Ben de birkaç düzeltme yapayım. Isınma diye gösterdiğiniz egzersizlerin hemen tamamı aslında esneklik egzersizleri. Isınma dediğimizde hızlı yürüyüş, yavaş koşu ya da hafif tempoda bisikletle yapabileceğimiz 5 ila 10 dakika arasında süresi değişebilen egzersizlerdir. Burada önemli olan kendimizi kaptırmadan, kendimize hafif gelen, hiçbir kas grubunu zorlamayan bir tempoyla bu ısınmanın yapılması.
Sonrasında esneme egzersizlerine geçebiliriz ki bu sizin videoda değindiğiniz kısım oluyor. Bunu da yine 5 - 10 dakika arası yapabiliriz.
Temelde 3 tip esneme egzersizi vardır. Dinamik, statik ve balistik. Sizin videonun başında bacağınızı son noktaya kadar savurarak yaptığınız esneme balistik esnemedir ve öncesinde iyi bir ısınma, esneme olmadan yapılırsa zararlı olabilir. Bu esneme tipini genellikle futbolcular ya da basketbolcular sahaya çıkmadan hemen önce yaparlar. Amatör birinin yapması çok tavsiye edilmez.
Diğer esneme hareketleri herhangi bir sırayla tüm eklemleri düşünerek yapılabilir.(Videoda gösterdiğiniz gibi) Ama bunları da yüksek hızda yapmaya gerek yok. O eklemi yavaşça da hareket ettirseniz aynı esnekliği kazanırsınız. Hatta yavaş yaptığınızda kasları daha uzun süre gerdiğiniz için daha etkili olur bile diyebiliriz.
Not: Dinamikle statik esnemeyi göstermeden açıklaması zor ama şöyle diyebilirim. Dizinizi gövdenize çekip tutarsanız statik, tuttuğunuz yerden daha fazla güçle gövdenize bastırıp bırakıp bastırıp bırakırsanız dinamik esneme olur. Dinamiği ısınmak statiği soğumak için kullanmak daha doğrudur.
Not 2: Baştan sona doğru bir egzersizde sıralama şöyle olmalı. Isınma egzersizler >> esneklik egzersizleri >> kuvvet egzersizleri >> aerobik egzersizler >> soğuma egzersizleri.
Son not: Ben amatör olarak sporla ilgilenen kişiler için bugün tıpta kabul görmüş genel kuralları belirttim. Profesyonel bir dala yönelik egzersiz programları farklılıklar içerebilir.