Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Spd pedal ve Ayakkabı

M.E.

Üye
Tepki
5
Bisiklet
Giant
Bisikletimi alalı yaklaşık bir ay oldu . Spd pedala geçmeyi istiyorum ama hangi pedalı ve ayakkabıyı neye göre seçeceğimi bilmiyorum.

Bisikletim MTB genelde hafta içi 10km lik haftasonu da 50 km lik turlar yapıyorum.

Scudo
Şimdi şöyle:
Envai çeşit SPD ayakkabısı var, bazısı normal ayakkabı/bot gibi, bazısı sadece bisiklet kullanmaya elverişli, fazla yürümeye vb. gelmiyor.
Eğer ayakkabınızla bisiklete binmekten başka bir şey yapmayacaksanız altı sert olan(güç iletimi için), hava alan bir ayakkabı tercih edin.

Pedallarda ise birinci olarak "çıplak" olarak nitelendirebileceğimiz pedallar mevcut. Bunlar sadece kalleri tutmak için ve ayar yapmak için olan mekanizmaları içerirler. Bunlara normal ayakkabıyla binmek imkansız olmasa da zordur. Bütün güç o minik kaller üzerinden iletildiğinden uzun yolda ayağınızın o kısmı hissizleşebilir. Nitekim 50 km'de problem olmaz diye düşünüyorum.
http://bike.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/products/pedals/mountain/product.image.+media+images+cycling+products+bikecomponents+PD+PD-M540_600x450_v1_m56577569830637306_dot_jpg.bm.512.384.gif

İkincisi ise platformlu pedallar. Birinci pedalla aynı sistem olup, etrafında bir platform vardır. Bu gücün daha büyük bir alandan iletilmesini sağlar ve uzun turlarda rahat ettirir. Normal ayakkabıyla binmesi de daha kolaydır.
http://bike.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/products/pedals/mountain/product.image.+media+images+cycling+products+bikecomponents+PD+PD-M530-L_1200x900_v1_m56577569830759937_dot_jpg.bm.512.384.gif

Üçüncüsü ise kombinasyon pedallar. Bir tarafı SPD, bir tarafı bildiğimiz pedal şeklindedir. Normal ayakkabıyla rahatça kullanılabilir. Dezavantajı ise pedalın yanlış tarafını bulma ihtimali. Kalktıktan sonra kendinizi pedalın doğru tarafını çevirmeye çalışırken bulabilirsiniz. Birinci pedalı bu tür pedala çevirmeye yarayan adaptörler de mevcut, ama ne kadar kullanışlıdır bilmem.
http://bike.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/products/pedals/mountain/product.image.+media+images+cycling+products+bikecomponents+PD+PD-M324_600x450_v1_m56577569830637302_dot_jpg.bm.512.384.gif

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Çok teşekkür ederim ilginiz için galiba çıplak olsn modelden alacağım ancak bu modellerin 60 tl'ye mesela m520 veya 300 küsür tl'ye olan çetleri mevcut. Aralarındaki fark nedir.

Ayakkabı olarakda uzun yürüyüşler yapmasamda bisikletten indiğimde yaptığımda ufak gezintilerde çok rahatsız etmeyecek çok sert olmayan bir ayakkabı düşünüyorum. Önereceğiiz marka model var mıdır ?

Ayakkabı olarak çok marka deneme şansım olmadı, sadece Northwave ve Exustar kullandım. Northwave havalandırma ve rahatlık açısından çok daha iyiydi. Ama imkanınız varsa mutlaka deneyerek alın derim.

Ayakkabı için aşağıdaki linke bakabilirsiniz fiyatı da gayet uygun. (Shimano MT43)

(link)

Pedal için de ben Efe'nin örnek verdiği 3. pedalı (çift taraflı- düz ve spd taraflı olan) kullanıyorum. M324 modeli. Her zaman spd ayakkabıyla kullanmayacaksanız bence bu tarz bir şey bakın. İki tarafı da kilitli olan pedalları normal ayakkabıyla şu adaptörle kullanabilirsiniz:
(link)

Ama bence eğer normal ayakkabıyla da kullanacaksanız hiç ekstra masraf yapmaya, uğraşmaya gerek yok, çift taraflı bir pedal(Bir tarafı düz diğeri kilitli olan) gerçekten daha kullanışlı

@T.Varol

Bu çift taraflı pedalları spd ile kullanırken pedaldan ayağımız çıkardığımızda sonra spd yönünü bulmak zor olmuyor mu?

Bazen can sıkıyor ama Alışınca çok zor olmuyor aslında

sürekli spd ayakkabı ile kullanacaksanız tabi ki iki tarafının da kilitli olması avantaj olur.

Ancak Normal ayakkabıyla bu pedalları kullanmanız zor olur. Ayrıca trafikte bir tarafı düz olan pedallar bence daha avantajdır.

Kısacası kullanım amacına göre ikisinin de + ları ve - leri var. Şehir içi kullanım için bence bir tarafı düz olan daha avantajlı. Yok eğer daha boş bir yolda daha spor amaçlı kullanımda ve sürekli de spd ayakkabıyla kullanırım diyorsanız iki tarafı da kilitli daha avantajlı bana sorarsanız

Eğer adaptörle kullanırsanız pedal yönünde çok sorun olmuyor adaptör ağırlığından dolayı daima altta kalıyor size de pedalın üst kısmındaki kilide ayakkabınızı takmanız kalıyor ben adaptörle kullanıyorum.

Shimano m520 aldım. Fiyatıda gayet uygundu.

Spd almayı düşünenler kesinlikle tereddüt etmesinler. Gerçekten çok fark ediyor. Daha alışma döneminde olduğum için her ne kadar ani durmalarda düşme tehlikesi atlatsamda en gevşek ayarında ayağımdan çıkıyor.
Spd siz kulanmayı düşünmüyorum artık :)

Geri