Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Sol Diz Mr

ismail_32

Daimi Üye
Kayıt
11 Mayıs 2015
Mesaj
287
Tepki
393
Yaş
34
Şehir
istanbul
İsim
ismail
Bisiklet
Specialized
IMG_20190412_203948.jpg
Merhaba Arkadaşlar ,

Yaklaşık 1 senedir sol dizimde hafif ağrılar var . Kimi zaman artıp kimi zaman azaldı . Bu sürede birçok doktor gezdim ama egzersiz harici bir öneri sunan olmadı . Ben de kimi zaman bisiklete bindim kimi zaman ara verdim .
Aranızda bu tarz bir durum yaşayan var mı veya ortopedi uzmanı bir arkadaş var ise aşağıya mr sonucunu paylaşıyorum, yorumlayabilirse sevinirim .
Yaş :28
 
Scudo
Hocam yaklaşık 1 ay önce sol dizinde ağrılar yaşayan birisi olarak yazıyorum, şuanda tamamiyle atlattım diyemem ama eskiye göre kıyaslarsam sıfıra yakın diye nitelendirebilirim ve güzel yanı gitgide azalıyor , bu süre zarfında 3 ortopedi doktoru 1 fizik tedavi 2 despor hekimi ile görüştüm muayene oldum , açıkçası beni sinir etmekten başka pekte bi işe yaramadı ilk başlarda kas gevşetici ağrı kesici verip gönderdiler sonra başka bir doktor mr istedi mr sonucuna göre fizik tedaviye yönlendirildim bir dizlik verip spor hekimiyle görüş dedi , spor hekimi muayene anında bu senin işine yazamaz deyip dizliği çıkartmamı söyledi toplam 1 gün kullanmış oldum , 2 farklı egzersiz verdi ve bu sayede patellar tendona yüklenip vmo kasını geliştirmemi istedi , aylar süren egzersizler sonuç vermeyince başka bir spor hekimine göründüm ve kas gevşetici jel verip başka bişeye ihtiyacın yok dedi ve ilk başladığım yere dönmüş oldum.

Daha sonrasında kendim araştırmaya devam ettim ki bu sırada neredeyse bisikleti tamamen bırakmaya yakın bir noktada ümidimi kesmiş durumdaydım , spd kullanmıyordum ve performans olarakta kötü durumda olduğumu söyleyemem bu durumda hamsring kaslarım quadriceps kas grubuna göre daha az geliştiği için dizproblemleri oluşturabildiğini öğrendim , spd pedal ve ayakkabı ile bike fit yaptırarak bisiklet antrenmanlarıma başladım , bikefit sonrası ilk sürüşümde arka bacak kaslarıma kramp girdi birkaç kez ama eve geldiğimde ağrıdan eser yoktu , her antrenmana çıktığımda yavaş yavaş gündelik hayattaki ağrılarımda ciddi oranda azaldı ki artık neredeyse geçti gözüyle bakıyorum ve performans olarak ağrı öncesi döneme göre daha iyi durumdayım.

Beslenme tavsiyesi olarak , toz sığır jelatini , bamya tohumu , zencefil benim bu süreçte kullandıklarım arasında hepsinin eklem sağlığı açısından farklı faydaları varmış (zencefil daha çok ağrı kesmeye yönelik sanırım) , umarım en kısa sürede siz de atlatabilir ve sağlıklı günlerinize geri dönebilirsiniz.
 
Benim de başımda benzer bir bela var. Ancak benim ki ağrı falan değil. Durduğum yerde, bisiklet sürerken hiç bir sorunum yok. Benim belam dizimi yere koyduğum anda, bazen oluyor. Sanki dizimden içeri kılıç sokuyorlar. Diyeceğim de o acıyı nasıl anlatayım bilemiyorum. Acı eşiği yüksek biriyimdir normalde. Doktor dizlik falan dedi başından savdı ?.
 
  • Beğen
Tepkiler: ismail_32
Benim de ağrım var. Tavsiyelerim

Esneme egzersizleri yapmak. Menisküse etkilidir belki.

@CmlCLK
Bu ayırıcı tanıya götürür be bunu iyi bir doktora sor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
hemen hemen aynı teşhis bana da kondu. geçtiğimiz kasım ayıydı sanırım. dayanılmaz ağrılarım vardı, zor yürüyordum. yol bisikletine yeni geçmişken acayip moralim bozulmuştu.

ben de iki farklı doktora gittim. ikisi neredeyse bir birine zıt şeyler söylediler. öncelikle zamana ihtiyacın var. menisküs dejenerasyonu çok yavaş iyileşen bir durum. dayanılmaz ağrıların varsa eklem ağrıları için ağrı kesiciler var. doktor da yazmıştır muhtemelen. onları kullan. wall sit denilen egzersizi yap. diz bölgendeki kasları güçlendireceği için dizine binen yük azalacak ve ağrılarını hafifletecek. ağrı kesici kullanmadan ağrıların azaldığını hissedene kadar bisiklete binme bence. ağrıların hafiflediğinde çok zorlamadan yükse kadanslı sürüşler yap. yüksek kadanslı olması önemli. imkanın varsa ve henüz geçmediysen kilitli pedala geç muhakkak.

benim 6 ay olacak neredeyse. tamamen geçmiş değil. ara ara hafif ağrılarım oluyor. ama ilk baştaki duruma göre çok iyiyim. kilitli pedala da geçtim ve mümkün olduğunca yüksek kadanslı sürüyorum. bazen işe gidip geliyorum bisikletle. gidiş-dönüş 22 km. bu sürüşten sonraki 3-4 gün hiç ağrım olmuyor. sonrasında ufak ufak tekrar ağrımaya başlıyor. ilk fırsatta en az 40 km lik bir sürüş yapacağım. ne sonuç verecek bilmiyorum tabi.

son olarak dizine iğne yapalım derse doktor kabul etme. ilk gittiğim doktor bana öyle demişti. ikinci gittiğim doktor "daha gençsin, vücudun kendi kendini iyileştirir. sadece sabırlı ol. bu yaşta iğne olursa daha ileriki yaşlarda böyle bir sorun olduğunda ne yapacaksın?" dedi. nitekim ikinci gittiğim doktor haklı çıktı. yavaş yavaş da olsa iyileşiyor. ayrıca 1 ay boyunca glukosamin-konditrin takviyesi aldım. dizime hacamat da yaptırdım :D faydaları olup olmadığı pek kestiremiyorum ama.
 
Ben bamya tohumu kullandim her sabah ac karnina 10tane yuttum suyla beraber bir ayda kesildi dizimde ki ağrı. Aslinda ağrıda değil pedal cevirdikce dizimin içinde cok saglam bir acı hissediyordum. Cok şükür geçti gitti.
 
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim . Üç aşağı beş yukarı hepimiz benzer olaylardan bahsetmişiz. Ben bu durumu 1 senedir yaşıyorum . Ancak sıkıntımın sebebi doktorların farklı şeyler söylemesi ve iyileşme yöntemini bana söylememesi . Biz kime güveneceğiz ? İlk gittiğim doktor direk sende kıkırdak erimesi var dedi . Dünyam başıma yıkıldı . Sonraki ödem var geçer dedi . Durum ortada .
Yaşayan arkadaşların tavsiyeleri ve benim edindiğim tecrübeye göre egzersiz yapıp kasları daha da güçlendirmek ayrıca el bileğim kırıldığında ayak paça içiyordum onu da deneyeceğim . Sonuçları paylaşırım . Belki aynı durumdan şikayetçi arkadaşlara çözüm olur .
 
  • Beğen
Tepkiler: evrimvolkan
Dr banada kıkırdak gevşemiş daha düzelmez yorma dizini deyip glucosamine chondroitin alıp kullanmamı söylemişti aldim kullandim bisiklete de binmedim dizimi zorlayacak hic birsey yapmadım iki ay sonra ilk bisiklet binisimde ayni acıyı tekrar hissetmistim hemen onu birakip bamya tohumuna baslamistim. Galiba tıp diz problemlerinde koca karı ilaçlarından daha etkili olacak çözümler üretemedi:)
 
Ben de çok uğraştım sol dizimde 3. derece yırtık vardı sağda da başlangıç seviyesinde. Bir kaç doktora gittim kimisi ameliyat dedi kimisi ameliyata gerek yok dedi. fizik tedaviye gittim kalça kasları ve birtakım kaslar zayıf kaldığından dize binen yük artmış dedi. Bazı egzersizler tavsiye etti onları yapıyorum. gördüğüm kadarıyla fiziki muayene de ağrı sızı ve birtakım terslikler yoksa, dizde boşalma , merdiven inerken takılma veya kilitlenme gibi durumlar yoksa ameliyata gerek duyulmuyor. menisküs kanayan bölgede ise zamanla düzeliyor kendi kendine iyileşir ama bu arada egzersiz yapmak ve dizi zorlamamak lazım. Glukozamin vb. Yırtığa birşey yapmaz en fazla ağrı keser ki o da MSM ile alınırsa. Ben C vitamini alıyorum. Baya rahatlatıyor. Herkese acil şifalar dilerim.
 
@kayan_ek hocam bamıya tohumunu kim önerdi size . Ne gibi faydaları var ? Evet , maalesef benim doktorlara karşı pek güvenim kalmadı .

@Ersin savaş üstat ben 3 ay hiç acı hissetmedim hatta kamplı tura dahi çıktım . Ancak yine zorlamadan dolayı , evim yokuşun ortasında bulunuyor , maalesef yeniden ortaya çıktı . Zorlamamak gerekmiş . Ancak bunun kesin çözümü de yok anladığım kadarıyla .
 
Yukarıda bahsedilenlerin hepsini uyguladım. Dizlere hacamat yaptırdım, iltihaplı kan gelmişti hatta. 2 ay civarı bamya tohumu içtim. 2-3 ay boyunca her gün paça çorba içtim, hala arada bir içiyorum. Güçlendirme egzersizleri yaptım. Sürüşlere başlayınca güçlendirme egzersizlerini bıraktım gerçi. Germe ve esnetme hareketleri vazgeçilmezim oldu. Sürüşte bile ağrır gibi olsa hemen bacağımı esnetiyorum dizim geçiyor. Ağrıların yoğun olduğu dönemde yatarken 5 merhemi (Algesal, Hirudoid, Jelgo Jel, FastJel, Sulidin Jel) birden karıştırıp sürüyordum. Bir kaç aydır merheme gerek duymuyorum. En son bir şey daha duydum onları uyguluyorum. Çekirdekli kuru üzüm ile iç yağı dövüp gece yatarken dizlerime streçle sardım. 3 gece uyguladım. Akabinde 3 günde yıkanmamış yapağı (koyun tüyü) saracağım. Gülmeyin valla derdi olmayan anlamaz her şey deneniyor bu yolda. Yağla dövdüğüm üzümler çok iyi oldu, sabaha kadar emiyor cilt malzemeyi. Yünü daha uygulamadım ama onun da çok rahatlattığını duydum yapanlardan.
 
Bamya tohumu denen maddeyi bende bir deneyimleyeyim, kullanan herkes pozitif yorumlamış psikolik değilse tabi ?hoş kilosu 70 lira gibi, sonunda bugün itibarı ile SPD ye yeniden merhaba dedim (3 sene önce spd kaynaklı geçirdiğim kazadan sonra sonra fobimi aşıp).benim katırtı kütürtü yok, uzun sürüşler sonrası ağrım yok,şişme kitlenme vs yok ama menisküs yırtığı ve ön çapraz bağı zedelenmesi denen illet 3 yıldır var.doktorlar ya voltaren vb ilaçlar önerdi ya ameliyat yada en iyi olanı egzersiz..... ama spor hekimleri yada fizik tedavi uzmanlarının, aktif bisiklet yaşantımda boy kilo orantısına dikkat ederek + doğru ayar ve bir kaç değişiklik ile devam etmemi tavsiye edeli ve üstüne ameliyat olmayalı 3 yıl oldu..üstelik 3 sene öncesine göre şükür gayet iyiyim... Unutmadan kafaya takmayacaksın çünkü birde bu zıkkımın psikolojik etkisinde ayrı bir bela

Not: Kelime düşüklüğü ve imla hatalarını mobilden yazıyor olmamdan dolayı mazur görün.
 
@ismail_32

Raporda "eklem sıvısı hafif artmıştır" demiş. İşte o ödem olduğunu gösteriyor. O hafif ağrıları o artan sıvı yapıyor. Önemli bir şey değil. Ödem giderici bir tedavi uygularsan geçer.
 
  • Beğen
Tepkiler: ismail_32
@Abdülkadir Ergin valla hocam maşallah her yöntemi denemişsiniz . Hiç sormayın başıma gelmeden umursamazdım bunları . 1 senedir geçmeyince artık kafaya da takar oldum .
@bilalfidanboy bamıya tohumunu ben de deneyeceğim . Bakalım deneyimleyelim .
@muratcolakoglu aynen öyle hocam . Her zorlayıcı sürüşümde bu ödem ortaya çıkıyor . Menisküs yırtığı da cabası .
 
@ismail_32 soğuk uygulama ödemi dağıtmak için birebir. Şişkinliği hissedince veya sürüşlerden sonra hemen 15-20 dk buz uygulayın çok iyi geliyor.

Bir de inanmakta çok önemli. Plasebo etkisi de olsa sonuçta işe yarıyor değil mi? Bamya tohumu, merhem veya diğer tüm yöntemleri uygularken iyi olacağınıza samimiyetle inanarak yapın. Varsın tanımı plasebo etkisi olsun kimin umurunda, yeterki fayda ortaya çıksın ama psikolojik ama fizyolojik..
 
Ben de soğukta diz kapaklarımda ağrı yaşıyorum soğukta sürecekseniz menisküs dışında da eklemlerin sıcak kalması önemlidir. Dilerseniz dizlik kullanabilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: ismail_32
@Abdülkadir Ergin buz uygulamasını yapıyorum , iyi geliyor. Maalesef ne kadar aklına getirmesen de acaba ne zaman ağrımaya başlayacak diye düşünüyorsunuz sürüş esnasında .
@Aruera ben de öyle bir şikayet yok üstat . Yırtık ve ödem mevcut ama doktorlar kesin bir çözüm sunamıyor . Her biri farklı bir şey söylüyor .
 
@ismail_32
Çevrenizde benzer rahatsızlık geçirenlere alanında hakim doktorlar sorun aynı zamanda tıbbi bilgi birikimim yok ancak tedavi sürecine başlamadan önce dizinizi bolca dinlendirip ağır şeyler kaldırmaktan kaçınmanızı önerebilirim. Tekrardan geçmiş olsun.
 
  • Beğen
Tepkiler: ismail_32
Merhaba arkadaşlar bende bir süredir diz ağrısı problemi yaşıyorum. Benim hikayem de şöyle gelişti;
2016 nisan'da mtb aldım 1-2 sene çok az sürüş yaptım. 2017 yılında ilk uzun turumda 60'ncı km de dizim ağrıdan kitlendi. Bu olaydan sonra 1 yıl daha yoğun bindim performansım arttı ama ciddi bir ağrı yaşamadım. Tam bir yıl sonra iki turda yine aynı ağrıyı yaşadım. Doktora gittim mr ve röntgen sonucunda doktor bana, "bir şey gözükmüyor, istersen birde spor hekimine göster" dedi. Ona da gösterdim o da egzersiz verip saldı. Aradan 2 ay geçti başka bir doktora gittim o da mr ve röntgen istedi. Tekrar mr çektirdim ve sonucunda şu yazıyordu; "Medial menisküs arka boynuzunda ince bir horizontal yırtık izlenimi edinilmiştir. Eklem sıvısı artmıştır. Diğer bileşenler normal bulunmuştur." Doktor dinlenmemi söyledi. Kış boyunca 2018 kasım- 2019 mart süresince 2 kere sürüş yaptım. Baya bir uzak kaldım. Bu arada bugüne kadar nasıl farketmediğimi düşünüp kendime kızdığım bir olay oldu. Bisikletimin kadro boyu bana büyükmüş. Nasıl farketmedim neden hiç kontrol etmedim bilemiyorum. Normalde tam sınırda gibi gözüken boyum metre ile ölçünce olması gerekenden 2-3 beden büyük çıktı. Bunun üzerine hemen mtb'yi satıp boyuma uygun Carraro Crt World aldım. Her neyse, sonra başka bir hastane başka bir ortopedi doktoruna gittim. O da ağrı kesici krem ve hap verdi gönderdi. Benim normalde ağrım yoktu, ilaçları kullanınca psikolojik mi bilmiyorum normalde de hafif ağrı sızı olmaya başladı. Sonra düşündüm normalde ağrımayan dize neden ağrı kesici kullanayım dedim. Bu sefer spor hekimine gidip en son ki mr sonuçlarımı gösterdim. O da bana 1.5 ay dinlenmemi söyledi egzersiz verdi, birde "colamerim" adlı hapı verdi. 1.5 ayın sonunda yavaş yavaş antrenmanlara başlamamı söyledi. Bisikletimin ağır olduğunu söylediğimde o zaman 3 ay sonra başla binmeye dedi. Hem çok moralim bozuldu hem de havalar güzel olunca dayanamıyorum resmen :) 1.5 aydır colamerim kullanıyorum, 10 gündür bamya tohumu kullanıyorum. Geçen hafta bir sürüş yaptım havalar güzeldi dayanamadım, git gel 55 km yolun son 5 km'sinde tekrar ağrıyı hissetmeye başladım.

Sonuç olarak daha önce yazan arkadaşların başına gelen gibi her doktor ayrı ayrı konuşuyor ve ben hala bu sorunu çözmeye çalışıyorum. Bu sene uzun tur hayallerim vardı, Gökova bisiklet turuna gidecektim vs. dizime güvenemediğim için hepsini erteledim. Hala Ankara'da gidebileceğim beni doğru yönlendirecek bir ortopedi doktoru arıyorum.
 
Geri