Merhaba arkadaşlar tur bisikletçiliği ile ilgili son yazımda olaylara bu sefer 'nesnel' yaklaşacağız. Bugünkü yazımda yanınıza şunu şunu alın tarzı tavsiyeler vermek yerine 'teorik olarak bu durumda şunu almanız gerekir' diyeceğim. Yani bu sefer kuralları şartlar belirleyecek.
Çok detaya inmek istemiyorum, 'uzun turlar için yanınıza iğne iplik, sağlık kiti vs.' diye uzayan malzeme listeleri forumda birçok konuda var. Öncelikle her bisikletle ve her ekipmanla tura çıkılır ama bugün bizim konumuz yine bu değil. Peki neden?
-Cevap yine çok basit çünkü olaylara teorik olarak yaklaşacağımız için günün sonunda kafamızda soru işareti kalmayacak ve kafamız rahat bir tur yapacağız.
Bisikletten başlayalım o zaman;
BİSİKLET SEÇİMİ:
Gideceğiniz rotaya göre 'parça bulunabilirliği' araştırmaları yaparak seçilmelidir. Konfor odaklı elcik, sele, gidon vb. ekopmanlarınızı alın ve özellikle dayanıklı malzemeler kullanın. Evet, şaşırdınız değil mi? Bisiklet seçimi bu kadar basit, mesele sadece rota ve dayanıklı malzemelerden ibaret. Bisiklet seçimi ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz. Pahalı görünmeyen bir bisiklet seçin.
ÇADIR SEÇİMİ:
Burası oldukça önemlidir arkadaşlar, öyle decathlon'dan aldığınız 'kalitesiz' çadırlarla tura çıkarsanız ağır şartlarda mağdur olursunuz. Burada bilinmesi gereken nokta bisiklet turcularının çadırı çok fazla kullanmasıdır. Çadır mevsimi özellikle mevsime göre yapılır. Özellikle çok soğuk alanlarda tur yapıyorsanız yanlış çadır tercihi sizi hipotermi meselesinden hayati tehlike yaşamanıza sebep olabilir. Tutupta 2 kilometre öteden 'ben burdayım' diye bağıran açık renkli çadırlar almayın, koyu renk seçimi yapın.
Çadır alırken rotanıza göre ilk olarak aşağıdaki özelliklere bakmanız gerekir:
-Çadır kaç kilometre/saat rüzgara dayanabiliyor?
-Çadır hangi santigrat derece aralıkları için üretilmiş?
-Çadır hangi mevsimler için üretilmiş?
-Çadır yağmurlu havalarda metre başına kaç metreküp suya dayanıklılık sunuyor?
-Çadır kaç kişilik?
-Çadırın bagajları var mı?
-Çadır kaç kilo?
-Çadırın kurulumu kolay mı?
-Çadır hangi materyallerden yapılmış?
Rotanızdaki iklime, mevsime, rüzgara bakıp öyle karar vermelisiniz yani. Ayrıca çadır tamir kitlerini inceleyip biraz bilgi sahibi olmalısınız.
UYKU TULUMU SEÇİMİ:
Utku tulumu seçmekte çadır seçmeye çok benzer arkadaşlar, çünkü bu iki malzemenin de ana seçim teması hava şartlarıdır. Peki uyku tulumu nasıl seçilir?
-Uyku tulumu hangi mevsimde kullanılmak için üretilmiştir?
-Uyku tulumunun uygun kullanım için desteklediği hava sıcaklığı aralığı nedir?
-Uyku tulumu kaz tüyünden mi yapılmış? Buradaki en önemli nokta bu tüyleri 'KAZLARI ÖLDÜRMEDEN' topladıklarını gösteren sertifika olmayan ürünleri ALMAYIN! Kaz tüyü meselesi genellikle oldukça soğuk havalar içeren bölgelerde kullanılır, maalesef ölüm tehlikesi oluşturabilecek kadar soğuk havalarda başka seçenek yoktur. Normal iklimlerde normal malzemeler yani 2. seçenek olan sentetik malzemelerden yapılmış uyku tulumlarını tercih edin. Ayrıca bazı şerefsiz firmalar para için kazların tüyünü canlı canlı yolacak kadar adiler!
-Uyku tulumu yeterince hafif mi? Sonuçta yokuşları bizle birlikte tırmanacak değil mi?
-
Gördüğünüz gibi rotanızdaki iklim koşullarına göre kalitesinden emin olduğunuz bir uyku tulumu tercih edin. Ayrıca yorgan veya mumya tip uyku tulumları vardır. Çok fazla detaya girersem bu konular hakkında yazı amacından çıkar.
AYAKKABI VEYA BOT SEÇİMİ:
Yeterli dayanıklılık ve su geçirmezlik sertifikası olan hemen hemen her bot veya ayakkabı işinizi görür. Rotanızdaki arazi şartları sertse tabanı biraz daha kalın ayakkabı veya botlar tercih edebilirsiniz. Şehirlerde ve sahillerde gezmek için yanınıza günlük spor ayakkabı ve terlik alabilirsiniz. Ayrıca terlik kamp yerinde büyük kolaylık sağlar. Burada mesele gideceğiniz bölgedeki arazi ve iklim şartlarına göre sertifikalara sahip bir malzeme seçimidir.
GENEL KIYAFET SEÇİMİ:
Belki klişe olacak ama en son ne diyorduk? -İklim, evet evet iklim bu işin herşeyidir arkadaşlar. Her zaman olduğu gibi burada da rotamızdaki iklim tüm koşulları etkiler.
Sıcak havalarda giyeceğimiz gömlek/tişört gibi kıyafetlerimiz güneşten gelen mor ışıklara karşı korumalı olmalıdır ve çabuk kuruyan malzemelerden yapılmış olmalıdır. Ayrıca yeterli hava kanallarına sahip olmayan kıyafetler sizi çok terletir.
Yağmurluklarda özellikle hava kanalları daha da önemlidir ki düşük kaliteli malzemelerden yapılmış bir yağmurluk içinde yağmurda kalmış kadar terleriz.
Çok soğuk havalarda termal içlik kullanmak bizi yaklaşık 5 derece daha soğuktan koruyacaktır. Rüzgarlık almamayı zaten aklınızdan bile geçirmeyin. Bisiklet sürerken görünür olmak için üzerinde reflektörleri olan sarı veya turuncu renkli bir yelek kullanmak otomobillerin kullandığı yollarda giderken bizi görünür yapacaktır. Mont vs. bildiğiniz gibi zaten.
Pantolon seçerken yağmurlu havalarda kullanacaksak yağmur geçirmez ve yeterince hava alabilen pantolonlar tercih etmeliyiz. Doğa için üretilen daha doğrusu yürüyüş için üretilen çeşitli sertifikaları olan pantolonlar tercih edebilirsiniz.
MAT SEÇİMİ:
Havalı matlar ve köpük matlar kullanabilirsiniz. Havalı matlar daha iyi bir yalıtıma sahiptir ama istisnasız patlarlar. Henüz mat patlatmayan bir turcu görmedim. Bu matların en pahalıları da kesinlikle patlıyor, patlamasının asıl sebebi ise doğru basınçta şişirmemektir. Makine değilizki hassas basıncı ayarlayalım.
Ayrıca sünger matlara göre daha az yer kaplarlar. Eğer havayla uğraşmayayım derseniz kaliteli sünger matlar tercih edebilirsiniz. Benim tavsiyem içerisinde sünger bulunan havalı matlardır, turda patlasa bile asgari seviyede rahatlığı sağlayabilecek düzeyde içerisinde sünger olduğu için turunuza devam edebilirsiniz.
Bu matların türlü türlü çeşidi vardır, sağlam olmak kaydıyla beğendiğinizi alın.
OCAK SEÇİMİ:
Burada ocakların her birinin kendine göre acabtaj ve dezavantajları vardır. Gürkan abi benzinli ocak kullanıyor mesela.
Gaz Ocakları:
Gaz ocaklarından bahsedecek olursak birkaç günlük turlarda benim tavsiyemdir. Kısa turlar için pahalı değillerdir ve bakım istemezler. Kartuş bulmak o kadar büyük sorun değildir ama yüksek irtifalarda verimlilikleri düşer.
Odun Ocakları:
Yakıt masrafı yoktur, bakım istemezler ama çadırın içerisinde yemek yapamazsınız. Ayrıca gece yemek yaparken yerinizin kolayca belli olmasına sebep olur. Odun ocağı kullanan turcu görmedim bugüne kadar. Özellikle yağışlı havalarda kullanımı zordur.
Alkol Ocakları:
Malzemeleri her yerde bulunabilir ve ispirto ile çalışırlar hatta acil durumlarda kolonya bile koysanız yanar.
Her yerde yakıt bulabilirsiniz. Kendiniz evde bile yapabilirsiniz bu ocaklardan, olumsuz yönleri ise yakıtları ağırdır ve ısı ayarı yapmak zordur. Kısa turlarda tavsiye ederim. Herhangi bir devrilme durumunda çadırı ve ekipmanları yakabilirsiniz, bu yüzden bu ocakları çadırın içerisinde kullanırken çok dikkatli olun. Hatta çadırın içerisinde kullanmayın. 
Benzin Ocakları:
Yüksek irtifada yanarlar, benzini dünyanın her tarafında bulabilirsiniz ve oldukça verimlidirler. Olumsuz yönleri ise çok fazla bakım isterler ve çok sesli çalışırlar, ayrıca hiç pratik değildirler. Çok uzun turlarda yakıt yönünden en ucuz seçenektir uzun vadede.
KASK, ELDİVEN VE GÖZLÜK SEÇİMİ:
Kask bizim hayatımızı korur, mümkün olduğunca iyi bir kask alın. Eldiven konusunda kıs için termal yaz için ise gidon hakimiyetinizi artıracak eldivenler tercih edin. Gözlük için ise en önemli kural güneşin mor ışınlarına karşı korumalı camları olan bir gözlük kullanmaktır. Çeşitli hava durumlarına karşı farklı renklerde değişebilir camlara sahip olan bir gözlük işinizi fazlasıyla görür.
BİSİKLET ÇANTALARI SEÇİMİ:
Burada karşılaşacağımız en sıkıntılı durum çantaların yağmur, su geçirmesidir. Özellikle su geçirmeyen, kalın kumaşlı ve tabanında çantanın yükten dolayı delinmemesi için taban desteği olmalıdır. Ayrıca çantaların yapıları bisiklete kolay çıkarılıp takılabilir şekilde olmalıdır. Çok cepli çantalar ise size eşyalara erişim konusunda kolaylık sağlayacaktır. Gidon çantalarında üst tarafta harita koymak için sağlam saydam alanı olan çantaları tavsiye ederim.
GPS CİHAZI SEÇİMİ:
Cihaz seçiminde özellikle doğa için yapılmış cihazları tercih edin arkadaşlar, bisikletle antrenman için ceya bisikletle hafif gezi için üretilmiş cihazları tavsiye etmiyorum. Alacağınız cihazda kesinlikle ayrıca 'pil ile de' çalışma özelliği olsun. Ayrıca turlarda çok detaylı haritalar kullanın bu cihazlarda. Bazı cihazlar düşmeye ve suya karşı özellikle dayanıklı olabiliyor. Olayın bir de şarj dayanıklılığı boyutu var, yedek batarya veya pil almak şarttır. Yalnız bazı durumlarda telefonda kullandığımız haritalar çok daha fazla detay içeriyor. Ama siz yine de gps cihazına güvenmeyip yanınıza harita ve pusula alın ki acil durumlarda yolda kalmayın. Bu arada harita okumayı ve pusula kullanmayı öğrenin.
İLK YARDIM ÇANTASI SEÇİMİ:
Özellikle uzun turlarda küçük ilkyardım çantaları yerine daha kapsamlı malzemeler sunan ilkyardım setleri edinin. Ayrıca içine doktor kontrolü ile bilinçli bir şekilde 'vitamin hapları, ishal ilacı, su temizleme tozları' koyun bir zahmet. Sağlık önemli. Sağlık demişler su temizleme filtreleri kullanmadan hiçbir suyu içmeyin zor koşullarda.
TEPE LAMBASI VE BİSİKLET LAMBASI SEÇİMİ:
Geceleri kesinlikle bisiklet kullanmayın bunu başta söyleyeyim. Ama akşama kalma ihtimaliniz hiçte az değildir. Bisikletinizde önünüzü yeterince aydınlatan ve birkaç farklı modu olan lambalar seçin. Tepe lambasında ise pilli kambalar yerine şarjlı kambalar tercih edin. Özellikle tepe lambanızda kırmızı ışık olsun ki gece acil durumlarda kullandığınız zaman uzaktan farkedilmeyin. Bu aletlerin su geçirmemesi zaten ilk kuraldır. Mesela çin mallarını hiç önermiyorum.
YEMEK SETİ SEÇİMİ:
Sağlığa zararı bulunmayan herhangi bir metalden yapılmış setleri kullanabilirsiniz. Tek kişiyseniz tutupta kocaman setlerden almayın. Hafif olanlarını tercih etmekte fayda var.
ÖNEMLİ NOTLAR:
-Bagaj lastiği kullanırken dikkatli olun, lastiğe dolanıp kaza yapabilirsiniz.
-Yanınızda çok amaçlı penseli bir çakı bulundurun, özellikle pense kısmı aklınıza bile gelmeyecek işlere yarayabilir.
-Alacağınız hemen hemen tüm ekipmanların ana özelliği su geçirmezlik olsun.
-Özellikle çin malı kalitesiz ekipmanlar kullanmayın, eninde sonunda bu ekipmanlar sizi yolda bırakır.
Evet arkadaşlar, gördüğünüz gibi herşey rotamıza bakıyor. Gürkan abide farklı kıtalarda pedalladığı için mevsime göre farklı ekipmanlar kullanıyor. Yazımı yine her zamanki gibi sürekli güncelleyeceğim, emeğe saygı lütfen. Mobilden yazmak zor oluyor, ve tur bisikletçiliği serimiz artık bitti.
Benim alanım sadece tur bisikletçiliği olduğu için muhtemelen birdaha böyle yazı yazamayacağım çünkü yazacak birşey kalmadı tur bisikletçiliği hakkında. Herneyse sağlıcakla kalın, keyifli pedallamalar. 
Çok detaya inmek istemiyorum, 'uzun turlar için yanınıza iğne iplik, sağlık kiti vs.' diye uzayan malzeme listeleri forumda birçok konuda var. Öncelikle her bisikletle ve her ekipmanla tura çıkılır ama bugün bizim konumuz yine bu değil. Peki neden?
-Cevap yine çok basit çünkü olaylara teorik olarak yaklaşacağımız için günün sonunda kafamızda soru işareti kalmayacak ve kafamız rahat bir tur yapacağız.
Bisikletten başlayalım o zaman;
BİSİKLET SEÇİMİ:
Gideceğiniz rotaya göre 'parça bulunabilirliği' araştırmaları yaparak seçilmelidir. Konfor odaklı elcik, sele, gidon vb. ekopmanlarınızı alın ve özellikle dayanıklı malzemeler kullanın. Evet, şaşırdınız değil mi? Bisiklet seçimi bu kadar basit, mesele sadece rota ve dayanıklı malzemelerden ibaret. Bisiklet seçimi ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz. Pahalı görünmeyen bir bisiklet seçin.
ÇADIR SEÇİMİ:
Burası oldukça önemlidir arkadaşlar, öyle decathlon'dan aldığınız 'kalitesiz' çadırlarla tura çıkarsanız ağır şartlarda mağdur olursunuz. Burada bilinmesi gereken nokta bisiklet turcularının çadırı çok fazla kullanmasıdır. Çadır mevsimi özellikle mevsime göre yapılır. Özellikle çok soğuk alanlarda tur yapıyorsanız yanlış çadır tercihi sizi hipotermi meselesinden hayati tehlike yaşamanıza sebep olabilir. Tutupta 2 kilometre öteden 'ben burdayım' diye bağıran açık renkli çadırlar almayın, koyu renk seçimi yapın.
Çadır alırken rotanıza göre ilk olarak aşağıdaki özelliklere bakmanız gerekir:
-Çadır kaç kilometre/saat rüzgara dayanabiliyor?
-Çadır hangi santigrat derece aralıkları için üretilmiş?
-Çadır hangi mevsimler için üretilmiş?
-Çadır yağmurlu havalarda metre başına kaç metreküp suya dayanıklılık sunuyor?
-Çadır kaç kişilik?
-Çadırın bagajları var mı?
-Çadır kaç kilo?
-Çadırın kurulumu kolay mı?
-Çadır hangi materyallerden yapılmış?
Rotanızdaki iklime, mevsime, rüzgara bakıp öyle karar vermelisiniz yani. Ayrıca çadır tamir kitlerini inceleyip biraz bilgi sahibi olmalısınız.
UYKU TULUMU SEÇİMİ:
Utku tulumu seçmekte çadır seçmeye çok benzer arkadaşlar, çünkü bu iki malzemenin de ana seçim teması hava şartlarıdır. Peki uyku tulumu nasıl seçilir?
-Uyku tulumu hangi mevsimde kullanılmak için üretilmiştir?
-Uyku tulumunun uygun kullanım için desteklediği hava sıcaklığı aralığı nedir?
-Uyku tulumu kaz tüyünden mi yapılmış? Buradaki en önemli nokta bu tüyleri 'KAZLARI ÖLDÜRMEDEN' topladıklarını gösteren sertifika olmayan ürünleri ALMAYIN! Kaz tüyü meselesi genellikle oldukça soğuk havalar içeren bölgelerde kullanılır, maalesef ölüm tehlikesi oluşturabilecek kadar soğuk havalarda başka seçenek yoktur. Normal iklimlerde normal malzemeler yani 2. seçenek olan sentetik malzemelerden yapılmış uyku tulumlarını tercih edin. Ayrıca bazı şerefsiz firmalar para için kazların tüyünü canlı canlı yolacak kadar adiler!
-Uyku tulumu yeterince hafif mi? Sonuçta yokuşları bizle birlikte tırmanacak değil mi?
-
Gördüğünüz gibi rotanızdaki iklim koşullarına göre kalitesinden emin olduğunuz bir uyku tulumu tercih edin. Ayrıca yorgan veya mumya tip uyku tulumları vardır. Çok fazla detaya girersem bu konular hakkında yazı amacından çıkar.
AYAKKABI VEYA BOT SEÇİMİ:
Yeterli dayanıklılık ve su geçirmezlik sertifikası olan hemen hemen her bot veya ayakkabı işinizi görür. Rotanızdaki arazi şartları sertse tabanı biraz daha kalın ayakkabı veya botlar tercih edebilirsiniz. Şehirlerde ve sahillerde gezmek için yanınıza günlük spor ayakkabı ve terlik alabilirsiniz. Ayrıca terlik kamp yerinde büyük kolaylık sağlar. Burada mesele gideceğiniz bölgedeki arazi ve iklim şartlarına göre sertifikalara sahip bir malzeme seçimidir.
GENEL KIYAFET SEÇİMİ:
Belki klişe olacak ama en son ne diyorduk? -İklim, evet evet iklim bu işin herşeyidir arkadaşlar. Her zaman olduğu gibi burada da rotamızdaki iklim tüm koşulları etkiler.
Sıcak havalarda giyeceğimiz gömlek/tişört gibi kıyafetlerimiz güneşten gelen mor ışıklara karşı korumalı olmalıdır ve çabuk kuruyan malzemelerden yapılmış olmalıdır. Ayrıca yeterli hava kanallarına sahip olmayan kıyafetler sizi çok terletir.
Yağmurluklarda özellikle hava kanalları daha da önemlidir ki düşük kaliteli malzemelerden yapılmış bir yağmurluk içinde yağmurda kalmış kadar terleriz.
Çok soğuk havalarda termal içlik kullanmak bizi yaklaşık 5 derece daha soğuktan koruyacaktır. Rüzgarlık almamayı zaten aklınızdan bile geçirmeyin. Bisiklet sürerken görünür olmak için üzerinde reflektörleri olan sarı veya turuncu renkli bir yelek kullanmak otomobillerin kullandığı yollarda giderken bizi görünür yapacaktır. Mont vs. bildiğiniz gibi zaten.
Pantolon seçerken yağmurlu havalarda kullanacaksak yağmur geçirmez ve yeterince hava alabilen pantolonlar tercih etmeliyiz. Doğa için üretilen daha doğrusu yürüyüş için üretilen çeşitli sertifikaları olan pantolonlar tercih edebilirsiniz.
MAT SEÇİMİ:
Havalı matlar ve köpük matlar kullanabilirsiniz. Havalı matlar daha iyi bir yalıtıma sahiptir ama istisnasız patlarlar. Henüz mat patlatmayan bir turcu görmedim. Bu matların en pahalıları da kesinlikle patlıyor, patlamasının asıl sebebi ise doğru basınçta şişirmemektir. Makine değilizki hassas basıncı ayarlayalım.
Bu matların türlü türlü çeşidi vardır, sağlam olmak kaydıyla beğendiğinizi alın.
OCAK SEÇİMİ:
Burada ocakların her birinin kendine göre acabtaj ve dezavantajları vardır. Gürkan abi benzinli ocak kullanıyor mesela.
Gaz Ocakları:
Gaz ocaklarından bahsedecek olursak birkaç günlük turlarda benim tavsiyemdir. Kısa turlar için pahalı değillerdir ve bakım istemezler. Kartuş bulmak o kadar büyük sorun değildir ama yüksek irtifalarda verimlilikleri düşer.
Odun Ocakları:
Yakıt masrafı yoktur, bakım istemezler ama çadırın içerisinde yemek yapamazsınız. Ayrıca gece yemek yaparken yerinizin kolayca belli olmasına sebep olur. Odun ocağı kullanan turcu görmedim bugüne kadar. Özellikle yağışlı havalarda kullanımı zordur.
Alkol Ocakları:
Malzemeleri her yerde bulunabilir ve ispirto ile çalışırlar hatta acil durumlarda kolonya bile koysanız yanar.
Benzin Ocakları:
Yüksek irtifada yanarlar, benzini dünyanın her tarafında bulabilirsiniz ve oldukça verimlidirler. Olumsuz yönleri ise çok fazla bakım isterler ve çok sesli çalışırlar, ayrıca hiç pratik değildirler. Çok uzun turlarda yakıt yönünden en ucuz seçenektir uzun vadede.
KASK, ELDİVEN VE GÖZLÜK SEÇİMİ:
Kask bizim hayatımızı korur, mümkün olduğunca iyi bir kask alın. Eldiven konusunda kıs için termal yaz için ise gidon hakimiyetinizi artıracak eldivenler tercih edin. Gözlük için ise en önemli kural güneşin mor ışınlarına karşı korumalı camları olan bir gözlük kullanmaktır. Çeşitli hava durumlarına karşı farklı renklerde değişebilir camlara sahip olan bir gözlük işinizi fazlasıyla görür.
BİSİKLET ÇANTALARI SEÇİMİ:
Burada karşılaşacağımız en sıkıntılı durum çantaların yağmur, su geçirmesidir. Özellikle su geçirmeyen, kalın kumaşlı ve tabanında çantanın yükten dolayı delinmemesi için taban desteği olmalıdır. Ayrıca çantaların yapıları bisiklete kolay çıkarılıp takılabilir şekilde olmalıdır. Çok cepli çantalar ise size eşyalara erişim konusunda kolaylık sağlayacaktır. Gidon çantalarında üst tarafta harita koymak için sağlam saydam alanı olan çantaları tavsiye ederim.
GPS CİHAZI SEÇİMİ:
Cihaz seçiminde özellikle doğa için yapılmış cihazları tercih edin arkadaşlar, bisikletle antrenman için ceya bisikletle hafif gezi için üretilmiş cihazları tavsiye etmiyorum. Alacağınız cihazda kesinlikle ayrıca 'pil ile de' çalışma özelliği olsun. Ayrıca turlarda çok detaylı haritalar kullanın bu cihazlarda. Bazı cihazlar düşmeye ve suya karşı özellikle dayanıklı olabiliyor. Olayın bir de şarj dayanıklılığı boyutu var, yedek batarya veya pil almak şarttır. Yalnız bazı durumlarda telefonda kullandığımız haritalar çok daha fazla detay içeriyor. Ama siz yine de gps cihazına güvenmeyip yanınıza harita ve pusula alın ki acil durumlarda yolda kalmayın. Bu arada harita okumayı ve pusula kullanmayı öğrenin.
İLK YARDIM ÇANTASI SEÇİMİ:
Özellikle uzun turlarda küçük ilkyardım çantaları yerine daha kapsamlı malzemeler sunan ilkyardım setleri edinin. Ayrıca içine doktor kontrolü ile bilinçli bir şekilde 'vitamin hapları, ishal ilacı, su temizleme tozları' koyun bir zahmet. Sağlık önemli. Sağlık demişler su temizleme filtreleri kullanmadan hiçbir suyu içmeyin zor koşullarda.
TEPE LAMBASI VE BİSİKLET LAMBASI SEÇİMİ:
Geceleri kesinlikle bisiklet kullanmayın bunu başta söyleyeyim. Ama akşama kalma ihtimaliniz hiçte az değildir. Bisikletinizde önünüzü yeterince aydınlatan ve birkaç farklı modu olan lambalar seçin. Tepe lambasında ise pilli kambalar yerine şarjlı kambalar tercih edin. Özellikle tepe lambanızda kırmızı ışık olsun ki gece acil durumlarda kullandığınız zaman uzaktan farkedilmeyin. Bu aletlerin su geçirmemesi zaten ilk kuraldır. Mesela çin mallarını hiç önermiyorum.
YEMEK SETİ SEÇİMİ:
Sağlığa zararı bulunmayan herhangi bir metalden yapılmış setleri kullanabilirsiniz. Tek kişiyseniz tutupta kocaman setlerden almayın. Hafif olanlarını tercih etmekte fayda var.
ÖNEMLİ NOTLAR:
-Bagaj lastiği kullanırken dikkatli olun, lastiğe dolanıp kaza yapabilirsiniz.
-Yanınızda çok amaçlı penseli bir çakı bulundurun, özellikle pense kısmı aklınıza bile gelmeyecek işlere yarayabilir.
-Alacağınız hemen hemen tüm ekipmanların ana özelliği su geçirmezlik olsun.
-Özellikle çin malı kalitesiz ekipmanlar kullanmayın, eninde sonunda bu ekipmanlar sizi yolda bırakır.
Evet arkadaşlar, gördüğünüz gibi herşey rotamıza bakıyor. Gürkan abide farklı kıtalarda pedalladığı için mevsime göre farklı ekipmanlar kullanıyor. Yazımı yine her zamanki gibi sürekli güncelleyeceğim, emeğe saygı lütfen. Mobilden yazmak zor oluyor, ve tur bisikletçiliği serimiz artık bitti.