@Cengo
şimdi desteksiz atmak demişken biraz araştırmakta da fayda var. carraro köklü bir firmadır ama türkiyedeki carrarolar ile italyadaki orijinal carrarolar arasında bir ilgi alaka yoktur diye biliyorum. türkiyedekiler isim hakkını alıp kendi kafana göre bisiklet üretip satmaktan ibaret oluyor, yani adamlar isterse 1500 den beri üretim yapan bir firma olsun, sen bunun isim hakkını ahmete mehmete versen bile o bisiklet artık ahmetin ürettiği bisiklet olur. aynı durum bianchi için de geçerlidir, bianchi carrarodan da eski köklü kaliteli vs. bir firmadır. ama isim hakkını vermişler onlar da. bu yüzden ileri seviye kullanıcılarca ağız burun kıvrılan bir marka görünümünde türkiyede. fiyat performans olarak iki firma da türkiye için güzel bisikletler üretiyorlar ama gidip de carraronun böyle şanlı tarihi var, carraro bütün dünyada satılan bir marka demek abes kaçıyor. manisadan çıkan bir carraro tüm dünyada satılmıyor ne yazık ki.
lapierre de accell grubun bir markası ama sadece dağıtımcısı olduğu için lapierre ismiyle üretim yapamıyor, lapierre ne üretirse onu satıyor. onun için lapierre bisikletler için aynı şeyi söyleyemeyiz mesela.
şöyle örneklendirerek pekiştirebiliriz bu durumu;
lapierre urban shaper 600, adamların kendi sitesinde
(link)
ingilterede de aynısı satılıyor
(link)
türkiyede de aynı model olarak dağıtımı var
(link)
ama diyelim ki markamız carraro
adamların sitesi, şöyle bir trekking/tur bisikleti buldum, ismi azimut mu ne
(link)
türkiyedeki sitesinde bu bisiklet tabi ki yok, pek çoğumuzun bildiği gibi manisada azimut değil de meşhur sportive serisi üretiliyor çünkü
yahut, copy paste ettiğiniz yazıda şöyle bir bölüm var
"The model peak, looms in the titanium-carbon high-end bikes are produced entirely in Italy. "
Adamların sitesinde yol bisikletlerine bakıp karbon kadro üretimi de yaptıklarını gördüm, güzele benziyor.
(link)
türkiyede karbon kadro yol bisikleti üretmiyor, tahminimce kar marjını vs beğenmediği için o yazıdaki -high end- bisikletlerden üretmiyor. orijinal sitesindeki (link) gibi bisikletler falan da bizimkilerden alakasız tabi ki.
bianchiye de bakalım. adamların sitesi şöyle
(link)
ne hikmetse listede türkiye yok, enteresan.
birkaç ülkeye bakalım, aynı modeller bianchi tarafından üretilip satılıyor, rastgele bir bisikleti seçtim
global site
(link)
italyan site
(link)
ingiltere
(link)
türkiyede ise bianchi isim hakkıyla touring 800 serisi diye bir seri üretmeye karar verilmiş. yani atıyorum almanyadaki, italyadaki, japonyadaki vs bir adam bu camalonte mi ne modelini internetten görür, beğenir, alır ve biner ama touring 800 ü gösterirsin, bu ne la diye tepki verebilir.
lumberjack diye ayakkabı markası var bildiğimiz. adamların sitesinde de çok afilli laflar var;
"45'li yılların başında, İtalya'nın kuzeydoğusunda yer alan Verona şehrinde, küçük bir ayakkabı imalat atölyesinde üretime başlayan Antonini kardeşler, kısa bir sürede büyük başarılara imza attılar. Önce Kuzey İtalya ve Almanya piyasasına satış yapan Grup, 50’li yıllarda ürettiği iki delikli çocuk ayakkabısı bir klasik haline gelmeyi başardı. 70’lerde Antonini kardeşlerin kuzeni İvo Antonini’ye bırakılan firma, vizyoner bakış açısıyla uluslarası boyutlara taşındı.
Lumberjack, Ivo Antonini’nin 1979 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı bir iş gezisi sırasında Kuzey Amerika’da yer alan doğa parklarındaki vahşi hayat tarzından esinlenmesi ile doğdu. Buradaki vahşi yaşam tarzı zorluklara daha güçlü cevap verebilmeyi ve rahatlığın ön planda olmasını gerektiriyordu. Orman adamı anlamına gelen markanın kalın tabanlı sarı orman muhafızı modeli en çok satan modeli oldu.
Dünyanın sevdiği marka Lumberjack, bugün yüzlerce modeliyle bütün dünyada milyonlarca kişinin vazgeçemediği bir marka konumunda. 2012 yılında Ziylan Grup çatısı altına giren ve yenilenen Lumberjack, Ziylan Grup’u global arenada temsil ediyor. " falan filan
e bunları 2012de ziylan grup satın aldı, hani flonun sahibi. italyada da bizim made in turkey ayakkabılarla aynı ürünler mi üretilip satılıyor bilmiyorum ama eskinin o lumberjacki şimdi raflarda yine ziylanın markalarıyla aynı kalitede bir ayakkabıya evrildi. yani lumberjack markası artık kinetix gibi bir marka, ziylanın çakma docker's ları gibi bir şey. (docker's diye bir marka var, bir de ziylan grubun yine isim hakkı mı, çakma mı bilemeyeceğim "docker's by gerli" diye bir markası var) neyse olay budur, benim markam böyle şahane marka diye tribe girmenin manası yok, herkese keyifli pedallamalar.