Konu açılış tarihi 4 Haziran 2011 bu süre zarfında değişen bir şey yok. Açıkçası sorun otobüs firmalarının görünür temsilcileri olan şoför ve muavinleridir. Tüm firmaların müşteri temsilcileri ile yapılan görüşmelerde kolaylıkla bisikletin taşınabileceği cevabı alınıyor. Öncelikle şoför ve muavinleri de anlayın o kadar iş yapıyorlar hakları sömürülüyor yoruluyorlar kısmı için söylenenleri anlamakla birlikte bu ülkede hangi işte emek sömürüsü yapılmıyor diye sormak istiyorum. Burada amacım kesinlikle işleri kıyas ya da yarıştırma yapmak değil. Aman sorun çıkmasın diye sömürülen emeklerimize rağmen kazandığımız paraları bagaj ücreti olarak bunlara mı kaptıralım. Bu zamana kadar 2 yerde sıkıntı yaşadım. Tabi ki sonunda bisikletimi aldılar. Şunu belirteyim bisikletle yapacağım tüm otobüs yolculuklarından önce müşteri hizmetleri ile görüşme yaparım. Hangi firma olursa olsun hatta daha önce görüştüğüm firma olsa bile tekrar arayıp görüşürüm. Cevap her zaman bisiklet taşınabilir şeklinde olur. Görüştüğüm personelin ismini de not alırım.
Dün bu konu ile ilgili bir sıkıntı yaşadım. Düzce-Yığılca-Yedigöller-Devrek-Ereğli-Alaplı turu için önce Düzce'ye geçtim. Gebze otogardan Düzce'ye gidişte bir sıkıntı yaşamadım. Alaplı'da turuma son verip otobüsle dönmek için Alaplı otogara gittim. Otogara gitmeden internet üzerinden sefer saatlerine ve otobüsün yoğunluğuna bakmıştım. Bileti otobüsün kalkışından 2 saat önce aldım. Otobüs neredeyse boştu. 4-5 kişi vardık ya da yoktuk. Otobüs yarım saat geç geldi. Muavin bisikleti görür görmez muavinin gözünde bir parlama oldu. Bunun için bagaj ücreti alırım dedi. 65 TL'ye bileti aldım. 100 TL istedi. Vermem dedim. Pazarlık yaptığımı sanmış olacak ki hadi sen 50 ver daha da aşağı olmaz dedi. "Abicim yanlış anladın, bak 6 gün önce yine Metro Turizmle Gebze'den Düzce'ye gittim öncesinde de farklı firmalar ile birçok yolculuk yaptım hiçbirinde ekstra bir ücret ödemedim." dedim. O sırada diğer şoförler, yazıhane memuru, yazıhane müdürü duruma müdahil oldular. Yazıhane memuru hariç hepsi ekstra ücret olmadan olmaz diyor. (Yazıhane memuruna da bisikletim olduğunu söylemiştim. Otobüs boş bisikleti sökmene de gerek yok demişti.) Arayalım müşteri hizmetlerini diyorum bizi ilgilendirmez diyorlar. Sonra biri paran mı yok dedi. Yahu param yokta vermem de dedim. Şoför bari çocuğa (çocuk dediği muavin 35 yaşlarında) harçlık olsun diye 30 TL vermemi söyledi.
) Bileti cebimden çıkardım oranın müdürüne iptal edip paramı geri verin dedim. Böyle yapınca yazıhane müdürü biraz atarlı birşekilde tamam kardeş sen bin ücret filanda almayın deyip yanındaki yazıhane memuruna bundan sonra bisikletli gelirse önce otobüs şoförünü ara dedi. Bisikleti tek parça halinde üstündeki yüklerle beraber otobüse yerleştirdim. Yol boyu muavin sen bizim hakkımızı yedin, İstanbul'da 100 TL'den aşağı imkanı yok almazdım deyip durdu.
) Yahu arkadaş dağlarda,bayırlarda bisiklet sürmüşüm. Yedigöllere tırmanmışım. Ormanlar da kamp kurmuşum. Duş almak için Ekim ayının sonlarında çırılçıplak derelere girmişim. Köpekler kovalamış. Acaba domuz, ayı çıkar mı diye endişelenmişim. Sizin gibi 2-3 çakala para kaptırır mıyım.
) Olay burada bitmedi. Bileti Gebze'ye almıştım. Galiba Gebze'ye giden tek kişi benim otobüste olan yolcuların hepsi de Samandıra'da inecek. Gebze'ye giriş çıkışta ücret ödememek için muavin yanıma geldi sende Samandıra'da in oradan servis var onlara binersin dedi..
) Gebze'de oturuyorum ne işim var Samandıra'da dedim. Bu otobüs Gebze'ye gitmiyor dedi. İçimden gülüyorum. Yorgun, dağınık, salaş gözüktüğüm için herhalde mal olduğumu düşünüyor. Yoldayken Metro Turizm whatsapp hattına mesaj attım. Gebze'de indirmeyeceklerini, bisiklet için para isteme durumlarını tüm detaylarıyla anlattım. Bisiklet durumu için şikayet oluşturulduğunu söyleyip şikayet durumunu takip etmem için bir takip numarası verdiler.(Sonucu buradan yine paylaşırım) Otobüsü arayıp Gebze'de durmalarını söylediklerini de ilettiler. Yol boyu muavin her yanımdan geçtiğinde söylendi durdu.
) Bu belirttiğim olaylar olunca artık bisiklet için endişe etmeye başladım. Mola yerinde ya da bir otogarda durduklarında bir şey yapabilirler diye gözüm hep muavinin üstünde oldu. İyi ki de oldu. Mola yerinde herkes araçtan indi ben inmedim. Şoförlerin muavinin nereye gittiğine baktım. Bisikleti otobüsün sol tarafına yerleştirmiştim. Molanın ortalarında muavin geldi boş araçta radyoyu açıp sesini yükselttikten sonra inip aracın sol tarafına doğru gitti. Bende peşinden indim. Bir baktım bisikletin olduğu yeri açmış bunu görünce yanına gittim. Birazdan otobüse yolcu gelecekmiş bagaj için yer açmaya çalıştığını bisikletin çok yer kapladığını söylemeye filan başladı. Halbuki yalan. Bisiklet dışında 5-6 tane küçük boy valiz var ya da yok. Ben yaparım deyip bisikleti uzunlamasına çevirdim. Daha da yere ihtiyacı olursa söylemesini bisikletin tekerlerleğini filan söküp eşyalarımı istif yapacağımı söyledim. Yok yok bu kadar yeter herhalde dedi. Bagajı kapattı bende otobüs tekrar hareket edene kadar bagajı görebildiğim bir yerde bekledim. Otobüse ekstradan bir yolcu da binmedi. Ama keşke binseydi. Biletsiz yolcu aldıklarının şikayetini de hemen yapardım.
Anlattıklarım biraz uzun oldu ama bu yakın zamanda başımdan geçen kötü ama iyi bir deneyim oldu. Karayolu taşımacılığının yolcu hakları bölümünde her yolcunun 30 kg'a kadar bagajının ücretsiz bir şekilde taşınabileceğini belirten kural açıktır. Metro turizm buna ek olarak katlanamaz bisiklet için her aracın genişliğini göre 1 veya 2 bisikletin sığabildiğini sitesindeki bölümde yazıyor. Fakat bisiklet olması durumunda yolcunun bagaj hakkının 20 kg'a düştüğünü belirtiyor. (açıkçası bu kural hukuki olarak nedir ne değildir bilemem. Ama kurallarında bisikletin taşınabileceği net bir şekilde yazıyor. Benim bindiğim otobüs geniş otobüstü yani bir bisiklet daha almasının önünde bir engel bulunmuyordu. bu da linki (link) ). Benim bisikletim boş hali zaten 15 kg civarı. Üstünde bir o kadar eşya (çadır, uyku tulumu, yatak, kıyafet, yemek, ocak vs.) var. Yani rahat 20 kg'dan fazla bagajım vardı. Çakallığa kafalarını çalıştırmayıp kuralları tam bilseler okusalar benden ekstra bagaj için para alabilirlerdi. Biletimi iptal edin resti de bir işe yaramazdı.
Sonuç olarak bisikleti alıyorlar. Sorun çıkarttıkları oluyor, çakallık yapmaya çalışıyorlar ama önemli olan kararlı durmak, kurallara hakim olmak öncesinde müşteri hizmetleri ile görüşmektir. Yeri gelir gerçekten bagajda yer olmaz, bisikleti koyacak yer yoktur bu durumda hır gür çıkarmanın da bir manası yoktur. Çözüm olarak ne yapabileceğinizi konuşursunuz.
Ek1. Metro ile yolculuk yaparsam zaten başıma bunların gelebileceğini başta kabul etmiş oluyorum
) Ama ne yapayım bir bunlarda bilet vardı. Bunlardan da almamak gerek boykot etmek gerek ama işte ne yazık ki bu lafı hiç sevmesem de mecburiyetten aldım.