Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Sporcunun ortak derdi ''dalak şişmesi'' tempoya dikkat!

mekatroni

Üye
Kayıt
7 Temmuz 2016
Mesaj
39
Tepki
35
Yaş
40
Şehir
İstanbul Cİhangir
İsim
Işıkhan Tahsin
Bisiklet
Castello
Merhaba arkadaşlar uzun süre ara vererek yeniden başladığım biraz da yaş itibarıyla olduğunu düşündüğüm, yaşanıldığında can sıkıcı olabilen problemle ilgili okuduğum ve forumda daha önce paylaşılmamış olan konuyu faydalı olabileceği düşüncesiyle paylaşmak istedim.


Halk arasında dalak şişmesi olarak bilinen ve side stitches denilen diyaframdan gelen ağrılar bazen can sıkıcı boyutlarda olabilmektedir. Genellikle koşu sırasında oluşur fakat bazen uzun süreli yürüyüşlerde de kendini gösterebilmektedir. Yürüyüş sırasında dalak şişmemesi için yediklerinize dikkat etmelisiniz. Eğer düzenli olarak yürüyüş ve koşu yapıyorsanız dalak şişmesinin önüne geçmek için aşağıdaki önerileri okumanızda fayda var. Dalak şişmesini engellemek için yapılması gerekenler ise şu şekildedir.

  • Yürüyüş veya koşu öncesi sindirilmesi zor lifli ve yağlı yemekler tüketilmemelidir. Bu tip yemekleri yürüyüşten 1-2 saat önce tüketmek mide krampları, dalak şişmesi ve benzeri rahatsızlıkların önüne geçer. Yürüyüş bittikten sonra ise hafif yemekler yiyebilirsiniz. Ayrıca size en yararlı olan yemeği deneme yanılma yöntemi ile deneyebilirisiniz.
  • Yürüyüşe çıkmadan önce iyice bir ısının. Vücut soğuk iken yürüyüş yapmak hızlı ve düzensiz nefes almayı sağlar. Bu yüzden ilk olarak hafif tempoda yürüyün ve giderek hızınıza ulaşın. Ayrıca açma ve germe hareketleri de yapabilirsiniz.
  • Son olarak ise nefesiniz hareketleriniz ile koordine olsun. Adım başı nefes alıp nefes vermek gibi hareketlerinize paralel olarak nefes almak hem yürüyüşten maximum verim almanızı sağlar hemde dalak şişmesinin önüne geçer.

Tüm bu önlemleri aldınız fakat yine de dalak şişmesi yaşadıysanız ve ağrı çekiyorsanız dalak şişmesi sırasında yapılması gerekenleri de bilmeniz gerekmektedir. Eğer yürüyüş sırasında dalağınız şiştiyse ilk olarak temponuzu düşürün ve gerekirse durun. Dalak şişmesi diyafram kasları ile alakalı olduğu için ağrının olduğu tarafın zıttındaki ayak yere değdiği zaman nefesinizi verin.

Böylece ters etki ile diğer taraftaki kaslar çalışır ve dalak üzerine binen yük azalır. Bu ayak vurma hareketi ile aynı zamanda yerden gelen stres yukarıya doğru çıkar ve diyafram adelelerinde kasılmaya sebep olur. Eğer bu hareket ile darbenin geldiği tarafı değiştirirseniz adeleme sorunu ortadan kalkar ve dalak şişkinliği iner böylece rahat edersiniz.

Dalak şişmesi tamamen geçtikten sonra yine yavaş ve dikkatli bir şekilde eski temponuza çıkabilirsiniz. Eğer tekrar dalak şişmesi kendini göstermeye başladıysa bir süre dinlenmeniz gerekebilir. Kendinizi fazla zorlamayın ve dinlenmeye geçin.
 
Scudo
@ısıkhantahsin Aşırı su içtiğimde hemen ilk zorlamada şişer ve beni delirtir ama bisiklet üstünde tempoyu 4 dakika yavaşlatırım, geçer. ani zorlamalardan kaçınmak şart, ağrısı fenadır.
 
@ısıkhantahsin Paylaşım için teşekkürler.

Bisiklet üstünde başıma geliyor, ben bu problemi şöyle çözüyorum; ilk önce yazıda bahsedildiği gibi tempomu ciddi bir biçimde düşürüyorum bazen pedal çevirmiyorum fakat durmuyorum, 30-60 saniye arası rahatlıyor. Birde pedal çevirmeden ayağa kalkıp kendimi sağa sola yalpalar gibi yapıyorum aynı süre zarfında geçtiğini görüyorum. Bence bunun en büyük nedeni ısınmadan yapılan, hızlı vücut hareketi. Gerçekten vücudu ısıtıp bisikletimize öyle binmeliyiz.
 
  • Beğen
Tepkiler: mekatroni
Bence %70 spor oncesi beslenme ve kalan %30 ise yanlis nefes alip vermeden kaynaklaniyor.
 
Öncelikle rica ederim .
Halihazırdaki alışkanlıklarımdan , gezi bölgemin tamamen rampalardan oluşmasından ve sanırım birazda hırs yapmamdan kaynaklanıyor . Düzelmesini umuyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: KaracaAbdullah
Güzel bir konu, kendi bildiklerimi de paylaşayım:

Dalağın görevi kan hücrelerini üretmek, depolamak, gerektiğinde vücuda dağıtmaktır. Koşu, bisiklet gibi sporlar laktat eşiği altında yapıldığında enerji üretimi oksijenle gerçekleşir. Bu aşamada zorlanan kasların oksijen ihtiyacı dalaktan dağıtılan kan hücreleri vasıtasıyla sağlanır. Ancak eğer spor esnasında laktat eşiğini aşar, VO2max sınırımıza çıkarsak işler karışır. Şöyle ki; laktat eşiğinin üzerinde ve VO2max yani aerobik kapasitemizin altındayken hem oksijenli yakıt üretiriz hem de oksijensiz yakıt üretiriz. Her iki enerji kaynağı da glikozun yakıt olarak kullanılmasıdır. Biri oksijenli diğeri oksiensiz yakıt üretimi (oksijensiz olanda laktik asit birikir). Kısacası bu aşamada hem dalak çok çalışır çünkü oksijen ihtiyacı çok artmıştır hem de kaslarda biriken laktik asit tekrar yakıt olarak kullanılırken açığa çıkan hidrojen iyonları kandaki asit miktarını artırır ve kaslarımıza yanma ve yorgunluk hissini verir.

Uzun yıllardır spor yapan fit atletlerde oksijen taşıması için gerekli kanallar çok geliştiğinden VO2max aşamasında ilk iflas eden asidik ortamın atleti durdurmasıdır (kısaca ilk önce bacaklar iflas eder). Ancak deneyimsiz kişilerde ilk iflas eden dalak olur çünkü vücut yeterince oksijen taşıyamadığından devamlı çalışmak zorundadır (sık nefes alıp vermenin ana nedeni). Ancak burada önemli bir detay var: vücut oksijeni iyi iletiyorsa kaslardaki yanma nedeniyle durma süresi 8 dakikaya kadar uzar, ne var ki vücut oksijeni iyi iletemiyorsa dalak şişmesi nedeniyle en fazla 2-3 dakika ilerleyebiliriz.
 
Bilgiler için teşekkürler :D
 
  • Beğen
Tepkiler: mekatroni
Benımren sorunum ise şöyle ısınma sürecinde ağzım bir anda kuruyor, sanki aşırı susamış hissi yaşıyorum.?
 
Eskiden top oynarken olurdu, iki dakika dinlenince geçerdi :) Bisiklette benim başıma sık gelmiyor ama gelince de can sıkıcı bir duruma geçiyoruz haliyle.
 
@Bahadır Gürel

@dethagorf
Modelini bilmiyorum ama 90 lı yıllardan manitau marka
 
  • Beğen
Tepkiler: Dethagorf
Geri