Scudo Sports

Serbest Dalış - Zıpkınla

Serhan bey selamlar, öncelikle Google da serbest dalışta dikkat edilmesi gereken noktalar vs vs gibi araştırırsanız çok faydalı birçok bilgi bulabilirsiniz. Ama giriş olması açısından, malzemelerle başlarsak ;
--Maske ve snorkel ayrılmaz ikili yüzeyde nefeslenirken gerekli basit tahliyesiz esnek düz bir snorkel
--tam boy veya shorti elbise kayalar, deniz kestaneleri midyeler iskorpit gibi zehirli Balıklar yosunlar ve özellikle dipteki ve yüzeydeki su sıcaklık farkı nedeniyle rahatsız olmamak için
-- yine bu canlılardan ve vurduğunuz balığın dikenlerinden korunmak için eldiven
--dalış için aslında uzun palalı serbest dalış Paleti ama onun yerine orta sınıf yüzücü paleti de olabilir.
--ayaklar üşümesin diye patik.
-- ve daha kolay varabilmek için ağırlık ve ağırlık kemeri

Bunlardan sonra öncelikle tek Başımıza dalış yapmamamız gerek yanımızda en az bizim kadar dalabiliyor bir partner. Nefes kondisyon performansımızı bilip sınırlarımızı zorlamamamız gerek. Hiç bir balık canımız kadar değerli değildir. Dalış şamandırasız olursa dalış yaparken teknelerin dikkatini çekeriz üstümüzden geçmezler.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. (link) çok faydalı bilgi ve paylaşımların yapıldığı zıpkınla balık avı sitesidir. Ziyaret ederseniz çok daha fazla bilgi ve merak ettiğiniz soruya cevap bulurken yurdumuzdaki Zıpkıncı arkadaşların vurduğu balık resim ve videolarını da görebilirsiniz. Saygılar...
 
Scudo
@EK-73

Bütçeyi sadece belirli temel ekipmanlar için ayırmayı planlıyorum. Yani elbise falan alamam ancak eldiven ve ağırlık kemeri şart. Çok profesyonel değil de amatör olsun yeni başlayacağım çünkü. Tehlikeli balıklar için ne gibi önlem almalıyım? (Kusura bakmayın çok araştırmadım, haklısınız arayıp bulabilirim)
 
Ağırlık ayarı için her 10 kg için 1 kg olarak hesap yapabilirsiniz. Eğer 70 kg civarı iseniz 7 kg ama dalış derinliği 0-8 Mt arası olacağı için 1 kg fazla ağırlık dipte daha rahat kalmanızı Sağlar. 70 kg dalıcı için 8 Mt derinlik üstü 7 veya 6 kg bu Değerler 5 mm tam boy elbide içindir. Shorti de 3-4 kg yeterli.

Elbise yoksa ağırlık kemeri ve ağırlığa gerek yok. Dipte bir taşa tutunarak aşağıda kalabilirsiniz. Zehirli Balıklar için yapabilecek birşey yok dikkat etmek lazım. Bilmediğimiz balığa zıpkın atmamak dokunmamak lazım. İskorpit'in Çorbası güzel olur eğer vurursanız ellemeden kıyıy çıkıp dikenlerini temizleyin. Aşağıda taş ve Kaya aralarında gezerken elimizi koyarken dikkat edelim. Dalış çantanızda küçük birer Şişe amonyak ve sirke bulundurursanız ilk müdahale için çok işe yarar. Yosun ve deniz anası çarpmalarında sirke çok faydalı sirke ile yıkamalı. İskorpit-trakoya gibi balık çarpmalarında dikenin battığı bölgeye amonyak veya afedersiniz işemek ilk müdahale için çok Önemlidir.
 
  • Beğen
Tepkiler: aeneskral
ben yine de bir shorty elbise edinmenizi tavsiye ederim. 100 tl civarı bir fiyata alınabilir.
 
@Birol Şenkul

Yosun çarpmasını ilk defa duyuyorum. Bu anımı da anlatayım. Her sene Ege Denizi'ne gideriz tatile. Akşamüstüne doğru güneşin batışı ile balık tutmak gibisi yok zaten. Babamla birlikte tutuyorduk. Oltaya takıldı bir tane balık. Çektik çektik, hiç görmediğimiz bir tür meğersem trakonya balığıymış. Babam da bilmiyordu aldı eline oltadan çıkarmak için sırtındaki yüzgeçleri battı. Hayatımda o kadar korktuğumu hatırlamıyorum. Yanda üniversitenin plajı vardı. Hemen götürdük oraya doktor vardı, iğne falan oldu ama acısı baya baya 3-4 ay sürmüştü. Bu zamandan beri balık avında olsun denize girerken olsun mümkün olduğunca dikkatli olmaya çalışıyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Birol Şenkul
Geri