Scudo Sports

Sele kelepçesinin yalama olması

%5 gibi kesin bir durum var mı bilmem ama benim bildiğim bir civatanın dayanımını etkileyen en temel faktör malzemesi ve boyutudur; dişli oranı değildir. Bu faktörler akma ve çekme dayanımına etki eder. Genelde civata hesapları da bu şekilde yapılır. Burada kelepçe vidasına gelen en büyük gerilme çekme gerilmesi olacağından dediğiniz doğru olabilir. Civatanın dayanım sınırı kelepçeden daha yüksek olabilir. Bir civatada en çok zorlanan kesit ilk dişlilerdir. Genelde kopma veya akmada bu kesitte oluşur. Misal somon ve civata sisteminde kesit zorlanmasından dolayı ilk kesme veya akma civatada olmaktadır. Tabiki uygun bir somun kullanılmazsa belirli torkun üstünde ilk olarak civatada kopma olur. Ama burada problem kelepçede değilki.

Civatalarda torku baş kısmı taşır. Sıktığınız zaman oluşan tork gücünü sıkıştırma olarak alırsınız. Malzemeyi kendine doğru çeker ve ezer. Belli tork dayanımları bu yüzden verilir. Matara kafes vidaları herhangi bir tork gücüne dayansın diye üretilmez. Malzemeleri bazen çelik bile olmayabilir. Çünkü karşı malzemesi aluminyum olduğundan çok sert olması iyi olmaz. Bu yüzden bence gidip 5₺ ye bir civata almak iyi olacaktır.

Scudo
Cevaplarınız için teşekkürler, sadece vidadan dolayı kelepçeyi tamamen değiştirmek mantıklı gelmediği ve kelepçe vidasını tek olarak satan yer görmediğim için böyle bir yöntem düşündüm. Yeni bir sele kelepçesi alacağım öyleyse.
Oturdugunuz sehirde hicmi sanayi sitesi yok, yada civata satan yer, yada bir bisikletci. O kelepceye ayni boyda ve ayni ölcüde bir celik vida taksaniz ayni vazifeyi görecektir. Kelepce vidasinin sizin agirliginizla ne alakasi var onu anlayamadim, isterseniz 200 kg olun kelepcenin vidasini yine 4-5 tork ile sıkacaksız, aksi taktirde cok sıkınca kadroya zara verebilirsiniz yada kelepcenin dislilerini siyira bilirsiniz. Celik vidayi gectim cogu kisi aluminyum vida bile kullaniyor ama genelde o vidalar Titanium olur.

Matara vidasi ayni boyut veölcüye sahipse hic sorunsuz kullana bilirsiniz, yeni kelepce alsanizda yada yeni vida alsaniz ondan farkli olmayacak, hatta üzerindeki disli siyiran vida bile ondan farkli degil.

Dedigim gibi Torkunu dogru tork ile sıkarsanız hic bir sorun ile karsilasmasiniz.

Geri