Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Veledrom-Pist Bisikletçiliği

Konya'da milli takım kampında iken, öğleden sonra antrenmanında konya pistine gideyim diye çıkmıştım, gittim, girdim piste, yol bisikletimle 1 tur attım tüm bisiklet şevkim kaçmıştı, sanki mıcır asfalt dökmüşler :D hemen çıktım,

Ama bir yarışta da, Romanya turundaydı sanırım, etabın biri veledromda bitti, 1 tur da veledromda attık, veledroma girdiğimizi yarış bittikten sonra farkına vardım,
-noluyo lan dedim kendi kendime, yol niye yamuk falan diye düşündüm, meğersem veledrommuş, hiç uyaran olmamıştı vesselam güzel günlerdi.. ama romanyada ki veledrom halka açık bir parkta idi, çocuklar dağ bisikletileri ile turluyorlardı sürekli ,
 
Scudo
Arkadaşlar hatırlatmak isterim forumdan tandığınız PROCYCLİST, YANİ Ali Ataş arkadaşımız uzun yıllar profesyonel yol bisikletçiliği yapmış, Kocaeli Brisaspor adına yarış koşmuştur.Benim bildiğim birçok kez milli takım kamplarına kalmış, ulusal mayoyla yurtdışında yarışlar koşmuştur.Profesyonel sporculuktaki yaşanan sıkıntılar herkes gibi onu da etlikemiş ve sporculuk hayatını hem öğrencilik hem de sporculukla birleştirip yeni bir başlangıç yapmıştır.Başarılar Ali.

http://img68.imageshack.us/img68/1659/imag0096ml2.jpg
(Beyaz formalı sporcu(Berat ALPHAN)ın hemen solundaki Ali AKTAŞ)

http://img399.imageshack.us/img399/3333/imag0017lm6.jpg
(2005 Şubat Alanyadan Antalya istikametine 110 km büyükler yarışından yağmurlu bir gün)

http://img399.imageshack.us/img399/2860/imag0009gl8.jpg
 
ultraex kardeşim elindeki şu güzleim foto albümünü bir başlık açıpda yayınlasan bizlerde baksak diğer arkdaşalrda baksa mesela slayt bir video çekimi yapsan hafifi bir müzük eşlğinde çok ama çok süper olur inan
 
nihayet merakimi giderebilecegim bir yer. lütfen beni aydinlatin. veledromdaki kurallar nedir ? 2 yariscidan birisi nedne önde gider? neden durma noktasina gelir? digeri onu neden gecmez / gecemez? ne zaman gecmesi gerekir? zil ne zaman ve neden calar? kim neden nasil ne amacla sprinte gecer? lütfen yardim, bu sorulara cevap bulamadim...

veledromcu yok sanirim memlekette (altyapi olmadigi icin) bu nedenle de sorularima cevap alamiycam korkarim....:(
 
Aşağıdaki wiki linkinde "Race formats" başlığı altında yarış türleri ayrı ayrı açıklanmış.

(link)
 
@gokdaltercumeYanlıs hatılamıyosam ıkılı sprınt olarak gecen vede tamamıyle taktıksel olarak yapılan bır yarıs turudur.Toplam ıkı tur atılıp 1.turun sonunda yanı sontura gırıldıgını belırtmek ıcın zıl calınır.Bılıyosunkı onde gıden bu sporda dezavantajlıdır hernekadar veledrom ruzgarsız olsada ıcerıdekı mevcut dıngın hava sporcular ıcın yıne bır dırenc gostermektedır ve fınısh cızgısıne yaklasırken onde gıden sporcuyu kontrol etme deryerını kullanma <%30 ,40daha az enerjı harcayarak aynı hızda gıtme>daha rahattır.Tabı zıl calana kadar yapılan taktıksel oyunlar da buısı dahada zevklı kılmaktadır.<Tamamıyla akıl guc ve dogru zamanlama olmalıdır>
 
@gokdaltercume

Pist yarışları okadar çeşitliki ve bir okadarda kuralları farklı ve detaylı.

Sanırım bahsettiğin yarış Sprint, diğer adıyla 1000 metre sprint.
Burada iki yarışçı var ve sanıyorum kura çekilerek kimin önde duracağı yani lead out rider olacağına karar veriliyor.

Burada başlangıç çizgisi yok, yani yarışçılar yan-yana durarak 1000 metre için sprint' e kalkmıyorlar. Yarışın sadece son 200 metresi ( finiş çizgisinden) sayılıyor, yani iki yarışçıdan öndeki (lead out rider) arkadaki yarışçıyı son 200 metreye kadar gerek durarak ( track stand) gerekse yavaş sürerek tutabilir, son 200 metreden önce yarışçılar sprint' e kalkmak zorundadırlar, yoksa yarış diskalifiye olur.

Arkada başlayanın avantajı ise aerodinamidir, yani öndekinin deryarına yatarki buna pist yarışında slipstream denir, bu arkadaki yarışçıya son metrelere kadar bacak gücünü muhafaza etmesini sağlar ve sprintte patlamasını sağlar. Arkadaki yarışçının bir diğer avantajı ise öndeki yarışçının kör noktasına saklanıp aniden atak yapmasıdır.

Öndeki yarışçının avantajı ise arkasındakinin yolunu kapatmakdır, öndeki yarışçı pistin iç kısmında yer alan çizginin içinde gider ve arkasındakinin kendini geçmesi sadece sağ tarafından izin verir, öndeki yarışçı yol keserken ani makas atamaz veya arkasındakini pist duvarına sıkıştıramaz ama bunun faul olduğuna ancak pist hakemleri karar verir, dolayısıyla yarışçılar her tip kıstırma, kesme, makaslama taktiğini kullanırlar ve bu yüzden pist yarışları muazzam teknik gerektirir.

Bir diğer konuda arkada yatan yarışçı eğer ön tekerini takıp düşerse bu onun diskalifiye olması anlamına gelir, yani yarışın her saniyesinde 1-2 santime varan yakın takip çok iyi bir teknik ister, zaten kazaların bir çoğu bu ani çıkışlardaki dokunmalarda veya kaymalarda oluşur çünkü pist bisikletinde en ufak bir ani kadans inişi fren etkisi yapar ve uçarsınız.:D

Gerçi 1000metre sprint yarışlarında pek kullanılmaz ama bir diğer teknikde yarışçının sağ koldan pistin eğimli üst duvarına çıkması ve ani dalış yapmasıdır, buna slingshot yani sapanlama veya dalma denir.
 
Izlerken zevk alıncak vede teknıgın bu kadar guzel ızlenebılecegı bır yarıs seklıde zamana karsı takım takıptır.<ozellıkle erkeklerınkı bayan arkadaslar alınmasın cunku hızlar baya yukarda oldugu ıcın gercı bayanlarda pek yabana atılır gıbı degıldır>Dort kısı baslar ılk 2 turun ardından her turda bırkısı ayrılır enson sprınte kalkanın yaptıgı derece takıma yansır.Ama burada encok hosuma gıden ılk baslayan fedaılerın gucu ve dgısımdekı o ınce ayarlardır.Oylekı 70km hızla gıderken kafadan ayrılıp grubun en arkasındakının arka lastıgıne 5cm gıbı cok yakın mesafede tekrar deryerıne gırmesı benım evde kahve tuketımımı ıkı katına cıkarıyor:D
 
2007 Martta yapılan yol bisikleti takım kampını eski Alman Psit bisikleti şampiyonu ve birkaç arkadaşı ziyaret etmişti,Emin Müftüoğlu da oradaydı, 12 arkadaş Almanlar ve başkan ile gurupça bir yarım saat kadar oturduk konuştuk.Konuşmanın sonunda, eski Alman sporcu, federasyon başkanına dönüp isterlerse 1 sporcuyu alıp Almanyaya götürüp yetiştirebileceklerini söylediler.Tamamen pist konusunda deneyim kazanacaktı yani o sporcu Almanyada; telefonlar alındı, tamam dendi ama sonra da bir daha ses çıkmadı.
 
@ultegraxOda guzel:D

Aklıma takıldı veledrom yarıslarından bır tanesı vardıkı benım yuh be kardesım bu nasıl bır denge dedıgım:D <ısmını 2 saattır dusunuyorum hatılayamadım:D >
1 takım 2 kısı kosuyor bırı en ıyı turunu atıp kendını bıtırmeye yakın dıger takım arkadasını elınden tutup sprınt ıcın ılerı fırlatıyor ısmını hatırlayn varmı?:D
 
  • Beğen
Tepkiler: Raven_35
Iste acı gercekler ılerı gıdecegımıze gerıye gıdıyoruz.Malesef:(


Osmanlılar donemındekı ılk bısıklet yarısları selanıkte yapıldı.Buyarıslardan ıyı gelır saglandıgını goren ozel gırısımcıler ıle bısıklet ıthalatcılıyla ılgılenen leon efendı ve ortagı papazyan,1910-1912 yıllarında ılk bısıklet yarıslarını duzenledıler.

Daha sonra yasaklanan bu yarıslar,2.mesrutıyetın ılanından sonra tekrar canlandı.

Ilk yol yarısları Fenerbahce,Maslak ve Bakırkoyde ,pıst yarısları ıse eskı Fenerbahce stadında yapıldı.Fuat Husnu Kayacan,Naılı Seden,Hamıt Zekı,Alı ve Muvaffak Beylerde bu ılk yarısların yıldızları oldular.

1923 de Idman Cemıyetlerı Ittıfakı nın kurulmasından sonra olusturulan ve aynı yıl FIAC uyelıgıne kabul edılen Bısıklet Federasyonu ,bısıklet sporunun tum ulkede gelısmesınde onemlı rol oynadı.Ilk federasyon baskanı Muvaffak Beydır.

Bısıklettekı ılk mıllı karsılasma,1927 de Taksım stadı pıstınde Bulgarıstan ıle yapıldı.Daha sonra mıllı takımımız 1928 Amsterdam Olımpıyatlarına katıldı.1928 Olımpıyatları sonrası Ege turu adıyla duzenlenen tur,turkıyenın ılk uzun etaplı turudur.1963 Yılında etaplar halınde duzenlenen Marmara bısıklet turu,daha sonra uluslar arası nıtelık kazanarak,CUMHURBASKANLIGI TURKIYE BISIKLET TURU adını aldı.

Turkıye dekı ılk bısıklet klubu 1968 yılında kurulan Istanbul Bısıklet Ihtısas Klubudur.1995 yılında federasyonun ısmı bısıklet ve trıatlon federasyonu olarak degıstırıldı.


Uzun lafın kısası o zamankı ımkan olanak malı durumlar goz onunde bulundurdugumuzda aklımızdakı sorular tek noktada bırlesıyor.Ama anlamak ısteyen yok.

Gurur duyuyorum bu sporu yapmakla

Selamlar
 
@STORMER


Galiba söylediğin yarışın adı Madison. Bahsettiğin elden tutup çekmenin adı handsling olarak geçiyor. Bu teknik değişimde kullanılıyor, bir yarışçı ( aynı takımdan) piste girerken diğeriyle değişiyor (exchange).

Pist yarışları ve sipesifik kuralları ile ilgili ingilizce döküman aşağıda, kolay gelsin diyorum, sadece 140 sayfa.:D
(link)

Bu iş öyle kuru kuruya anlatılmaz, alın size foto.

http://img401.imageshack.us/img401/9103/madison01mx4.jpg
 
Madison en zor dallardan birisi. New York'daki Madison Square Garden'da yapılmaya başlandığından bu isimi almış. Bu sene İtalya ve Fransa turunda kendini sprintlerde gösteren Cavendish 2 kez Madison Dünya Şampiyonu. Ayrıca CSC'nin -artık yaşlanmış- önemli biiskletçisi Stuart OGrady de Madison'da 2004 olimpiyat şampiyonu.
 
  • Beğen
Tepkiler: Raven_35
Oh bee abıyaaaa rahatladım sımdı ıkı gundur kafayı yıyodum:D Pekı sımdıde ortalıgı karıstırıyım keyrın, puan vede screch yarıslarına ne demelı?
 
  • Beğen
Tepkiler: Raven_35
Arkadaslar
Ben bu veledrom yarislarini Dortmund'da seyretmistim " 6 gun yarislari" adi altinda yapiliyor. Yil boyunca cesitli sehirlerde yapiliyor ve lig usulu her seferde alinan puanlar toplanip yil sonu birincisi seciliyor.
Geceleri yapilan bu turlari oyle eglenceli hale getirmislerki salonun ici ve yan salonlari cesitli gosterilere sahne oluyor ve son model bisikletler sergileniyor, formalar satiliyor. Veledromun tam ortasinda bir orkestra var ve de buyuk bir birahane. Tum gece 4-5 saat suruyor.
Ben bu Madison serisini veledromun ortasindan bisikletcilere o kadar yakin seyretmistim ki akillara durgunluk veren bir olay. Nasil adamlar carpismadan birbirlerinin arasindan suzuluyorlar anlatmak imkansiz.

Selamlar.
www.mumju.com
 
selam
dinamo burda
şehir içinde pist bisikleti sürenlere hayranım ben hamburgda gördüm elemanda fren yok vites yok
arka tekerde filibire çakma korkusuzca hareket ediyor ama görüntü o arabalara çarpmamak için değilde arabalar ona çarpmamak için dikkat ediyolardı.hayran kaldım
 
Geri