Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Uzun turlarda uyku halinden kurtulmak için ne yapmalıyız?

07yusuf

Daimi Üye
Tepki
550
İsim
Yusuf
Bisiklet
b'Twin
Merhaha... Bildiğiniz üzere sürülen mesafe uzadıkça yorgunluk ve bu yorgunluğun getirdiği mayışma hali oluyor. Bu hal neticesinde yola konsantre olmakta zorluk ve kaza ihtimali artıyor.

Bu sorunu nasıl çözebiliriz? Mesela ben yolumun üzerindeki petrollerden kutu ya da küçük şişe kola alarak bunun önüne geçmeye çalışıyorum. Tabi bazen de uzuuun mesafeler boyunca hiçbir petrole veya büfeye denk gelmeyebilirsiniz.
Amacım kafein alarak biraz ayık kalabilmek. Küçük küçük aldığım zaman pahalıya mal oluyor. Acaba bir litrelik bir şişe alsam ve yolda ara ara onu içsem yine aynı şekilde yararlanmış olur muyum?

Yani gazı kaçsa ve ılısa, şekerli sudan farkı kalmasa da yine içeriğindeki kafeinden faydalanmış olur muyum?
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
Teşekkürler...

Uzun derken 80-90 + mesafelerden bahsediyorum. Yani benim için uzun sayılır.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Scudo
@07yusuf 90km'yi kaç saatte gidiyorsunuz ? Uyku ve mayışma dediğiniz için soruyorum?

@BerkEvren
5-6 saatte
düz yol tabi... ortalamalarım pek iyi sayılmaz :(
üstelik araya bir de mola sıkıştırmak zorunda hissediyorum kendimi.

5 saatlik bir turda uyku hali ve mayışma sorunu yaşıyorsanız (Ki gayet düşük bir tempo olur; 18km ortalama hız yapar) beslenme - uyku düzeniniz gibi konulara bakmak lazım. Ayrıca şeker sorununuz olabilir. Kola içip aniden şeker yüklemesi yapıyorsunuz sadece.
Ben uzun sürüş yapacaksam sadece bir muz ve şekersiz kahve ile yola çıkıp 40-50 km sonrasında bir kahvaltı ediyorum. Beslenme ile ilgili forumda oldukça güzel başlıklar var. Ama dediğim gibi 5 saatte gelen uyku beslenmeden başka bir sorun gibi geldi bana.

@BerkEvren
yani aslında tam uyku değil ama böyle hafiften dikkatinin dağılması ve dikkati toplayamama durumu diyelim.
evet ben de 50 km sonrasında bir yemek yiyorum.

Bu arada; 90 km'lik 18 km/s ortalamalı bir turda 1 litre kola içmek yerine koltuktan kalkmayıp pizza-film keyfi yapmanız aynı derece faydalı olur sağlığınıza.
Yaşınız kaç bu arada? Yani gençlikten - yaşlılıktan ileri gelen bir şey varsa haberimiz olsun yanlış yönlendirmeyelim :)

@BerkEvren
Amaç sadece spor olmayınca haliyle dikkat etmiyorsunuz çok fazla yediğiniz içtiğinize.
Sizden 3 yaş küçüğüm. Kilolu değilim. Zayıf da değilim. :komik:

@07yusuf Cevabı sorunuzda yazmışsınız zaten. Şeker kesinlikle almayın. Cola falan sizi uyutur. Ben normal hayatımda uyumaya daha meyilli oluyorum. Uzun seyahatlerde ne kadar geç yatarsam yatayım güneş doğdu mu uyanıyorum ve kendimi zinde hissediyorum.

• Beğen
Tepkiler: 07yusuf
@can onur
Ben de içeriğindeki kafein sayesinde biraz gözlerimi açar diye düşünmüştüm. İçindeki şeker, kafeinin uyarıcı etkisini ortadan kaldırıyor mu yani?

@07yusuf
Hocam gözlerinizi açacak bir formül değil, 5-6 saatlik sürüşte kapanmamasını sağlayacak formüle odaklanın. (İlla kafein istiyorsanız güzel bir çekirdek kahve için. Hatta termoslu bir matara ile yanınıza bile alabilirsiniz.)

@07yusuf Uyku halini kafeinle değil de fiziksel aktiviteyle, doğru beslenmeyle ve düzenli uykuyla yenmeye çalışın bence. Protein ağırlıklı beslenmenizi öneririm. Bir de kan testi yaptırın. Belki şekerle ilgili yüksek olan bir değeriniz vardır. Doktora danışın; çözüm önerecektir.

Yusuf bey kola veya kafeyin sadece anlık güç veri ama sonra verdiği gibide alır o gücü.siz sadece kola türü şeyleri daha az için bir iki gün sonra değişimi görürsünüz bide geç yatıyorsanız erken yatmayı deneyin

• Beğen
Uyku ve mayışma sebebi genelde ter den olur. Gün içersinde yapacağınız turlarda 500 ml suya 1 nohut tanesinden az olacak şekilde kaya tuzu ve 1 kaç dilim limon kesip, güzelce çalkaladıktan sonra eve dönesiye kadar su içermiş gibi değilde ara sıra yudum yudum içmeniz size sıvı kaybı yaşatmayıp, terlemenize de engel olacaktır.( ter ile kaybettiğiniz mineralleri de böylece geri kazanmış olacaksınız. ) Sadece uzun mesafeli turlar da kullanınız.

• Beğen
Çekirdek kahve önerisine katılıyorum, ya da genellikle benzin istasyonlarında bu tarz yüksek kafeinli içecekler, enerji içecekleri vs. olur. İçtikten yarım saat sonra etkisini gösterir. Kafein, geçici olarak uyku getiren bir kimyasalın vücutta oluşmasını engelliyor.

Ayrıca 'power nap' denilen kısa süreli kestirme taktiği var, ona kendinizi alıştırıp yarım saat kestirirseniz, dinç bir şekilde devam edersiniz yola.

Kendi önerimi de sunayım. Shell Select'lerde Kahve Dünyası'nın çekirdek kahve makineleri var, fiyatı da uygun. Bir bardak kahve alın, kenarda da yarım saat kestirin. Uyandığınızda kafein etkisini göstermeye başlayacaktır, ayılmanıza da yardım eder.

• Beğen
Tepkiler: kapluj ve 07yusuf
Ben uzun turlarda içecek olarak suluklarımdan birisine üzüm suyu+doğal kaynak suyu+kaya tuzu karışımı hazırlıyorum, belirlediğim zaman aralıklarında birer yudum içiyorum bu hem kaybettiğim mineralleri yerine koyma açısından etkili oluyor hem de üzüm suyundaki şeker enerji takviyesi sağlıyor. Bunun yanında yine uzun bir turda beslenme açısından yanımda mutlaka fındık, ceviz vb bulundururum. Bu tarz yiyecekleri tüketmek sürüş esnasında enerji seviyenizi korumanıza yardımcı olurken şişkinliğe de sebep olmadan rahat bir sürüş sağlar.

• Beğen
Tepkiler: İhsanaltay
mayışma halinden kurtulmak için elma olmazsa olmazdır. tabi yeterince dinlenemedikten sonra istediğin kadar kahve,kola iç yine fayda etmez. gerçi ben çayın, kahvenin uykuyu açtığını düşünmüyorum bende etki etmiyor çünkü

Arabada uzun yol yapanlar bir adet gripinin tozu ve maden suyu içiyor. Sonra alabildiğine gece araba sürüyorlar. Ama bisiklette uykunuz geliyorsa aşırı yoruluyorsunuz demektir. Vücutta glikoz azaldıkça beyin fonksiyonlarıda yavaşlamaya başlıyor. Buda size uyku olarak yansıyor. Yani genel bir mayışma hali yorgunluk hali diyebiliriz. Sabah yola çıkmadan önce bol karbonhidratlı bir kahvaltı edin. Bol bol sıvı tüketin. Birde vücudunuzda yağ varsa sabahları düzenli olarak 1 saatlik aç sürüşler yaparak vücudunuzun yağ depolarını kullanmaya alışmasını sağlayabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: İhsanaltay
Bu konuda açılmış onlarca başlık var keşke bir baksaydınız..

Uzun yolda araba kullanırken iyi dinlenemediyseniz yanlış besinler alıp yola çıktıysanız uykunuz gelir, kaza yapma riskiniz artar.

Bisikletle uzun yola çıktığınız zamansa öyle arabada olduğu gibi uykunuz gelipte dikkatim dağıldı eyvah gözüm kapanıyor olmaz, bunu yaşasa yaşasa mola sırasında yaşar bisiklete binince tekrar atarsın..

Arkadaşların dediği gibi bol bol karbonhidrat alma, gazlı içecek içme, enerji içeceklerinden kesinlikle uzak dur ve en önemlisi diğer konulara bir göz at.

Tecrübeyle sabit yeterli bilgileri bulacağın gibi konu hakkında profesyonel sporcu olan, beslenme konusunda meslek sahibi olan ve hatta doktor olan arkadaşların ansiklopedi tadında yazmış olduğu bilgiler var

Bu gün bu sorun yüzünden nerdeyse hastanelik oluyordum bu sabah normal antrenmana saat 5 gibi çıktım yaklaşık bi 25 kilometre gittikten sonra dar 2 şeritli bir köy yoluna girdim yol düz ve uzundu neyse ardından baya bir uykum geldi ve ellerimi gidonun üstüne koydum o şekilde biraz gittikten sonra iyice uykum geldi ve tamda ellerimi normal sürüş pozisyonuna getirirken karşımdan bir araba geliyordu korna çalmasa ben anca çarptıktan sonra uyanırım neyse son anda gidonu çevirdim ve yolun dışına çıktım ve düştüm ama sadece dizimde biraz sıyrık vardı o an adam korna çalmasa ben şimdi hastanedeyim Bu sorun yola çıkınca çok tehlikeli hale geliyor benim şansım vardı ama başka sefer böyle kurtulamam kesinlikle uykulu halde bisiklet kullanmayın bir hata canınıza mal olur

Geri