Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Spor öncesi genel ısınma nasıl olmalı?

Onur Ali İmren

Forum Bağımlısı
Tepki
763
Bisiklet
Kron
Merhaba.
Antrenman öncesi ısınmak zaman kaybı değil, yaralanmalara karşı koruyucu olabilir. Branşa özgü hareketler dışında, genel bir ısınma örneği ile başlıyor ve özel ısınma evresine geçiyorum. Bu da örnek bir video. Keyifli seyirler!

Scudo
Sen ısınırken kendini yaralayacaksın. :) Isınma böyle olmaz.

@clubber
Yanlışlarımı öğrenmek ve düzeltmek isterim. Nedir onlar?

Ben de birkaç düzeltme yapayım. Isınma diye gösterdiğiniz egzersizlerin hemen tamamı aslında esneklik egzersizleri. Isınma dediğimizde hızlı yürüyüş, yavaş koşu ya da hafif tempoda bisikletle yapabileceğimiz 5 ila 10 dakika arasında süresi değişebilen egzersizlerdir. Burada önemli olan kendimizi kaptırmadan, kendimize hafif gelen, hiçbir kas grubunu zorlamayan bir tempoyla bu ısınmanın yapılması.

Sonrasında esneme egzersizlerine geçebiliriz ki bu sizin videoda değindiğiniz kısım oluyor. Bunu da yine 5 - 10 dakika arası yapabiliriz.
Temelde 3 tip esneme egzersizi vardır. Dinamik, statik ve balistik. Sizin videonun başında bacağınızı son noktaya kadar savurarak yaptığınız esneme balistik esnemedir ve öncesinde iyi bir ısınma, esneme olmadan yapılırsa zararlı olabilir. Bu esneme tipini genellikle futbolcular ya da basketbolcular sahaya çıkmadan hemen önce yaparlar. Amatör birinin yapması çok tavsiye edilmez.
Diğer esneme hareketleri herhangi bir sırayla tüm eklemleri düşünerek yapılabilir.(Videoda gösterdiğiniz gibi) Ama bunları da yüksek hızda yapmaya gerek yok. O eklemi yavaşça da hareket ettirseniz aynı esnekliği kazanırsınız. Hatta yavaş yaptığınızda kasları daha uzun süre gerdiğiniz için daha etkili olur bile diyebiliriz.

Not: Dinamikle statik esnemeyi göstermeden açıklaması zor ama şöyle diyebilirim. Dizinizi gövdenize çekip tutarsanız statik, tuttuğunuz yerden daha fazla güçle gövdenize bastırıp bırakıp bastırıp bırakırsanız dinamik esneme olur. Dinamiği ısınmak statiği soğumak için kullanmak daha doğrudur.

Not 2: Baştan sona doğru bir egzersizde sıralama şöyle olmalı. Isınma egzersizler >> esneklik egzersizleri >> kuvvet egzersizleri >> aerobik egzersizler >> soğuma egzersizleri.

Son not: Ben amatör olarak sporla ilgilenen kişiler için bugün tıpta kabul görmüş genel kuralları belirttim. Profesyonel bir dala yönelik egzersiz programları farklılıklar içerebilir.

@ventiol Selam.
Öncelikle güzel cevap için teşekkürler!
Soğuma ve diğer egzersiz kısımlarına girmiyorum. Isınma konusunda 20 dakika kadar zaman ayırmak ve kalp atımını hızlandırmak, hatta submaksimal - anaerobik de bölümlere girmek çıkmak, vücudu uyarmak gerekiyor. Ben video da branşa yönelik pek bir şey göstermeden, genel anlamda kasları nasıl antrenmana hazır hale getirebilirizi göstermek istedim.

ısınma için ille de bisiklet, ergo olması gerekmiyor. Kendi vücudunuz ile de ısınabilirsiniz. Ve kaptırmama kısmı dediğiniz gibi doğru. Ama buradaki şeylerinhem mobilize olmanız için, hem de ısınmanız için yeterli olabilecek şeyler. Hareketlerim belli bir eklem aralığında ve kontrollü. İlle de air squat ya da lunge yapmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Ama yapılabilir de. Yaptığım şeyleri deneyimlediğinizde nabzınızın bahsettiğimiz aralıklarda olduğunu göreceksiniz.

@clubber

Isınma bizde yanlış biliniyor. Spor öncesi yapılması gerekenler esneme hareketleridir. Esneme hareketleri yavaş yapılmalıdır. Esneme hareketlerinden amaç eklemleri açmak ve kasları açmaktır. Vücudu spora hazırlamaktır. Bundan sonra, spora düşük tempolu başlayarak ısınma kısmına geçilebilir. Esneme yapmadan ısınmaya geçersen kendini sakatlayabilirsin. Zaten esneme doğru yapıldıktan sonra ısınma kısa sürer.

Spor bittikten sonra aynı esneme hareketleri ile gerilen kaslar gevşetilir. Yani spor öncesi ve spor sonrası esneme denen hareketler genelde birbirine yakın hareketlerdir.

@clubber En son ne zaman bisiklete binmeden esnediniz? Hangi yarışçıyı ısınmadan, esneyerek gördünüz? Söylediklerinizin bir kısmını ben zaten videoda söyledim.

Zaten şuradan sonra benim diyecek bir şeyim yok "Yani spor öncesi ve spor sonrası esneme denen hareketler genelde birbirine yakın hareketlerdir." Başarılar :)

esneme yapmadan ısınma yapılmazmışmış... yahu bırakın uzman edalarında konuşmayı, daha doğrusu ezbere konuşmayı.
ben de tam tersini söyleyeyim hadi, kas içi ısıyı artırmadan esneme yaparsan sakatlık çıkarabilirsin.

ha bir de öyle ha deyince sakatlanmazsınız korkmayın.

ısınıyorsun işte... bu kadar laf etmeye gerek yok. videodaki arkadaş fena bir ısınma yapmamış. bu ısınma, esnemeyi de içeriyor tabii ki. videodaki o hızlı hareketler de zaten videonun hızlandırılmış hali. yoksa, haldır haldır ısınma yapacak manyak bir arkadaş olduğunu sanmıyorum.

@Onur Ali İmren

Bisiklet antremanına çıkmadan ve döndükten sonra "spor öncesi" ve "spor sonrası" denen programları uygularım. "Spor öncesini" her zaman, "spor sonrası" programı çoğu zaman uygularım.

@Onur Ali İmren

Hiç bir yarışçıyı görmedim. Görmek gerekir mi bilemedim? Yarış öncesi esneme ısınma programlarını görünür bir yerde mi yaparlar onu da bilmem. O zaman sen söle sen kaç yarışçıyı gördün? Yok ben daha uzağa işerim. :)

@Onur Ali İmren

Evet öyledir. :)

Çektiğin videoyu eleştirdim. Bir paylaşım yaptığın zaman eleştiri alacağını da göz önüne almalısın. Bunun için gerilmeye gerek yok. Sen o ısınma hareketleriyle rahat ediyorsan devam et. Yakında kendini yaralarsın. Ama ben böyle paylaşımlar gördüğümde eleştiririm. Sen dikkate alma. Dikkate alan çıkar elbette.

Spor hocası mısın ki öyle bir videoyu koyup insanlara tavsiyelerde bulunuyorsun? Spor hocalığını bıraktım, spor akademisi mezunu musun merak ettim. Böyle hareketleri önermek için ehliyet sahibi misin, bilgin ve tecrüben nedir?

@clubber Eleştirebilirsiniz ama bu şekilde kırıcı değil yapıcı olmanız gerekir. Kaldı ki hem kırıcı eleştiriyorsunuz hem de söyledikleriniz yanlışlar içeriyor. Hangi yanlışlar derseniz yukarıda kısaca açıklamaya çalışmıştım.

@ventiol

Benim yazdıklarım sizin yazdıklarınızın kısaltmasıdır. Detaya girmediğim için anlamamanızı normal karşılıyorum, detaya girersem eleştirdiğim şeyi yapmış olurum. Yazdığımda kırıcı bir şey yok. Egzersiz önerirken yetkisiz kişilerin bunu yapmaması gerekir. Spor salonları kendini yaralayan insanlarla dolu.

Ayrıca eleştiri konusunda yapıcı mı olacam yoksa olmayacak mıyım müsaade edin de kendim karar vereyim. Farklı fikirler ve görüşler dediğiniz yöntemle ortaya çıkmaz. Herkes görüşünü yazsın okuyanlar kendileri kararını versin.

@clubber Hayır ikimizin söyledikleri farklı. Siz ısınma diye bir şey yok o esneme diyorsunuz ki bu yanlış bir bilgi. Isınma egzersizi, esneme egzersizi, kuvvet, denge, aerobik, soğuma egzersizler şeklinde egzersiz çeşitleri vardır ve ideal bir antremanda hepsinin yapılması gerekir tekrar etmiş olayım.

Ayrıca yapıcı olmadan, bu böyle olmaz diyerek nasıl farklı fikir ve görüşler ortaya çıkmasını bekliyorsunuz anlayamadım. En fazla televizyonlarda da gördüğümüz gibi kavga ve binbir çeşit hakaret şekli ortaya çıkabilir bu durumda. Yapıcı olmak ise belki bu arkadaşımızın ve hatta çalıştığı salonda çevresindeki birkaç insanın da ufak bir kaç noktayı öğrenmesiyle çok daha yararlı olabilir.

@ventiol

"Isınma diye bir şey yok" diye nerde demişim lütfen alıntılayarak yazın. Okumayı öğrenin sonra devam edelim.

@clubber Tabii ki eleştirebilirsiniz. Yukarıda bir arkadaş daha eleştirdi, yorum yazdı uzun uzun sağ olsun. Teşekkür bile ettim.

Ama direkt "böyle yapma böyle olmaz" derseniz bu eleştirmekten biraz daha fazlası oluyor ve cevabımı da ona göre veriyorum. Yine de herhangi sert bir cümlem olmadı, olmaz da. Errorlamam bu kadar :)

@clubber Bu arada antrenör ve masörüm. Mühendislik okuyorum ve evimde bolca fizyoloji, beslenme, anatomi ve antrenman kitapları bulunuyor. Çünkü okumayı seviyorum. Özellikle ilgi duyduğum alanlarda.

@Onur Ali İmren

Evet hala ısınmanın öyle olmayacağını söylüyorum. Önce esnemek lazım.

Bikeradar'da bu konuyu anlatmış. Esnemenin önemini anlatmış.

(link)

Geri