Scudo Sports

Sigma Nabız Saati?

bisikletseven

Forum Bağımlısı
Tepki
1.571
Bisiklet
Trek
Merhaba sigma nabız saatim pc 10.11
kilo 75 boy 178 doğum tarihi ve cinsiyiti girdim. Ancak 1 saatte 25 km ortalama hızla düz sayılacak yolda ortalama 900 kalori yaktığımı gösteriyor.
5 saatlik bir yolda eğimli yollar da var 150 ortalama nabız 25 km ortalama hız 4 800 kalori yaktığımı gösteriyor. Nabız 100 lere gelmedikçe kalori yakımı değerleri göstermiyor. 100 ve üstü nabızlarda kalori değerleri hızla artıyor. Bu veriler ve kalori normal mi. :eek:ha:

Scudo
hoop yukarı...

Bildiğim kadarı ile nabız ile yakılan kalori arasında bir bağıntı var. Düşük nabız ile yakılan kalorinin yüksek nabızda yakılan ile geri alınması ile ilgili bir fark da var.
Vücudun kişiden kişiye ve yaşa bağlı olarak değişen aerobik-anaerobik kalori yakışı arasındaki geçişi hangi nabızdan sonra yaptığı önemli.

Bende bu saatin aynısını kullanıyorum, ancak boy 1.75 ve kilo 65-70 arası olduğu için pek kalori hesabı yapmıyorum.

Bende bir deneyeyim bakalım rakamlar nasıl :)

Saatin asıl amacı nabız göstermek, kalori hesabı pek gerçekçi değil. Onu siz hissedersiniz diye düşünüyorum.
Düşünün, telefon programı var, gidilen yolu sürati vs gösteriyor, bir de kalori değeri veriyor. İyi de nereden nasıl ölçtün onu ki verebiliyorsun? Demek ki program olarak ortalama bir şeyler koydular yazılımlarına.

Bu sabah işe gelirken 1 saat 32 dakika sürmüşüm, nabız ortalama 132, maksimum 183, kalori 1078...sigma 15.11

@Raşit S

Raşit abi saat alacağım ben de memnun musun? almışken şunu al dedğin bir model var mı? kadanslı falan..

@bkaan

Kaancım, sigma nın kadanslı olan 16.12 modeli alınabilir, dış hava sıcaklığını da gösteriyor. Benim arkadaşlarım kullanıyor.
(link)

Saat olarak bende 15.11 var, çok şık bir saat. Saati yol bilgisayarından ayrı aldım çünkü yürürken koşarken veya günlük hayatta da kullanıyorum. Yoksa nabız ölçen komple modeller de var, onları tavsiye etmiyorum. Hatta ayrı ayrı alınca daha ekonomik bile olabilir.
(link)

Demek ki 16.900+13.900= 30.800 tenge= 350 TL toplam fiyatı.

Ancak sigmanın iddia ettiği gibi şifreleme var, senden başkası kullanamaz iddiası hikaye, arkadaşınla sürerken onun kadansı, nabzı karışabiliyor. Ama özel bir durumdu bizimkisi, arkadaşım nabız sensörünü takmayı unutmuş, saat kolundaydı ve benim nabzımı da gösteriyordu onun saati. Diğer arkadaş kadans kullanmıyordu ama diğerinin kadansını saatinde görüyordu :)

16.12 yi inceliyorum abi, teşekkürler..

@Raşit S

Bu durumda benim veriler normal mi?

Yaktığınız kalorinin doğrudan ölçülebilmesi pek kolay değil (laboratuvarlarda yüze maske takıp bir boru aracılığı ile solumanız sağlanıyor ve ciğerlerinizden çıkan karbondioksit ölçülerek yapılabiliyor). Dolayısıyla nabız saatlerinin veya bisiklet bilgisayarlarının gösterdikleri değerler; nabız, hız, yolun eğimi gibi harcanan eforu etkileyen faktörleri kullanarak yapılan tahminler.

Downhill bisikleti falan kullanmıyorsanız düz yolda 25km/j hızla saatte 900 kalori yakılması bana pek gerçekçi gelmedi. Sizinle hemen hemen aynı boy ve kilodayım, Strava'nın yaptığı hesaba göre benzer ortalama hız ve nabız ile 5 saatlik sürüşte benim yaktığım kalori sizinkinin 3'te biri:
(link)
Farklı formüller ile farklı sonuçlar bulunuyor olabilir ama bu kadar fark olmamalı, acaba sizin gördüğünüz değer kalori değil de kilojul (kJ) olabilir mi?

Nabız saatim göğüs kemerli. Muhtemelen nabıza göre bir formül var. calories 4713 yazıyor. Dediğim gibi nabız 100 lerde ise kalori yakımı çok düşük 140 150 lerde bayağı yakıyor. Tabi rampa çıkarken nabız 190 hatta 200 lere geliyor. Sizinki nasıl bir saat bilmiyorum. Acaba değerleri mi yanlış giriyorum. (link) bi de siz bakın bu sitede bazı değerler var acaba doğru mu

.
Aşağıda bir gezimden bilgiler var.
Toplam yol : 120 km
Süre : 5 saat 30 dakika
Kalori : 4560
Nabız : 140
Ortalama hız : 22 km

Birde şöyle bir durum var. İnsan ders çalışırken, otururken büro da iş yaparken ... vs hatta uyurken bile enerji yani kalori harcıyor. Şimdi ben hem bisiklete biniyorum hem de vücut olağan kaloriyi harcıyor ekstra olarak ise benim bisiklete binmemden mütevellit bir enerji ve kalori yakımı ortaya çıkmıyor mu bu durumu acaba göze alıyorlar mı? Sigmaya güveniyorum burada doğruya yakın bir veriyi elde etmek. Zaten nabız saati araştırırken sigmanın gerçek kardiyo verilerine çok yakın değerlere sahip olduğu öğrenmiştim.

PC 15.11 kullanıyorum hem spor hem günlük hayatta bence güzel şık saat öneririm.

@Onur GEBEN
Şıklık 2 sırada benim için önemli olan verilerin gerçekliği,,,, o açıdan aşağıdaki sorum hakkında yorumlarınıza ihtiyacım var. marka aynı ise ayar girişleri aynı olmalı sizin saatinize göre bu veriler nasıl
@bisikletseven

@bisikletseven

Benim bisiklet bilgisayarım da göğüs bandı ile ölçüyor nabzı. 179 boyda ve 73 kiloyum, yukarıda linkini verdiğim sürüşün bilgileri de şöyle:
Toplam yol : 130 km
Süre : 5 saat 16 dakika
Kalori : 1896
Ortalama nabız : 152
Ortalama hız : 24,9 km

Sigmanın size verdiği kalori değeri doğru ise benim de 5000 kalori falan yakmış olmam lazım. Peki bu enerji nerden geldi? O sürüşte bir şişe powerade dışında dışardan enerji almamıştım, vücutta depolanabilen glikojen da miktarı belli. 5 saat 16 dakika içinde 3000 kalori yağ yakabiliyor isem, bu konuda pro pelotandakileri geçmiş olmam lazım; bunu da hiç sanmıyorum.

Bazal metabolizmanın yaktığı enerji (yani yattığınız yerde harcadığınız enerji) beş buçuk saatte en fazla 300-500 kalori olmalı, yani hatanın kaynağı o da olamaz.

Saati aldığım zamanlar ortalama nabız kaç olmalı diye internette gezerken bir yazı okumuştum, Lance Armstrongun sakinken kalp atış sayısı 32 imiş. Yani öyle güçlü kalp kası yapmış ki Lence, düşük nabız ama yüksek basınçla kan dolaşımını sağlıyormuş. Nabız ne kadar düşükse o kadar iyidir sonuçta, aynı yokuşları eskiden 184 ile çıkarken zamanla nabzım 170 lere indi.

Tabi eğer nabız düştükçe saat kaybedilen kaloriyi de düşük gösterecekse yanılmalar başlayabilir. Kilo sorunum olduğu için günde on defa tartıya çıkarım. Zorlu bir tırmanış gününde net 2 kg veriyorum. Ertesi gün geri alıyorum. Çıkmazdayım...

Murat bey Yukarıda internet sitesinden srportif faaliyetlere göre kalori yakımı ortalama verilerini verdim. Murat bey sizin kalori verilerinize göre arada çok fark var. Benim kalori verilerime göre de fark var. Saat kolumda olduğu için bisikletten indiğimde, çay içerken vs... nabız atıyor haliyle kalori verileri ona göre çalışıyor durmuyor.
.
Diğer hususta ise Ben şu an oruçluyum. Oruçlu olmama rağmen (23-24 derece hava sıcaklığı var şuan ve nem yüksek bu koşullarda) bisikletimle 100-120 km yaparım. Tempo biraz düşük olabilir ama yaparım. Muhtemeldir ki siz de yapabilirsiniz. Akşam iftara kadar da hiç birşey yemeyip içmediğimi düşünürseniz vücut bu enerjiyi nereeden buluyor.? Öyle ise vücutta enerji var. Biz yemesek bile spor yapabiliriz, tarlada çalışıp oruç tutan insanlar da var. Benim nabız saatime göre 4-5 bin kalori yakdtığım görülüyor. Ben de turda simit yiyorum, çay, kahve su soda içiyorum. Enerji içeceği hiç kullanmadım. Kola gibi şekerli-asitli, meyve suyu tarzı şekerli içecekler dahi kullanmam.
.
En son bir doktora başvurup hastane verilerine göre efor sarfedip ayn anda benim nabız saatimle mukayese edeceğim herhalde bu doğruyu verir. Değilse sizin verilerenize ve verdiğiniz bilgilere göre göre aramızda büyük bir fark var.

Sanırım 6-7 senedir nabız saati kullanıyorum. Orta -üst seviyede sayılabilecek 3-4 marka- model değiştirdim. koşu ve bisiklet için yukarıda link verilen sayfanın listelerine ( benzeri listeler bulunan başka sayfalarla da karşılaştırmıştım.) yakın seviyelerde kalori harcadığımı söyleyebilirim.
Bisiklet kullandığım belli başlı 20 kadar rota var. Hava sıcaklığı, rüzgar hızı-yönü etkili oluyor ama çok tutarsız değerlere hemen hiç rastlamadım.
Nabız saati ile harcanan kalorinin hesaplanması çok dolaylı bir yöntem ama uç spor şartları dışında kabul edilebilir hata payı ile çalıştıkları söylenebilir.

@bisikletseven

Sık sık kısa molalar veriyor musunuz, ve bu molalar sürüş süresine katılmıyor olabilir mi? Nabzınız hemen düşmeyeceği için nabız saati hala sizin 140-150 nabızla egzersiz yaptığınızı varsayıp ona göre kalori saymaya devam ediyor olabilir.

@bisikletseven

"Gram yağ" yok dediğimiz profesyonel bisikletçilerin bile vücudunda 2-3 kilo yağ oluyor, bu da bir insanın bir gün içinde harcayabileceğinden çok çok daha fazla enerji vermeye yeter. Ancak şöyle bir sorun var, vücudumuzun bunu yakma kapasitesi oldukça sınırlı, özellikle de yüksek efor harcarken. Yani düşük yoğunlukta spor yaparken (yürüyüş veya düşük tempo bisiklet) saatte 400-500 kalori yakıp bunun tamamına yakınını yağ yakarak karşılayabiliriz fakat yüksek efor harcayıp saatte 900 kalori harcarken bu mümkün değil.

@Murat B.

Evet benim yolculuklarımda nabız saati hep kolumdadır. Ama 45 dk cıvarında mola veririm. Bu süre o kadar etkilemez diye düşünüyorum. +,- 25 km hız tempoda benim nabız saatim sanki saatte 900 kalori yaktıyormuş gibi bir ortalama veriyor. sitelerdeki verilere göre ise saatte 700-800 kalori gösteriyor. Tabi bunun rüzgara karşı sürüşü var rampası var inişi var, düzü var yani yaklaşık bir değer olabilir bu ise 25 km ortalama hızda 100 kalori fark yapsın diyelim. Yine de sizin değerlerle çok fark var.

@caner ünsal

Sizin değerler nasıl acaba ortalama veriler nasıl?

Bisikletle vasat güçlükteki rotalarda örn. İzmir-Manisa-İzmir çok iniş çıkışlı sayılmaz , maksimal nabzın % 75-80 ile saatte 700-750 kalori civarı harcıyorum.
Nabız saati değerlerini çok yakından takip edip inceleyen biri sayılmam . Her biniş sonrası genel bir bakar silerim. Yukarıdaki rakamları aklımda kaldığınca kabaca yazdım. Benim nabız saati kulanma amacım aşırı gevşek sürüşle çok yüksek nabız sayıları ile aşırı zorlanma arasında, keyifli , kesintisiz, tempolu, 3-4 saatlik turlar yapmak. Nabız ortalamamı maksimalmin % 75 ine yakın tutmaya çalışarak binerim. Su takviyesi dışında da da pek durmuyorum.

Yol bisikletinde hele rüzgar karşıdan esiyorsa sürüş pozisyonu bile harcanan kaloriyi çok değiştiriyor. Kısacası nabız saatleri harcanan kaloriyi ne kadar doğru gösteriyor deneme yanılma ile bilinebilecek bir şey değil. Ha birde sportif kondüsyonunuz da değerleri değiştiriyor. Sigara içtiğim bisiklet binmediğim yıllarda dinlenme nabzım 80-90 larda idi. şimdi 65 in altında . Şimdi alet nabız sayıma ve antreman esnasındaki ortalamasına ve değişme eğrilerine bakarak kalori harcama miktarını nasıl doğru hesaplayacak. Çok karışık fazla faktör var. Ama çok alakasız sonuçlar verdiğini de düşünmüyorum.

Geri