Scudo Sports

Soğuk rüzgarların toprak kokusu taşıdığı güzel ülke ''İsviçre'' (5 günlük kısa turum)

Milbert Hofen

Forum Bağımlısı
Tepki
1.541
Bisiklet
Canyon
Nerden başlasam bilemiyorum. Hayal ettiğim rotadan çok farklı bir tur oldu. Biliyordum kışın zor olduğunu ama bu kadarını beklemiyordum. Sorun havanın soğukluğundan çok, rüzgarın etkisi ve gün süresinin kısalığıydı. 50 km/h hıza ulaşan rüzgarda bisiklet sürmek bir yana, kendime sahip çıkamıyordum. Neyse ki fırtına kısa sürdü. Yalnız rüzgarın taşıdığı soğuk her daim peşimdeydi.

Tabii ki rüzgar sadece soğuk hava taşımıyordu. İnsanın belleğinde iz bırakacak bütün kodları da beraberinde getiriyordu. Nedendir bilmem ben soğuğu, kışı, karı ve bunların içinde olmayı çok severim. Soğuk havalarda yaşadıklarım his dünyamda kaybolmayacak bir yer bulur. Daha fazla hissederim, daha fazla koklarım kışın. Herkes camın arkasında sıcak evindeyken, sen camın çok ötesindesindir. Ne güzel de yağıyor dediğim karın, üzerime düşmesini, arada sırada yüzüme çarpmasını, ayakkabımın altında bıraktığı sesi, kısacası karla ilgili, kışla ilgili her şeyi çok severim; bir şey hariç. O da bende kalsın.

Maalesef bu turumda kar yoktu, hava beklediğim kadar soğuk olmadı, planlarım ise daha ilk günden allak bullak oldu. Nasıl bir tur yazısı yazsam diye düşünüyorum. Hissettiklerimi mi yazsam yoksa sadece rapor gibi gün gün kağıda mı döksem. En iyisi kısa bir giriş yapıp, altına fotoğrafları koymak.

Amacım Interlaken civarlarına kadar bisikletle gidip, o çevrede hiking yapmaktı. Defalarca izlediğim ''Kuzey yamacı'' filminin de etkisiyle kalbim ve kafam tamamen o bölgedeki dağlara kilitlenmişti. Zaten filmin konusu bile bavyeralı dağcıların hikayesini içeriyordu. Onlarda o bölgeye kadar bisikletle gitmişler ve tırmanış için hazırlık yapmaya başlamışlardı. Tabii ki benim amacım, onların tırmanırken binbir zorluk çektiği kuzey yamacını canlı gözle görmek hatta mümkünse dokunmaktı. Onların azminin ve cesaretinin binde biri bende olmasa bile onlar 2 kişiydi, ben ise tek.

Tek olmak, tek başına yürümek gerçekten çok zormuş. Bu biraz da benim karakterimle ilgili galiba. Fazla duygusalım ve bisiklet üzerindeki amacım; şehirlerin, coğrafyaların gözümün önünden film şeridi gibi hızlıca geçmesinden öte bir şey. Ben de o karenin içinde olmalıyım, biraz bile olsa oradaki insanlar gibi yaşamalıyım ve en önemlisi hissettiklerimi biriyle paylaşmalıyım. (Buradan, tek başına dünya turu yapan bütün güçlü insanlara selam ederim.)

Ben bu düşüncelerle yol alırken lastiğim isviçrenin küçük bir köyünde patladı. Yok yok schwalbe lastiklerim değil(2000 km-0 patlak), bizzat kendi motivasyonum beni yarı yolda bıraktı. Tek başıma sürmem gereken 3 günlük yol gözümde iyice büyüdü. Kesinlikle yorgun değildim ama zihnim, ufuk çizgisine tek başıma bakmaktan, gözümün önündeki bütün güzellikleri kimseyle paylaşamamaktan yorulmuştu. İşte tam bu sırada internetten bulduğum 50 yaşlarındaki çiftin köy evinde kendimi bambaşka bir dünyada buldum. Her ne kadar refah seviyesi yüksek bir ülkede yaşamanın getirdiği ayrıcalıklara sahip olsalar da, para aşkından ve dünyaya sıkı sıkıya tutunma hırsından uzak bu iki insanla harika 2 gün geçirdim. Ayrıntılarla sizleri boğmak istemiyorum. Yaptığımız yemekler, sohbetler, doğa turları ve diğer her şey bana çok şey kattı. İsteyerek, planlayarak bu tecrübelerin hiçbirine sahip olamazdım.

Evet, tek başıma yaptığım son hiking'den sonra bu güzel köyden ve muhteşem insanlardan ayrılmak zorunda kaldım. Ren nehriyle beraber kuzeye aktım ve evime döndüm.

Yola çıkarken km saatimi unutmuşum, iyiki de unutmuşum. Ben sadece sürdüm ve bilinç altımdaki dünyaya kavuştum. Her şeye rağmen Eiger, mönch ve Jungfrau dağlarına gitme hayalim devam ediyor. Tabii ki de kışın :)
Teknik bilgileri ayrıca yorum olarak atabilirim (isteyen olursa). Az fotoğraf koyuyorum, konuyu okuyanları yormayalım :)

Hatalarımız varsa affola, sağlıcakla kalın.

Soner

(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)

Scudo
Anlatımınız güzel. Tüm detaylarıyla anlatmalıydınız bence.

• Beğen
Tepkiler: Milbert Hofen
Bisikletçi dostum kusura bakma yazında ne bir giriş ne bir gelişme ben okurken yavan bir tat aldım. Oysaki terzi dili ile söyleyecek olursak kumaş güzel ama şöyle içesine bir takım elbise çıkmamış. Hasetlenme diye düşünme ama yanlış adam dolaşmış oraları. Şu fotolardaki yerleri ben gezmiş olacaktım nobellik iş çıkarırdım billahi.

En güzel gezi bu olsa gerek. Bir süre öncesinden aklına düşer, hayal edersin, planlarsın, ölçüp biçersin, hazırlanıp yola çıkarsın ama yol eğrilip büğrülüp seni hiç de planlamadığın yerlerden geçirip hayal etmediğin olaylara sürükler. İşte bu en güzeli değil mi?

Ne diyeyim? Şanslı çocuk şu Soner. Gezdiği diğer yerleri de görmüştüm. İnsan imreniyor...

Bakma sen Mehmet'in hayıflanmasına, hepimizin içinde uktedir de ondan. İnsan, yazılsa da görsek, okusak en azından diyor. (Mehmet de haklı tabii, kendi dili ustadır. Türk sineması benzetmeli bir bisiklet tür tanımı vardır ki eşi benzeri yoktur. Şimdi arasam bulamam eski mesajlarından.) Bununla beraber, birkaç fotoğraf daha koyarsan kimseyi üzmezsin, tabii zor olmuyorsa. Gerisi de bizim hayal gücümüze kalsın...

(Aman, ne bu ecnebi memleket sevdası diye düşünülmeye. Her ne kadar Heidi ile Peter vasıtasıyla tanıyıp sevdiğimiz Alplere imrensek de bizim memlekette de gezilesi görülesi yer çok. Forumdan ve genelde internetten izliyoruz eşlik edemesek de. Şu kaymakamını kimsenin takmadığı minik ilimiz Yalova'nın azıcık etrafında bile ne cevherler var. Oraya bari gidebildim kendi adıma...)

Bu arada, Kuzey Yamacı (Nordwand) filmini iki kez izledim. Geçtiği yeri görme isteği uyandırmasa da, dramatik hikayesinin yaşanmış olması, özellikle çekilme şartları vs. çok hoşuma gitmişti.

Öykü tadında birşeyler çıkmaya çok yaklaşmış ama biraz hareket ve devinimle hkiye zenginleyebilir..
Bence güzel, eline sağlık

• Beğen
Oldukça güzel bir gezi olmuş.Resimler ve doğa da son derece güzel.Muhtemelen geçtiğiniz yollar,her ne kadar da köy yolu olsa yüksek standartda olmalı.Her bisikletçinin hayalindeki yerler.Kutlarım sizi.Yolculuk hakkında biraz daha detay,fotoğraf ve harita,plan gibi şeyler eklemeniz iyi olur bence.

• Beğen
Millet bisikletden gram ağırlık atmaya çalışırken arkadaşımız motorsiklet kilidi yetmezmiş gibi bide arkada römork ile isviçrede geziyor. Sana çok kızacaklar bisiklet kanununa aykırı hareket etmişsin. :D

Resimler doğa mükemmel vede çok canlı sanırım çeken makinede bayağı kaliteli bişey.

• Beğen
Değerli arkadaşlar, ilginiz, önerileriniz ve beğenileriniz için teşekkür ederim. Açıkçası gezimi daha uzun ve açıklayıcı bir şekilde anlatmak isterdim ama ne yazık ki bu aralar zamanım çok az. Gelir gelmez ayağımın tozuyla bir şeyler yazmak istedim. Eğer gün gün gitsem, belki de sayfalarca yazmam gerekecekti. Bunun yerine, turun bende bıraktığı etkiyi kısaca dile getirmek istedim. Ben makine mühendisiyim, ne yazık ki Türkçe ile aram matematik kadar iyi değil. Hatalarım için sizden tekrar özür dilerim ama şunu da belirtmeliyim ki amacım edebi bir şeyler yazmak değildi.

''Mehmetsunu'' beyin eleştirisine saygı duyuyorum ama cevabını yukarıda da verdiğim gibi zamansızlıktan yazamadığım tur raporunu umarım ileriki günlerde yazacağım.Fakat ''yanlış adam dolaşmış oraları'' cümlesini asla kabul etmiyorum. Ben bu geziyi yapabilmek adına ek işler yaptım(kasiyerlik, kasaplık, bilgisayar işleri). Günde 12 saat çalışıp akşamları hafif de olsa antreman yapmaya çalıştım. Bir şekilde bir fırsat yakaladım ve hayalimin peşinden koştum. Eminim ''mehmet'' beyin de önemli işleri ve elini kolunu bağlayan sorumlulukları vardır. Yoksa çoktan nobellik bir eser ortaya çıkmıştı.

Oktay abiye önce teşekkür ediyorum daha sonra da şanslı çocuk betimlemesine bir şeyler katmak istiyorum. Evet gerçekten çok şanslı bir insan olduğumu düşünüyorum. Hem de birçok ayrı yönden. Ama bu biraz da bakış açısına bağlı. Küçüklüğümden beri türlü problemlere büyümüş, her ne kadar İstanbul'un en güzel noktasında bulunsa da yatılı bir okulda lise öğrenimini tamamlamış, Üniversite hayatı kendi parasını kazanarak geçmiş bir insanım. Bir şekilde eşimle kararımızı Almanya'dan yana kullanarak burada yaşamaya başladık. Bu benim için büyük bir dönüm noktası oldu mesela. Buraya geldikten 9 ay sonra Lenf kanseri olduğumu öğrendim. Kolay sayılabilecek türlerinden biri olsa bile kasıklarımdan boğazıma kadar bütün vücudum tümör doluydu. Kalbimin, akciğerimin, atardamarlarımın, dalağımın vs çevresi hep bu tabakalarla çevrelenmiş ya da yapışık durumdaydı. İlk 1 hafta hariç hiç umutsuz ve mutsuz olmadım. Kendimden çok benden daha kötü hastaları, özellikle de çocuk hastaları düşünüp günlerce ağladım. Yine şanslıydım ki iliklerim temiz çıktı. (açık,kapalı ameliyatlar, ilik alımı, kemo terapiler ve diğer bütün aşamaları atlıyorum.) Uzun lafın kısası vücudumda tek bir tel kıl bile yokken, kan değerlerim normal insanların 3 de 1 iken bile 50 kmlik turlar yapmaya çalışan doğa aşığı bir insanım. Tekrar söylemek gerekirse evet şanslıyım(çok şükür) ve o coğrafyaları gezmek için yanlış insan değilim.

Oktay abi ve diğer bütün dostlara tekrar teşekkür ediyorum ve işe dönüyorum. Öğle aramı yorum yazarak geçirmiş oldum :)

Unutmadan söyleyeyim. Yalova, sakarya, Bolu kesinlikle benim de çok sevdiğim yerler. Sağlık konularında bir sorun yaşamazsam Almanya'dan dönünce o civarda bir köyde yaşamak isterim.(Aslen Trabzonluyum)

ek bilgi: Fotoğraflar Wiko Rainbow marka telefonumla çekilmiştir. Tura çıkmadan 2 gün evvel amazondan 140 euroya aldım.

@mehmet c. uzak

@r.ezk

@Ara Dökmecioğlu

@Oğuz han T

Elimden geldiğince açıklamaya çalıştım :)

Soner Bey,
Kendi adıma yaşanılan her anın keyfini yakalayan birisi olmanız ve tadını çıkartmanız harika.Neşeli ve sağlıklı günler dilerim...

• Beğen
tebrikler soner kardeşim. senin gibi turları yapmak isteyipte yapamayanlarla dolu burası. o yüzden yorumlara fazla kafa yorma. tebrik ederim. güzel bir gezi ve çalışma olmuş. :alkis::alkis:

Soner Bey, çok etkilendim. Hep heves ettiğim, gidip görmek istediğim hatta hayatımı yaşamak istediğim yerlerdir böyle yerler. Fotoğraflar beni benden aldı.
Teşekkür ederim.

• Beğen
Evet sevgili Soner gördüğün gibi bir daha böyle bir tur yapmadan önce buradaki bazı arkadaşlardan müsade alman lazım ki sonra yanlış adam,yanlış bisiklet,yanlış yer,yanlış zaman vs gibi yorumlara maruz kalma. yanlış forum yanlış insan diyelim kapatalım konuyu. bol fotoğraf çekmişsindir umarım ve bizimle paylaşırsın.ayağına sağlık

Fotoğraflar mükemmel, tebrik ederim. Sizin gibi gezginleri gördükçe hayallerimdeki turları gerçekleştirmek için daha da bi heyecanlanıyorum. Evden işe giderken o bacaklar bana ilerde çok lazım olacak diyerekten daha da bi şevkle basıyorum pedala. Nice turlar dilerim...

• Beğen
@Aydınlıyurt Tuncay

@Rafet Ç.

@Tahir Keskin

@edin

@U BoRa
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Güzel sözleriniz ve temnnileriniz beni çok mutlu etti. Umarım hayatta her şey gönlünüzce olur. Bu arada yarın zamanım var ve inşallah tur yazımı tamamlayacağım.

• Beğen
Tepkiler: Aytac Y.
Kimse kusura bakmasin ama arkadasimiz herkesin yapmak istedigi birsey yapmis.
bizimlede paylasmis.
Elestiri tarzindaki yorumlar ve memnuniyetsiz yorumlara gerek yokmus bence.
Amac tebrik etmek yapici olmaksa kabul ama aksi yorumlari anlayamiyorum.

PAYLASIMIN icin tesekkurler.

• Beğen
Tepkiler: Murat19
Oralar çok güzel bu medeniyetin içinde bakir kalmış doğayı bozmadan kurulmuş yaşamı insan görünce anlıyor... Ama biz beğenmeyi b.k sürdürmeyiz kendimize, ... Nereye kadar...

Bizde işler çok ters " cennet vatanımız" deriz, piknik yaptığımı yer kalan çöplerden bellidir...
ne ağacına ne akarsuyuna ne doğasına tarım arazisine saygımızvar..
Nasıl bir toplum olduk ki gelişiceğiz derken beynimizi boşalttık, sanata bilime sırtımızıı döndük, herkes kesesinin derdinde sadece.. Örneğin İstanbul çöpşehir artık, rezalet bir yer olmuş, onmilyon paralık rezidanslardan, şehir dokusu olmayan çarpıklıktan, insanlarıda çarpılmış, birbirine saygısı yok ki doğaya, hayvana bisiklete olsun...
Ee bu toplumdan bu kafada yönetenler çıkacaktır zaten, kimi kime şikayet edeceğiz, kim kimi düzeltecek...

• Beğen
Geri