Scudo Sports

Sizce hangi mühendisliği tercih etmeliyim?

Yazılanlarda sistemin ne kadar vahim olduğunu birkez daha görüyorum. Senelerce sınava hazırlanıyor insan sonra "kimya mühendisliği mi maden mi?" gibi abuk bir soruyla karşı karşıya kalıyorsun. Armutla tahtayı karşılaştırmak gibi birşey aslında. Yani insan önce bir şeyden etkilenir onu ister ve kazanmak için çabalar. Biz en önce düşünülmesi gereken şeyi en son düşünüyoruz. Bütün vakti okul/dershanenin aldığı bir sistemde malesef iş hayatında ne yapabileceğini öğrenemiyorsun.

Konu çok geniş, sadece bir ekleme yapacağım ölçüp biçerken bunlar da göz önünde bulundurulsun diye;
- Mesleğin ne kadar evrensel? (Doktor vs Mekatronik gibi.. Birgün kasabaya yerleşsen doktor yine doktordur ama mekatronik vasıfsız işçi olur ancak.)
- Muhattap olacağın kitle (İnşaat Müh vs Mimarlar. Gerçekten genelde farklı kafalar tarzlar.. Sen ne kafadasın o insanlar ne kafada..)
- İşyeri nerede? (Şantiye/fabrika vs ofis/ev gibi..)
- Çalışacağın işte her hafta aynı plan programda mı yoksa hiç birşey belli değil mi? ("Cumartesi görüşürüz"/"Cumartesi işin durumuna bakmam lazım" gibi)
- Maaşı 3000, 5000 TL diye değil, (aldığın maaş / o iş için dolaylı dolaysız harcadığın tüm zaman) olarak karşılaştır herzaman. Böyle baktığın zaman saat ücreti olarak askeri ücretin altına çalışan mühendisler göreceksin bol bol.
 
Scudo
@akinertu Bak herşeye inanırım ama askeri ücretin altında çalışan mühendis cümlesi bana komik geliyor hocam.

Hani bu kadar mı ? Giderim burgerda çalışırım o zaman ? Hani ne bu mühendisler köle mi ?
 
@E.E Hocam merakın varsa vede okuyabilirim diyorsan tıp oku.. Sağlık sektörünün her zaman önü açık..!

Bir de hangi okulda okuduğunda çok önemli iyi bir mühendis olmak istiyorsan.. ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi ... Üniversite sırf bilgiyi vermiyor aynı zamanda içinde barındırdığı bir kültür mezun olduğunda bir çevren oluyor. Bu insanlar iyi yerlere geliyorlar ve birbirlerini kolluyorlar..

Ama ben yine de sağlık sektörü derim ailede iki doktor var hocam.. Hayat şimdi onlara güzel..!
 
  • Beğen
  • Hahaha
Tepkiler: Cotyoran52 ve E.E
@amoush00 Haklısınız. Tıp imkanım yok maalesef olsada okurmuydum bilmiyorum , sanırım o kadar puanım olsa uçak mühendisi olurdum :)
 
Elektril elektronik mühendisliği okuyorum . Okuması gerçekten zor ama sonrası için önümüz açık gibi . Düşüneblirisin
 
@E.E Hocam Hacettepe olmaz da Ankara tıp olur vs.. Temel bilim idealistsen seç.. Malzeme mühendisliği ve genetik mühendisliği geleceğin meslekleri. Özellikler genetik.. Gıda mühendisleri fena değil.. Arkadaşlarım oldu. Fabrikalarda çalışıyorsun, TSE falan gibi kurumlarda çalışabiliyorsun..
 
  • Beğen
Tepkiler: E.E
@E.E Zaten anlatmaya çalıştığım da bu. İşin içinde hiç bulunmadığın için komik geliyor.. Karamsar bir tablo çizmek için söylemiyorum bunları yanlış anlama. Değerlendirme yaparken daha geniş bir vizyonla değerlendirme yaparsan kendin için daha doğru olanı bulursun bunu söylemeye çalışıyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: E.E
selam,
öncelikle geçmiş olsun

ben makina mühendisiyim. 15 yıl boyunca imalat ve satışta çalıştım. şimdi aile şirketimizdeyim. kimyasal hammadde satışı yapıyoruz. iş gereği yeni alanlar keşfetmeye başladım. eğer biraz ilgin varsa kimya müh. veya puan yetmiyorsa kimyagerlik tavsiye ederim.

ayrıca (belki okuyan başkalarına faydası olur) dört temel mühendislik olan makina, inşaat, kimya ve elektrik önü kapanmayacak asla bitmeyecek, Türkiye gibi ülkelerde daima iş bulunabilecek meslekler.
ancak; mühendislik (mecaz değil gerçek anlamında) kendi kendini yetiştirme yatkınlığına ihtiyaç duyar. mesela tıpta, mimarlıkta, öğretmenlikte hocalar çok önemlidir. ama mühendislikte hocalarınız mükemmel de olsa başarılı olamayabilirsiniz, ya da hocalarınız yetersiz de olsa çok üstün bir mühendis çıkabilirsiniz.

şimdiden iyi şanslar ve başarılar.

ps: öys'ye 95'te girmiştim, o sene ortalık yıkılıyordu genetik mühendisliği diye. bizim okuldan iki, diğer çevrelerimden 4 kişi girdi. sadece biri mesleğini yapıyor o da harvard'da. "falancanın geleceği parlak" gibi fütüristik laflara çok itibar etmeyin bence.
 
biyomedikal mühendisliği... ya da bilgisayar...


hatta tercih yapayım sana... Erciyes Üniv. Biyomedikal Mühendisliği...
 
  • Beğen
Tepkiler: amoush00 ve E.E
Bölüm kadar okul da önemli, devlet üniversitelerinin özellikle son yıllarda açılanları Yüksek Lise'dir, okulun sosyal imkanları, yabancı dil ve öğrenci değişim imkanları, labaratuvarları vs. de önemli.
 
  • Beğen
Tepkiler: E.E
@Alper Cokyuksel Genetiği bende listemden çıkarttım zaten araştırmalarım sonucunda hocam. kimyagerliği hayatta düşünmem kimyadan nefret ederim , amcamınoğlu kimyager oldu şimdi bir şirkette satış elemanı
 
@BF Okuru

Hocam bu tam olarak benim işte :D Diplomalı bahçıvan diye çok dalga geçerler bizle...
 
MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Günümüzde makine, elektronik, bilgisayar donanımı ve bilgisayar yazılımı sektöründe teknolojinin hızla ilerlemesi ve aynı zamanda endüstriyel otomasyonun gelişerek endüstride akıllı makinelerin ve robotların kullanılmaya başlanması farklı mühendisliklerin birleştirilerek yeni mühendisliklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bunlardan biri olanMekatronik Mühendisliği, akıllı makinelerin, ergonomik ve faydalı ürünlerin tasarlanarak üretilmesi için Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliğinin bir birleşimi olarak ortaya çıkmıştır. Kısaca,Mekatronik Mühendisliği; makine, elektrik-elektronik mühendisliği ve bilgisayar yazılım teknolojilerinin bir makine veya ürün üzerinde birleşerek bütünleşmesini sağlayan bir mühendislik dalı olarak tanımlanabilir.
Mekatronik Mühendisliği Bölümü olarak; zamanı, özkaynakları ve iş gücünü ekonomik olarak kullanabilen, aynı zamanda günümüz teknolojisi ve mühendislik üretkenliğini, çevresel gerçekleri göz ardı etmeden en verimli şekilde kullanarak teknolojik tasarım yapabilen kaliteli mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktayız.
Çağımızın yeni bir mühendislik bilimi olarak kabul edilen Mekatronik, yaşantımızda sağladığı büyük kolaylıklardan dolayı bütün dünyada çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. Mekatronik bir ürün, mekanik gücü oluşturmak için motor sistemleri, oluşan gücü aktarmak için mekanik sistemler, değişimleri algılamak için sensörler, sistemin kontrolü için mikroişlemci ve tüm sistem veya makineyi merkezi veya dağınık yapıda denetleyebilen bilgisayar programlarından oluşmaktadır. Bu tanıma uygun mekatronik ürünler, tanımlanan ortamı gözlemlemekte, ortamdaki değişimleri algılamakta ve algıladığı bilgileri yorumlayarak ortamı değiştirebilmektedir. Böylece mekatronik tasarım ürünleri, basit işlevsel makineler yerine, çeşitli koşullara uyum sağlayabilen yetenekli sistemlere dönüşmektedir.
 
  • Beğen
Tepkiler: pacman
@E.E

Sonradan açıldı mı bilmiyorum ama 2007'de tercihlerde "Genetik Mühendisliği" sadece Yeditepe Üni.'de vardı. Genetik diye bilinenler "Moleküler Biyoloji ve Genetik'tir. Fen-Edebiyat fakültelesi bölümüdür. Türkiye'de akademik algıda bölümlerdekiler iş yapmaz. Kimya, fizik, biyoloji bölümü mezunlarının çoğu ya işsiz ya da iş güvenliği sertifikasıyla iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyorlar. Bi kısmı da tabi ki satışçı. Lisedeyken benim de çok merakım vardı genetiğe, biyoloji hocamla konuşmuştum, "oğlum, bu memlekette insanlar bok çukuruna düşüp ölüyor, insan canının kıymeti yok DNA'snını mı kıymeti olacak" şeklinde cevap verdi. Ben yine de yazmıştım ama şimdi tutmadığı için şükrediyorum. Ha bu arada, o haberlerde gördüğümüz "Kanserin ilacı bulundu" ya da dün akşam izlediğim "AIDS'in anneden çocuğa geçmesi engellendi" haberleri her ne kadar moleküler biyoloji ve genetik işi olsa da bunları yapanlar konularında uzmanlaşmış tıp doktorları tarafından yapılır.

@Yıldıray55

Benim birader Mekatronik mühendisi. Türkiyede mevcut teknoloji üretimi şartılarında çalıştığı işi anlatıyorum: Yurt dışından sensör ithal eden ve makina üreticilerine sensör satan/kuran bir firmada kurulum ve satış mühendisi olarak çalışıyor.
 
@selçuk yenier Tabi, ziraat çok önemli. Ülkemizde pek kalmadı artık.. Orman mühendisliği de var. O açıdan bakıldığında, o da önemlidir, hele de ormanları kıt olan ülkemizde.
 
Makine müh keşke tutsaydı, makine mühendisliği tüm diğer mühendisliklerden daha geniş bir alana sahip en azından sanayide karşılığı anlamında, önemli olan bir alanında kendinizi geliştirmek ve öğrenmeye açık olmak, üni de birçok alanının derslerini alırsınız ya core ders olarak yada teknik seçmeli. Ama çok fazla makine müh. var ama isimde kalmış, mezun olduğunda makine müh. olmuyorsun maalesef. :D
Sistem müh. ni veya bilgisayar müh. düşünebilirsin
 
böyle bir soru sorma ihtiyacı duyuyorsan hiçbir mühendisliği tercih etme
 
Ytü makine hakkında değerlendirme yapabilecek var mı ?Orayı yazmayı düşünüyorum da.
 
Yıldız fena bir üniversite değildir. Eski İDMMA, yani İstanbul Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi
 
  • Beğen
Tepkiler: E.E
Geri