Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Tetanoz ?

bisikletci

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Eylül 2004
Mesaj
1.241
Tepki
348
Şehir
Ankara
Başlangıç
1987—88
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Bugün talihsiz bi kaza gecirdim , göle yüzmeye gitöiştik dönüşte dağdan tırmanalım dedik ( demez olaydık ) paslı hemde baya bi paslı demir ön kaval kemigini sıyırdı yani deriyi bayagı bi kaldırdı .. Ne yapıcaz ne edicez derken tetanoz aşısı vurulmak gerektiğni söyledi bi arkadaş . Neyse gittik acile aşıyı vurulduk fakat merak ettiğim aşıyı vurmazsak yarayı kendi haline bırakırsak ne olur ? Yada aşı vurulma saati nedir ? yani ne kadar zaman içerisinde aşı vurmamız gerekir ? Ya da aşı vurmadan bu durumun bir çaresi yokmudur ? Cevaplayabilen birisi olursa cok sevinirim ..

Şimdiye kadar ilk kez paslı bir metal derimi yüzdü ve açıkcası tek başıma olsam eve gelir sadece yaraya pansuman yapardım .. Yani bu konuda bilinçlenmemiz lazım aslında ..
 
Scudo
araziye cıkıyorsan mutlaka tetanoz aşın olması gerekir. paslı demir dendiğine bakma sen, tetanoz esasında topraktan bulaşır ondan açık bir yara ile doğa koşullarında bulunmak risklidir. tıbbi personel değilim ama bildiğim kadarıyla tetanoz mikrobunun kuluçka süresi kısa değil yani tetanoz aşısı olduysan bir sorun olmaz. ama aşı olduğun iyi olmuş hernakadar hafife alınan bir hastalıksa da öldürüclüğü düşükde ihtimal olsa olasıdır.

geçmiş olsun,çabuk iyileşmeni dilerim.
 
  • Beğen
Tepkiler: bisikletci
ömer bence aşını ol kafanı rahat aş benzer bir durumda ben gece acile gidip aşımı vurdurmuştum :) geçmiş olsun şimdiden..
 
Ewet aşıyı vurdurdum olaydan yarım saat sonra falan .. Ama işte bilinçsizlik kötü yanımda arkadaslar olmasa ben vurdurmazdım diye düşünüyordum .. Ama evet bundan sonra benim gibi kararsız kalanlar için mutlaka aşı olmak lazımmış .
Ben biraz araştırdım da eger paslı bir cisim deriyi kaldırıp kanla temas ettiyse yani bi nevi derinin altına girdiyse 24 saat içinde aşı vurulmaz ise bölgede büyük bir şişlik ve ağrı meydana geliyormus. Tabi ileri dersecesinde kangrene kadar devam edebiliyormus .. Bunları şimdi internetten buldum ..

Aşıyıda sağ omuz kısmından vurdular hic hissettmedim valla ne yalan sölim önce büyük iğne vururlar diye tırsıyodum :D neyseki hafif bi aşıydı ..

Teşekkürler arkadaslar dilekleriniz için ..
 
ya benim elim okadar ufak sıyrılmıştıki anlatamam, ve de paslı da değildi ama eve geldiğimde uyuyamadım senin yaptığın işlemleri yaptım internette kısa bi araştırma sonucu kendimi bir hastanenin acilinde buldum :) hemde gelecekteki kazalar için koruyucu bir aşı en azından kafanız rahat olur..tekrar geçmiş olsun
 
Ewet arkadaşlar tetanoz aşısının 1 yıl geçerliliği varmış. Yani bir yıl içerisinde allah korusun paslı bir civi yada bi demir girmesinde hem kafanız o yönden rahat olur hemde büyük bir hastalık, enfeksiyon kapmazsınız .. sadece yaraya iyi bi pansuman iyi gelir. Ozanında dediği gibi bi aşı vurdurun derim bende . Hemde bizim balcalı hastanesinde ne kimlik nede ögrenciyim dedim hic birsey söylemeden bedavadan 5 dk içinde vurup pansuman yapıp yolladılar beni ..
 
ben arama kurtarma ile ugraştıgım için surekli tetanoz aşısı olmaktayım bir nevi kevgire dödüm. geçerlilik süreleri tartışılıyor. bizim aşı sistemimizde şöyle oluyorduk. önce bir doz tetanoz aşısı olunuyor 1 ay sonra bir doz daha ve 12 ay sonra 3.doz bu şekilde 5 sene bağışıklık oluyor. buarada tetanoz aşısı ücretsizdir boşuna gidip para vermeyin.anca hani iğne yapmak için falan belki para isterler.
 
allahım bunu diyen benmiydim hayatta iğne vurulmam acaip derecede KORKARIM
 
çalıştığım işyerinde metallerle uğraştığımız için, işçi arkadaşlarda metal kesiği tarzında yaralanalar çok oluyor, bu nedenle işe başlatmadan önce mutlaka sağlık ocağından aşı olduklarına dair kağıt istiyoruz, hastaneden bize söylenene göre aşının 3 yıl koruyuculuğu varmış. örneğin askerden yeni geldiyseniz orada yaptıkları aşının biriside tetenoz aşısı olduğu için askerden yeni gelenlerde kesik olsada hastanede aşı yapmıyorlar. yaraları dikerlerkende mutlaka daha önceden tetenoz aşısı oldunmu diye soruyorlar.
kesiklerde ve yaralanmalarda özellikle yara derinse metalin paslı olup olmaması önemli değil, mutlaka ihmal edilmeden tetenoz aşısı olun, geç kalındığında pek kurtulma şansı olmuyor diye biliyorum.
hepinize kazasız günler dileklerimle...
 
Kulak deldirdiğimizde de tetanoz aşısı olmamız gerekir mi ?
 
hijyenik koşullarda ve sağlıklı bir küpe kullanılarak(altın vb.9 deldirirsen tabiki hayır. zaten kuyumcuların tapancayla delerken kullandıkları küpeler hijyeniktir.
 
@motobecane_mirage3

O zamn boşuna birde kolumuzu deldirmeyelim :D Saol bilgi için
 
:D:D:D zannetmiyorum o kadar bayan deldiriyo ama hiçbiri tetanos aşısı yaptırmamıştır herhalde :D
 
Bende bir ay önec Paslı bir bıçakla bacağımı kesmiştim acile gittim aşı yaptılar doktor 1 ay sonra -6 ay sonra-1 sene sonra gelırsen tetanoz aşısı koruma suresi 10 yıla çıkıyormuş. Bende bir ay sonra aşımı oldum. 6 ay geçmesini bir daha olmayı beklıyorum. Sağlık Ocaklarına giderseniz. Tetanoz takvimleri var onlardan alıp benım dedığım gıbı yapabılırsınız. 10 yıl rahat edin;)
 
Daha Önceki bir başlıkta yazmıştım yeri geldiği için buraya kopyaladım https://www.bisikletforum.com/showthread.php?p=139301#post139301:

Haddimi aşmamak için bisklet gurubumuzdan doktor arkadaşımın açıklamasından alıntı yapayım:

"
...parkurumuz risk faktörleri olan bir ortam.Daha önce tetanoz aşısı hiç olmamış olanların (aramızda olduğunu zannetmiyorum) 3 doz (ilk doz + 6 hafta sonra 2. doz+12 ay sonra 3. doz) aşı olması gerekir. Herhangi şüpheli bir yaralanmada aşıları tam olanlarda ve 5 yıl geçmemiş olanlarda sadece yara bakımı ve takibi yeterlidir. Daha önce aşı yoksa, eksik yapılmışsa veya üzerinden 5 yıldan fazla süre geçmişse aşı tekrarlanmalıdır. Şayet yara kirli ve risk yüksek ise tetanoz immunglobulini yapılabilir..
"
Bulent
 
@evrenolb

evet doğruya en yakın açıklama bu şekilde,5-10 yılarası aşı tekrarı 10 yıldan uzunsa aşılanmanın yeniden başlatılması ve tetanoz anti serumu eklebilir.Ancak yaralanmanın riskli olup olmadığının takdiri yine sağlıkçılar tarafından yapılacağından ve bu yaralanma ile oluşabilecek tek enfeksiyon riskide tetanoz olmaya bileceğinden yaranın sürratle ilk temizliğinin ardından sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.
 
5-6 yaşlarında yazlığımızın çatısında çok paslı bir demir( artık pası demirin üzerinde büyük bir tortu oluşturmuştu) yüzünden bacağımı yarmıştım fakat babam kızıcak diye başka bir şey söylemiştim:) oksijenli su + batticon ile pansuman yaptı aşı falan olmadım ama hiçbirşey olmadı. Yani herzaman tetanoz olacaksınız diye birşey yok fakat önlem almakta fayda var...
 
aslında aşılıydınız anneniz siz daha bebekken götürdüğü sağlık ocağında yada evinize kadar gelen hemşire abla size çoktan aşınızı yapmıştı.Sizi aileniz çoktan tetanozdan korumuştu. ilk okula başladığınızda 5.yıl aşısını oldunuz. Ama her yaralanma teanoz olacak diye bir şey tabiki yok. Yinede tetanozdan insan kaybeden geri kalmışlar ligine devam etmemeliyiz artık.
 
@oxsy

aynı şeyi bende yapmıştım, kafama metal salıncak çarmpıştı bende bişi uydurdum aşı olmamak için :D gel görki bu yaşıma kadar sonrasında 6-7 tane tetanoz iğnesi oldum :D
 
Geri