Scudo Sports

Uzun mu? Kısa mı? Chainstay (Zincir Mesafesi)

Uzun mu? Kısa mı?

  • Uzun

    Katılım: 5 26,3%
  • Kısa

    Katılım: 14 73,7%

  • Toplam katılım
    19

Samet M.

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Mayıs 2020
Mesaj
1.475
Tepki
4.117
Şehir
İstanbul
İsim
Samet
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Öncelikle Chainstay denilen kısım için;
chainstay_length.png

Bisiklet kadro geometrisi çok keyifli bir konu. Onlarca farklı bileşeni, kombinasyonu olan bir husus. Bisiklet üzerinde özellikle uzun süreler geçiren kullanıcılar için büyük önem arz ediyor.
Forumda kadro geometrisi üzerine detaylı bir konu da mevcut hatta.
Benim burada açtığımsa bisiklet geometrisi üzerinde belki de en fazla etkisi olan, özellikle iki teker arası açıklığı, yani bisikletin boyunu doğrudan etkileyen bir parçanın tercihi üzerine bir anket. "Uzun mu? Kısa mı?"

Öncelikle kısaca biraz değinelim;
Kısa zincir mesafesi;
Bisiklet daha kısa, dolayısıyla daha çevik, kolay hızlanan, tepki hızı yüksek, nispeten stabilite düşük

Uzun zincir mesafesi;
Düz yolda stabil, tepki hızı düşük, virajlarda dengeli.

Şimdi gelelim global bisiklet camiasındaki tartışmaya.
Bir kısım kullanıcı kısalan zincir mesafesinin bisikletin çevikliğine olan etkisinden dolayı aktarılan gücün daha yüksek olduğunu söylerken, bir kısım kullanıcı ise uzun zincir mesafesinin aynakoldan rubleye aktrılan güç miktarını daha verimli aktardığı düşünmekte genel olarak.

Son olarak değinmek istediğimse günümüzde bisikletlerin kadro boyları arasındaki geometri farklarına baktığımızda üst boru alın borusu gibi parça uzunlukları boylar arasında değişiklik göstermesine rağmen çeki borusu da dediğimiz chainstay mesafesi tüm kadro boylarında aynı.
Bir bisikletin boyu uzamasına rağmen zincir mesafesinin aynı kalması denge açısından nasıl etkilere sahip bu da ayrı bir konu.
 
Scudo
Katkı veremiyorum ama ilgiyle izleyeceğim bir konu. Umarım bilgili kişiler birşeyler yazar.
Chainstayın üstündeki yerin seat tube un en üstü değil de biraz daha altından bağlanması da sanırım agresiflik sağlıyor.
 
Temel iki şey biliyorum, yanlışım varsa düzeltirsiniz:

1: Küçük üçgen = Daha fazla konfor
2: Uzun zincir mesafesi = Daha fazla denge, daha çok konfor gereken bisikletler; örn: Tur bisikletleri.
 
@özgür duygu @Mert E. arka üçgenin oturma borusuna bağlantısının daha aşağıdan yapılması, yine üst borunun yere paralel değil de alçalarak gidip oturma borusuna daha alt noktadan bağlanması ile daha uzun alın borusuna daha uzun sele borusu elde edilip daha dik oturma pozisyonu elde edilip uzayan sele borusuyla titreşim daha iyi absorbe ediliyor diye biliyorum. Özellikle modern kadrolarda sıkça görülen bir tasarım.
 
Mantıken, ne kadar kısaysa, o kadar az sehim, o kadar az enerji kaybı. Dingiller arası mesafe azaldığından dönüş kabiliyeti de artar. Başka bir artı olarak, teker, seattube'e ne kadar yakın olursa borunun rüzgar gölgesine girer ve hava direnci azalır.

Bir bisikletin boyu uzamasına rağmen zincir mesafesinin aynı kalması denge açısından nasıl etkilere sahip bu da ayrı bir konu.
Dengeden kasıt ne burada?

arka üçgenin oturma borusuna bağlantısının daha aşağıdan yapılması, yine üst borunun yere paralel değil de alçalarak gidip oturma borusuna daha alt noktadan bağlanması ile daha uzun alın borusuna daha uzun sele borusu elde edilip daha dik oturma pozisyonu elde edilip uzayan sele borusuyla titreşim daha iyi absorbe ediliyor diye biliyorum.
Bir cümlede 10 tane şeyi anlatmaya çalışırken ben.
 
Bir bisikletin boyu uzamasına rağmen zincir mesafesinin aynı kalması denge açısından nasıl etkilere sahip bu da ayrı bir konu.
Dengeden kasıt ne burada?
Denge yerine stabilite diyebilirdim belki, belki de bu artışın pratikte hiç bir etkisi yok benimki merak.

Bir cümlede 10 tane şeyi anlatmaya çalışırken ben.
Doğrudur hocam karmaşık bir cümle olmuş bir dahakine parça parça yazarım :harika:
Bu arada sadece konuyla ilgili kısıtlı bilgilerimle oluşmuş kısmen deneme kısmen araştırma sonucundaki subjektif değerlendirme ve düşüncelerim bunlar. Konu açmaktaki maksadım da yine yeni şeyler öğrenmek.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Eren
Harika bir konu, ben de ilgiyle takip edeceğim. Bazı aero kadrolarda arka teker seat tube içine kadar giriyor. Bunun sebebi de çeviklik, konfor vs gibi durumlardan bağımsız olarak tamamen aerodinamik diye tahmin ediyorum
 
Ankette kalın ve ince seçenekleri de olmalıydı. Değişiklik gösterip performansı etkileyen bir farklılık sonuçta. Kalın chainstay esnemezlik yönünde büyük katkı sağlıyor performans odaklı kullanım için. Anket sonuçlarını da heyecanla takip ediyoruz bakalım ne çıkacak :krnz:
 
Birçok farklı kadro deneme fırsatım oldu. Şu an kullandığım kadro ise sökülebilir dropoutlara sahip bir model. Fabrika çıkışı chainstay uzunluğu 445mm iken benden önceki sahibi cnc ile 465mm chainstay elde edeceği bir dropout daha yaptırmış. İki dropoutu tamamıyla aynı donanımla arka arkaya test etme fırsatım olduğu için bu konuda hakkında çok güzel çıkarımlarım oldu.

Yazıma başlamadan önce boyumun 193 olduğunu, xl kadro kullanıcısı olduğumu söylemek isterim. Günümüzde çoğu marka halen daha kadro boyu arttıkça birçok şeyi değiştirmesine rağmen chainstay uzunluğunu ve sele açısını sabit tutuyor. Chainstay uzunluğunun sabit kalıp ön tarafın uzaması bisikletin dengesini tamamen arkaya kaydırıyor. Benim boyumda birisi için berbat bir olay. Aynı şey kısa boylu kullanıcılar için de geçerli.

Sele açısının kadro boyuyla beraber dikleşmesinin gerekçesi ise şöyle; büyük kadro kullanıcılarının bacak boyu da uzun oluyor. Böylece kağıt üstündeki sele açısı, seleyi kaldırdıkça efektif kullanımda yatay hale geliyor. Yol ve xc bisikletlerinde seat tube tasarımları büyük çoğunlukla düz bir boru halinde olduğundan yine problem olmuyor ancak dananın kuyruğu kadronun seat tube kısmının bükümlü tasarımda olduğu çift süspansiyonlarda fena kopuyor.

Bahsettiğim türdeki bisikletlerin geometri tablosunda seat tube için iki ölçü yer alır; actual seat tube degree ( borunun esas açısı) ve effective seat tube degree (orta göbekten sele kelepçesine hayali bir çizgi çektiğimizde elde ettiğimiz asıl sele açısı)
1624273403251.png

Efektif sele açısıyla actual sele açısı arasında fark yüksekse boru çok bükümlü bir yapıda demektir. Bu da uzun boylu kullanıcı için sele açısının iyice yatay hale gelip kullanıcının kendisini arka teker göbeğiyle hizalanmış bir pozisyonda bulması gibi tatsız mı tatsız bir duruma yol açıyor. Tüm bu saydıklarım sebebiyle chainstay uzunluğunun ve sele açısının kadro boyu büyüdükçe artması gerekiyor. Bisikletin üstünde ortalamak yokuş yukarı bisikletin önünü yerde tutmanın yanısıra, diğer tüm alanlarda size agresif bir duruş sağlayarak saldırı modunda sürmenize olanak sağlıyor. Mesela ben kullandığım tüm sözde xl kadrolardan sonra şu anda kullandığım hem uzanma hem chainstay mesafesinin uzun olduğu kadromda dizlerimi ve dirseklerimi bükerek teknik arazide yağ gibi aktığımı, aktıkça daha da hızlanma çabasına girdiğimi hissediyorum. Buna olanak sağlayan şey bisikletin açıları gereği beni soktuğu pozisyon. Uzun chainstayin bir diğer ve çok da önemli olan faydası ise ağırlık merkezini arkadan ortaya kaydırmasıyla beraber gelen, bisikletin hem önünden hem arkasından anlık olarak ağırlık transferi yapabilme kabiliyeti sağlaması. Kısaca gereken yerde saniyelik bir şekilde kollarınızla ön tarafa ağırlık verip çekebiliyor, bacaklarınızla arkaya baskı uygulayıp hafifleyebiliyorsunuz.
1624273469798.png
Bu fotoğrafta chainstay ve sele açısının sabit kalıp kadronun büyümesinin etkisi muhteşem gösterilmiş.


Buraya kadar olan kısımda chainstay ve seat tube açılarına bağlı olarak nasıl değişimler gözlendiğine değindim. Şimdi ise aynı kadroda aynı parçalarla 445mm chainstay ile 465 arasındaki farktan bahsetmek istiyorum. Kullandığım bisikletin xl kadro bir enduro olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. 445mm uzun bir cs ölçüsü iken 465 hiçbir bisiklette bulunmayan ekstrem bir ölçü. Hatta çoğu bisikletin önünden daha uzun bir arka merkez ölçüsü.

465 cs yeri deli gibi tutuyor. Denemeden anlatılacak gibi değil. Tamamen bitik, havası basketbol topu kıvamında lastikle taşlı arazide ayakta patinaj çekmeden tırmanabildim. Çok ilginç bir deneyimdi. İlk başlarda şanslı olduğumu düşünsem de sonradan patinaj çekmek için özel çaba sarfettiğimde bile zorla başarabildiğimi gördüm. 445e döndüğümde bisiklet yeri yine çok iyi tuttu(ne de olsa arkada bunu sağlayan süspansiyon var) ancak 465 gibi ne yaparsam yapayım dümdüz gidecekmiş gibi bir his vermedi.

Uzun cs yüksek hızlarda çok stabil davranıyor ancak bunu yapabilmek için +30km hızlardan aşağı düşmemek lazım. Bizim %30 ortalama eğimli, kısa ve dar parkurda uzun chainstay maalesef çalışmıyor.

Uzun cs çevikliği tamamen alıp götürüyor. Vücudunuzun her bölgesini yapabildiğiniz kadar kullanmadan kontrol etmek imkansız. Bisiklet gidondan dönmüyor, siz vücut pozisyonunuz ile manevra veriyorsunuz. Bunu iyi yapabilirseniz, hız taşıyabilirseniz sizi stabilite ile ödüllendiriyor ancak yavaşlarsanız bisiklet birden limuzin oluveriyor. Daha önce dediğim gibi uzun cs bisiklrti kontrol etmek için manevrayı gidonla değil vücutla yapıyorsunuz. Bisikleti 15km hızda yatıramayacağınız için yavaşlamak sizi kilitliyor. Mesela bizim parkurun bir kısmı bir dizi arka arkaya gelen, aralarda Pedal atmaya müsaade etmeyen virajlardan oluşuyor. Bu virajların birinde hızım kesilse diğerlerinde dönmem aşırı zor oluyordu.


Uzun chainstay vücudu aktif olarak kullanmanızı, güçlü ve enerjik olmanızı istiyor. Mesela kaldırıma önce önü sonra arkayı çekip çıkmaya niyetlendiniz diyelim. Arka tarafın ayağınızdan normalden 2cm uzaklaşmasının size harcattığı gücün farkını deneyimleseniz inanamazsınız. Aynısı bir yerlerden atlarken de geçerli. Kendinizi normalden daha fazla arkaya çekmeniz gerekiyor ki iki teker yere aynı anda bassın. Uzun cs, kolların, bacakların ve karın bölgesinin çalıştığını sonuna kadar hissettiriyor.

Uzun cs dümdüz yokuş yukarı çıkarken bisikletin iki tarafının yere aynı şekilde bastığını hissettiriyor. Bisikletin önü kalkarmış gibi ya da arkası tutuşu kaybedermiş gibi olmuyor. Elbette bunun sebeplerinden biri de arka tarafın uzayıp sizi ortada bir pozisyona sokması. Bunun avantajı muhteşem bir şey. Halihazırda ortada olduğunuz için gerektiği takdirde santimetrelik vücut pozisyonu değişimleriyle bisiklete istediğinizi yaptırabiliyorsunuz. Mesela ağırlık çok arkada olsaydı öne kaymak için yapacağınız hareket uzayacaktı. Sonra doğal vücut posizyonunuza dönmek için yine uzun bir mesafeniz olacaktı. Uzun cs, daha doğrusu vücudunuzla dengeli bir cs, bunu engelleyip sizi tam merkezi bir konuma alıyor.


Uzun cs ile ufak manevraları yapmak zor. Örneğin yolda ufak bir çukurdan kaçınacaksınız. Bunu yaparken ritmi hiç bozmadan kaçamıyorsunuz. Olay şöyle bir hal alıyor: çukuru gör>pedaldan gücü kes>çukurdan kaçın>pozisyonu düzelt>pedala bas
Bunu yaparken Pedal çevirmeyi tamamen bırakmıyorsunuz ancak manevrayı tamamlamak için pedalda hafiflemek şart oluyor.

Uzun cs ile ani yüklenmeler olsun, düzenli ritimde ayakta çevirmek olsun gerçekten olmuyormuş. İlk defa kısa dropout geçişini yaptığım gün hayretler içerisinde kalmıştım. Ben bisikletin ağır oluşu, lastiklerin 2.40 downhill lastiği oluşu beni kesiyor diye düşünüyordum ama cs imiş beni kesen. Hep çıktığım 40 saniyelik %5 civarı eğimli, tokatlayıp geçmelik bir yokuşta gördüm bunu. Hep ayağa kalkar bisikleti sağa sola yatıra yatıra çıkar, arada 2 vites falan düşerdim. Bisikleti kısaltınca aynı yokuşta uzadım gittim. Aradaki fark bisiklete terlikle binmek ve spd ile binmek gibiydi. Artık o yokuşta vites yükseltiyorum. Bisikleti belli bir ritimde ayakta sürmek de kısa haliyle çok daha konforlu ve efektif hale geldi. Fark inanılmazdı, sanki iki farklı bisiklet kullanır gibiydim.

Kısa cs bisikleti daha sağlam ve bütün hissettiriyor. Özellikle parkurda sık sık arka tarafı sağa sola attığım için ya da yatıra yatıra sürdüğüm için bunu farketmek de zor olmadı. Bisiklet yanal olarak daha az esniyor. Yanal olarak az esnemesi, dikey olarak çalışan şokun hassasiyetini etkiliyor.


Başka merak ettiğiniz bir şey veya unuttuğum bir nokta varsa söylemeniz durumunda ekleme yapabilirim.
 
Çok güzel konu ancak chainstay'in uzunu kaç mm kısası kaç mm oluyor hiç bahsedilmemiş henüz.

Benim bisikletimi 435mm imiş. Sanırım kısa oluyor. Bu ivmelenmede çeviklik katarken, çok hızlı seyir halinde ise örneğin uzun süreli ve virajlı inişlerde tedirginlik olarak kullanıcıya geri dönüyor olabilir. En azından benim hissiyatım bu yönde.

120mm gidon boğazı kullanmaya başladığımdan beri inişlerdeki ve virajlardaki bu hissin sebebi olarak gidon boğazını görüyordum ancak pro pelotonda birçok bisikletçinin 120/130mm boğaz kullandığını görünce içim rahatladı ve hatayı kendimde aradım. Tabii bu inişlerdeki tedirginlik ve çeşitli şüphelere yakın zamanda bir virajı alamayarak yaptığım kaza sebebiyle kapıldım o yüzden geçicidir diye umuyorum. (geçiyor da zaten)

Düşündüğüm şeylerin gidon boğazı değil de chainstay ile alakalı olma olasılığı bu konu ile birlikte biraz daha kendine yer etmiş oldu. Takipteyim.
 
Çok güzel konu ancak chainstay'in uzunu kaç mm kısası kaç mm oluyor hiç bahsedilmemiş henüz.
Ben dağ bisikletine hakim olduğum için ondan bahsedecek olursam chainstay en kısa 419mm oluyor. En uzunları ise 450mm'yi bulabiliyor. 430-435 normal kabul edilip kalanı ona göre uzun ya da kısa sayılıyor.


ancak pro pelotonda birçok bisikletçinin 120/130mm boğaz kullandığını görünce içim rahatladı ve hatayı kendimde aradım.
Prolar referans alınacak son kişilerdir. Mesela yine dağ bisikleti için konuşacak olursam benimle aynı boyda ve kiloda plan pro benden bi' 15 kat iyi olacağı için referans noktası olmaktan çok uzak kalacaktır. Bence bununla ilgili en iyi yöntem yabancı forumlarda kullandığınız bisiklet modelinin başlığını bulup kendimiz gibi ortalama sürücülerle fikir alışverişinde bulunmak.

Mesela bendeki gibi stok şeklinden uzun chainstay yaptıran Prolar da var. Benim zorlandığım birçok yerde benden 3 kat hızlı gidecekleri için benim bahsettiğim eksilerin hiçbirini yaşamıyorlar. Bana nasıl 465cs uzun gelip 445 iyi geliyorsa onlara tam tersi 445 kısa gelebiliyor. Çünkü gerçekten yüksek hızlarda sürüyorlar.
 
Ben dağ bisikletine hakim olduğum için ondan bahsedecek olursam chainstay en kısa 419mm oluyor. En uzunları ise 450mm'yi bulabiliyor. 430-435 normal kabul edilip kalanı ona göre uzun ya da kısa sayılıyor.



Prolar referans alınacak son kişilerdir. Mesela yine dağ bisikleti için konuşacak olursam benimle aynı boyda ve kiloda plan pro benden bi' 15 kat iyi olacağı için referans noktası olmaktan çok uzak kalacaktır. Bence bununla ilgili en iyi yöntem yabancı forumlarda kullandığınız bisiklet modelinin başlığını bulup kendimiz gibi ortalama sürücülerle fikir alışverişinde bulunmak.

Mesela bendeki gibi stok şeklinden uzun chainstay yaptıran Prolar da var. Benim zorlandığım birçok yerde benden 3 kat hızlı gidecekleri için benim bahsettiğim eksilerin hiçbirini yaşamıyorlar. Bana nasıl 465cs uzun gelip 445 iyi geliyorsa onlara tam tersi 445 kısa gelebiliyor. Çünkü gerçekten yüksek hızlarda sürüyorlar.
Hocam ben normalde ayakta sürmeyi pek fazla sevmeyen bir insanım, bisikleti aldığımdan beri seleyi zamanla hep bir tık yükselte yükselte yola devam ettim. Geçenlerde de 2 tane gidon boğazı halkasını çıkarıp selenin raylarını geri çekince dananın kuyruğu koptu.

Ayakta sürme kısmına gelicem șimdi, sele borusu yükselince sele arka tarafa kaydı ve gidonu da alçaltınca bacaklarımın arasına sele çarpmasın diye rayları geriye çektim.

Ayağa kalkmadan canavar gibi yokuș çıkan aynı bisiklet bugün baktım yokuș çıkmakta diretiyor. 🙃

Aslında sele borusunun yükselince geriye gitmesini merak ediyordum da bu konu onun üzerine bal kaymak oldu. 🙂

Bir defa da sele çok yüksek değilken aeorobar gibi bir pozisyona geçmiștim, bisiklet o kadar rahat hareket ediyordu ki yokuș yukarı çok șașırmıștım.

Bu konu hakkında pek bir tecrübem yok, sizce bunların yani bahsettiğim șeylerin fiziksel bir doğruluk payı var mı yoksa bisiklete alıștıktan sonra olușan bir his değișiminden mi ibaret?

Ama ayakta sürme konusunda kesinlikle kendimden çok eminim. 🙃
 
@Heicks seleyi kaldırmak ağırlık merkezini de kaldırdığı için yokuş yukarı ön tarafa vermeniz gereken ağırlık artıyor. Bir de sele ayarınız selenin inik olduğu pozisyonda ve kalkık olduğu pozisyonda farklı olur. Seleyi kaldırınca orta göbekten uzaklaşıp arkaya doğru kayarsınız. Onun için seleyi bir miktar öne kaydırmak gerekir.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
@Heicks seleyi kaldırmak ağırlık merkezini de kaldırdığı için yokuş yukarı ön tarafa vermeniz gereken ağırlık artıyor. Bir de sele ayarınız selenin inik olduğu pozisyonda ve kalkık olduğu pozisyonda farklı olur. Seleyi kaldırınca orta göbekten uzaklaşıp arkaya doğru kayarsınız. Onun için seleyi bir miktar öne kaydırmak gerekir.
Dün bizzat denedim akșam, ayağa kalkma durumu ciddi farkediyor. 🙃 Selenin rayını öne kaydırdım belirli bir miktar, șaka gibi. Sadece 1-2 santimetrelik küçük bir fark performans ve verimlilik konusunda nasıl bu kadar fark ettirebiliyor inanmakta zorluk çekiyorum.😁
 
Bisiklet milimetrik ayarların farkettiği bir makine. Tabi bu söylediğim biraz üst seviye malzemeler için geçerli. Bir de sürücünün farklı ayarların yarattığı farkı bilmesi ve bu ayarları kurcalayarak elde ettiği değişimleri hissedebilmesi lazım. Yukarıdaki yazımda hissettiğim tüm fark toplamda 1226mm uzunlukta olan bisikletimin arkasını 20mm kısaltmam ile oluştu :)
 
@Mustafa Zeybek eline koluna sağlık bu durumu çok güzel anlatmışssın .

Zincir mesafesini değiştiremeyeceğimden şimdilik şu sele pozisyonunu ortalamaya bakacağım . Öne alacağım yani

Bisan'ın Dede bisikletleri çok ağır ve kaba olmasına rağmen acayip güzel giderdi demekki sebebi buymuş. Oturuş pozisyonu sabit ve ortadasın o kadar ağır bisikleti götürebiliyorsun .

@Mustafa Zeybek sormak istediğim bir nokta var. Aparat nasıl bir şey ?
 
@MAERKEK benim kadromu soruyorsanız 2 tane aynakol vida mekanizmasının daha uzun hali var. Kadro kulağı da bu parça. Başına bir şey gelirse doğrudan bu parça değişiyor. IMG_20210605_001652.jpg
 
Merhabalar,
2015 Fuji Touring (M/L 56 kadro) bisikletim var (Lastikler 700x35C). Boy/Kilo: 180 cm/90 Kg. Kadromun Chainstay uzunluğu 440 mm. Arka lastiği söktüğümde yerine tekrar takmak istediğimde lastik şişirilmiş olmamalı. Eğer lastiklerin şişirmiş iseniz yerine takamıyorsunuz. Neden bu kadar kısa yapılmış Chainstay diye düşünüyordum, yazı faydalı oldu. Paylaşmak istedim, güzel bilgiler içinde teşekkür ederim.

29572336_10156179312913808_153232948941959814_n.jpg
 
Geri