Scudo Sports

Tur bisikletçiliğinde ekipman seçim rehberi

Anonim

Silinmiş hesap
Kayıt
27 Nisan 2005
Mesaj
0
Tepki
2
Merhaba arkadaşlar tur bisikletçiliği ile ilgili son yazımda olaylara bu sefer 'nesnel' yaklaşacağız. Bugünkü yazımda yanınıza şunu şunu alın tarzı tavsiyeler vermek yerine 'teorik olarak bu durumda şunu almanız gerekir' diyeceğim. Yani bu sefer kuralları şartlar belirleyecek.

Çok detaya inmek istemiyorum, 'uzun turlar için yanınıza iğne iplik, sağlık kiti vs.' diye uzayan malzeme listeleri forumda birçok konuda var. Öncelikle her bisikletle ve her ekipmanla tura çıkılır ama bugün bizim konumuz yine bu değil. Peki neden?
-Cevap yine çok basit çünkü olaylara teorik olarak yaklaşacağımız için günün sonunda kafamızda soru işareti kalmayacak ve kafamız rahat bir tur yapacağız.
Bisikletten başlayalım o zaman;

BİSİKLET SEÇİMİ:

Gideceğiniz rotaya göre 'parça bulunabilirliği' araştırmaları yaparak seçilmelidir. Konfor odaklı elcik, sele, gidon vb. ekopmanlarınızı alın ve özellikle dayanıklı malzemeler kullanın. Evet, şaşırdınız değil mi? Bisiklet seçimi bu kadar basit, mesele sadece rota ve dayanıklı malzemelerden ibaret. Bisiklet seçimi ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz. Pahalı görünmeyen bir bisiklet seçin.

ÇADIR SEÇİMİ:

Burası oldukça önemlidir arkadaşlar, öyle decathlon'dan aldığınız 'kalitesiz' çadırlarla tura çıkarsanız ağır şartlarda mağdur olursunuz. Burada bilinmesi gereken nokta bisiklet turcularının çadırı çok fazla kullanmasıdır. Çadır mevsimi özellikle mevsime göre yapılır. Özellikle çok soğuk alanlarda tur yapıyorsanız yanlış çadır tercihi sizi hipotermi meselesinden hayati tehlike yaşamanıza sebep olabilir. Tutupta 2 kilometre öteden 'ben burdayım' diye bağıran açık renkli çadırlar almayın, koyu renk seçimi yapın.

Çadır alırken rotanıza göre ilk olarak aşağıdaki özelliklere bakmanız gerekir:
-Çadır kaç kilometre/saat rüzgara dayanabiliyor?
-Çadır hangi santigrat derece aralıkları için üretilmiş?
-Çadır hangi mevsimler için üretilmiş?
-Çadır yağmurlu havalarda metre başına kaç metreküp suya dayanıklılık sunuyor?
-Çadır kaç kişilik?
-Çadırın bagajları var mı?
-Çadır kaç kilo?
-Çadırın kurulumu kolay mı?
-Çadır hangi materyallerden yapılmış?

Rotanızdaki iklime, mevsime, rüzgara bakıp öyle karar vermelisiniz yani. Ayrıca çadır tamir kitlerini inceleyip biraz bilgi sahibi olmalısınız.

UYKU TULUMU SEÇİMİ:

Utku tulumu seçmekte çadır seçmeye çok benzer arkadaşlar, çünkü bu iki malzemenin de ana seçim teması hava şartlarıdır. Peki uyku tulumu nasıl seçilir?

-Uyku tulumu hangi mevsimde kullanılmak için üretilmiştir?
-Uyku tulumunun uygun kullanım için desteklediği hava sıcaklığı aralığı nedir?
-Uyku tulumu kaz tüyünden mi yapılmış? Buradaki en önemli nokta bu tüyleri 'KAZLARI ÖLDÜRMEDEN' topladıklarını gösteren sertifika olmayan ürünleri ALMAYIN! Kaz tüyü meselesi genellikle oldukça soğuk havalar içeren bölgelerde kullanılır, maalesef ölüm tehlikesi oluşturabilecek kadar soğuk havalarda başka seçenek yoktur. Normal iklimlerde normal malzemeler yani 2. seçenek olan sentetik malzemelerden yapılmış uyku tulumlarını tercih edin. Ayrıca bazı şerefsiz firmalar para için kazların tüyünü canlı canlı yolacak kadar adiler!
-Uyku tulumu yeterince hafif mi? Sonuçta yokuşları bizle birlikte tırmanacak değil mi?
-

Gördüğünüz gibi rotanızdaki iklim koşullarına göre kalitesinden emin olduğunuz bir uyku tulumu tercih edin. Ayrıca yorgan veya mumya tip uyku tulumları vardır. Çok fazla detaya girersem bu konular hakkında yazı amacından çıkar.

AYAKKABI VEYA BOT SEÇİMİ:

Yeterli dayanıklılık ve su geçirmezlik sertifikası olan hemen hemen her bot veya ayakkabı işinizi görür. Rotanızdaki arazi şartları sertse tabanı biraz daha kalın ayakkabı veya botlar tercih edebilirsiniz. Şehirlerde ve sahillerde gezmek için yanınıza günlük spor ayakkabı ve terlik alabilirsiniz. Ayrıca terlik kamp yerinde büyük kolaylık sağlar. Burada mesele gideceğiniz bölgedeki arazi ve iklim şartlarına göre sertifikalara sahip bir malzeme seçimidir.

GENEL KIYAFET SEÇİMİ:

Belki klişe olacak ama en son ne diyorduk? -İklim, evet evet iklim bu işin herşeyidir arkadaşlar. Her zaman olduğu gibi burada da rotamızdaki iklim tüm koşulları etkiler. :)
Sıcak havalarda giyeceğimiz gömlek/tişört gibi kıyafetlerimiz güneşten gelen mor ışıklara karşı korumalı olmalıdır ve çabuk kuruyan malzemelerden yapılmış olmalıdır. Ayrıca yeterli hava kanallarına sahip olmayan kıyafetler sizi çok terletir.

Yağmurluklarda özellikle hava kanalları daha da önemlidir ki düşük kaliteli malzemelerden yapılmış bir yağmurluk içinde yağmurda kalmış kadar terleriz.
Çok soğuk havalarda termal içlik kullanmak bizi yaklaşık 5 derece daha soğuktan koruyacaktır. Rüzgarlık almamayı zaten aklınızdan bile geçirmeyin. Bisiklet sürerken görünür olmak için üzerinde reflektörleri olan sarı veya turuncu renkli bir yelek kullanmak otomobillerin kullandığı yollarda giderken bizi görünür yapacaktır. Mont vs. bildiğiniz gibi zaten.

Pantolon seçerken yağmurlu havalarda kullanacaksak yağmur geçirmez ve yeterince hava alabilen pantolonlar tercih etmeliyiz. Doğa için üretilen daha doğrusu yürüyüş için üretilen çeşitli sertifikaları olan pantolonlar tercih edebilirsiniz.

MAT SEÇİMİ:

Havalı matlar ve köpük matlar kullanabilirsiniz. Havalı matlar daha iyi bir yalıtıma sahiptir ama istisnasız patlarlar. Henüz mat patlatmayan bir turcu görmedim. Bu matların en pahalıları da kesinlikle patlıyor, patlamasının asıl sebebi ise doğru basınçta şişirmemektir. Makine değilizki hassas basıncı ayarlayalım. :) Ayrıca sünger matlara göre daha az yer kaplarlar. Eğer havayla uğraşmayayım derseniz kaliteli sünger matlar tercih edebilirsiniz. Benim tavsiyem içerisinde sünger bulunan havalı matlardır, turda patlasa bile asgari seviyede rahatlığı sağlayabilecek düzeyde içerisinde sünger olduğu için turunuza devam edebilirsiniz.
Bu matların türlü türlü çeşidi vardır, sağlam olmak kaydıyla beğendiğinizi alın.

OCAK SEÇİMİ:

Burada ocakların her birinin kendine göre acabtaj ve dezavantajları vardır. Gürkan abi benzinli ocak kullanıyor mesela.

Gaz Ocakları:
Gaz ocaklarından bahsedecek olursak birkaç günlük turlarda benim tavsiyemdir. Kısa turlar için pahalı değillerdir ve bakım istemezler. Kartuş bulmak o kadar büyük sorun değildir ama yüksek irtifalarda verimlilikleri düşer.

Odun Ocakları:
Yakıt masrafı yoktur, bakım istemezler ama çadırın içerisinde yemek yapamazsınız. Ayrıca gece yemek yaparken yerinizin kolayca belli olmasına sebep olur. Odun ocağı kullanan turcu görmedim bugüne kadar. Özellikle yağışlı havalarda kullanımı zordur.

Alkol Ocakları:
Malzemeleri her yerde bulunabilir ve ispirto ile çalışırlar hatta acil durumlarda kolonya bile koysanız yanar. :) Her yerde yakıt bulabilirsiniz. Kendiniz evde bile yapabilirsiniz bu ocaklardan, olumsuz yönleri ise yakıtları ağırdır ve ısı ayarı yapmak zordur. Kısa turlarda tavsiye ederim. Herhangi bir devrilme durumunda çadırı ve ekipmanları yakabilirsiniz, bu yüzden bu ocakları çadırın içerisinde kullanırken çok dikkatli olun. Hatta çadırın içerisinde kullanmayın. :)

Benzin Ocakları:
Yüksek irtifada yanarlar, benzini dünyanın her tarafında bulabilirsiniz ve oldukça verimlidirler. Olumsuz yönleri ise çok fazla bakım isterler ve çok sesli çalışırlar, ayrıca hiç pratik değildirler. Çok uzun turlarda yakıt yönünden en ucuz seçenektir uzun vadede.

KASK, ELDİVEN VE GÖZLÜK SEÇİMİ:

Kask bizim hayatımızı korur, mümkün olduğunca iyi bir kask alın. Eldiven konusunda kıs için termal yaz için ise gidon hakimiyetinizi artıracak eldivenler tercih edin. Gözlük için ise en önemli kural güneşin mor ışınlarına karşı korumalı camları olan bir gözlük kullanmaktır. Çeşitli hava durumlarına karşı farklı renklerde değişebilir camlara sahip olan bir gözlük işinizi fazlasıyla görür.

BİSİKLET ÇANTALARI SEÇİMİ:

Burada karşılaşacağımız en sıkıntılı durum çantaların yağmur, su geçirmesidir. Özellikle su geçirmeyen, kalın kumaşlı ve tabanında çantanın yükten dolayı delinmemesi için taban desteği olmalıdır. Ayrıca çantaların yapıları bisiklete kolay çıkarılıp takılabilir şekilde olmalıdır. Çok cepli çantalar ise size eşyalara erişim konusunda kolaylık sağlayacaktır. Gidon çantalarında üst tarafta harita koymak için sağlam saydam alanı olan çantaları tavsiye ederim.

GPS CİHAZI SEÇİMİ:

Cihaz seçiminde özellikle doğa için yapılmış cihazları tercih edin arkadaşlar, bisikletle antrenman için ceya bisikletle hafif gezi için üretilmiş cihazları tavsiye etmiyorum. Alacağınız cihazda kesinlikle ayrıca 'pil ile de' çalışma özelliği olsun. Ayrıca turlarda çok detaylı haritalar kullanın bu cihazlarda. Bazı cihazlar düşmeye ve suya karşı özellikle dayanıklı olabiliyor. Olayın bir de şarj dayanıklılığı boyutu var, yedek batarya veya pil almak şarttır. Yalnız bazı durumlarda telefonda kullandığımız haritalar çok daha fazla detay içeriyor. Ama siz yine de gps cihazına güvenmeyip yanınıza harita ve pusula alın ki acil durumlarda yolda kalmayın. Bu arada harita okumayı ve pusula kullanmayı öğrenin.

İLK YARDIM ÇANTASI SEÇİMİ:

Özellikle uzun turlarda küçük ilkyardım çantaları yerine daha kapsamlı malzemeler sunan ilkyardım setleri edinin. Ayrıca içine doktor kontrolü ile bilinçli bir şekilde 'vitamin hapları, ishal ilacı, su temizleme tozları' koyun bir zahmet. Sağlık önemli. Sağlık demişler su temizleme filtreleri kullanmadan hiçbir suyu içmeyin zor koşullarda.

TEPE LAMBASI VE BİSİKLET LAMBASI SEÇİMİ:

Geceleri kesinlikle bisiklet kullanmayın bunu başta söyleyeyim. Ama akşama kalma ihtimaliniz hiçte az değildir. Bisikletinizde önünüzü yeterince aydınlatan ve birkaç farklı modu olan lambalar seçin. Tepe lambasında ise pilli kambalar yerine şarjlı kambalar tercih edin. Özellikle tepe lambanızda kırmızı ışık olsun ki gece acil durumlarda kullandığınız zaman uzaktan farkedilmeyin. Bu aletlerin su geçirmemesi zaten ilk kuraldır. Mesela çin mallarını hiç önermiyorum.

YEMEK SETİ SEÇİMİ:

Sağlığa zararı bulunmayan herhangi bir metalden yapılmış setleri kullanabilirsiniz. Tek kişiyseniz tutupta kocaman setlerden almayın. Hafif olanlarını tercih etmekte fayda var.

ÖNEMLİ NOTLAR:
-Bagaj lastiği kullanırken dikkatli olun, lastiğe dolanıp kaza yapabilirsiniz.
-Yanınızda çok amaçlı penseli bir çakı bulundurun, özellikle pense kısmı aklınıza bile gelmeyecek işlere yarayabilir.
-Alacağınız hemen hemen tüm ekipmanların ana özelliği su geçirmezlik olsun.
-Özellikle çin malı kalitesiz ekipmanlar kullanmayın, eninde sonunda bu ekipmanlar sizi yolda bırakır.

Evet arkadaşlar, gördüğünüz gibi herşey rotamıza bakıyor. Gürkan abide farklı kıtalarda pedalladığı için mevsime göre farklı ekipmanlar kullanıyor. Yazımı yine her zamanki gibi sürekli güncelleyeceğim, emeğe saygı lütfen. Mobilden yazmak zor oluyor, ve tur bisikletçiliği serimiz artık bitti. :) Benim alanım sadece tur bisikletçiliği olduğu için muhtemelen birdaha böyle yazı yazamayacağım çünkü yazacak birşey kalmadı tur bisikletçiliği hakkında. Herneyse sağlıcakla kalın, keyifli pedallamalar. :)
 
Scudo
Konu açacaktim görünce burada birkaç kelam edersem sorun olmaz diye düşündüm. Şu an ilk bir başıma turumu yapıyorum kısa da olsa. Selanik-Dedeagac(haftasonu olan festivale katılmak icin. )
Yazın bu en uzun günlerinde yoruldukca denize girer keyifli keyifli pedallarım demistim ama 2 gündür güneşi görebilmis değilim. Gelirken yağmuru görmüş üst alt yağmurlugu ve birkaç şey almistim ekstradan.
Konuya destek için şunları söyleyebilirim ;
Tak çıkar kolay ve fiyatı uygun diye iberia canta almistim zamanında . Su sicramaya dayanikli ve yagmur kılıfı var. Butun gun yağmurda sürünce kılıflar yeterince korumuyor ve süzülen sular ile bisikletin attigi sular kilifin altinda birikiyor (bir su bardağı kadar ) fark edip çöp poşeti aldim ve içeriden tekrar korudum yoksa hersey ıslanmışti.
Dechatlon dan alınma su geçirmez harita kılıfı da su geçiriyor. Tekrar spigen su altı kilifina koyuyorum telefonu.iyi koruyan tak çıkar kolay bir kılıf sart.
Goretex üst monta güveniyordum ama zamanla özelliğini kaybetmiş sanırım artik yogun yağışa dayanamıyor. Üç senelik sadece. Alt Pantalon ise görevini yapti ama üstten süzülen sular biraz sızdı.
Dün 132 km yaptım dikkatli olcmedigim icin zamaninda mesafeyi ve en güzeli de son 5km de arka lastik patladı , yüzde 70 yağmur vardi. Bugün sadece 60km idi ama dünkü kadar yoruldum . Yüzde 90 yagmurda.
Suya değecek herseyde paraya kiyin derim.

Birde soru. Bugün farkettim ve bisikletcide hava bastırdım ama değişmedi. 2 canta ve ben binince arka lastik (28) yarıya kadar inik gibi duruyor. Çantalar 10kg dur sanırım. 28 çantalı tur için ince mı kalıyor?yoksa yüklü her bisiklette böyle olurmu?
 
  • Beğen
Tepkiler: OmerCycler
Bahsettiğiniz eşyaları bir anda alsak toplam ne kadar tutar orta kalitede, bisiklet haric.
 
Kışın gittiğim turlarda en büyük sıkıntım terli çamaşırları değiştirip kurutamamak ...
 
@waafy
Hocam tecrübeleriniz tavsiyelerimi destekler nitelikte, bu yüzden mutlu oldum teşekkür ederim. Su geçirmezlik için bende size katılıyorum, çok can sıkıci bir durum maalesef. Bence bisikletçi yeteri kadar hava basmamış olabilir. En azından kesinlikle lastiklerin yarıya kadar inmemesi gerekir. Bu arada günlük iyi kilometreler yapmışsınız 20 kilo yükle, çantanın teki 10 kilo diye hesapladım. Bence yüksüz bile 132 kilometre yapmak çok ciddi kondisyon gerektiriyor.

@Lazrail_08
Dostum maalesef teknik malzemeler çok çok pahalı ve yukarıdaki tavsiye ettiğim malzemeler çok zor şartlar için. Ülkemizde tur yapılacaksa çok çok daha ucuza yapılabilir çünkü yazları veya ilkbaharları mevsimsel teknik malzeme gerekmiyor ülkemiz için. Mesela yazın BİM'den 50 TL'ye çadır alıp, 10 TL'ye mat alarak heryeri gezebilirim diyebilirim. :) Ama yukarıda bahsettiğim şartlar 3 aya yaklaşan hatta 3 ayı da çok geçebilen ve çöl veya yüksek arazi geçitlerinin olduğu yerler için.

@historiyst
@historiyst
Hocam turcuların kanayan yarasıdır kıyafet değişmek, çok uğraştırır ve insanı sinir harbine sokar.
 
Ben daha 17 yasindayim ufak ufak turlarla başlayıp kendimi alıştırmayi düşünüyorum. Okul olmasa çok daha iyi olurdu ama yapacak bişey yok. Önce 30-40 km leri çok rahat gezmeye alışıp 100-200e cikaricam ondan sonra artık kaç yıl sürer bilmiyorum Ege veya karadeniz türü yapmayi istiyorum. Daha 40 fırın ekmek yemem lazım. Ha bide profil resmindeki bisikleti değiştirmem lazım :D :D yani bukadar zor sartlarda sürmek benim için Pekde keyifli olacağını düşünmiyorum hemde çok masrsfli
 
Guzel yazi .Bisikletini taniyabilir miyiz acaba ? Ustundeki ekipmanlar vs
 
İklimin ekipman seçimini doğrudan etkilediği konusu tartışılmazken, birkaç ekipman bilgisi de ben aktarayım. Birinci ekipmanım elektrik bandı. Kesinlikle tavsiye ederim. Kopan tel, ıvır zıvır ne varsa alet çantasını açmadan tamiratınızı yaparsınız. İkincisi plastik kelepçe. Bu arkadaşında marifeti çok. Elektrik bandı ile aynı işlevi görmesine rağmen daha dayanıklıdır. Üçüncüsü cımbız. Lastiğinize batan cam, diken gibi nesneleri itina ile söker. Dördüncüsü çöp poşeti. Eğer yazın tur yapıp ani bir sağanağa yakalanırsanız, bagajınızı sarıp belli bir süreye kadar yağmurdan etkilenmeden yolunuza devam edersiniz. Hatta biraz yetenekli iseniz çöp poşetini yağmurluk olarakta kullanabilirsiniz. Beşincisi bisiklet taytı hem sürüşte hemfe denize girmede kullanabilirsiniz. Böylece ekstra giyim ağırlığından kurtulmuş olursunuz. Islak mendil hayat kurtarır. İnsanlık hali büyük abdestiniz geldi. Issız bir yer buldunuz ve hacetinizi giderdiniz, su kullanmadan taharet yaparak hijyeninizi ıslak mendille korumuş olursunuz. Hem su kullanmayarak sürdürülebilir bir çevre yaratırsınız hemde artığınızla envai çeşit canlıya hayat verirsiniz:))) ayakkabı bağı çoğu zaman ip bulamayanilirsiniz. Lazım olunca da değerini anlarsınız. Bunlar hep tecrübeme dayanmaktadır. Daha aklıma gelirse yazarım.
 
Selamlar.Aranıza yeni katıldım.20li yaşlarımdan beri kullanmadığım bisiklet için kendi çapımda bir atılım yapıp önce sigarayı bıraktım 43 yaşımda ve daha sağlıklı yaşayabilmek adına ufaktan şehir içi turlar,kısa turlara başladım.Bisikletim Kron TX150 gittim gördüm beğendim aldım çok araştırmadım.Şuan memnunum.İleride ne olur bilemem belki yol bisikletine geçebilirim.Yanlız şöyle bir sorunum var saçmamı gelir sizlere bilemem ama; gezinti ve turlara çıkarken forma giyme arzusu oluştu bende tayt giyme ile ilgili takıntım yok zaten.Sizce şehir-tur bisikleti için yada kısa gezinti ve turlar yapmak için forma giymek abest mi olur ?.Özellikle bu tip yol bisikleti olmayan modellerde forma ile sürüş görsel olarak tuhaf mı durur.Görüşlerinize muhtacım , varsa bu gibi durumda olan arkadaşların fotoğraflarınıda merak etmekteyim.Saygılar iyi forumlar herkese...
 
@bulutsuzluk
Kron tx150 çok beğendiğim bir bisiklet hocam, forma konusunda hayır neden abes dursun? Dağ bisikleti formaları daha sade oluyor genellikle onlardan tavsiye ederim. Bu arada formalar acayip rahat oluyor tavsiye ederim.
 
bisiklette her zaman cırtlı gerdirme kayışlarından ve kullanmadığım çanta-bilgisayar çantalarının askılarından bulundururum(bahsedilenlere ek olarak).bu arada matara-suluk konusuna değinmemişsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
yazınız çok faydalı oldu teşekkür ediyorum. ufak ufak sürüyordum bu sene bi tur planladım şu virüs işini bi atlatırsak 700 km lik bi planım var ve 1 hafta 10 gün sürecek en az. bu yıkanma paklanma işini nasıl yapıyorsunuz
 
@Hasannyucell güzel soru, hiç aklıma gelmemişti...🤔 ..10 gün sürse, birde o kadar ter tuz...çok zor bi durum...ben hayatta hamama gidemem üstelik..deniz belki, bir yere kadar...ama içanadolu nasıl olacak..
 
@HakanAydn 🤔🤷🏻‍♂️ vardır buna bi çözümleri tecrübeli arkadaşların :)
 
@Hasannyucell yolda illaki çeşmeler olacak. Çeşme başında bir şişe yardımıyla duş alabilirsiniz.
Halısahaların duş alma bölümleri genellikle olur. Buralara bakabilirsiniz.
Geçtiğiniz yollarda dereler, çaylar varsa buralardan alabilirsiniz.
Camilerin sakin olduğu saatlerde duş alabilirsiniz. Hatta şansınız varsa sıcak suyu, duş bölmesi bile olabilir.
 
Şuracığa parazit yapmak istedi canım.
Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim.

Turculuk konusu gerçekten çok önemli bir konu. Kamp ekipmanları ile ilgili iki lakırdı yapacağım:
Kaliteli malzeme heeer zaman için avantajdır. Benim sözlerim "bir hevesle turculuğa kalkışıp, orta ve kısa mesafelere gidip, yakınında medeniyet bulunan yerlere kamp atacak arkadaşlarıma"

Çoğu kişi katılmayacaktır ama ben bu arkadaşların (ki zamanında aynı gruba dahildim) ekipman için çok fazla kafa patlatmamasını öneririm.

Yok titanyum alaşımlı nacak,
Yok bilmem ne çeliği bıçak,
Yok deri işlemeli emaye bardak,
Yok 24 saat termoslar...

Ne kadar harcağımı hatırlamıyorum bile.

Bu ekipmanlarla 500 metre ötede büfesi bulunan, çadıra kadar elektrik getirilen yerlerde kamp yaptım. Ekipmanların hiçbir avantajını göremedim. Sonra ne oldu, iş/okul falan derken kamplarım seyrekleşti. Aldıklarımın çoğunu çok sevdiğim arkadaşlara hatıra olarak verdim. Neredeyse evladiyelik aletler. Hakkaten kaliteliler.

Sonra yine bir kamp yapalım dedik. Evden sıradan cam kupamı, meyve bıçağı/çatalı ve tatlı kaşığını aldım. Kıytırık bir termos vardı. Onu da aldım. Akşam ateşte demlenen çaydan doldurdum. Zaten 3-4 saat oturuyorsun en fazla ateşin başında. Termos, yatana kadar sıcak çay sağladı bana. Yarın sabaha kadar sıcak tutsa da işime yaramayacaktı zaten.

Çarşıdan 15 liraya aldığım basit bir nacak vardı, gayet işimi gördü. Hala duruyor :)

Ateşi de çakmakla yaktık. Magnezyum çubuğumuz olsa daha havalı ve keyifli olurdu mutlaka ama maksat doğada olmak, arkadaşlarla ateşin başında sohbet etmekti bizimkisi.

Oldu. Yani meyve bıçağıyla da kamp oluyor. Keyif almaya bakın. Bütçelerinizi zorlamanıza gerek yok cidden.

Tekraren: Sözlerim benim gibi tatlı su kampçılarına.

Medeniyetten çok uzaklarda, bilmem kaç rakımlarda, eksi bilmem kaç derecelerde haftalarca kamp yapacaksanız malzemenin ennn kalitelisine mutlaka ihtiyacınız olacak.


Onun dışında çok kasmayın. Tadını çıkartmaya bakın, zevk almaya bakın.

Esenlikler...
 
@HakanAydn sizin için yaratılmış sanki
(link)
 
yazınız çok faydalı oldu teşekkür ediyorum. ufak ufak sürüyordum bu sene bi tur planladım şu virüs işini bi atlatırsak 700 km lik bi planım var ve 1 hafta 10 gün sürecek en az. bu yıkanma paklanma işini nasıl yapıyorsunuz
Interrail'den yardım almışlığım var. Referanslarınız varsa zorlanmazsınız bulmakta. Gezginlere kalacak oda, duş ve yemek olanakları sağlanabilmekte. Biraz da güven meselesi; herkes yapamaz. Olmadı 2 günde bir hamama gidilebilir. Doğal hayata takılacaksanız (rotanızı bilmiyorum ama) sahillerde duş alanı oluyor normal olarak. Denize girip serinlersiniz, tuzlu su zaten çok iyi temizliyor vücudu. Sonrasında şampuanla güzel bir duj. Misss...
 
Geri