Scudo Sports

soğuk havada antreman

Aytekin Erzan

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Kasım 2008
Mesaj
1.558
Tepki
2.080
askerde bize soğuk havalarda içerde spor yatırılardı
şu günlerde havalar yurt genelinde soğudu
sizcedışarıda antremen yapmak için hava sıcaklığını belli bir derecenin üzerinde olmasına gerek varmıdır varsa kaç derece
ve bize söylene gibi belli bir derecenin (+5) altındaki sıcaklıklarda yapılan spor faydadan çok zararlıdır
birde bisiklet sürerken hissedilen sıcaklığı hesaplamanın bir formulü varmıdır
yani mesela bir giyim ürünü alıyorsunuz -15 dereceye kadar korur diyor
sıcaklık 0 dereceyken 30-35 km hızlarda hissedilen sıcaklık nedir ?
teşekkürler
 
Scudo
Rüzgarın soğutucu etkisiyle ilgili bir şema buldum umarım işinize yarar.
sıcaklık 10'C 5'C 0'C -5'C
rüzgar
sakin 10'C 5'C 0'C -5'C
10km 8'C 2'C -3'C -9'C
20km 3'C -3'C -10'C -16'C
30km 1'C -6'C -13'C -20'C
40km -1'C -8'C -16'C -23'C

evet durum bu 40km'den sonrasını yazmadım,gereksiz olabilir.Bu konuda size tavsiyem, kışlık tight giymeniz ve ilk katman giysi olarak sentetik veya saf yün tercih ederek ara katman olarak polar bir giysi kullanmanızdır.En üste de rüzgar geçirmeyen ama teri dışarı atma özelliği bulunan windstopper türü bir rüzgarlık ve en önemlisi başınıza kaskın altına termal bir bere,çünkü insan vücudu baş bölgesinden çok fazla ısı kaybediyor.İyi antrenmanlar,kazasız sürüşler ...
 
@planet58

Bilgi için teşekkür ederim ancak ilk katman yün kıyafet hususunda aksini düşünüyorum. Çünkü yün direkt ter yapar, ter oluşunca da dışarı atmayıp üzerinde tutar. Üzerinde tutunca, ter sıvı olduğu için daha çabuk soğur ve böylece vücut soğuğu daha çok hisseder. Soğuğu hisseden vücut, vücut içi ısıyı arttırmaya başlar, iç ısı artınca terleme de artar ve böylece kısıt döngü oluşur...

Bu nedenle ilk katman Termal diye adlandırılan türdeki kıyafetleri, vücuda yapışacak şekilde, 2.bir deri gibi giymek gerekir. Bu tür kıyafetler teri anında deriden uzaklaştırarak dıştaki kıyafetlere atar...

Benim de eksiğim veya yanlışım varsa uyarırsanız memnun olurum.
 
en içe sadece önden rüzgar korumalı artan teri atabilceginiz bir içlik tavsiye ederim
 
@nuhcan

Yün konusunda söylediklerinizin bazısı doğru.Ancak yünün en önemli özelliği teri alması ve size hiç hissettirmemesidir.Kendinizi sürekli sıcak hissedersiniz,ben yıllardır eksi dereceli havalarda yün giyerim ve inanın çok rahat. Ancak pamuklu ile karıştırmamak lazım,teri sürekli olarak soğuk olarak hissettiren pamukludur ve asla tavsiye edilmez. Yün ile su gibi terleyip hiç terlemedim sandığım çok olmuştur. Tabii ki ben burada tecrübelerimi paylaşıyorum,dileyen dilediğini giyer.Kazasız sürüşler dilerim...:)
 
Yün'ün olumlu yanlarına ben de katılırım ancak yüne karşı allerjisi olanlar için diyebileceğim bir şey yok.

Kısaca özetlemek gerekirse
içte mikropor denilen çok küçük delikçikli ve içe hava alıp nemi dışa atan bir fanila, orta katta polar yada termal özelliği olan bir giysi ve en dışa ise rüzgar ve yağmuru geçirmeyen bir son kat giyilebilir.
Dışarı ilk çıkıldığı anda üşüme hissi normaldir. Eğer normal temponuz ile bisiklet sürdüğünüz halde yaklaşık 5-10 dk sonra hala üşüyor yada terlemeye başlıyorsanız o zaman giydiklerinizin türünü yada sayısını değiştirmeniz gerekebilir.

Ama her ne hikmetse benim gövdem değil de genelde hep ellerim ve ayaklarım üşür. Bu konuda ayrı bir konferans konusudur. Şimdilik kısa kesiyim.. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Aytekin Erzan
vucudun en cok usuyen yerleri genelde uc kisimlar oluyor. el ve ayaklarin en cok soguk hissedilen yerler olmasi normal. kaliteli bir booty ve windstopper ozelligi olan eldiven kesin cozum. ama bunun disinda dedelerimizin giydigi mesi ayakkabinin icine giymenin de cok iyi bi cozum oldugunu duydum. tabi mesin ayak boyunu en az yarim numara artiracagini unutmamak lazim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Aytekin Erzan
kesinlikle giyeceklerimiz bu spora uygun olmaladır
 
Ben bundan 10 sene kadar önce yün içlik kullanıyordum 1. katman olarak, günümüz kış bisikletçiliği için artık çağdışı kaldığını ve oldukça kötü bir seçenek olduğunu söylemem gerekir. Öncelikle yün içlik ciltte iyi bir his uyandırmıyor ve batma yapıyor genellikle, çabuk kurumuyor ve ıslak kalabiliyor, ağır ve esnek değil, kısa sürede çekebiliyor yırtılabiliyor, bakteri üremeye müsait, bakımı zahmetli, pahalı. İyi bir sentetik içlik ucuza temin edilebilir, çok daha kuru tutar, daha sağlıklı ve uzun ömürlüdür, bakımı kolaydır.
 
@nuhcan

Benim bildiğim kadarıyla soğuk hava koşullarında spor yapabilmek için kat kat giyinmek gerekiyor;
Şöyle ki

En içte termal dediğimiz vücut ısısını sabit tutan ve gözenekleri sayesinde nemi (teri) dışarı atan giysiler giyilmeli, termal giysiler yok iken bu vazifeyi yün içlikler görürdü. Bu kıyafetlerin üstünede rüzgar kesen bir giysi giyilmelidir. Eğer rüzgar kemeyen bir kıyafet giyilirse termal içliğe rüzgar temas ederse vücüt teri hızlı kuruyarak üşüme etkisi yaratır.

Bacak kısımları devamlı hareket halinde olduğundan sadece vücüda yapışarak sürtünme etkisiyle ısı oluşmasını sağlayan tayt kullanımı yeterli olacaktır.

En önemli yerlerden biride yüzdür. Burda maske kullanmak yeterli olur fakat nefes debisini azalttığından performanslı idmanlarda güç azaltması yapabilir.

Tabiki bunlar benim görüşlerim arkadaşlar
 
Geri