meselenin moderatörlerle "doğrudan" ilişkili olmadığını, yönetim zihniyeti ve mekanizmasının temelden yanlış olduğunu düşünüyorum.
1) forumdaki reklamlarına muhatap ve bazen de müşterisi olduğunuz firmayı sırf forum sponsoru olduğu için eleştiremiyorsanız, dahası bir de otuz gün uzaklaştırma gibi cezalar alıyorsanız, ne tüketici hakkınız ne de ifade özgürlüğü hakkınız korunuyor demektir. hâl buyken ali ya da ayşe yönetmiş, fark etmiyor.
2) yönetsel konularda eleştiri yaptığınızda yöneticileri eleştirdiğiniz için mesajlarınız siliniyor, başlıklara girişiniz engelleniyor, forumdan uzaklaştırılıyorsanız, bu forum demokrasi zihniyeti ile yönetilmiyor demektir. hâl buyken ali ya da ayşe yönetmiş, fark etmiyor.
3) ilan ve mesajlarınıza yönelik yaptırımların gerekçesini bilmiyor, bilmek istediğinizde ise "yaptıysak mutlaka bir gerekçesi vardır ve biz bu gerekçeyi size söylemek zorunda değiliz, siz en iyisi kuralları bir daha okuyun ve hatanızın nerede olduğunu kendiniz bulun" deniyorsa, orada hak hukuk işlemiyor, sadece kanun ve ceza uygulanıyor, bilgi edinme hakkı, adil yargılanma hakkı gibi haklar tanınmıyo, forumun işleyişi hukuki değil cezai mantığa tabi demektir. hâl buyken ali ya da ayşe yönetmiş, fark etmiyor.
4) moderasyon ile üyelik arasındaki çizgi kaybolmuş, moderatörler yönetici ve üye kimliklerini iç içe geçirmiş hâlde iletişim kuruyor ve yönetimle ilgili olmayan konulardaki kişisel görüşlerini yönetsel uygulamalara taşıyorlarsa, forum moderasyonu otoriter ve keyfi bir zihniyetle yürütülüyor demektir. hâl buyken ali ya da ayşe yönetmiş, fark etmiyor.
5) hâl buyken, üyelere köpek diyerek hakaret ettiğini sanan moderatörle de karşılaşırsınız, ben sizin niyetinizi önceden anladım ve sizi başlıktan uzaklaştırıyorum diyen moderatörle de. bundan daha kötü olanı ise, insanlara yaranamazsınız siz bildiğiniz gibi yönetin diyen üyelere de.
aslında forumun değil memleketin ahvalini konuştuğumuzu da anladınız, biliyorum. keşke sırf bu sorunlar nedeniyle forumu terk edenler dönüp size buralarda neler neler olduğunu anlatsalar da resmin tamamı ortaya çıksa. boşuna ümitlenmeyeyim di mi