Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Üstüme arabayı sürdü

proxyminee

Aktif Üye
Tepki
118
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bugün mahallede ana yolda bisikletle giderken aracın biri karşıdan karşıya geçicekti, yolda benim gittiğimi gördüğü halde üzerime sürme pahasına geçti karşıya. Sağa kırıp son anda arkayı kurtardım vurmasından. Birde durup haklıymış gibi küfür etti şehir magandası plakasını aldım. Böyle durumlarda nasıl tavır koyuyorsunuz veya şikayet etme hakkımız varmı veya ne yapmalıyız böyle durumlarda ? Aşağıda örnek şema yaptım sinirden yazı ile anlatamadım diye düşündüm..

xvC0Ws.jpg

Yani bir saniye bekleyebilir insan saygılı olur. Sırf bir kanun yok diye öldürüp kaçıcak artık böyle magandalar. Yerimde acemi biri olsa altına almıştı araba çoktan adamda kaçmıştı kamera filan yok diyede suçlu olmucaktı.

Scudo
Böyleleriyle inatlaşmayın. Ölü ve haklı olmak bişey değiştirmiyor. Yolu kontrol edin eğer adam duruyorsa geçin, ayağını gazdan bile çekmiyorsa durun bırakın geçsin. Yol şartları eşitse ; ikinizde caddede veya sokakta iseniz motorlu taşıtların üstünlüğü var. Ama siz caddede o sokaktan çıkıyorsa sizin önceliğiniz var diye biliyorum. Ama bisiklet parçalandıktan, kol bacak kırıldıktan sonra haklı olsanız neye yarar. Yine siz uğraşacaksınız, sonuç alacağınızın garantisi de yok.

İnsanlarımız her ne kadar uygulamasa, saygı göstermese de olay bir şekilde yargıya intikal ettiğinde kanun neyse ona göre karar veriliyor, bisiklette taşıt, aynı karayolu kurallarına uyar, araçlarda, otobüslerde. Tabi burası Türkiye, kuzenim gopro ile yola çıkıyor misal, kanıt lazım. Yıllar önce yola atlayan yayanın birine duramayıp çarptım, ama video var elimde adam atlıyor yola, mahkeme yaya geçiş üstünlüğü var diyip bana ceza vermişti. (Bölünmüş şehirler arası yol, yaya geçidi değil, yaya kırmızıda geçiyo)

Arkadaşlar arabayı üstüme sürdü, beni trafikte sıkıştırdı bu konularda başlık açmanıza gerek yok hemen hemen hergün başımıza gelen olaylar bunlar. Burayı okuyanda zaten bizi trafikte sıkıştıran insanlar değil eminim ki. Kendi kendimize okuyup sövüp sayıyoruz.

Böyle şeylerin olması gerçekten üzücü. Bahsettiğiniz noktada geçiş üstünlüğünün size ait olduğuna eminsiniz?

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Türkiye'de kadim bir gelenektir bu; yoldaki bisikletlinin ya da yayanın üzerine araba sürülür. İlkelce bir samimiyet kurma yöntemi herhalde. Önleminizi alacaksınız, başka çareniz yok. Bu magandalar böylelerdir. Bizleri koruyan hiçbir kanun yok. Geçmiş olsun.

Her yıl 10.000 km yol yapıyorum. Sabah ve akşam İstanbul trafiği içindeyim.
Araç sürücülerinin çok büyük çoğunluğu elinde telefon kurcalayarak sürüş yapıyor. Bunlar sizi görmüyor, sıkıştırıyor, çarpıyor vs.
Pek çok sürücü (Özellikle dolmuş - minibüs - taksi) sizi görünce özellikle sıkıştırıyor, üzerinize sürüyor. Hatta 3-4 tanesinden özellikle yapıp bundan keyif aldıklarını bizzat dinledim.
Yayalar ışık - trafik dinlemiyor. Sizi görse bile yola atlıyor. Yine büyük kısmı elinde telefonla yürüyor.
Bisiklet ve martı sürenlerin büyük kısmı ters şeritten sürmek gibi "saçma" bir akıl tutulması yaşıyor. Burun buruna geliyorsunuz hızla akan trafikte.
Ülkenin yarısı kurye motoru olduğu için onlar da telefonla ilgileniyor veya özellikle üzerinize sürüyor.

Yayalara, araçlara kırmızıda geçtiği, telefon kullandığı, trafikte tehlike oluşturduğu için ceza veren yok.
Geçtim size çarpanı, tecavüzcüye, katile bile ceza yok ülkede.
İnsanlarda sizinde onun gibi bir "hayat" olduğunuz yönünde empati becerisi zaten yok.

Trafikte tek başınasınız malesef. Herkes sizi öldürecekmiş gibi hareket edip, kimse sizi görmüyormuş gibi sürmeniz gerekiyor. (Bu araba sürerken de, bisiklet sürerken de geçerli)

Ben bu gibi kesişmelerde haklı oluşuma itibar etmemeye çalışıyorum. Bir anlamı yok. Zaten insanlar kurallara uymuş olsalar bunları konuşmazdık.

Mutlaka yavaşlamaya çalışıyorum ve en önemlisi, göz teması kuruyorum. Göz teması kuramadıysam o adam beni görmedi olarak kabul etmem gerekir. Eğer göz teması sağladıysam dahi yine temkinli geçiş yapıyorum, çünkü kasten üstüme sürebilir. Her hâlükârda diken üstünde olduğumuzu unutmamamız gerekiyor.

Unutmayın, geçiş yaparken dahi karşı tarafa güvenerek geçiş yapıyoruz. Üstelik bu güven üzerine canımızı emanet bırakıyoruz.

üstüme süren , sıkıştıran çok oluyor. (çogu ne yaptıgından habersiz elinde telefon) ben sadece gülüyorum.

Herkese görüşleri için teşekkür ederim sizlerede aynılarının olduğunu duyunca normal geldi gözüme şimdi ^^

Böyle şeylerin olması gerçekten üzücü. Bahsettiğiniz noktada geçiş üstünlüğünün size ait olduğuna eminsiniz?
Evet abi bisiklet yolundayım caddede basmış gidiyorum adam tam benim geçmemi bekledi basdı üzerime biraz hızlı olmasam vurmuştu. Herkes bizim için kanun çıkmadı diyor peki hergün bukadar bisikletlinin canını alıyolar yinede gelmezmi bir kanun.

Bir kış gecesi Ankara Oran'dan Konya Yolu üzerinden şehir merkezine dönüyordum, farımı, arka lambalarımı yakmışım, sağdan, emniyet şeridinden efendi efendi gidiyorum. Arkamdan bir selektör geldi. Baktım arkama, bir arabaya binmiş iki şerefsiz benim gittiğim yola girmeye çalışıyor. 70 km/saat civarında gidiyorum, hava karanlık, yağmur da yağıyordu. O hızda giderken emniyet şeridini bu şerefsizlere verdim, adamlar beni sağdan geçtiler, tatmin oldular, rahatladılar, sonra yine emniyet şeridine geçtim. Işıklarda adamların camını tıklattım. Ne yapmaya çalıştıklarını sordum. Hemen tehditler, küfürler geldi. Bir şeyler söyledim, onları trafikte bırakıp yoluma devam ettim. Bizim insan profilimiz bu. Yol verince ezildiğini düşünen, ruh hastası insanların arasında bisiklete biniyoruz. Bunun farkına varıp önlem aldığımızda da trafik çok keyifli oluyor. Bilgisayar oyunu gibi görüyorum ben. Bunu oyun haline getirmezseniz üzülürsünüz, stres yaşarsınız.

@Nevfell Hocam yaşınızı bilmiyorum ama uzun süredir (40 yıla yaklaştı) aktif motosiklet üstündeyim, 1 yıldırda bisiklet (araç kullanımını dahil etmeden)...Beş parmağın 5 ininde farklılığı gibi bir durum söz konusu, kimi çok saygılı davranır eliyle buyur eder vs ama kimiside cidden bilerek üstünüze sürer...Bende " karşıdakinin potansiyel katil olduğunu düşünerek temkinli yaklaşma duyusu " gelişti..Yani gerekirse o haklı olsun haksızken, gocunmam, ego yapmam, ama kazada yapmam...Önemli olan kaza yapmamak, dahil olmamak. Trafik kurallarına güvenmeyi unutun bu bağlamda, onlar medeni ülkeler için..

Bir kış gecesi Ankara Oran'dan Konya Yolu üzerinden şehir merkezine dönüyordum, farımı, arka lambalarımı yakmışım, sağdan, emniyet şeridinden efendi efendi gidiyorum. Arkamdan bir selektör geldi. Baktım arkama, bir arabaya binmiş iki şerefsiz benim gittiğim yola girmeye çalışıyor. 70 km/saat civarında gidiyorum, hava karanlık, yağmur da yağıyordu. O hızda giderken emniyet şeridini bu şerefsizlere verdim, adamlar beni sağdan geçtiler, tatmin oldular, rahatladılar, sonra yine emniyet şeridine geçtim. Işıklarda adamların camını tıklattım. Ne yapmaya çalıştıklarını sordum. Hemen tehditler, küfürler geldi. Bir şeyler söyledim, onları trafikte bırakıp yoluma devam ettim. Bizim insan profilimiz bu. Yol verince ezildiğini düşünen, ruh hastası insanların arasında bisiklete biniyoruz. Bunun farkına varıp önlem aldığımızda da trafik çok keyifli oluyor. Bilgisayar oyunu gibi görüyorum ben. Bunu oyun haline getirmezseniz üzülürsünüz, stres yaşarsınız.
Hocam o yolu her sabah ve her akşam kullanıyorum neler nelerle karşılaşıyorum bir bilseniz, işin kötü tarafı o kadar alıştım ki artık umursamıyorum gülüp geçiyorum...

• Beğen
Tepkiler: can onur
Dün buna bezer bi olay yaşadım yanımda tarla vardı mecburen tarlaya dalarak kendimi kurtardım adam dönüp bakmadı bile, insanlarımız o kadar umursamıyor ki ağlanacak halimize gülüyoruz.

Türkiye sınırları içerisinde, hele ki en fazla trafiğin ve doğal olarak en fazla magandanın bulunduğu bir şehirde bunu yaşamanız gayet doğal. Ben İstanbul'a göre trafiğin nispeten daha zararsız olduğu bir yerdeyim, ama hemen her antrenmanda bunu yaşıyorum. Yaşadıkça da çoğumuz gibi tecrübe ediyorum. Uzun zamandır, geçiş üstünlüğü ben de olsa bile ben araç sürücülerine yol vermeye çalışıyorum. Tabi ki hızım yüksekse sağ şeridin ortasına yaklaşıp geçmek daha mantıklı oluyor. Hatta bazı sürücüler işi inada bindirip yolu almamakta ısrar ediyorlar, tam geçecekken bu sefer de yola atlıyorlar. Yani demem o ki çok dikkatli olamamız gerekiyor, soğukkanlı davranıp, karşıda ki sürücünün empati yapmasını beklemek yerine bizim ikitekerliler olarak kendimizi araç sürücülerinin yerine koymamız, onların yapabilecekleri her hareketi önceden sezmemiz gerekiyor. Aslında tam tersi olması gerektiğini ben de biliyorum ama maalesef ki burası Türkiye. Güzel memleketimin güzel insanları elbet bir gün bizimle kardeşçe yolu paylaşmayı öğrenecekler.

Bu konular açıldığında azıcık kendimize de batırmamız gerektiğini düşünüyorum. Sırf trafiğe girmemek adına sabah 5.30da antrenmanlara çıkıyorum. Gün içinde de araba kullanıyorum. Sabah veya gün içinde farketmez bisikletlilerin çok büyük bir çoğunluğu ışıkmış, yaya geçidiymiş vs. dinlemiyor. Sabahları özellikle Fransa Turu için antrenman yaptığınu düşündüğüm kalabalık gruplar, gün içinde ise gördüğüm bisikletlilerin %80'i. Araba kullanırken sahil yolunda, yanyana 3 bisikletli gidiyor örneğin tek şerit yolda, ben bekliyorum ama herkes öyle değil. E sen, ben kuralları tınlamazsak bisiklet üzerinde olmayan da "ben mi kurtaracağım" der.

@Nevfell Hocam yaşınızı bilmiyorum ama uzun süredir (40 yıla yaklaştı) aktif motosiklet üstündeyim, 1 yıldırda bisiklet (araç kullanımını dahil etmeden)...Beş parmağın 5 ininde farklılığı gibi bir durum söz konusu, kimi çok saygılı davranır eliyle buyur eder vs ama kimiside cidden bilerek üstünüze sürer...Bende " karşıdakinin potansiyel katil olduğunu düşünerek temkinli yaklaşma duyusu " gelişti..Yani gerekirse o haklı olsun haksızken, gocunmam, ego yapmam, ama kazada yapmam...Önemli olan kaza yapmamak, dahil olmamak. Trafik kurallarına güvenmeyi unutun bu bağlamda, onlar medeni ülkeler için..
Oğlunuz yaşındayım abi sözlerinize çok saygı duydum bu içgüdü birgün bizdede olcağını düşünüyorum.. Ama şuan için okadar öngörü sahibi olmadığım için bunları yaşayıp yavaşca tedbir almaya başlıcam.

• Beğen
Tepkiler: HakanAydn
Geri