Watts Per Kilo
Aktif Üye
- Kayıt
- 6 Nisan 2018
- Mesaj
- 189
- Tepki
- 365
- Şehir
- İzmir
- İsim
- Ege
- Başlangıç
- 2015—16
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Araştırma özeti ve hipotezi: İki kedi grubu var. Kediler araştırma için farklı yerlerden bağışlanmışlar. Bir grup 2/3 pişmemiş süt ve 1/3 çiğ kasap reyonu artığı, pişmemiş balık ile besleniyor. Diğer grup 2/3 pastörize süt ve 1/3 pişmiş kasap reyonu artığı, pişmiş balık ile besleniyor.
Hipotez: Pişmiş besinler insan sağlığı için zararlıdır. (Bağımsız, Yanlış)
1. Kediler insanlarla karşılaştırılabilir deney için uygun değillerdir.
2. Kediler tam etçil canlılardır. Bu canlılar vücutlarında taurin sentezleyemezler. Bu araştırma ‘kedi beslenmesinde taurinin vazgeçilmez önemi’ bilinmeden önce yapılmış.
3. Isıl işlem görmüş proteinin kedilerde ‘büyük ihtimalle Maillard reaksiyonu kaynaklı bir bağırsak kısıtlaması’ taurin üretimini ve konsantrasyonunu kısıtladığını gösteren bir çok çalışma var.
4. Kediler ısıl işlem görmüş süt içtikleri için ve vücutlarında da başka malzemelerden bu amino asiti sentezleyemedikleri için taurin eksikliğiyle karşılaşmışlar ve uzun döneme yayılan hastalanma eğilimleri de bu yüzden.
5. İnsanlar, yani omnivorlar, taurini herbivorlar kadar verimli üretemeseler de vücutlarında başka malzemelerden sentezleyebiliyorlar. Ayrıca yenilen diğer ot/bitki vs gibi şeyler de taurin açığını kapatmakta yardımcı.
6. 80 yıl önce yapılan bu deneydeki bir diğer güvensizlik oluşturan konu ise tüm kedilerin ‘bağışlanmış’ olmaları ve geçmişleri hakkında bir bilginin olmaması.
7. Makalede geçen
“We placed an order for raw-meat scraps at the market where the Sanatorium meats were bought; these scraps included muscle, bone, and viscera.” bu kısım da araştırmadaki beslenme düzeni ve çeşitliliğinin kediler arasında eşit yüzdelerde dağıtılmamasına istinaden bir güven sorunu doğuruyor.
Sturman’ım 1986’da yaptığı kediler ve taurin üzerine olan araştırmadaki ‘Taurinsiz beslenen’ kedilerin gösterdiği sağlık problemleriyle Francis Pottenger’in sağlıksız kedilerinin gösterdiği sağlık problemleri aynı.
SONUÇ: ‘Her işlenmiş veya ısıl işlem görmüş gıda insanlar için zararlıdır’ hipotezi hem kedilerin insanlarla besin ve mikrobesin metabolizması açısından karşılaştırılamayacak kadar farklı olmaları sebebiyle ‘bağımsız’ hem de yanlıştır. Sağlıksız kedilerin oluşu tamamen kedilerin metabolik faaliyetlerindeki zamane bilgi eksikliğine bağlı olarak varolan bir sonuç.
Bir başka sonuç: Fazla komplo teorisi üretmeden hayatımıza devam edelim. Bilgi çağını çoktan geçtik. Önümüzdeki dönem, yanlış veya şüpheli bilgiyi ayırt etme dönemi.
Bir şaka: Lise biyolojiniz de zayıfmış zaten
@Serkan Mıstınoğlu
Hipotez: Pişmiş besinler insan sağlığı için zararlıdır. (Bağımsız, Yanlış)
1. Kediler insanlarla karşılaştırılabilir deney için uygun değillerdir.
2. Kediler tam etçil canlılardır. Bu canlılar vücutlarında taurin sentezleyemezler. Bu araştırma ‘kedi beslenmesinde taurinin vazgeçilmez önemi’ bilinmeden önce yapılmış.
3. Isıl işlem görmüş proteinin kedilerde ‘büyük ihtimalle Maillard reaksiyonu kaynaklı bir bağırsak kısıtlaması’ taurin üretimini ve konsantrasyonunu kısıtladığını gösteren bir çok çalışma var.
4. Kediler ısıl işlem görmüş süt içtikleri için ve vücutlarında da başka malzemelerden bu amino asiti sentezleyemedikleri için taurin eksikliğiyle karşılaşmışlar ve uzun döneme yayılan hastalanma eğilimleri de bu yüzden.
5. İnsanlar, yani omnivorlar, taurini herbivorlar kadar verimli üretemeseler de vücutlarında başka malzemelerden sentezleyebiliyorlar. Ayrıca yenilen diğer ot/bitki vs gibi şeyler de taurin açığını kapatmakta yardımcı.
6. 80 yıl önce yapılan bu deneydeki bir diğer güvensizlik oluşturan konu ise tüm kedilerin ‘bağışlanmış’ olmaları ve geçmişleri hakkında bir bilginin olmaması.
7. Makalede geçen
“We placed an order for raw-meat scraps at the market where the Sanatorium meats were bought; these scraps included muscle, bone, and viscera.” bu kısım da araştırmadaki beslenme düzeni ve çeşitliliğinin kediler arasında eşit yüzdelerde dağıtılmamasına istinaden bir güven sorunu doğuruyor.
Sturman’ım 1986’da yaptığı kediler ve taurin üzerine olan araştırmadaki ‘Taurinsiz beslenen’ kedilerin gösterdiği sağlık problemleriyle Francis Pottenger’in sağlıksız kedilerinin gösterdiği sağlık problemleri aynı.
SONUÇ: ‘Her işlenmiş veya ısıl işlem görmüş gıda insanlar için zararlıdır’ hipotezi hem kedilerin insanlarla besin ve mikrobesin metabolizması açısından karşılaştırılamayacak kadar farklı olmaları sebebiyle ‘bağımsız’ hem de yanlıştır. Sağlıksız kedilerin oluşu tamamen kedilerin metabolik faaliyetlerindeki zamane bilgi eksikliğine bağlı olarak varolan bir sonuç.
Bir başka sonuç: Fazla komplo teorisi üretmeden hayatımıza devam edelim. Bilgi çağını çoktan geçtik. Önümüzdeki dönem, yanlış veya şüpheli bilgiyi ayırt etme dönemi.
Bir şaka: Lise biyolojiniz de zayıfmış zaten
@Serkan Mıstınoğlu