Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

İnceleme Shimano Nexus 8 Vites

Merhabalar. Nexus 8 sisteme sahip yeni bir bisiklet aldım ve daha önce göbek vites sistemine sahip bir bisiklet kullanmamıştım. Bu yeni bisiklette yadırgadığım bazı durumlar vardı ve birisi hariç hepsinin normal olduğu bilgisine ulaşabildim ama bir tanesi konusunda bilgiye ulaşamadım. Buradan Nexus 8 sahiplerine bir sorum olacak: 5., 6., 7., ve 8. viteslerde vitese geçince 5. viteste daha belirgin olmakla beraber hafif bir sarsıntı/titreşim hissi oluyor. Bu aktarıcılı klasik sistemlerde de var sonuçta bunda problem yok. Ancak bahsettiğim bu 4 viteste (5,6,7,8), her zaman hissedilir olmamakla beraber, pedal çevirmeyi bırakıp tekrar başladığımda kavrama aşamasında pedalda hafif bir sarsıntı hissediyorum. Duyulabilir bir ses yok ama pedal çevirmeyi bırakıp tekrar başladığım durumların %70'inde bu sarsıntıyı hissedebiliyorum. Vites kaçırma,ses yapma gibi gerçek sorunlarım olmamakla birlikte bu durum beni göbekte bir sorun olup olmadığı konusunda endişelendiriyor. Vites ayarlarımı her sürüşten önce kontrol ediyorum (4. viteste sarı çizgiler hizalı) ve sistem disk frenli bir sistem. Göbek modeli ise Shimano Nexus SG-C6001-8D. Bu bahsettiğim (5,6,7,8) viteslerde pedalı geri çevirirken bir tıkırtı yapması normalmiş ama benim bahsettiğim olay hareket halinde, örneğin 5. viteste iken pedal çevirmeyi bırakıp bir süre sonra yeniden başlayınca oluyor. Bu durum normal midir? Nexus/Alfine 8'li arkadaşlar iki kelime yanıt yazarak yardımcı olursanız çok makbule geçecek, teşekkürler.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Desert Fox
Scudo
@Peregrine Senin ilacın Rohloff. Hiç uğraşma Nexus'larla, Alfine'lerle.. Ver 1500'ü, bu iş huzur içinde çözülsün :)

• Beğen
Tepkiler: eren konu
Marhaba,
Nexus 8'i 3 farklı şehir bisikletinde 5 yilda 5 km kullanmışımdır. Akarı kokarı olmayan tertemiz sistem benim gözümde. Turcular için yeterli mi orasını bilemem.

5 değil de 7-8 de pedal çevirirken hafif titreşim hissediyordum ama bahsettiginiz gibi boşluk ya da ilk pedal sarsıntısı yaşamadım hiç.

Marhaba,
Nexus 8'i 3 farklı şehir bisikletinde 5 yilda 5 km kullanmışımdır. Akarı kokarı olmayan tertemiz sistem benim gözümde. Turcular için yeterli mi orasını bilemem.

5 değil de 7-8 de pedal çevirirken hafif titreşim hissediyordum ama bahsettiginiz gibi boşluk ya da ilk pedal sarsıntısı yaşamadım hiç.
Bende de boşluk yok hocam, pedalın boşa döndüğünü hissetmiyorum. Boşa düşmüyor ama pedalda ilk kavrama sırasında (vites değiştirince olana benzer) bir sarsıntı geliyor ama her seferde değil ve pedala verdiğim güçle doğru orantılı. Bir kere 5. viteste durmak zorunda kaldığımda dalgınlıkla vites küçültmeden yürümeye kalkışıp güç verdiğimde çok bariz hissettim ama pedalda boşa çıkma hissi hiç oluşmadı. Aynı his ilk 4 viteste hiç yok ama son 4 vitesin hepsinde (5,6,7,8) de oluyor ama her seferde değil; yaklaşık %70 oranla.

Bende de boşluk yok hocam, pedalın boşa döndüğünü hissetmiyorum. Boşa düşmüyor ama pedalda ilk kavrama sırasında (vites değiştirince olana benzer) bir sarsıntı geliyor ama her seferde değil ve pedala verdiğim güçle doğru orantılı. Bir kere 5. viteste durmak zorunda kaldığımda dalgınlıkla vites küçültmeden yürümeye kalkışıp güç verdiğimde çok bariz hissettim ama pedalda boşa çıkma hissi hiç oluşmadı. Aynı his ilk 4 viteste hiç yok ama son 4 vitesin hepsinde (5,6,7,8) de oluyor ama her seferde değil; yaklaşık %70 oranla.

Ben yanlış anlamışım bosluk meselesini, kusuruma bakmayın.
Dediğiniz gibi bir deneyimim olmadı. Nexus 8 kullanan çok insan da var çevremde, onlardan da boyle bir şey duymadım. Genelde vites atlaması/geçmemesi şikayeti oluyor ki o da çoğunlukla yaz/kış sicaklik farkı yüzünden tel geriliminin değişmesinden kaynaklaniyor.
Eğer yabancı forumlarda da sizinkine benzer bir soruna rastlamadıysanız sizin bisiklete özgü sorun olabilir. Garantisi devam ediyordur, aldığınız yere göstermeniz en uygun çözüm diye düşünüyorum.

Ben yanlış anlamışım bosluk meselesini, kusuruma bakmayın.
Dediğiniz gibi bir deneyimim olmadı. Nexus 8 kullanan çok insan da var çevremde, onlardan da boyle bir şey duymadım. Genelde vites atlaması/geçmemesi şikayeti oluyor ki o da çoğunlukla yaz/kış sicaklik farkı yüzünden tel geriliminin değişmesinden kaynaklaniyor.
Eğer yabancı forumlarda da sizinkine benzer bir soruna rastlamadıysanız sizin bisiklete özgü sorun olabilir. Garantisi devam ediyordur, aldığınız yere göstermeniz en uygun çözüm diye düşünüyorum.
Estağfurullah hocam kusur yok; yardımcı olmaya çalışıyorsunuz. Vites atlaması/geçmemesi durumu olmadığı için muhtemelen mekanizmayı açıp dağıtmadan yağ banyosu yaptırıp geri gönderirler. Bu tarz şikayetlerde Türkiye'de genel olarak problemi yok saymak ya da zamanla geçer deyip ciddi bir sorun olana kadar ötelemek yoluna giden satıcı/servislere sahibiz. Aldığım yer de farklı/uzak bir şehirde ve bana teslimatı kargo ile yapılmış bir ürün ve telefon açtığımda rodaj süresi/kilometresi bitmeden sorunun geçeceğini söylüyor. Ciddi bir sorun çıkana ya da bakım-yağlama zamanı/kilometresi gelene kadar bu şekilde kullanmam gerekecek sanırım.

Size aktardığınız tecrübe/bilgiler için çok teşekkür ederim. Diğer konu hakkında bilgi/tecrübe sahibi arkadaşların mesajlarını bekliyor olacağım.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: umutcelik
Anlattığınız problemi bende bazen 8.viteste yaşıyorum ama sürekli olmuyor derinden gelen hırıldama gibi vites ayarıyla biraz oynayınca düzeliyor

Anlattığınız problemi bende bazen 8.viteste yaşıyorum ama sürekli olmuyor derinden gelen hırıldama gibi vites ayarıyla biraz oynayınca düzeliyor
Yanıt için teşekkürler hocam ancak ilk gönderimde bahsetmiştim, tırnak içinde kendimi alıntılıyorum: "bu 4 viteste (5,6,7,8), her zaman hissedilir olmamakla beraber, pedal çevirmeyi bırakıp tekrar başladığımda kavrama aşamasında pedalda hafif bir sarsıntı hissediyorum. " Bu alıntıladığım durum pedal çevirirken sürekli olan bir sarsıntı değil ; örneğin yokuş aşağı giderken pedal çevirmeyi kesip, ya da geriye pedallayıp, yol düzleşince tekrar pedal çevirmeye başladığımda, vites değiştirince olana benzer, anlık bir sarsıntı hissi. Kavrama gerçekleşip sisteme güç aktarmaya başladıktan sonra kesiliyor, ta ki bir sonraki pedaldan gücü kesip tekrar verene kadar.

Bugün tura çıkmadan önce bisiklet duvar askısında iken, yukarıda bahsettiğim şikayetimi iyice bir tecrübe etme fırsatım oldu. Öncelikle ilk mesajımda yanlış aktardığım durumu düzelteyim: 5,6,7,8. viteslerde pedal çevirmeyi kesip yeniden devam edince kavrama sarsıntısı olmuyor ama pedalı geriye çevirip tekrar ileriye çevirince her defasında oluyor. Yani ben pedal çevirmeyi durdururken istemsiz olarak bir kaç santim geriye doğru çeviriyormuşum. Zaten hem Nexus 8 hem de Alfine 8'de bu viteslerde geriye doğru çevirdiğinizde ses yapması normalmiş. Yabancı, usta bir bisiklet tamircisinin (Dan Burkhart) bir forumdaki soruyu açıklamak için çektiği bir video da var bu olay, canlı canlı gösteriyor açık mekanizma üstünde. Videonun sonunda "endişelenmeyin, gidip bisikletinizin keyfini çıkarın" diyor.

Nexus 8 ve/veya Alfine 8 sahibi arkadaşlar 5. viteste hareket halindeyken pedallarını önce geriye çevirip daha sonra ileri pedallamaya geçtiklerinde kavrama sırasında pedalda bir sarsıntı hissedip hissetmediklerini yazabilirlerse çok makbule geçecek. Şimdiden yardımcı olacaklara teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: Desert Fox
Benim Nexus 8 kontra fren olduğu için pedalı geri çeviremiyorum oyüzden benim bisiklette sizin anlattığınız sorun oluşmuyor

• Beğen
Tepkiler: Peregrine
Bugün tura çıkmadan önce bisiklet duvar askısında iken, yukarıda bahsettiğim şikayetimi iyice bir tecrübe etme fırsatım oldu. Öncelikle ilk mesajımda yanlış aktardığım durumu düzelteyim: 5,6,7,8. viteslerde pedal çevirmeyi kesip yeniden devam edince kavrama sarsıntısı olmuyor ama pedalı geriye çevirip tekrar ileriye çevirince her defasında oluyor. Yani ben pedal çevirmeyi durdururken istemsiz olarak bir kaç santim geriye doğru çeviriyormuşum. Zaten hem Nexus 8 hem de Alfine 8'de bu viteslerde geriye doğru çevirdiğinizde ses yapması normalmiş. Yabancı, usta bir bisiklet tamircisinin (Dan Burkhart) bir forumdaki soruyu açıklamak için çektiği bir video da var bu olay, canlı canlı gösteriyor açık mekanizma üstünde. Videonun sonunda "endişelenmeyin, gidip bisikletinizin keyfini çıkarın" diyor.

Nexus 8 ve/veya Alfine 8 sahibi arkadaşlar 5. viteste hareket halindeyken pedallarını önce geriye çevirip daha sonra ileri pedallamaya geçtiklerinde kavrama sırasında pedalda bir sarsıntı hissedip hissetmediklerini yazabilirlerse çok makbule geçecek. Şimdiden yardımcı olacaklara teşekkürler.

Bahsettiğiniz bisikleti daha doğrusu göbeği kaç km'dir kullanıyorsunuz? İlk ay bakımı yapıldı mı serviste?

Shimano göbekler ilk başta biraz pürüzlü çalışma hissi verir. Çok büyük ihtimalle zamanla ses ve titreşim azalacaktır. O yüzden soruyorum.

Başka bir sorunu yoktur diye umuyorum sizin adınıza.

Bahsettiğiniz bisikleti daha doğrusu göbeği kaç km'dir kullanıyorsunuz? İlk ay bakımı yapıldı mı serviste?

Shimano göbekler ilk başta biraz pürüzlü çalışma hissi verir. Çok büyük ihtimalle zamanla ses ve titreşim azalacaktır. O yüzden soruyorum.

Başka bir sorunu yoktur diye umuyorum sizin adınıza.

170 km binildi, ilk ayı dolmadı. İlk ay bakımı dediğiniz şeyden haberim yok. Bildiğim kadarıyla her yıl bir kere yağ banyosu ve bilyaların greslenmesi gerekiyor. Aldıktan 4-5 yıl sonra her yıl bakım yapılması gerektiğini öğrenip, telaşla içini açıp tertemiz olduğunu görüp geri kapattığını söyleyen kişiler var yabancı forumlarda. Tam olarak neyi kapsıyor bu ilk ay bakımı? Bir de benim yazdıklarımdan farklı şeyler söylüyorusunuz burada "Shimano göbekler ilk başta biraz pürüzlü çalışma hissi verir. Çok büyük ihtimalle zamanla ses ve titreşim azalacaktır." Benim şikayetim sesli, ya da titreşimli çalışması değil. Bunların başlangıçta olağan olduğunu biliyorum. İsterseniz alıntıladığınız mesajımı bir daha okuyun.

Tekrar özetleyeyim. 5,6,7,8 viteslerde (yani 1,2,3,4. viteslerde yok bu olay) bisiklete biniyorum, sürmeye başlıyorum, bir süre sonra 5. vitese çıkıyorum. İleriye hareket ediyorum ama vites değiştirmiyorum; sadece pedalı geriye çeviriyorum ve tekrar ileriye çevirmeye devam ediyorum. Geriye çevirdiğimde (kontra fren olmadığı için boşa dönüyor) bir tıkırtı duyuyorum (bu tıkırtı göbeğin normal işleyişinde var ve sorun değil), daha sonra ileriye çevirmeye başladığımda vites attığındaki sarsıntı benzeri bir sarsıntı ile kavrama gerçekleşiyor ve çevirdiğim sürece bir daha olmuyor. Ta ki bu tarif ettiklerimi tekrarlayana kadar. Vites atmadığım halde kavrama sarsıntısının normal olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorum, tek amacım bu. Nexus 8 veya Alfine 8 sahibi veya kendisi bu göbeklerde tecrübeli arkadaşlardan yanıt bekliyorum.

Siz bu bisikleti sıfır aldınız değil mi? Bisikletin satış faturası tarihinden (yaklaşık) bir ay sonra gidip yetkili servisine genel kontrollerini yaptırırız. Bu iş için ücret verilmez (çoğu zaman). Bu ilk bir ayda ortaya çıkması kuvvetle muhtemel gevşemeler, fren ve vites sistemi ayarsızlıkları giderilir. Sonra bir de altıncı ay bakımına gidilir. Onu zaten anlatırlar. Varsa bisikletinizin garanti evrakları yanınızda bulunsun.

Siz bu bisikleti sıfır aldınız değil mi? Bisikletin satış faturası tarihinden (yaklaşık) bir ay sonra gidip yetkili servisine genel kontrollerini yaptırırız. Bu iş için ücret verilmez (çoğu zaman). Bu ilk bir ayda ortaya çıkması kuvvetle muhtemel gevşemeler, fren ve vites sistemi ayarsızlıkları giderilir. Sonra bir de altıncı ay bakımına gidilir. Onu zaten anlatırlar. Varsa bisikletinizin garanti evrakları yanınızda bulunsun.
Göbek vitesli sistemlerden tamamen başka konulara geçtik. Fren sisteminde bir gevşeme yok. Vites sistemi ayarlarını da kendim yapabiliyorum (4. vitese alıp sarı çizgileri hizalamak) Bir çamurluk vidası gevşekti, onu da ben sorunsuz sıkabildim. Evet bu bisiklet sıfır ama 2018 model, bisikletçide epey beklemiş ama kullanılmadığı söylendi ve zaten belli oluyor etiketleri üzerinde, pedal takılmamış ve fren balata ve diskleri temiz, kullanım izi yoktu. Bisiklet tarafıma 370 km uzaktaki bir şehirden kargoyla ulaştırıldı bu nedenle her istediğimde bisiklete binip servise götüremiyorum ama klasik aktarıcılı bir sistemde tüm ayarları yapma kabiliyetim, alet ve edevatım var. Bu, daha önce kullanmadığım, göbekten vitesli bir sistem olduğu için karşılaştığım, yukarıda tarif ettiğim durumun normal olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorum. Sorun yaşarsam arka tekeri göbekle birlikte söküp kargolayacağım, bakacaklar ama yabancı forumlarda göbeklerine bakım yaptırdıktan sonra göbeğin ses yapmaya başladığı ve bir daha eskisi gibi çalışmadığını söyleyen onlarca kişi var. Bu nedenle olmayan bir sorunu çözmeye çalışırken başıma iş almak istemiyorum. Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Bana "bisiklete başlangıç" çözüm ve tavsiyeleri vermek yerine mümkünse ve eğer bilginiz varsa asıl sorduğum soruyu yanıtlayınız. Bilginiz yoksa bilmiyorum diyebilirsiniz. Size teşekkürler, iyi forumlar dilerim.

Göbek vitesli sistemlerden tamamen başka konulara geçtik. Fren sisteminde bir gevşeme yok. Vites sistemi ayarlarını da kendim yapabiliyorum (4. vitese alıp sarı çizgileri hizalamak) Bir çamurluk vidası gevşekti, onu da ben sorunsuz sıkabildim. Evet bu bisiklet sıfır ama 2018 model, bisikletçide epey beklemiş ama kullanılmadığı söylendi ve zaten belli oluyor etiketleri üzerinde, pedal takılmamış ve fren balata ve diskleri temiz, kullanım izi yoktu. Bisiklet tarafıma 370 km uzaktaki bir şehirden kargoyla ulaştırıldı bu nedenle her istediğimde bisiklete binip servise götüremiyorum ama klasik aktarıcılı bir sistemde tüm ayarları yapma kabiliyetim, alet ve edevatım var. Bu, daha önce kullanmadığım, göbekten vitesli bir sistem olduğu için karşılaştığım, yukarıda tarif ettiğim durumun normal olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorum. Sorun yaşarsam arka tekeri göbekle birlikte söküp kargolayacağım, bakacaklar ama yabancı forumlarda göbeklerine bakım yaptırdıktan sonra göbeğin ses yapmaya başladığı ve bir daha eskisi gibi çalışmadığını söyleyen onlarca kişi var. Bu nedenle olmayan bir sorunu çözmeye çalışırken başıma iş almak istemiyorum. Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Bana "bisiklete başlangıç" çözüm ve tavsiyeleri vermek yerine mümkünse ve eğer bilginiz varsa asıl sorduğum soruyu yanıtlayınız. Bilginiz yoksa bilmiyorum diyebilirsiniz. Size teşekkürler, iyi forumlar dilerim.

Değerli vaktinizi aldığım için özürlerimi sunar; size bisikletinizle mutluluklar dilerim.

• Beğen
Tepkiler: Erix
Bugün bir Shimano servis merkezini arayarak (Erdoğanlar Bis. - Mehmet Bey) yukarıda muzdarip olduğum konuyu danıştım. Daha konuyu açıklarken ve sarsıntıyı tanımlamaya çalışırken Mehmet Bey "vites atarkenki gibi bir sarsıntı değil mi?" diye ekledi. Evet dedim ve Nexus 8 ve Alfine 8 göbeklerde bunun normal çalışma şekli olduğunu ve Alfine 11 ve daha fazla vitese sahip olan göbek sistemlerinde vites sayısının artması sebebiyle bu geçişlerin daha az hissedilir olduğunu söyledi. Geriye pedal çevirdiğimde mekanizmanın boşaldığı ve ileri çevirdiğimde yeniden kavrama sırasında bu sarsıntının oluştuğunu söyledi. Her şey normalmiş, bu durumu benimle benzer şekilde kafaya takacak arkadaşlar, takmasınlar diye buraya bu olumlu haberi yazmak istedim. Herkese iyi forumlar.

Konuyu hotrlatmış olayım.
Single speed / fixie bir bisikletim var.
Şehir bisikletine çevirmeye müsait tam dönüşümü düşünüyordum nexus konusuyla karşılaştım. Özellikle Hollanda tipi bisikletlerde kullanıldığını görünce.

Nexus 8 göbeği düşünüyorum, araştırıyorum bu aralar.
Genelde sorunsuz olduğunu herkes söylüyor, tüm youtube videoları ve forumlarda bu şekilde veriler buldum.

Fakat biraz önce bisikletçimi arayıp sorduğumda hem piyasada şuan bulunmadığını hem de çok sıkıntılı bir sistem olduğunu sürekli arıza verdiğini ve kimsenin yapmaya yanaşmadığını (kapalı devre/sisztem olduğu için) söyledi.

Kafam karıştı.

Geri