Scudo Sports

Uzun - kısa ayak aktarıcı arasındaki fark?

Arkadaşlar,
Rubleyi bacak uzunluğuna göre verilen max. dişli sayısının üzerinde de çalışacak hele getirmek için önce denemeniz gereken ayar "B Screw" yani "B Vidası" olarak tanımlanaa vidayı (bu vida arka aktarıcıdaki H ve L ile gösterilen limit ayar vidalarından başka 3. vidadır ve Aktarıcı bacağının geriye doğru gerilmesini sağlar) sağa döndürerek sıkmaktır. Bu vida ile arka aktarıcı geriye doğru gerilmekte ve en büyük dişlinin aktarıcı makaralarına sürtmesini önlemektedir. Bu vidayı dibine kadar sıktığınızda örneğin max ruble dişlisi 32 olarak verilmiş bir aktarıcıyı 34 veya 36 dişli ruble iled bile kullanabiliyorsunuz. Aşağıdaki resimlerde ben uzun bacak Alivio aktarıcıyı 42 dişli ruble ile çalışır hale getirdim ve yakl. 2 yıldır da sorunsuz olarak kullanıyorum. Ancak burada B Vidası'nın boyu yetmediği için 5-6 mm daha uzun bir vida kullandım(o vida metriktir ve piyasadaki aynı çaptakilerle uyumludur) ve vida ucunun dayandığı çentikten kaymaması için ucuna bir somun ekledim. Tabi somunu oraya yerleştirebilmek için kenarlarından da bir miktar eğelemek zorunda kaldım. Sonuçta aktarıcının sanırım 34 olan max dişli sayısını 42'ye kadar uzattım. Üstündeki B Vidası ile en fazla 36 dişli bir rubleyi kullanabilecektim.
Bu işlemleri yapmadan önce aliexpres'ten hanger extenderlar getirtmiş ama taktıktan sonra çok da hoşuma gitmemişti duruşu ve kullanışı. O yüzden olayı B Vidasını sınırının ötesine zorlayarak çözmeyi tercih ettim.
Akla gelen bir soru da yol bisikletinde 11-42 ruble ne arıyor olabilir. Eh, o da bu Datça yollarındaki dedelik hakkımız olsun bari 😁
Herkese sıkı pedallamalar,
H.Eke232652 dosyayı görüntüle232653 dosyayı görüntüle232654 dosyayı görüntüle232654 dosyayı görüntüle
Haluk Bey helal olsun. Bendeki aktarıcının B vidasını denedim ama bir yere kadar gidiyor daha sonra yok. Gerçi yaylı sistem olduğundan belki de gidemiyordur. Rd-Tx35 olan.
@varadin bacak boyu sizin ruble büyüklüğünüzle alakalı. Bacak en büyük kombinasyonda arkaya gidip yere paralel olur, en küçük kombinasyonda da öne gelir en gergin zincir olur..Eğer siz 11x30 kullndığınız bir sisteme 11x40 takarsanız en büyükte değil ama en küçük kombinasyonda bacağın öne daha fazla gelme imkanı kalmaz, çünkü zincirin payı kalmamıştır...

Karışık anlattım belki, ama gözünüzde canlandırın..İşte bu yüzden eklenen her bir yeni diş için yeni baklaya ihtiyaç var...Bu fazla zinzirin en küçükte ve en büyükte saklanabileceği tek yer bacak dediğimiz 2 makaranın arası..10 diş büyüttüysek bir şekilde bunu sisteme dahil edebilmeliyiz, ya da extender taktık mesela aktarıcıyı aşağı alıncada o mesafe kadar extra baklanın zincirde olabilmesi gerek..İşte bu sebeple "uzun bacak gerekir" deniyor. Mekanizmasal bir fark yok..
Sizin yapabileceğiniz şey, araya extender ı takabileceğiniz bir aktarıcı bulmak..Yani
Taktıktan sonra alt deliğe extender (bunun boyu yetiyorsa extender a gerek kalmaz), extender ın alt deliğinede aktarıcıyı takmanız lazım..Zinciriniz kısa gelecek ve evet aktarıcıyı uzun bacaklı GS sececeksiniz...
Hakan Bey teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler ve alaka için. Ama bir süre 24-28 kombinasyonu ile kullanacağım. Eğer ki satmaz isem aktarıcı kulağı, aktarıcı ve de ihtiyaç olur ise uzatma parçasını da alacağım. 👍

• Beğen
Tepkiler: Haluk Eke
Scudo
Arkadaşlar tekrardan merhaba;
O iş tamam. B Screw civatasının boyu yetmiyordu. Uzun taksam bile kurtaramadı. En son bu işi kablo bağı ile hallettim. Ayar civatası ile hemen üstte bulunan M6 olan yer arasına kablo bağı attım. Ve de kablo bağını yavaş yavaş sıka sıka en ufak diş ile (32) aktarıcı makarasının arasını açtım.
Şimdilik süper oldu. En azından tekrar yeni aktarıcı kulağı, arka aktarıcı, uzatma vb. almaktan yani yaklaşık en az 200TL cebimizde kaldı. 😁
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar.👍

Arkadaşlar,
Rubleyi bacak uzunluğuna göre verilen max. dişli sayısının üzerinde de çalışacak hele getirmek için önce denemeniz gereken ayar "B Screw" yani "B Vidası" olarak tanımlanaa vidayı (bu vida arka aktarıcıdaki H ve L ile gösterilen limit ayar vidalarından başka 3. vidadır ve Aktarıcı bacağının geriye doğru gerilmesini sağlar) sağa döndürerek sıkmaktır. Bu vida ile arka aktarıcı geriye doğru gerilmekte ve en büyük dişlinin aktarıcı makaralarına sürtmesini önlemektedir. Bu vidayı dibine kadar sıktığınızda örneğin max ruble dişlisi 32 olarak verilmiş bir aktarıcıyı 34 veya 36 dişli ruble iled bile kullanabiliyorsunuz. Aşağıdaki resimlerde ben uzun bacak Alivio aktarıcıyı 42 dişli ruble ile çalışır hale getirdim ve yakl. 2 yıldır da sorunsuz olarak kullanıyorum. Ancak burada B Vidası'nın boyu yetmediği için 5-6 mm daha uzun bir vida kullandım(o vida metriktir ve piyasadaki aynı çaptakilerle uyumludur) ve vida ucunun dayandığı çentikten kaymaması için ucuna bir somun ekledim. Tabi somunu oraya yerleştirebilmek için kenarlarından da bir miktar eğelemek zorunda kaldım. Sonuçta aktarıcının sanırım 34 olan max dişli sayısını 42'ye kadar uzattım. Üstündeki B Vidası ile en fazla 36 dişli bir rubleyi kullanabilecektim.
Bu işlemleri yapmadan önce aliexpres'ten hanger extenderlar getirtmiş ama taktıktan sonra çok da hoşuma gitmemişti duruşu ve kullanışı. O yüzden olayı B Vidasını sınırının ötesine zorlayarak çözmeyi tercih ettim.
Akla gelen bir soru da yol bisikletinde 11-42 ruble ne arıyor olabilir. Eh, o da bu Datça yollarındaki dedelik hakkımız olsun bari 😁
Herkese sıkı pedallamalar,
H.Eke232652 dosyayı görüntüle232653 dosyayı görüntüle232654 dosyayı görüntüle232654 dosyayı görüntüle

@Haluk Eke Bey merhaba.

Verdiğiniz kıymetli bilgi dikkatimi çekti. İkinci el bir bisiklet satın aldım. (Giant Anyroad) üzerinde Alivio rd-m4000 (uzun bacaklı) aktarıcı ve 11-32 ruble var. Rubleyi 11-42 ye yükseltmek istiyorum. Bendeki alivio arka aktarıcı sizinkiyle aynı değil. Sizin burada bahsettiğiniz arka aktarıcı alivio rdm-430 olarak geçiyor.
11-42 ruble alarak denemek istiyorum. Ancak 9v 11-42 ruble arattığımda internette çıkmıyor. Paylaştığınız fotoğraflardan da anladığım kadarıyla sizin rubleniz 9v 11-42. Bu rubleyi nasıl bulabilirim. Shimanodan başka bir marka mıdır? Bir zamanlar satışta olup da şu an bulunmayan bir ruble midir? Yoksa sizin özel müdahalerle elde ettiğiniz bir ruble midir?
10 v 11-42 ruble alsam işimi görür mü?

Saygılarımla.

@Haluk Eke Bey merhaba.

Verdiğiniz kıymetli bilgi dikkatimi çekti. İkinci el bir bisiklet satın aldım. (Giant Anyroad) üzerinde Alivio rd-m4000 (uzun bacaklı) aktarıcı ve 11-32 ruble var. Rubleyi 11-42 ye yükseltmek istiyorum. Bendeki alivio arka aktarıcı sizinkiyle aynı değil. Sizin burada bahsettiğiniz arka aktarıcı alivio rdm-430 olarak geçiyor.
11-42 ruble alarak denemek istiyorum. Ancak 9v 11-42 ruble arattığımda internette çıkmıyor. Paylaştığınız fotoğraflardan da anladığım kadarıyla sizin rubleniz 9v 11-42. Bu rubleyi nasıl bulabilirim. Shimanodan başka bir marka mıdır? Bir zamanlar satışta olup da şu an bulunmayan bir ruble midir? Yoksa sizin özel müdahalerle elde ettiğiniz bir ruble midir?
10 v 11-42 ruble alsam işimi görür mü?

Saygılarımla.
(link)
MSC diye bir dişli var ve 10 lu almayın kolunuz ile uyumsuz olacaktır.

@Muhammet Ertop

@trainspotting35 tarafından önerilen ürünün yanında aliexpress üzerinde satış yapan SunRace markasına da bakabilirsiniz. Shimano ve Sram muadillerine göre biraz daha ağır olmakla beraber yorumları çok olumlu. Ayrıca normalde mevcut olmayan dişli kombinasyonları da mevcut oluyor.

Şöyle bir bakınca 9'lu sistem için 11-40 bulabildim.
(link)

@Muhammet Ertop

@trainspotting35 tarafından önerilen ürünün yanında aliexpress üzerinde satış yapan SunRace markasına da bakabilirsiniz. Shimano ve Sram muadillerine göre biraz daha ağır olmakla beraber yorumları çok olumlu. Ayrıca normalde mevcut olmayan dişli kombinasyonları da mevcut oluyor.

Şöyle bir bakınca 9'lu sistem için 11-40 bulabildim.
(link)

Bu konuyu incelediğimden bu yana aliexpress ya da Çin'den alınacak bu ürünlere güvenilebilir mi, uyum sağlar mı diye düşünüyordum. Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ediyorum.

@Muhammet Ertop Arkadaşım,

Shimano arka aktarıcılarda 7-9 vites için aktarma oranı hep 1,7'dir. Yani vites kolu teli 1 mm çektiğinde aktarıcı 1,7 mm hareket eder. Buna 10 vites Tiagra 4600 serisi aktarıcılar da dahildir. Sizdeki RD-M4000 ile bendeki 300'lü seri Alivio 9 vites olduğu için aynı özelliklere sahip. Ekteki tabloda bunu yansıtmaya çalıştım.

Ben rubleyi 11-42'ye yükseltmek için 10 vitese geçmek zorundaydım, çünkü senin de dediğin gibi 9 viteste bu büyüklükte ruble bulamadım. Ancak Alivio arka aktarıcımın aktarma oranı 1,7 olduğu için bu orana sahip 10 vitesli sistem olan Tiagra 4600 serisini seçtim. Bu sayede 4700 serisinde 1,4 olan oranın yaratacağı uyumsuzluğu bertaraf etmiş oldum, diğer yandan da önceki seri olduğu için 4600 vites kollarını çok indirimli olarak satın alma imkanım oldu.

Aslında bu konfigurasyonda bir Altus arka aktarıcı da işimi görürdü, çünkü o da 1,7 aktarma oranı ile çalışıyor. Bir tek hareket aralığının 10'lu dişli hareket aralığını karşılayıp karşılamadığı test edilebilirdi belki emin olmak için. Bu arada yaklaşık 5 yıldır eski 9'lu Sora Ön Aktarıcıyı 10 lu vites kolu ve Aynakol ile hiç sorunsuz ve rahat kullanıyorum. Çünkü vites sayısı sadece 2 olduğu için aktarıcının pozisyonunu iyi ortaladığın zaman hiçbir sorun olmuyor.

Ben de 42 dişli rubleye kafayı çok taktığım için bu 10 vitese yükseltme işini yaptım. Yaklaşık 2 yıl kullandım bu şekilde, ama 4 ay önce vazgeçtim bu büyük rubleden ve 10 vites 11-36 ya geçtim. Bunun en büyük nedeni rublenin dişlileri arasında dişli sayısının zorunlu olarak daha dik artmasıydı. Bu da sürüş sırasında vites artırımlarında daha fazla dirençle karşılaşma oluyordu. Oysa dikkat ederseniz profesyoneller de 11 vites kullanır ama min ve max dişli arasındaki fark az olduğu için daha az dirençle (smooth) vites değiştirebiliyorlar.

Son olarak şunu da söyleyeyim, yol bisikletinde 42 dişli pek de işe yaramıyor. Yokuşları daha yavaş çıkıyorsun ama daha uzun sürede ve bu da sizi aynı oranda yoruyor. 42 ile çıktığın yeri 36 ile de çıkarsın, bu daha çok zihinde biten bir şey.

Ama dağ bisikletinde yüksek dişliler vazgeçilmez olabilir tabi. Kısa ama örneğin % 20-25 lik bir engebeyi aşmak için çok da faydası olabilir. Burada da eğer gerçek engebeli arazilerde kullanmıyorsanız yine bu yüksek dişlileri dağ bisikletinde de tavsiye etmem.

VitesKolu ve Aktarıcı Oranları.jpg

@Muhammet Ertop Arkadaşım,

Shimano arka aktarıcılarda 7-9 vites için aktarma oranı hep 1,7'dir. Yani vites kolu teli 1 mm çektiğinde aktarıcı 1,7 mm hareket eder. Buna 10 vites Tiagra 4600 serisi aktarıcılar da dahildir. Sizdeki RD-M4000 ile bendeki 300'lü seri Alivio 9 vites olduğu için aynı özelliklere sahip. Ekteki tabloda bunu yansıtmaya çalıştım.

Ben rubleyi 11-42'ye yükseltmek için 10 vitese geçmek zorundaydım, çünkü senin de dediğin gibi 9 viteste bu büyüklükte ruble bulamadım. Ancak Alivio arka aktarıcımın aktarma oranı 1,7 olduğu için bu orana sahip 10 vitesli sistem olan Tiagra 4600 serisini seçtim. Bu sayede 4700 serisinde 1,4 olan oranın yaratacağı uyumsuzluğu bertaraf etmiş oldum, diğer yandan da önceki seri olduğu için 4600 vites kollarını çok indirimli olarak satın alma imkanım oldu.

Aslında bu konfigurasyonda bir Altus arka aktarıcı da işimi görürdü, çünkü o da 1,7 aktarma oranı ile çalışıyor. Bir tek hareket aralığının 10'lu dişli hareket aralığını karşılayıp karşılamadığı test edilebilirdi belki emin olmak için. Bu arada yaklaşık 5 yıldır eski 9'lu Sora Ön Aktarıcıyı 10 lu vites kolu ve Aynakol ile hiç sorunsuz ve rahat kullanıyorum. Çünkü vites sayısı sadece 2 olduğu için aktarıcının pozisyonunu iyi ortaladığın zaman hiçbir sorun olmuyor.

Ben de 42 dişli rubleye kafayı çok taktığım için bu 10 vitese yükseltme işini yaptım. Yaklaşık 2 yıl kullandım bu şekilde, ama 4 ay önce vazgeçtim bu büyük rubleden ve 10 vites 11-36 ya geçtim. Bunun en büyük nedeni rublenin dişlileri arasında dişli sayısının zorunlu olarak daha dik artmasıydı. Bu da sürüş sırasında vites artırımlarında daha fazla dirençle karşılaşma oluyordu. Oysa dikkat ederseniz profesyoneller de 11 vites kullanır ama min ve max dişli arasındaki fark az olduğu için daha az dirençle (smooth) vites değiştirebiliyorlar.

Son olarak şunu da söyleyeyim, yol bisikletinde 42 dişli pek de işe yaramıyor. Yokuşları daha yavaş çıkıyorsun ama daha uzun sürede ve bu da sizi aynı oranda yoruyor. 42 ile çıktığın yeri 36 ile de çıkarsın, bu daha çok zihinde biten bir şey.

Ama dağ bisikletinde yüksek dişliler vazgeçilmez olabilir tabi. Kısa ama örneğin % 20-25 lik bir engebeyi aşmak için çok da faydası olabilir. Burada da eğer gerçek engebeli arazilerde kullanmıyorsanız yine bu yüksek dişlileri dağ bisikletinde de tavsiye etmem.

250491 dosyayı görüntüle

Haluk Bey... Ne kitaplarda, ne internette kısacası hiç bir yerde ulaşamayacağım bilgiler bunlar.
R7000 105 setli Yol bisikletimde 11-34 kullanıyorum.

son 3-4 aydır bir gravel sevdası tuttu beni. Çok araştırdım. Piyasada ikinci el dışında gravel bisiklet yok. Sıfır gravellerde Mosso 11-42 ruble koymuş. 11-42 tutkum da burada geliyor biraz.

Sonuçta 2015 model Giant Anyroad 2 satın aldım. Arkada Alivio M4000 aktarıcı ve 11-32 ruble var. Yaş 48 olunca ve 11-42 ruble takma araştırmalarımda bu başlıkta sizin mesajınızı görünce bilginize başvurmak istedim.

Kıymetli bilgileriniz ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: Haluk Eke
abilerim arkadaşlarım benim bisiklette "shimano rd-ty300 sgs" var aynakol tekli 44 arka ise 12-28 7 li sistem ben bu rubleyi değiştirmeyi düşünüyorum freehub göbeğe sahip yani kasetli ruble takılıyor ve şöyle birşey düşündüm 8 li 11-42 ruble alıp 13. dişliyi söküp 7 li kasete dönüştürerek kullanmak şu (link) gibi
acaba uyar mı aktarıcı destekler mi nasıl olur vs vs. aklımda deli sorular :D şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

Arka aktarıcı daki bu uzun bacak kısa bacak olayı nasıl çalışıyor 🤨

Arka aktarıcı daki bu uzun bacak kısa bacak olayı nasıl çalışıyor 🤨
Zincirin rubleye temasının başladığı nokta ile, aynakol dişlisi ile temasının bittiği nokta arasındaki boyuna "Efektif Zincir Boyu (EZB)" diye bir isim verelim. Arka aktarıcıdaki gerdirici, EZB minimumdayken zinciri dişliler üzerinden kaydırmayacak bir gerginlik sağlamalı, EZB maksimumdayken de aktarıcının zinciri sağa sola çekerek dişli değiştirebilmesini mümkün kılmalıdır. EZB'nin minimumu ve maksimumu arasında çok fark olursa, arka aktarıcıdaki gerdirici kolunun çalışma açısı çok geniş olur ve demin dediğim şartı sağlayamaz.

Peki EZB'nin minimum ve maksimumu arasında hangi koşulda kısa gerdirici kolu için fazla fark olur? Tek yapraklı ve ruble diş aralığının çok olduğu sistemlerde.

IMG_20220811_135014.jpgIMG_20220811_135005.jpg

R3000 sora aktaricim var ancak bir türlü ss veya gs emaresi bulamadım. Rublem 11-28, aynakol 50-34. Rubleyi 30 veya 32 yapmak istiyorum. Nasıl anlayabilirim bacak uzunluğunu? Şimdiden teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: GusFrinG
Nasıl anlaşılıyor acaba, tekrar böyle bir durum olursa tecrübe olsun

Shimano'larda bacağın arkasında yazıyor:

unknown.png

galiba aktariciniz uzun bacak çünkü bende tiagra set var ve sizinkine göre baya küçük

• Beğen
Tepkiler: GusFrinG
Uzun bacak, 34T'ye kadar destekliyor.

Maalesef bacakta hiç bir ss gs gibi yazı yok hocam özellikle evirdim çevirdim bisikleti bulamadım 😄 bir de dislilerin göbeği boşluk yapmış bunu zarari olur mu bakımı mi gelmiş söküp kontrol etmek gerekir mi?

292804 dosyayı görüntüle292805 dosyayı görüntüle

R3000 sora aktaricim var ancak bir türlü ss veya gs emaresi bulamadım. Rublem 11-28, aynakol 50-34. Rubleyi 30 veya 32 yapmak istiyorum. Nasıl anlayabilirim bacak uzunluğunu? Şimdiden teşekkürler
Bacagi iki puller vidasinin ortasindan digerinin ortasina kadar ölcün ve SS ise 7,5cm civari olacak, GS ise 9,5cm civari olacak.
SS 32 disli Ruble/Kasete kadar destekler
GS 34 disli Ruble/Kasete kadar destekler

Ölcüm su sekilde oluyor
Shimano-SORA-RD-R3000-SS-GS-Schaltwerk-2x9-kurze-3x9-medium-f-r-rennrad-Shimano-echte.jpg

Geri