Scudo Sports

şehir-tur bisikleti mi yoksa mtb mi? Kafa Karışıklığı !

k.kartal

Üye
Tepki
24
Bisiklet
Kron
Selam arkadaşlar, daha önce mtb almaya karar vermişdim fakat içimde uzun tur yapma isteğinin belirmesi ve patikada kullanacağım kadar asfalt yolda da kullanacak olmam içinden çıkılmaz bir çelişkiye düşmeme sebep oldu.
Hele https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=99092 bu konudaki fotoğrafları görünce kafam iyice karıştı.
Onlardan bazıları;
http://img15.imageshack.us/img15/8479/20121007110256.jpg

https://lh6.googleusercontent.com/-2-jN8HpB0bc/T_PiDaS5pmI/AAAAAAAADdE/t1Tu8s7G5x4/s912/Photo-1143.jpg

http://s23.postimage.org/4xw81etjf/IMG_4956.jpg

http://img710.imageshack.us/img710/4105/cimg4168medium.jpg

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/293630_10150269264173772_1413249_n.jpg

http://s13.postimage.org/i5xolmgsn/IMG_0435.jpg

Şehir-tur bisikleti böyle rotalarda kullanılabiliyor ise mtbye ne gerek var? Ya da mtbyi asfaltta kullanmak mı yoksa şehir-tur bisikletini patikada kullanmak mı daha verimli olur?
29er bir mtb alsam şehir içi kullanımda şehir-tur bisikletlerinin performansını yakalar mı? 29er mtb yüklü kullanımda jant tellerine binen baskıdan dolayı sorun çıkartır mı? Mtblerdeki dişli kalın lastikleri değiştirmek performansı arttırmaya çözüm müdür?

Açıkcası aklımda bunlar gibi milyon tane soru oluşmaya başladı.Yeni başlayan biri için bisiklet seçiminin çok önemli olduğuna inanıyorum.Yanlış bir tercih yapıp bu spordan soğumak istemem.Bunun için de siz değerli forum üylerinin yardımına ihtiyacım var.

Bu sevdaya kendini yeni kaptırmış, sorunsuz bir başlangıç yapıp hayatının sonuna kadar sürecek bir hobiye sahip olmak isteyen bu acemiye ne öneriyorsunuz ?

Fikir yürüten öneri sunan herkese gönülden teşekkürler.

Not:Bütçem 1000-1500tl
Dipnot:Bisikletinin fotoğrafını kullandığım arkadaşlardan izin almadım.Bundan rahatsız olmaları halinde söylemeleri yeter, fotoğrafı kaldırırım.

Scudo
Arada kaldıysan sana önerebileceğim bisiklet Sedona 341 şehir bisikleti aslen ama hafif cross vari bir alet bir incele istersen.

29er mtb al, düz tur lastiğine geç en iyi bence bu şekilde olur.

• Beğen
Tepkiler: k.kartal
@ FATIHERDİNÇ
Teşekkürler Sedona 341e baktım güzel duruyor.Alternatifler arasına aldım.Yalnız RST NEON RL maşada gidondan kilit varmı bilgi bulamadım. Kullanan arkadaşlar maşa ve bisikletin genel performansı hakkında yorum yaparsa sevinirim.

@Samet Koç
Teşekkürler peki 29er olarak önerebileceğiniz bir model var mı?

Ben 29er mtb olayına katılmıyorum, ince lastikte takılsada sonuçta bir mtb kadrosu arazi performansı için tasarlanmıştır, tur bisikleti tur için daha konforlu olabilir, bagaj heybe takılmaya daha müsaittir, resimlerdeki gibi stabilize yollara giricekseniz 60mm ön süspansiyonlu şehir bisikletlerine bakmanızda fayda var, ilerde size ağır gelirse düz maşayıda denersiniz. Benim tavsiye ediceğim modeller scott sportster serisi (erdoğanlarbisiklette mevcut) tabi diğer markalarada bakmanızda yarar var. Donanım olarak V frenli ve en az deore donanımlı modelleri tavsiye ederim, disk fren hem ağır hem uzun vadede sorun çıkartır ve bakım ister. Tur bisikletinde iyi bir pabuçla desteklenmiş v frenle sorunsuzca binlerce km devrilebilir.

• Beğen
@mustafa şükrü yıldırım
Yorumunuz için teşekkürler.Ben de en azından biraz tecrübe kazanana kadar v fren tercih etmeyi düşünüyorum.Disk frenlerde yaşayacağım olumsuz bir durum bu tecrübesizlikle başımı çok ağrıtabilir.Fakat gördüğüm kadarıyla piyasada pek v fren bisiklet yok.
Disk fren olacaksa da en azından mekanik değil hidrolik olmalı.
Yani öncelikli tercihim v fren olmakla birlikte hidrolik disk frende kabulümdür.

Bunlar da özendiğim ama yapabileceğimi pek düşünmediğim(en azından şimdilik) turlar;
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=101571
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=104560
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=108561
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=109143

@k.kartal

Haklısınız hocam bence yinede v fren üzerine odaklanın, disk frenin sürtmesi bile uzun bir turda size sıkıntı yaşatır, uğraştırır. Rotalar güzel birde arkadaş bulursanız sıkılmazsınız. Specialized modellerini (özellikle sirrus) ve forumun 2. eli + sahibinden com üzerindende o bütçeye çok daha iyi donanımlı bisikletleri bulabilirsiniz. Ben tercihen salcano ve kron önermiyorum uzun yıllar sorunsuz binmek istiyorsanız en az yerli sedona ve diğer ithal markalara yönelin.

• Beğen
Yapmak istediğiniz turlar çok güzel ama uzun soluklu plan,program,kondisyon ve öncelikle sabır gerektiren şeyler,bunu yapan arkadaşların sizden bi fazlalığı yok:) eğer gönlünüzden geçen böyle turlar yapmaksa mtb filan düşünmeyin bence,iyi bir tur bisikleti (trek fx serisi,scott sub,sportster vs.) alın tadını çıkarın derim.

• Beğen
Sana araştırman için vereceğim 2 isim var..

1.si Gürkan GENÇ..Bu adam mtb ile 5000km Türkiye Japonya turu yaptı..Şuanda Dünya turunda Norveç'te mtb kullanmaya devam ediyor..Mtb kullanıyor ancak daha slick lastik tercihi var. Schwalbe Maraton Plus bu tercih..Arazide ve asfaltta gidebiliyor..Mtb kullanmasının nedenini şöyle açıkladı..'Gittiğim heryerde asfalt yok, bazen yol bile yoktu..Toprak araziden farksız bir yolda devam ederken tur bisikleti kullanmak istemezdim ama dişli bir lastikle de kendimi yoramazdım..İhtiyacım olan her araziye uygun bir bisikletti'

2.si Hasan SÖYLEMEZ..Bu adam Şehir bisikletiyle Türkiye turunu bitirdi..Yanılmıyorsam Geotech'in bir modelini kullandı. Oda asfaltta gitti, köylere de gitti çoğunda asfalt olmadıgını bılıyoruz..Ama 9 ay boyunca bu bisikletten inmedi..10bin kilometre yol gitti..

Araştırdıkça aklında birşeyler oturur..Bu 2 örnek var şimdi karşında..Sen ne yapmak istediğine belki karar verirsin bundan sonra ;)

• Beğen
Bu konular defalarca kez yazıldı çizildi ancak hala aynı soruların biraz değiştirilip, konu açılıp sorulmasına artık bir anlam veremiyorum. Kişiye özel hizmet oldu artık. Foruma yeni katılmışsınız, biraz araştırma yaparsanız bulacaksınız cevabınızı.

@ mustafa şükrü yıldırım
Specialized Sirrus serisi düz maşa imiş.Ben mutlaka gidondan kilitlenebilen amörtisörlü bir maşa olması gerektiğini düşünüyorum.Salcano modellerinin görüntüsü zaten hoşuma gitmiyor.Aklımda yerli marka olarak kron ve sedona vardı.Öneriniz üzerine kronu da listeden çıkardım.
Önceliğim sıfır olmakla birlikte temiz 2.el bir bisiklete de hayır demem.

@Baran Altilar
Tabiki bu turları yapan arkadaşların benden fazlası olmadıklarını biliyorum.Bunu söylemekteki amacım yeterli kondisyona sahip olmadığım için henüz böyle bir tura çıkamayacağımı belirtmekti.Kararsızlık aşamasını geçip bisikletime kavuşabilirsem kim bilir belki de yaz sonu sonbahar başı gibi ufak bir tura çıkıp burda başımdan geçenleri anlatabilirim :)

@Taner Erinmez
Gürkan Genç'in ismini duymuşdum.Zaten bu işe merak sarmamın baş etkenlerindendir kendisi.Hatta çok büyük olasılıkla bir 29er mtb alacakken okuduğum yazılarından birinde 29er jantlarda tellere binen aşırı baskıdan dolayı kırılmalar olduğunu yazmışdı.Her ne kadar Dünya turu yapmayacak olsamda böyle bir durumla karşı karşıya kalmak da istemem doğrusu.
Hasan Söylemez ismini yeni duydum onu da araştıracağım.İlginiz için teşekkürler.

@ Cüneyt Kılıç
Aslında cevap yazmayacaktım ama içimde kalsın istemedim.Yukarda birbirinden değerli ve bilgili arkadaşlar ellerinden geldiğince yardım etmeye çalışırken buraya gelip ortaya kılçık atmanıza ne gerek var?Benzer konular bundan önce açılmışdır(ki bir çoğunu okudum) bundan sonra da açılacaktır.Sonuçta bisiklet dünyası sürekli kendini yeniliyor.Bundan 10sene önceki bisiklet piyasası yok.
Burası bir forum sitesi ve insanlar buraya bildiklerini anlatmak, bilmediklerini sorup öğrenmek için giriyor.Yeni başlayanları heveslendirip bu sporun yayılmasına katkıda bulunmak yerine bu tip insanların heveslerinin kursaklarında bırakacak mesaklar atılmasını doğru bulmuyorum.
Yine de ilginiz için teşekkür eder ortamı gerecek baska bir mesaj atmamanızı dilerim.

Merida crossway serisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce benim kullanım alanıma uygun mu?

341 in masası kıtlenıor ama sen v fren tercih etmelisin gürkan gençi okumussun dıkkat ettıysen o da v fren tercih etmıstı tamiri daha kolay parcası daha rahat bulunuyor bana sorarsan mtb ile sehir bisikleti arasında tercih yapmak gercekten zor iş onun için hangisi içine siniyorsa onu al hee bi de mtb alıcaksan mutlaka bagaj ve camurluk takılıo mu dıe sor :in: (link) al burda da yazıor masanın kılıtlı oldugu..

• Beğen
@ fatih bahar
V frenli modellerden istediğm gibi içime sinen bir bisiklet bulamadım henüz ama acelemiz yok araştırıyoruz. :)

Merida Crossway 300 kadro olarak çok hoşuma gitti.Donanım olarakda seni üzmez derseniz listenin ilk sırasına adını yazacağımız bisiklet budur :D
(link)
linke tıklayınca sebebini anlayamadığım bir şekilde CROSSWAY 20-MD Lady modeli çıkıyor.Sol taraftan crossway300ü seçip görebilirsiniz.

Önceki sayfalardaki öneriler üzerine scott sportster 40 modeline de baktım hoşuma da gitti fakat 2012 modeli 2013 modelinden daha iyi donanıma sahip gibi. 2012 modelinde Shimano Alivio ve Shimano Deore kullanılmışken 2013de Shimano Alivio ve Shimano Acera kullanılmış.Ayrıca fiyatı da epey artmış.2012de 1.500tlye alanlar olmuş fakat şuan daha düşük donanımla 2000tl fiyatı. Bu yüzden şimdilik liste dışı.:rolleyes:

Crossway 300 güzel, tasarım olarakta harika, donanım olarakta üzmez slx donanım şıkır şıkır çalışır, hidrolik disklere baktırabiliceğiniz biryer yada tanıdık varsa olabilir, 960$ lık fiyatıyla diğer alternatifleride değerlendirin :), değermi diye sorarsanız 2013 model 0 bir slx li merida için değer bence.

• Beğen
Tur bisikleti tur bisikletiyle yapılır ve sloganı iyiki varsın 28 jant tır. Yolun ilk bir kaç km çok eğlenceli olsa da mevsime göre sıcak hava, aşırı yük, hantal bisiklet v.s insanı canından bezdirebilir.
tavsiyeler şu şekildedir.
1- Bisiklet olabildiğince hafif olsun. hatta 10 kg nin altına düşürebileceğin sağlam kadro, sağlam jant setine sahip bir bisiklet yap.
2- Taklamakan çölünde bisiklet sürmeyeceksen hele ki Türkiye de bisiklet süreceksen; her 50 km de bir bisikletçi, her 100 km de bir bisiklet dükkanı olan, kargonun dakikasında elinde olacağı bir yerde tek yol 28 jant.
3-Yükünü hafiflet. Hatta fantezi yapmaya bile gerek yok. hemen her ilçede bir öğretmenevi, bir pansiyon 30 tl ye kahvaltı dahil bir otel bulabilirsin. Bu nedenle çadır, uyku tulumu, malt, ocak gibi şeylerden kurtularak maksimum 6-7 kg ile bir tur yapabilirsin.
4-İnsan isterse bir kredi kartı ve atak bir yol bisikleti ile bile tura çıkabilir.
5-Mtb denilen hantal yaratıklardan uzak dur. Mtb bir melezdir. Dağda süreceksen downhill alırsın. Mtb saçmalığı değil.

@mehmetsunu

Mehmet abi doğru diyor, tur için bütçe sıkıntısı yoksa onun dediği gibi yapılabilir. Ancak ben minimum bütçeyle tur yapacağım derseniz yüklü bir bisiklet şart.

• Beğen
@mustafa şükrü yıldırım
Crossway300deki kadro ve maşa sanırım v fren uyumluymuş.Satıcı(büyük ihtimal izmir seda bisikletten alacağım) ile konuşup v frenle değiştirtmeyi deneyeceğim.Olmaz ise de dikkat edilmesi gerekenleri iyice öğrenip bakımlarını aksatmamaya çalışacağım.

@mehmetsunu
Yorumunuz için teşekkürler.Her yeni başlayan gibi ben de öncelikle mtbye yönelmişdim ama sizlerin sayesinde şuan için kararımdan dönmüş durumdayım.Şehir-tur bisikleti olarak geçen hem asfalta hem de nispeten stabil durumdaki araziye uygun bir bisiklet arıyorum.
Düz maşa kesinlikle istemediğim için 10kg ve altında bir bisiklet şuanki bütçem(max1500tl) ile pek mümkün görünmüyor.İleride belki havalı maşa kullanarak bu dezavantajtan nispeten kurtulabilirim diye düşünüyorum.
Sizin önereceğiniz bir marka ve model var mı?Başlangıç için bunu al zamanla şu parçalarını değiştirebilirsin gibi?

@Samet Koç
Bütçem ilk sayfada da belirttiğim üzere maksimum 1500tl. Bu bütçeyle beni en azından 1 yıl sorunsuz idare edecek bir bisiklet arıyorum.Önümüzdeki sene bu dönemlerde aldığım bisiklet üzerinde ihtiyaca yönelik bir takım oynamalar yapabilirim.
Yalnız yüklü bir bisiklet şart derken neyi kastettiniz anlayamadım :unsure:

Burdan aldığım fikirler doğrultusunda mtbden vazgeçtim. Şehir-tur bisikleti alacağım aksi bir şey söylenmedikçe( ki söylenecek gibi durmuyor :) ) kesinleşti.
Peki ama hangi marka? Hangi model?
Şimdilik bütçeme uygun elimdeki alternatifler Merida(crossway300) Scott( bulabilirsem 2012 sportster40 ya da 2013 sportster 50) ve Sedona(Sedona City 341).Trek ve Specialized ise yüksek fiyat ve genelde düz maşalı modelleri ile liste dışı.

Yardımcı olan herkese bir kez daha gönülden teşekkürler.

Yüklü bir bisiklet derken bagajı kastetmiştim. Kamp seti ve mutfağı olması gerekenlerden bence.

• Beğen
@ Samet Koç
Anladım siz minimum tur bütçesinden bahsediyormuşsunuz. Ben tur bisikleti bütçesi olarak algılamışdım.
Henüz bir bisiklet sahibi olamadığım için tur bütçesini düşünmeye sıra gelmedi. :D

Geri