simdi Konya diyecegim ironman bey bana kizacak
o yuzden Kyoto, Japonya diyorum
:
Kyoto Sözleşmesi, zehirli gazların salınımını sınırlandırıyor.
Bu gazların en büyük üreticisi olan Amerika Birleşik Devletleri, üç yıl önce sözleşmeden çekilmişti.
ABD'nin çekilmesi sonrası, Rusya'nın katılımı olmaksızın anlaşmanın yürürlüğe girmesi imkansız hale gelmişti.
Zira altı yıl önce imzalanan sözleşmenin yürürlüğe girmesi için, küresel ısınmaya neden olduğu düşünülen zararlı sanayi gazlarının yüzde 55'ini üreten ülkelerin onayı gerekiyordu.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin geçen Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, Kremlin'in bu konudaki tavrına bir açıklık getirmiş ve çevre anlaşmasının onaylandığını görmek istediğini söylemişti.
Moskova muhabirimiz Steve Rosenberg, Rusya'da hala Kyoto Sözleşmesi'ne karşı çıkan çevreler olduğuna dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in ekonomi danışmanı da, sözleşmenin onaylanmasının, ekonomik büyümeyi durduracağı uyarısında bulunmuştu.
Ancak anlaşıldığı kadarıyla bu tartışmada, Kyoto Protokolü'ne atılacak imzanın ekonomik maliyetinden ziyade, getireceği siyasi faydalar galip geldi.
Moskova, Dünya Ticaret Örgütü'ne üye hükümetler arasında yer almak istiyor ve bu konuda, Avrupa Birliği'nin desteğine ihtiyacı var.
Avrupa Birliği'nin ise, Kyoto Sözleşmesi'ni onaylaması halinde, Rusya hükümetine 'daha çok destek' vaadinde bulunduğu görüşü hakim.
Avrupa Komisyonu, Fransız ve Japon hükümetleri ile Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve diğer çevre örgütleri, Rus hükümetinin kararını memnuniyetle karşıladılar.
alinti: BBC