Gerçekten de, kişinin spor geçmişi ve fiziksel özelliklerine göre çalışma şeklinin çok farklılaşabileceği görülüyor. Triath tecrübesine dayanarak KOŞU diyor. mcaliskan da kendi tecrübesine göre (Triath'dan az da olsa o da bir tecrübedir) YÜZME diyor. Ben ise -henüz hiç triatlon koşmamış biri olarak- ''acaba BISIKLET mi?'' diyorum. Neden mi?
10-15 yaşlarımda yüzme yaptığım için belli ölçüde oturmuş bir stilim var. Antremanla yüzmede gelebileceğim nokta belli, bir mucize beklemiyorum açıkçası. 1500m 28-29dk. tahmin ettiğim dereceyi 24'e çekmem pek mümkün görünmüyor. Yüzmede bacakları mümkün olduğunca az kullanarak kaslarımı bisiklet ve koşuya saklamayı düşünürüm, bu yüzden derece çok düşmez ama yorgunluk seviyem antremanla düşer... Yani yüzme antremanımı, bisiklet ve koşuda daha hizlı olmak için yapacağım diyebiliriz
2 yıldan uzun süredir koşuyorum, o branşta da durum aynı: 50-51dk olan 10k derecemi 45'e çekmek için harcayacağım antreman saatim yok maalesef..
Benim için tam bir bilinmez olan BİSİKLET. Ayrıca ortalama zaman dağılımına kabaca baktığımda yüzme %19, koşu %33, bisiklet ise %48 ağırlığa sahip. Demek ki bisiklet performansı hepsinden önemli. Yüzmede kazanacağım 5 dk. için yapmam gereken antreman süresinde Bisiklet derecemi 12-15 dk iyileştirebilirim diye hesaplıyorum.
Sonuç olarak; dengeli bir antreman tabii ki şart. Bu denge içinde, kişi kendini zayıf gördüğü bölüme biraz daha ağırlık vermeli, kendisine en fazla zaman kaybettirecek branşta gelişmeli. Belli bir düzeye eriştikten sonra da Triath'ın dediği gibi 'ince ayar'lara başlamalı.