Scudo Sports

Sürüş sırasında ve sonrasında proteinin katkısı nedir?

Hocam ben zaten nasıl üretildiğini biliyorum. Protein tozuna da karşı değilim. Siz neden hemen protein tedarikçisi firmalar gibi savunmaya geçtiniz onu anlamadım. Protein tozlarının ana maddesi olan sütün içindeki protein yüzdesinin arttırmak için içindeki su ve diğer maddelerden arındırılması gerekir. Sonuç olarak sizin de söylediğiniz gibi işlemden geçerek çoğunluğu protein olan protein yüzdesi yüksek bir besin elde edilir. Sütten elde ediliyor olabilir fakat tekrar söylüyorum bu yapaydır, sentetiktir. Ama neden bunu söylememden bu kadar rahatsız oldunuz onu anlamadım...

Scudo
Sentetik'in sozluk ksrdiligini arastirin :)

Sizin mantikla sut tatlilarinin tamami sentetik :) kaymak vs amaaan ooof :)

Yapay yolla elde edilendir. UHT, pastorize sütler, kaymak da sentetiktir, yapaydır. Protein tozlarına yapay dediğim için kullandığınız üsluba bakın. Geçenlerde de yine abs konusunda sizinle epey tartışmıştık. Haklı yada haksız sürekli üslubunuzu bozuyorsunuz. Keşke uslubunuza dikkat etseniz de ortamın tadı kaçmasa...

Sentetik diye aratmaya bile useniyorsunuz. Tdk ya tdk... bir bak. Sonra ben uslubu bozmuş oluyorum :)

Peki TDK'ya göre bileşimli olarak geçiyor, sentetiği geri alıyorum. Yapay diyorum sıkıntı var mı ?

Yapay:Doğadaki örneklerine benzetilerek insan eliyle yapılmış, yapma, suni
Yine olmadı. Protein tozları ne sentetiktir ne de yapaydır.

@uguryilmaz144 maalesef gene olmadi.

Bu arada esrar tamamen doğaldır. Dogal olunca yararli veya en azindan zararsız diye de birsey yok. ..

Sut degil peynir suyunu sıcak tavaya damlatin kalan beyaz tozlar ne kadar yapay veya sentetik?

Ben de bir süre kullandım, sadece uzun sürüşlerden sonra bir ölçek içiyordum. Son paket bitince tatlandırıcısız bir marka almak istedim ama ülkemizde bulamadım. Hardline'ın bir ürünü var o da stokta yok hiç bir yerde. Hazır konusu açılmışken tavsiye verebilecek varsa memnun olurum.

@Ozan k.
Ben protein tozuna yararlı ya da zararlı demedim.

@Ozan k.
Tartışmanın daha fazla uzamasını istemiyorum. Daha önce de söylediğim gibi işlemden geçiyor. İsteyen kullanır isteyen kullanmaz herkesin kendi tercihidir. Ben doğal beslenirim, sen protein tozu kullanırsın herkesin kendi bileceği iş. Protein tozuna yararlı ya da zararlı demedim onu siz çıkardınız. Protein tozu sütten elde ediliyor olabilir ama içinde katkı maddeleri de var. Amaç hipertrofi olmadığı için doğalı varken işlemden geçmişine gerek yok dedim. Sanki protein tozu distribütörü gibi savunmaya geçtiniz. İsteyen istediğini kullanır, kimseye birşey dediğim yok. Sakin...

Protein tozu sütten değil peynir altı suyundan üretilir.
Lor peyniri gibi...

@Oğuzhan Y.
Ultimate prostar, Hardline ve Optimum Gold kullandım. Optimum goldu tavsiye ederim, diğer ikisini tadını zaten hiç beğenmedim hem de içerik olarak optimum gold daha iyi.

@Yağız Gökmen Fayda derken?
Kramp yaşamamak bir fayda zaten.
Performans artırmaz neticede. Normalde sık kramp yaşar mısınız? 365 mg ihtiyaçtan fazla olabilir. Üstelik her mataraya bir tane :)

800lük matarama bir şişe powerade üzerine su formülünü kullanıyorum. Eksilince üzerine biraz daha su. Yolda bir şişe daha powerade su karışımı yapıyorum... Ana gıda muz. 200K sürüşte bile kramp girdiğini bilmem. Ama bunun powerade ve muzla doğrudan ilgisi olmayabilir elbette. Sıkça su içmek bu işin anahtarı.

Geçen yaz sürüş programımı ve tempomu arttırmıştım bi hayli. 24 km'lik %4 ortalama eğimli bi tırmanışta sezon öncesi 1:47:48'le tırmanmışken, bahsettiğim sürüş sıklığından sonra 1:27:49 olarak gelişti. Tam 30 dakika fark var arada. Haftada 3 gün yüksek tempolu tırmanış yapıp ara günlerde yüksek tempo düz yol yapıp 1 veya 2 gün tamamen yatıyordum. Bu arada bunu yazmamın sebebi "benim gibi iyi bir tırmanışçı olmak isterseniz yapmanız gerekenler" tarzı bişey değil :) Zaten Strava segmentlerinde aşağılardayken orta-üst seviyelere çıktım sadece o kadar. Ama yeterince tatmin edici oldu benim için. Bu aradaki tamamen yatış günleri sonrasında inanılmaz güç topladığımı hissediyordum. Sürüş öncesi bcaa hapları alıyordum bazen abimden. Onun programlı bi antrenman şekli olduğundan dikkat ediyordu, ben o kadar dikkat etmem yediğime içtiğime. Yarım saat öncesinde de filtre kahve yapıyoruz. Sürüşten gelince de kesin olarak protein tozu kullanıyorduk 1 ölçek sütle beraber. Onun dışında akşamları evde yapılan yemek neyse onu yiyip yatıyordum. Şimdilik yüklenmeli sürüşler yapacak motivasyonu bulamadığımdan kafama göre takılıyorum :) Okullar tatil olduğunda geri dönücem yazınki tempoya.

Sormak istediğim soru şu. Bu sürüşlerde kendimi oldukça enerjik hissetmemle birlikte beni tırmanışta yavaşlatan şey bacaklarımın güçsüzlüğüydü. Bisikletçilerin, vücut geliştirmeciler kadar protein tozuna vs. ihtiyaç duymadığı bahsedilmiş genel olarak. Bu durumda iyi bir tırmanış performansı için bacakları daha fazla acıya mı dayandırmak lazım ? Protein tozu yerine ton balıklı makarna yemeyi düşünüyorum mesela yemek olarak. Takviye olarak da bcaa almayı düşünüyorum. Böyle bi program işe yarayabilir mi ? Sürüş öncesi de yine filtre kahve + kendi yaptığım yulaflı enerji barları, sürüş esnasında yine enerji barları tüketilecek şekilde..

Protein hakkinda (bireysel konuşulmamıştır)
(fitness yaptm 2 yil kadar herseyi asa yukari bilirim) O topluluklardada protein tozu yapay kalbi buyutur gibi sacmaliklar vardi. Buradada varmis itibar etmeyin sentetikdir diyenlere aldirmayin protein tozunun zararli olduğuna. Dair hicbir arastirma yok.Bu insanlarada pek fazla kizmamak lazim.Televizyonlarda (haberlerde sabah programlarinda) halen protein tozuna atanlar olduğu sürece protein tozu hep zararli olarak bilinmeye devam edilecektir.(ek olarak protein tozundan öldü gibi haberler var onlar protein tozundan deil streoid den ölüyorlar)

her dondurmada bulunan peynir alti suyu tozu, vücut çalışanlar tarafindan kullanilinca sentetik oluyor.

Araştırmadan kafamizdan teori uretmek milletçe uzmanlık alanimiz...

@Berk Mercancı

Geçen yıl benim sorunum da aşağı yukarı aynıydı. Yokuşlarda hissettiğim şey bacaklarımın güçsüz olmasıydı. Örneğin geçen yıl laktat eşiği nabzım 170 bpm civarındaydı, bu nabız değerinde bir saat bisiklet sürüyordum. Uzun yokuşları çıkarken kendimi zorlasam da en fazla bu nabız değerinde çıkıyordum. Ancak yine de istediğim hızlara ulaşamıyordum. Benim yaşıma göre bu nabız değeri gayet yeterli. Ancak yetmeyen şey bacaklarımdaki kuvvetin az olmasıydı.

Geçen Kasım'dan beri haftanın 4 günü spor salonuna gidiyorum. Bunun faydasını bacaklarımdaki gelişmede gördüm ancak bunu henüz uzun yokuşlarda denemedim çünkü spor salonunu azaltmadığım sürece bisiklet sürmeye gücüm kalmıyor. Sabah bisikletle tura çıkmadan önce bacaklarımda yorgunluk ve hafif ağrı hissediyorum. Havaların düzelmeye başladığı tarihlerde spor salonunu azaltıp bisikletteki yansımasını test edeceğim.

Protein vs bacaktaki yanmayi ertesi gunku ağrıları vs azaltıyor. Ama güçsüzlük varsa o zaman yeterince su ve seker almıyorsunuz demektir.
Cikip 3'5 saat performans yaptiktan sonra bembeyaz isemeniz lazim. Sariysa bacaklariniza iskence ediyorsunuz demektir.
Gene surusten sonra kurt gibi acikiyorsaniz da sekeri az alıyorsunuz demektir.

Bunlarda sikinti yoksa tempoda sorun var demektir. Benim tecrubelerim bu yonde.

Bisiklette cok gereksiz su içiyorum sandigim gun bile bazen yeterince su almadigimi goruyorum. Bir de saat basi 70gr karbonhidrat almadigimi, ilkbsaat20-30 alip sonra karbonhidrata abandigimi farkettim. Vücut zaten satte 70grdan fazlasini proses edemiyor. Dolayisiyla performans dusuyor.

Aslinda en guzeli powermetre ve bol bol uyku. Hem de restorative uyku. O gun fazladan bir saat uyumussam ve cikmadan evvel bol bol su içmişsem resmen ucuyorum. Bugün herhalde arkadan esiyor diyorum. Ama Uykumubalamayim suyu unutayim vs o gün surunuyorum. ..

@Bahadır Gürel ağırlık çalışmasının faydalı olacağını düşünüyorum ben. İleriki zamanlarda geri dönüş yaparsanız sevinirim bu konuyla ilgili. Kasım'da ben de başlamıştım salonda ağırlık çalışmalarına, ama sonrasında sabah okul sonrasında iş temposuna spor salonunu da ekleyemediğimden kaldı öyle.

@Ozan k. aslında aşırı su tüketirim özellikle yazın. Yaklaşık 20 km'lik Spil dağı tırmanışında 4 şişe su tükettim, arkadaşlarım 1 litreyi anca bitirirken. Ama sürüş esnasında beslenme konusunda kötüyüm biraz. Jele para yetiştiremiyorum öğrenci halimle. Ev yapımı enerji barlarını her zaman yapamıyorum falan. Aksıyor yani. Eğer güçsüzlüğün sebebi beslenmeyi az yapmaksa sanırım işim kolay. Eğer kaslar zayıfsa zorlanıcaz :)

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@Bahadır Gürel bey bende merakla bekliyorum bu kış yaptığınız ağırlık çalışmalarının bu sezon size etkisinin sonuçlarını..

Bu arada uzun turlarda kas kaybı yaşamamamız için nasıl karbonhidrat depolamalı olduğumuzu düşünürken, geçen hafta canan karatay ile dr.ümit akbaş'ın bisiklet sporcularının karbonhidrat ağırlıklı beslenmesinin yanlış olup yerine tamamen yağ ağırlıklı beslenilmesinin daha doğru olduğunu söylemesi biraz kafamı karıştırdı desem yalan olmaz..

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
Karatayi dinlemeyin. Evet kalp atisiniz 130 130u gecmiyorsa yagla da beslenebilirsiniz. Ama performans yapiyorsaniz seker şart. O hizda yag yakamazsiniz. Bunu herkes biliyor, sky sadece protein ve yag yedirip antrenmana cikarip endurnce sürdürüyor ama yaris gunu aslabama asla karbonhidratsiz birakmazlar.

Jel alamiyorsaniz en guzeli hurma. Plastik posete koyuyorum saatte 3-4 tane yiyorum. Mis gibi oluyor tavsiye ederim. Yine hurma ezmesi o da güzel. Ama sadece hurma yiyecekseniz suyu elektrolitli icmek lazim. Biraz tuz vs... gatorade mesela...

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
Geri