Scudo Sports

Test: crankbrothers eggbeater

Bozcan

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2005
Mesaj
710
Tepki
1.029
Şehir
Ankara
Artıları:
-hafif , MXR modeli 278gr(fabrika verisi) - 273 (tartılmış agırlık)
-yanlışlıkla kurtulma yok
-her türlü zemin şartında performansını koruyor
-kilitler düşük profilli, yürürken yere vurmuyor

Eksileri:
-göreceli olarak dayanıksız
-alışması zaman alıyor

Farkı yaratan devrimsel tasarım:
Eggbeater pedallarda yay sertliği ayarı yok. Çünkü tasarımından dolayı gerek yok. Peki spd pedallarda yay sertliği ayarı neden var? Spd'lerde eger yayı yumusak ayarlarsanız pedal kolay cıkıyor fakat sert cektiğinizde pedal ayagınızı bırakıyor. Eger yayı sert ayarlarsanız bu yanlıslıkla pedaldan kurtulma olayı gercekleşmiyor fakat bu sefer de pedaldan zor cıkıyorsunuz. Yay sertliği ayarı bu 2 durum arasında bir tercih yapabilmeniz için var. Eğer ben cok performansif kullanmıyorum diyorsanız veya hafifseniz yayı yumuşakda tutmakda fayda var. Aynı şekilde eger performansif kullanıyorsanız veya agırsanız da yayı biraz sert bir ayarda tutmakda fayda var. Profesyoneller spd'nin yanlışlıkla kurtulmaması için spd'leri en sert ayarlara yakın kullanıyor. Eggbeater'da ise tasarım geometrisinden dolayı, eger kurtulma acısına kadar ayagınızı çevirmezseniz pedal kesinlikle kurtulmuyor. İşte Eggbeaterin asıl özelliği hem yumuşak bir cıkartma sağlarken hem de yuk altında yanlışlıkla kurtulmanın önüne geçmesi.

Bunun yanında çok basit bir mekanik işleyişe sahip. Dikkat ederseniz sadece bir hareketli parca ve bir yay. Pedalın uzerinde gevşeyip dusecek bir vida olmaması veya sıkısacak bir parca olmaması ciddi avantaj. Eger camurda veya cok tozlu, kumlu zeminlerde spd kullandıysanız bir sure sonra spd'lerin performansının nasıl dustuğünü özellikle cıkartmada nasıl sorun yaşadığınızı hatırlıyorsunuzdur. Eggbeater'ın ikinçi en önemli özelliği ise tasarımı sayesinde her türlü hava ve zemin şartında ne kilitlemede ne de cıkartmada bir sorun yaşatmaması.

Montaj:
Pedalların montajında standart bir pedal montajı ile aynı. Tek dikkat etmeniz gereken nokta üzerinde cizgi seklinde bir oyuk bulunan pedalı sol tarafa takmak. Pedal kilitlerinin montajına özellikle dikkat etmelisiniz. Buradaki en önemli nokta kilitleri ayakkabı eksenine dik gelecek sekilde takmak. Pedallar hatalı kilit montajından kaynaklanabilecek bir diz sakatlıgının önune gecmek için 6 derecelik bir boşluk yapacak şelikde tasarlanmış. Fakat hatalı monte edilen kilitle pedala kilitlenmek baya zorlaşıyor. Diger kilitli pedalların aksine eggbeater pedallarda sağ ve sol kilit birbirinden farklı. Eger üzerinde nokta bulunan kiliti sağ ayakkabıya takarsanız pedal ayagınızı 15 derece acıda, sol pedala takarsanız pedal ayagınızı 20 derecede bırakıyor. Acemilikde yasayabileceğiniz sorunları en aza indirmek için pedala alışana kadar noktalı kiliti sağ tarafa takmanız tavsiye ediliyor.

Kullanım:
Ana mantık diğer kilitli pedallarla aynı olsa da eggbeaterlarda pedala kilitlenme tarzı biraz farklı. Üretiçi burda 3 farklı kilitlenme opsiyonu sunmuş. 1. opsiyon normal bir kilitli pedal gibi pedalın tam ustune basıp, önce ön tarafı sonra arka tarafı sokmak. Fakat yol sartlarında normal bir kilitli pedaldan cok daha kucuk olan bu pedalı bir hamlede bulmak zor olabiliyor. 2. opsiyon ise eger bastıgınızda kilit pedalın arka tarafında kalırsa kilidi pedala doğru itiyorsunuz. Bu padalın ayagınızın altında çeyrek tur dönmesini sağlıyor ve tam kilitleme pozisyonuna geliyor. Bastırıyorsunuz ve kitleniyor. 3. opsiyon da eger bastıgınızda pedal ayagınızın kilit pedalın ön tarafında kalırsa yine pedalı kilite itiyorsunuz, pedal çeyrek tur dönüyor ve pozisyona geliyor. Fakat burada alışık olmadıgımız bir durum var. 3. opsiyonu denerseniz önce kilidin arka tarafı pedala giriyor. Bu sefer ön tarafı bastırmalısınız. 2. ve 3. opsiyon dik yokuslarda ayagınızı hiç pedaldan kaldırmadan kilitlenme olanagı veriyor. Alışma safhasında biraz karısık gibi görünebilir. Fakat alıştığınızda pedalın performansına hayret ediyorsunuz ve bağımlılık yapıyor.

Birkaç küçük not:
-Eggbeater pedalları yol bisikletinde yol ayakkabıları ile de kullanabilirsiniz. Ancak ayrı satılan yol ayakkabıları için olan kallerden almanız gerekiyor.
-Göreceli olarak daha cabuk aşındığı için firma 15$ karsılığında içinde rulmanlar, kapaklak vs gibi aşınan butun parcaları içeren yeniden yapılandırma seti sunuyor.200$ lık bir pedalı 15$ a sıfırlıyorsunuz.

Burak ÖZCAN
Odtü Dağ Bisikleti Takımı
UCI Dağ ve Yol Bisikleti Komiseri

Bu yazı ilk kez Tekerlekizi Dergisi 2.sayısında yayınlanmıştır. Telif hakları kanununca korunmaktadır. İzin alınmadan kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.
 
Scudo
Yazı çok güzel elinize sağlık gerçekten ...

Ama ufak bir hatırlatma yapmakta fayda var bakım kitleri ile ilgili... Bakım kitleri sadece Egg Beater C serisinden itibaren uygulanabiliyor... Yani sadece 200 dolarlık pedala değil 80 dolarlık pedalınızada uygulayabilirsiniz...
 
  • Beğen
Tepkiler: mevzun ve Bozcan
Hayır malesef MXR modeline uygulanamıyor...
 
peki "sl modeli ile C Modeli arasindaki" fark nedir ?
Bu iki modelde temizlenmek icin cikarilabiliyormu ?
 
Uzun dönem performansından da artık bahsedebilirim. Bir süre sonra hiçbir takma sorunu kalmıyor. Cıkartması da spd'lere göre cok daha kolay. MXR modelinin ustundeki galvanizin bazı bölgeleri asındı. Kollardaki bazı yerler de kalktı fakat görüntu dısında bir sorunu yok. Kilit de biraz aşındı fakat problem yok. Ayakkabıyı da biraz ezmiş. Kutudan cıkan ve kilidi yükselten plastik parcaları kullansak sanki daha iyi olurmuş.
 
@murty

SL ve C modeli yapı olarak aynı ve her ikiside cromoly malzemeden. Yalnız SL 30gr kadar daha hafif. Egg Beater ların MXR modeli hariç diğer tüm modellerine bakım yapılabiliyor. İçinde rulmanların da bulunduğu bakım setinin fiyatı yutdışında 15 usd civarında.
 
iki Ankara sakinine soralım :)
hafiflik önemli değil.
öncelikler sırası ile:
1) kolay kullanım. acil durumda rahat çıksın.
2) dayanıklıklık
3) bakım yapılabilmesi

hngi modeli önerirsiniz?
MXR'da mesela ne beni tatmin etmeyebilri ve C serisine veya üstüne çıkma ihtiyacı duyabilirim?
başka şekilde sorarsak: aradaki bu fiyat farkının nedeni tam olarak nedir? ne kazanmış oluyorum tam olarak?
 
Egg Beater SL kullanıyorum ve çok memnunum :)
Daha önce Shimano 520 kullanıyordum ve standarttırki yayları bir süre sonra siz isteseniz de istemeseniz de gevşiyor ve ömrü dolunca mecburen değişicek...

Egg Beater ı ilk aldığımda 2 gün tak çıkar alışması uğraştırdı ama sonrasında müthiş alıştım ve yanal dönüş hareket hakimiyet durumu çok çok iyi ayağınız serbestmiş gibi ama kilitli.. Shimano da ise açı daha dar tutulduğu için ayağınızdan spd çıkabiliyor...

Takıp çıkartma sertliği herkese uygun, bu özellikleri ile Egg Beater'ı herkese öneririm..
 
Halen platform pedal kullanan birisi olarak hangi SPD'yi tercih edeceğimi bimliyordum, egg hakikaten ilgimi çeken bir modeldi. Sanırım ilk olarak ekonomik bir modelini alıp deneyeceğim. Bilgi verenler için teşekkürler.
 
Benim merak ettiğim de sert ayara alışkın bir yarışçı olarak bu standart sertlik syarlı Eggbeater'ların beni tatmin edip etmeyeceğidir.
Size dayanıklılık olarak tavsiyem, eğer arazi binişi yapıyorsanız Candy serisini tercih etmeniz olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: N.Erdem TUGRAHAN
@athletic

Eggbeaterlar kaller aşınana kadar ayağından cekme ile hiçbir şekilde kurtulmayacaktır. Fakat sert mi diye sorarsan eger? Değil. Hatta baya yumusaklar. Sertlik alışkanlık diyorsan eğer diyebileceğim birsey yok. Fakat eggbeaterların sert olmasına gerek yok. Yumusak olarak oldukca konforlu :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Deniz Ser
@BoZCaN


Kesinlikle katılıyorum. Egg Beater'lar özellikle SPD Shimano'lardan sonra aşırı yumuşak gelmekle beraber aslında aynı yumuşaklık seviyesinde en sert Shimano'lar kadar güvenliler rastgele açılmama konusunda.

Fakat benim merak ettiğim birşey var, bunu Aktif Pedal'da da sorduğumda kimse yanıtlamamıştı (sanırım 2 yıl önceydi :)).

Egg Beater'ların içinden çıkan kaller tek parça, direk olarak ayakkabıya vidalanıyor. Ama sonradan satın alınan "Premium" diye geçen kaller nedense 2 parçalı ve sanki daha yumuşak bir metaldan imal edilmiş gibiler. Ayrıca iki parçalı yani deliklerin iç kısmı oynayabildiği için benim Shimano ayakkabılarımda kallerin dönme problemi ortaya çıkmıştı, ben de ayakkabı tabanı ve kallerin arasına ek bir parça takarak bunu gidermiştim. Ancak dönmesin diye çok sıktığım kalleri daha sonra da ancak matkap yardımıyla sökebildim.

Var mı bu konuda bir fikri veya bilgisi/tecrübesi olan?
 
paylaşım için teşekkürler
 
HaliliOzturk, bende bugün kalleri vazla sıkıtğımdan matkağ yarıdmı ve birsürü torna aleti ile kesme işlemleri uyguladım malesef çok salam yapmışlar.
 
Geri