@bariss.t
Merhaba, mesajınıza cevap olarak bir kaç şey yazayım. Aktif olarak 5-6 yıldır Bisiklet üstündeyim, bir çok kişinin yaşadığı sıkıntıları yaşamakla beraber, bu sıkıntıları çözebilmek adına gereken her türlü kurum ve kuruluşa zamanında şikayette bulundum. Bisiklet yollarını kapatan araçları fotoğraflayıp Emniyet ve Bimer'e gönderdim. Gördüğüm aksaklıkları trafik ekiplerine ve çekici araçlara, hem sözlü hem de yanlarına giderek bizzat bildirdim. Yaptığım sürüşü bırakıp sırf bu işlerle meşgul olduğum zamanlar oldu. Bisikletli ölümleri dursun adı altında yapılan etkinliklerin bir çoğuna katıldım. Hatta, Kadıköy altıyol'da, caddebostan'da yerlere yatıp protesto ettiğimiz günler oldu.
İşin dibinde aldığımız cevaplar hep klasikti ve çözümsüzdü. Yaşadığım şehir'de bisiklet yolu var, ancak mangalcılar ve park halindeki araçlar tarafından işgal edilmiş durumda. Yetmez, belediye daha fazla araç park etsin diye, bisiklet yolunun belirli bir kısmına resmen tecavüz etmiş durumda. Bisiklet yolunun giriş çıkış rapmaları artık yerini kaldırıma bıraktı, yolun bir kısmı yok gibi bir şey.
Burada bireysel olarak bizler uğraşsak bile, birileri gelip bizim uğraşlarımızı dikkate almıyor veya bir çırpıda yok edip kafalarına eseni yapmaya devam ediyorlar.
İnsanların bizi dikkate alması ve bir bakış açısına sahip olabilmesi için, önce bize saygı göstermeleri ve aynı saygıyı görmeleri gerekir. Tek taraflı saygı olmaz ve çatışmalara sebebiyet verir. Bu da nihayetinde iki tarafın birbirini yok saymasına, birinin diğerine karşı üstünlük kurmaya çalışmasına kadar gider.
Misal veriyorum; yol da giderken bir araç sizi sıkıştırır, aniden korna çalar, korkutmaya çalışır, veya siz kırmızı da durmanız gerekirken geçersiniz, trafik kurallarına uymazsınız, sağ şeritte gitmeniz gerekirken sol şerite geçip, araçların arasından makas atarsanız, bir de marifetmiş gibi video çekip sosyal medya'da paylaşırsanız, bakış açısı olumlu yönde oluşmaz. Misal verdim ama bu misallaeri yapanlar var!
Kıssadan hisse; toplum olarak karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü ve kurallara uyma durumu olmadıkça, bir bakış açısı oluşmaz, oluşamaz.
Saygılar