Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Sıvı yağların değerleri

Scudo
@kadir karakaya adı üstünde zeytin yağı zeytinin oluşturduğu o koku uçuyor mu :D halis muhlis zeytin yağında
 
Yakın zamanda bir beslenme uzmanının web sitesinde yağlarla ilgili okuduğum yazıyı bu konu başlığı altında paylaşmak istedim.

(link)

Yağlar: karbon, hidrojen, oksijenden oluşan bileşiklerdir. Besin yoluyla alınan yağların %95’i trigliserit (Bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir.) temellidir. Trigliseritler sindirildiğinde yağ asidi ve gliserole (gliserin) dönüşürler. Geri kalan %5 ise kolesterol, fosfolipid gibi değişik yapılı yağlardır. Yağlar vücutta hücre zarı ve hormonların yapımında kullanıldığı gibi suda çözünmeyen birçok maddeyi çözmekte de kullanılır. Bu maddelerden en çok bilinenler A, D, E, K vitaminleridir.

Yağ asitleri birbirine bağlanmış karbonlardan oluşan zincirlerdir. Yağ asitleri en az 4, en fazla 22 karbona sahip olabilirler. Bu karbonların birbiriyle olan kimyasal bağları, yağların doymuş veya doymamış olduğunu gösterir. Yağ asitleri; doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış olarak 3 gruba ayrılır.

Doymamış yağ asitleri hassas bir yapıya sahiptir ve ısı, metal teması gibi nedenler yağ asitlerinin yapısının değişmesine neden olabilir. Sağlık için zararlı olan Trans yağ bu şekilde oluşur.

Yağ asitleri kimyasal yapılarına göre sınıflandırıldığı gibi kısa, orta, uzun ve çok uzun zincirli yağ asidi olarak uzunluklarına göre de sınıflandırılmaktadır.

100’ün üzerinde farklı yağ asidi bilim adamları tarafından bulunmuştur. Fakat bu yağ asitlerinden sadece ikisi, alfa linoleik asit (omega-3) ve linoleik asit (omega-6) temel, yani vücudumuzun sentezleyemediği ve gıda yoluyla almamız gereken yağ asitleridir.
-Tohum ve çekirdekler (kuru yemişler), tam yağlı süt ürünleri, yağlı et/tavuk/balık ürünleri, yumurta sarısı ve avokado gibi gıdalar yağ kaynağıdır.

(link)

İyi yağlar tüketin. Yağ da vücudumuzun yapıtaşıdır. Vücudumuzdaki trilyonlarca hücrenin çeperi yağlardan oluşmaktadır. Aynı zamanda insan vücudu yağlardan enerji sağlayabilmektedir. Bu nedenle de yağ tüketimi oldukça önemlidir.
Zeytinyağı, avokado, çiğ kuruyemişler, tereyağı, hindistan cevizi yağı “iyi yağ” kaynağıdır. Beslenmenize bunları dahil edin. Amacınız kilo vermekse tükettiğiniz yağ miktarına dikkat etmekte yarar var.

Yağın 1 gramı 9 kcal.
 
  • Beğen
Tepkiler: JusTiMe
@kadir karakaya
Onu yeme bunu içme!! ne yiyeceğiz biz??? :kötü::kötü::krktm:
 
  • Beğen
Tepkiler: JusTiMe
@Emre Yönlüer Ben de aynı şeyi düşünüyorum. Aslında çok kötü şekilde beslenmediğimiz sürece ve hantal yaşamadığımız sürece sorun olmaz. Günümüzde doğal kaynaklar az ve pahalı. Dünyadaki çoğu kişi oynanmış gıdaları tüketiyor hantal yaşam tarzı sürüyor ve hastalıklar da kronik hale döndü. Yani uzun süre süründürüyor. Bir şekilde denge sağlanmalı.
@JusTiMe Zeytin yağıyla mısır patlatınca kokusu kalıyor tadı da güzel olmuyor ama yaptığım yemekler için söyleyeyim kokusu %80 uçuyor ve yemeklere güzel tat veriyor. Bana kötü gelmiyor kokusu.
 
Geri