Ben bu işe biraz farklı bakıyorum, bu etkinliğin bu şekilde olması bence güzel değil.
Olası abuk yorumlara karşı baştan net bir şekilde ve kalın puntolarla yazalım: Kadınların bisiklet sürmesini destekliyorum tabii ki. Kızıma küçük yaşta öğrettim, şimdi aktif bisiklet kullanıcısı. Eşim korksa da destekliyorum, o da alışıyor yavaş yavaş.
Etkinliği hoş bulmama nedenine gelince. En başında ismi gereksizce cinsiyetçi. Sadece kadınlar. Üstelik "süslü kadınlar". Bisikletin bir süs eşyası olarak lanse edilmesi saçma. Bisiklet çevreci bir ulaşım aracıdır ve özellikle şehirlerde özendirilmesi ve yaygınlaştırılması gereken bir ulaşım aracıdır. Sadece kadın değil, erkeklere de, çocuklara da. Herkes bisiklete binerse bugün bisikletliler olarak yaşadığınız sorunlar daha görünür ve ciddiye alınır olacak ve reaksiyon görecektir.
Diğer nedeni ise "süslülük". Kadınlar süslü olmak zorunda olmadığı gibi, bisiklette süslülük bir esas değildir. Tam tersi, bisiklet topuklu ayakkabı vs. gibi kıyafet değil, kask, eldiven ve uygun bisiklet kıyafetleri ile güvenli şekilde kullanılması gereken bir ulaşım aracıdır. Hele de ülkemizde. Kadınlar bisiklete teşvik edilecekse bu şekilde edilmesi her şekilde daha doğru değil midir?
Bu iki neden dolayısıyla etkinliğin bir 1-2 saatlik toplu sürüşlü şov amaçlı bir parodi haline geldiğini düşünüyorum. Amaç şov ise tamam da kadınların bisiklete teşvik edilmesi ise bundan fazlasını talep etmeliler ve yapmalılar.