 cmden genis her yerden gecebilirsiniz demek.
2-)drop bar trafikte cok daha kivrak olmanizi sagliyor yilan gibi kivrila kivrila ilerleyebilirsiniz.
3-)yol bisikletleri sehir bisikletlerinden daha hafif olduklari icin inip tasimaniz gereken durumlarla karsilastiginizda sizi zorlamiyorlar.
Butun bunlarin disinda her ne kadar hiz felakettir desekte trafikteki ortalama hiziniz arttikca solunuzdan gecen arac sayisi o oranda azaliyor, ve daha guvenli ulasim sagliyorsunuz.
Peki hic mi olumsuz yonu yok? Kendimce olumsuz gordugum yonleri yukarida belirtmistim :)
Butun bunlari Ankara Trafiginde ki 3 yillik tecrubeme dayanarak soyluyorum.

bana göre,
yağmurlu, çamurlu vs. günlerde şehir bisikleti,
diğer günlerde yol bisikleti...
birde saçma gelebilir ama yol bisikleti bana öyle aşırı konforsuz gelmiyor.

peki hafif bir şehir bisikleti ile yolu kıyaslasak, atıyorum specialized sirrus sport ile yol bisikleti misal, o durumda da fark halen çok çok mu yüksek?
ya da merida speeder ile herhangi bir yol bisikleti kıyasında?

Selam
şuanki bisikletim merida speeder 300 daha öncekide salcano xrs 030 tiagra
bu bisikletler arsında fark minimuma iniyor zaten aralarında en fazl 2 kg var ve speeder ın donanımları yol donanımı sadece lastikler bir tık kalın
Ama bu haliye bile yol bisikleti kadar seri olmuyor, Fakat dağ yada city bike lara göre çok daha atak ve akıcı
İllede yol sürati aranıyorsa ve drop bara uyum sağlanamıyor ise
Flat bar lı bir yol bisikleti bu işi çözer

Selam arkadaslar bende 12 km sabah 12 de aksam yolum var istanbuldayim yenibosnadan basak sehire gidiyorum mtb varken 45 dakika suriyodu yol var iken de 35 dakika ama baktim frenleme sikinti oluyo hizlisin duramiyosun bi iki kaza atlattik ucuz yirtik sehir bisikletine gectim oda zaten hd fren 40 dakika suruyo oda haliyle öküz arabalari ne sinyal veriyo ne yol veriyo sikintilar icinde cok sukur 5 senedir ise gidip geliyoruz

• Beğen
Tepkiler: mrth
Bisikleti genelde şehir içi kullanıyorum. Kısa turlar için ya da(20-25 km). Yol bisikleti almayı çok istiyordum ama şu yazılanları okuduktan sonra vazgeçtim gibi...

Geri