@Alptriatlon merhaba size şu soruyu sormak istiyorum.Diyelim ki 2018 de aldığınız sporcu lisansınızı , 2019 da ki
vize işlemini 1 yıl erteleyip 2020 de sağlık raporsuz vize işlemi yaptırabiliyor musunuz ? Şuan benim durum böyle.
Saygılar...
Merhaba
Geçirdiğim ağır bir bisiklet kazası sonrası 1 yıl yarışlara katılamadım, o nedenle geçen yıl hiç bir lisansım için vize işlemi yaptırmadım.
Yani benimde tüm lisanslarım 2018 vizesine sahipti, onları verip, yerine 2020 vizeli olanları aldım. "Sağlık Raporu istemediler."
Fakat şöyle hassas bir konu var. Sporcu lisansları aslında yıllık değil. Yılın belli bir gününe kadar geçerli.
Örnek vermek gerekirse; Yüzücü lisansları 30.9.2020 tarihine kadar geçerlidir, diğer federasyonların farklıdır. Bu nedenle önceki yıllarda farklı aylarda en az 3 tane, bazen daha fazla ayrı ayrı sağlık raporu almam gerekiyordu.
Biraz karmaşık gelecek ama, diyelim ki bugün yüzücü lisansıma vize yaptırdım. O vize 30.9.2020 de geçersiz oluyor. 11. ayda yarışım olduğunda yeniden vize işlemi yaptırıyorum. En büyük sıkıntı yurtdışı yarışlarına katılırken yaşanıyor. Siz 28.9.2020 günü vize yaptırdınız diyelim, binip uçağa yarışacağınız ülkeye gidene kadar lisansınızın süresi bitmiş oluyor. 31.09.2020 tarihinde vize yaptırırsanız 31.09.2021 e kadar lisansınız geçerli oluyor. Önceki yıllarda bu sorunu yetkili birimlere iletmiştim. 2. ayda yüzme lisansı alıyorsun, 10. ayda bir daha gidip alıyorsun. Yılda 2 kere vize işlemi, "belki sezon bitiyordur" diyebilirsiniz, bitmiyor, her yıl 11. ayda yüzme yarışları oluyor. "Bunlar benim bilgi ve yaşadığım tecrübelerimdir, yeni gelişmeler, yada daha farklı durumlar varsa, lütfen sizde yazın hep birlikte öğrenelim."
Her federasyonun farklı tarihleri olduğu için, yıl içinde sürekli lisans vize işlemleri ile uğraşıp duruyorsun. Para da ödemiyoruz, bunu neden yapıyorlar anlamak zor. Yap lisans için başlangıç tarihini her yılın 1.ocak günü, 31. aralık günü bitsin. Farklı spor dalları ile uğraşan bir sporcunun işi çok zor. 5 arabası olan bir insan düşünün, her arabanın muayene tarihleri farklı, sigorta ve kasko bitiş tarihleri farklı, periyodik bakım tarihleri farklı, kişi yılın her günü takip edip, onları düşünmek zorunda. Benzerini lisans vize işlemlerinde yaşıyoruz.
Bisiklet, yüzme ve triatlon lisansları için hiçbir ücret ödemedim. Bir fotoğraf ve imza ile vize işlemini yaptırdım. Sanırım Türkiye Sutopu Federasyonu lisansının 20 tl ücreti var, bazı federasyonların daha pahalı lisans ücretleri olduğunu da duydum, ama net bilgim olmadığı için yazmıyorum.
Bu arada spor lisanslarını, çalışanlar kafalarına göre vermiyorlar, çok yoğun çalışıyorlar, hatta genelde evrakları verip, yoğunluktan bir gün sonra alabiliyorum. İlgili Federasyonların sistemlerine bilgiler giriliyor, onay alınıp öyle print ediliyor, her lisansın üzerinde, ilaç kutularında olduğu gibi dijital karekod var. Lisansın fotoğrafını çekmek istediğinizde, onay verirseniz telefonunuz otomatik olarak kurumun internet sitesine bağlantı kuruyor. "Şark kurnazlığı ile lisans almak, etik olmayan yollardan lisans almak, ahlaksızca lisans almak ne demek bilmiyorum ama, öyle lisans alan sporcu olacağını düşünmüyorum." Böyle ağır iftiralarda bulunmak, sporculardan ziyade, canla başla hizmet vermeye çalışan Spor müdürlükleri personelini rencide eder.
Kurallara uygun şekilde "Sağlık Raporsuz" lisansımı yenilediğim ve bu durumu buradan paylaşan ilk üye olduğum için forum yetkilisi tarafından çok ağır hakaretlere maruz kaldım. Tarih yazılanların hepsini kaydediyor. Dilerim bu konuyu silip ortadan kaldırmazlar ve herkese ders olur. Biz hakaret eden yetkiliye misli ile cevap versek hesabımız çoktan silinirdi.
Ayrıca, Uçaklara binerken nasıl uçuş kartlarını kullanmadan, yeni kimliklerimizle uçağa geçebiliyorsak yakında lisansların da dijitalleşip NFS sistemli kartlara yada T.C. Kimliklerimize entegre edilebileceğini düşünüyorum.
Saygılarımla