Selam arkadaşlar,
Hakan abi çok güzel bir konuya değinmişin. Ayrıntılara girmeden edemeyeceğim.. Bu konu üzerine birçok makale, bilimsel yazı ve yöntem okudum, denedim.. sonucada ulaştım.. yazımın sonunda sonucuda anlatacağım..
Öncelikle daha önce sigara içmeyenler, sigara içenlerin içinde bulunduğu durumundan hiç haberleri yok, olamazda, anlamda veremezler. "Her ay neredeyse bir ev kirası parasını kendini zehirlemek için sigaraya yatıranları anlamıyorum" kelimesini çok duyarız, doğrudur ancak olay malesef bu değildir.
Yazımın devamına kaynak göstererek değilde direk yazarak devam ediyorum uzun sürmemesi için, inanmayanlara tek tek kaynaklarıda gönderebilirim. Hiçbirini sallamıyorum, öyle bir huyumda yoktur çok şükür..
Öncelikle sigaraya başlayanlar ya jimi'nin dediği gibi yada bir dönem bulundukları ortamın getirdiği yanlış pisikoloji içinde bir şekilde başlıyorlar. Sorunun kökten çözümü hiç içilmemesi olurdu elbet, ancak bu pratikte pek olmuyor meraklı insanoğlu merakına, ardından sigaraya yenik düşüyor.. Bu kısmı geçiyorum.. başladığımızı farzediyorum..
Klişe olacak ama
amerikada yapılan bir araştırmaya göre tam olarak sigara bağımlısı olan birinin "Teknik olarak sigarayı birdaha asla tam olarak bırakamayacağı" sonucuna varmışlar.. Bunun nikotin yada diğer bağımlılık yapan maddeler ile ilgili değil tamamen alt pisikoloji ile ilgili olduğunu söylüyorlar. Nikotin bağımlılığı sigaryı bıraktıkdan 21 gün sonrasında tamamen ortadan kayboluyor, artık vicuda baskı yapmıyor. ciğerlerin tamamen temizlenmesi ise kişinin vicuduna bağlı bir durum kişiden kişiye değişiyormuş. nekadar içtiği, spor yapıp yapmadığı, vicudunun kendini ne hızda yenilediği vs.. birçok etken var kesin bir zaman yok yani..
Sigarayı sadece irade ve sabırla bırakmak oldukça zordur. Kaldıki bırakıldı diyelim 5-10 yıl sonrasında bile insanlar 1 moral bozukluğu ile sigaraya anında geri dönüş yapabiliyorlar.. Bunun sebebi sigaranın insan pisikolojisine resmen kazınması.. en ufak bir durumda açığa çıkabiliyor ve açığa çıktığında nikotin bağımlılığından çok daha fazla güçlü oluyor..
Okuyanlar yanlış anlamasın. Sigarayı bırakmak imkansız değil birazdan kolay bir yolunuda söyleyeceğim.. yani sigarayı boşuna bırakmayın nasıl olsa bırakılmıyor mesajı vermek değil amacım..
Yine klişe
amerikada bir denek grubu bir ilaç firmasının ürettiği anti-depresan ilaçları içiyorlar.. tabi bu arada günlük yaşantılarına devam ediyorlar.. aralarında sigara içenler var.. sonra sigara içen deneklerden yan etkileri rapor ederken hepsinin ilacı kullandıktan bir süre sonra sigara içemez, sigaradan nefret eder bir duruma geldikleri fark edilir. Konu araştırılır ve sonunda bu anti-depresan içindeki bir maddenin sigara içme isteğini yok ettiği ortaya çıkar.. Bu maddeyi daha da yoğunlaştırarak ve anti-depresan özelliğinide iyice azaltarak yeni bir ilaç ortaya çıkarırlar.. adı Zyban.
Ben bu ilacı eşimle birlikte kullandım. Uyanıklık edip 1 kutuyu eşimle paylaştık 15 gün içtik yani (olması gereken 30 gün..) kullanımıda çok basit.. sigara içmeye devam ediyorsunuz.. aynı anda bu ilacı kullanıyorsunuz. en az 15 gün boyunca içmeniz gerektiği yazıyor ancak 13 gün içebilene helal olsun derim.. zaten 12. günde sigaradan öyle nefret ediyorsunuzki içmeniz zorunlu olduğu için günde 1 sigarayı bile çok ama çoook zor içebiliyorsunuz.. tadı okadar iğrenç ve mide bulandırıcı geliyorki, sigara içmeyi bırakın görmek bile midenizi bulandırır hale geliyor.. ve 15 gün bitince nihayet sigarayı bırakıyorsunuz.. zaten artık içmek zorunda olmadığınız için göbek atacak duruma geliyorsunuz.. ilacın prospektüsünde yazdığı gibi 1 kutuyu 1 ayda bitiyorsunuz.. eğer ilacı bıraktıkdan bir süre sonra canınız isterse ilacı kullanmaya devam edebiliyorsunuz zararı yokmuş. 1 yıla kadar kullanılabilirmiş..
Ancak zararı yokmuş derken yanlış anlaşılmasın, bu ilacı mutlaka doktorunuza danışın. alerji, yan etki vs.. olabilir.
Neyse biz eşimle uyanıklık yapıp 1 kutuyu bölüştük sigarayıda bıraktık ancak ilaç bittikden 1-2 hafta sonra canımız yine sigara istedi.. yaaa Zyban var nasıl olsa gene içer bırakırız dedik.. uyanığızya.. 1-2 tane içelim dedik.. içtik ve sigaraya başlamış olduk tekrar..
Burda önemli bir nokta... Zyban'ın bir özelliğide tek seferlik olması.. Kesin bıraktırıyor ancak nasıl olsa Zyban var diyip içtiğinde ve ikinci sefer kullandığında etkisi azalıyor hatta üçüncüde etkisi hiç olmuyor..
Bizde biraz zaman geçmesini bekliyoruz etkisini tekrar gösterebilmesi için. başlayalı 3-4 ay oldu şimdi tekrar alıp busefer tam olarak içeceğiz ilacı. En başta tam içseydik böyle bir problem ile karşılaşmayacaktık..
Örnek, eski patronum ilacı tam olarak içti, 3-4 aydır azına sürmüyor sigara.. Bizimle aynı zamanda başlamıştı..
Sonuç olarak bu ilaç size nikotin krizlerini yok edip, anti-depresan özelliği ile sinirli halinizden sıyrılıp sigarayı bırakırken rahat bir şekilde bırakmanıza 1-2 defalık şans veriyor. Ancak bu şansı iyi kullanmak gerek bizim yaptığımız gibi şansın yarısını heba etmeyin
Kullanmak isteyenler için tekrar söylüyorum, mutlaka doktorunuza danışın. Yan etkileri olacağınıda önceden bilin.. örnek vermek gerekirse eşimde hiçbir yan etki olmadı ancak bende ilacı içtiğim süre boyunca baş ağrısı yaptı..
Son olarak bu ilacı içmek isteyenlerin sigarayı bırakmaya kararlı olmaları olayı perçinleyecektir..
Kullananların ve bu konu hakkında yorumları okumak isterseniz
(link)
adresine bakın.. birçok olumlu ve olumsuz yorum var hepside çok ilginç..
Herkese sigarasız, sevdikleriyle beraber mutlu, sağlıklı günler dilerim..