Scudo Sports

Tur öncesi tüketilen gıda. Sonuç=İstifra. Neden ?

Sizinki fazla egzersiz uyaranli kusma bence. Vucudu zorladiginizda olur genelde. Hatta agir antreman yapanlarin ufak bir deyisi vardir bu konuda:
-unless you puke faint or die keep going (kusmadiysan, bayilmadiysan ve olmediysen devam et)

Hatta size ingilice kaynak vereyim:
(link)

Ben doktor degilim. Bu spora ilk basladigim zaman cok yasadigim bir problemdi. Antremaninizin yogunlugunu birden arttirmak genelde sebep oluyor. Vucudunuzu dinleyin antreman yaparken. Bazen inanilmaz seyler yapabilirken bazen gununuzde olmayabiliyorsunuz. Yine de bir doktora danisin isterseniz.

Scudo
@Murat.Bagci Efor testi uzun zaman önce yaptırdım diye hatırlıyorum ancak bu olaydan sonra fırsat bulduğumda yaptırmayı düşünüyorum.
@Anonim Afedersiniz istifra ederken daha çok kahvenin sindirilemediğini hissettim ve midemde bir yanma söz konusuydu. Tükettiğim bir gıdayla negatif etkileşime girmiş olabileceğini düşünüyorum.
@Candan Biberci Dediğim gibi ilk kez böyle bir hata yaptım.Esasen ben de süt yerine ayran ya da yoğurt tercih edenlerdenim. Ancak tıka basa yemediğim için bir sıkıntı olmayacağını düşündüm. Hatta yanıma acil durumlar için bir de muz almıştım midem öyle bulandı ki durduğumda yiyemedim.
@Tamer50 Zaten zorlamaya başlayınca bulantı da başladı. Tura çıktım belli bir süre ortalama 36km/h ile rahatça pedalladım. Ancak rotamın yokuş kısımlarında sarfettiğim efor sonrası midem sıkıştı ve infilak ettim :)
@mustafaguler Acı da olsa bir tecrübe oldu :) Tansiyon problemim yok. Tırnak içinde yazdığınız hususlar sanırım benim denklemimin çözümü.
@alper 76 Aynen dediğiniz gibi tura oldukça keyifli başladım ancak her zaman kaba tabirle yalayıp yuttuğum yokuşlarda kondisyon eksikliğiyle zorlamaya başladım ve nefes nefese kalma sonucu bulantı başladı.
@Ahmet Onur Çakmak Tekrarı halinde mutlaka doktora danışacağım ancak şu an için münferit bir vaka olarak kabul ediyorum :)

Bu arada ilgilenen herkese teşekkür ediyorum. Yazılanların hepsini tek tek okudum.

@Anonim Sayın eagle Kimi insanı paket ya da açık süt rahatsız eder belki ondan kaynaklıdır laktoza karşı hassasiyetiniz olabilir yağlı süt rahatsız ediyor olabilir, yağsız içmeyi deneyin, açık içmeyi deneyin, paket içmeyi deneyin hastanede test yaptırın o psikolojik de olabilir belki sadece sevmiyorsunuzdur.

Vücut her gıdayı farklı zamanda enerjiye dönüştürür; bu nedenle sporun hemen öncesinde beslenme çok önerilmez. Mide bulantısı, kusma gibi şeyler benim başıma iki farklı durumda geldi. Biri kalp krizi geçirdiğim zaman: her kalp krizi yaşayan gibi göğüs sıkışması veya sol kolda ağrı gibi bir durum yaşamadım; sadece baş dönmesi, aşırı mide bulantısı yaşadım. Bu olay üst beden kaslarıma çok yüklendiğim bir spor sonrasında başıma geldi. Bu olayın devamında kalp ameliyatı olmuştum. Diğeri de, bir gün öncesinden yeterince karbonhidrat almadan zorlu bir tura çıktığımda oldu. Baş dönmesi, mide bulantısı yaşadım. Durmak zorunda kaldım ve kola içtim. Bu arada belirteyim, önemlidir: Günlük beslenmenizde yeterince karbonhidrat almayan biriyseniz, sabah aldığınız karbonhidrat bisiklet turunda gereken yüklenmeyi karşılamaz. Kaslardaki glikojen tükenince devamında kandaki glikojen tüketilir. Bu da tükendiğinde benim başıma gelen durum oluşur. Bir saatlik laktat eşiğinde bisiklet sürebilmeniz için gereken karbonhidratı, kısa sürede ne kadar çok yeseniz de 12 saatten daha kısa sürede depolayamazsınız. Kas ve kandaki glikojen depolanmasını bir huniye döktüğünüz su gibi düşünün. Huniye ne kadar karbonhidrat yükleseniz de huninin boşalması için en az 12 saat gerekiyor (bu elit sporcular için geçerli, sizde bu süre 20 saati bulur).

Yanma nedeni mide asididir, mideniz boş olsaydı da fazla zorladıgınızda kusardınız ve mide asidi nedeniyle ekşime ve acı tat hissederdiniz. Yoksa midedeki yemekelrden domatesler iyi hazım edilmiş, patatesler hala duruyordu .. durumu olmaz. Kusarken hepsi bir arada çıkar ve mide özsuları da ağızda hş olmayan bir tat bırakır.
Aynı şeyi bir de aç karna bir kaç defa yaptıgınızda bu durum olmayacaktır. Çünkü ciğerleriniz genişleyecek ve diyaframa eskisi kadar baskı yapmayacak. Sizdeki sıkıntı midenin o sırada dolu olmasıydı. Diyarfam sürekli kasılınca mideyi sıkıştırdı ve içindeki fazlalıkları dışarı atmak istedi. Bazı durumlarda bunun üstüne bir de titreme gelebilir. Hatta insna üşüttüğünü bile sanabilir.
Mesele bundan ibaret

@ersen t.
Sizin aklınıza karbon boru geldi mi ? Hani çok sert olan bir şeyin daha çabuk kırılması gibi ?

benim başıma bu yaz geldi. kahvaltıda yumurta, peynir felan yedim. yokuş felan çıktım. en sonunda midem bulandı. eve yetişene kadar bisikleti koyana kadar dayanamayıp istifra ettim. rahatladım.

Yediklerinizi mideniz henüz sindirememiş haliyle zorlanmanin etkisiyle bunu disari atmak istedimistir mideniz.az ve aralarda atiştirmak en dogrusu.susuz (dehidrasyon) kalmamak icinde susamayi beklemeden azar azar icmek dogru secim olacaktir. gecmis olsun

@Bisikletci61 açıkçası bunu hiç düşünmemiştim. Belki de her şey dediğiniz gibidir ama en kısa zamanda deneyeceğim bakalım.

tur gezi sonrası şişkinlik diye birşey kalmıyor çok iyi

@Onur YCL Hocam biraz konuyu hortlatmış gibi olacak ama bende böyle bir anımı paylaşmak istedim. Bir gün turda ekipçe açık büfeye girdik rahat 1-1.5 saat yedik felan doyana kadar. Ardından tüm yediklerim ağzıma geliyordu. (kusura bakmayın) Çoğu benim gibi yiyenlerin. Sorduğumda ise mide sindirimi yapamadığından ve aktif olarak vücudu çalıştırdığından bir an önce vücuttan dışarı atmak istediği diye bir söylem olmuştu. Ne derece doğrudur hiçbir fikrim yok.

Geri