MutluGezgin
Forum Demirbaşı
- Kayıt
- 22 Kasım 2021
- Mesaj
- 431
- Tepki
- 484
- Yaş
- 47
- Şehir
- Niğde
- İsim
- Ali
- Başlangıç
- 1983—84
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Şehir - Tur
Kural 1, toprak hattı hayat kurtarır. Gerisi teferruat.Aramızda elektrik bilgisi olan biri varsa cevap verebilir mi?
Akım koruma cihazı aldım ama kullanma kılavuzunu okuduğumda doğru çalışması için topraklı prize bağlı olması gerektiği yazıyordu, akla yatkın çünkü yıllar evvel aldığım çok daha gelişmiş bir akım korumalı çoğaltıcı bağlı olduğu prizin topraklı olup olmadığını kontrol edip uyarıyordu.
Neyse konuya geleyim benim prizim topraksızdı onu çıkardım fişin gömülebileceği bir priz vardı evde onu taktım ve köprüleme yaparak topraklı hale getirdim çünkü 3 kablo döşeli değildi sistemde.
Merak ettiğim şey topraklı prizler neden kendinden/fabrika çıkışında köprülü bir sistemle gelmiyor? Sisteminde 3 kablo olan köprüyü çıkarabilir veya çıkarmasa ne gibi bir mahsuru olur ki?
Akım koruma cihazı kullanmadım ama tahminime göre tesisattaki ani dalgalanmaları toprak hattına boşaltarak akımı dengeliyor. Yani toprak hattı ihtiyacı oradan geliyor.
Köprü dediğini tam anlamadım. Topraklı prizin toprak hattının topraksız prize aktarmak mı diyorsun? Bunu diyorsan, geçici çözüm olarak olabilir. Kullandığın kablo prize gelen kablodan ince olmasın.
Başka bir tahminim de "sıfırlama" yapmışsın. Nötr hattı toprak niyetine kullanıyorsun, nötr-toprak uçları arasına köprü attın? Bu da toprak hattı olmayan yerlerde koruma topraklaması olarak kullanılan bir yöntem. Dağıtım şebekerinde trafoya gelen elektrik 3 faz gelir ve trafoda topraklama yöntemi ile bir nötr noktası oluşturulur. Evlere 3 fazdan biri ve bir nötr hat gider. Yani nötr hat da esasında bir topraktır. Dengeli bir trafoda nötr her zaman sıfırdır ama yük dengesi bozulduğu zaman nötr hat tam olarak sıfır olmayabilir, birinci sıkıntısı bu. Diğer sıkıntı da şöyle, elektrik tesisatına müdahale eden biri nötr ve fazın yerini yanlışlıkla değiştirebilir, yani toprak sandığın hat birden faz hattı oluverir. Anlayacağın tesisata birisi dokunmadığı sürece sıkıntı yok.
Yeni yönetmelikler ve sistemler hep topraklama üzerine kurulu. Her abonenin topraklama hattı olduğu varsayılıyor, o yüzden de "sıfırlama" kavramı biraz tarihe karışıyor. Mesela eski bir evde kalorifer yada su borularına dokunca hafif bir elektrik hissediyorsanız, koruma topraklaması olarak nötr hat kullanıldığını ve nötr hatta biraz akım olduğunu gösterir.