Scudo Sports

Virüse rağmen bisiklete binmeye devam edenler

Bisiklet Sürerken Maske Takıyor Musunuz? Takmıyorsanız bu herhangi bir yasal sıkıntı çıkardı mı?

• Toplam katılım
    584
@z_g_h Birinin yanınızda hapşurması gerekmiyor, hasta biri sizin geçtiğiniz yolda hapşırmışsa veya öksürmüşse havanın durumuna göre orada belli bir zaman asılı kalabiliyormuş. Bunun süresini net bir şekilde vermediler, bu birazda sizin şansınıza kalıyor. O yüzden maske takın diyorlar. Maske, hastanın hastalığı yaymasını önlüyor. Ortamda hastalık havada var ise sizin onu almanızı engellemiyor. Niye takıyoruz o zaman, hasta olan taksın dersek genel bir alışkanlık olmadığı sürece veya genel bir zorlanma olmadığı sürece hafif geçiren veya daha ilk evrelerini yaşayan kişilerin çoğu takmaz. İşi baştan sağlama almak için genel bir kural haline getirildi. Çünkü misal sen hastalığı hafif geçiyor, fark etmemiş olabilirsin. Lakin senden kapan başkası daha ağırda geçirebilir hatta ölebilirde. Dolaylı yoldan adam cana kasıt oluyor işte.

Scudo
Maskeyle çıkarken bile yanimda yedek maske oluyor. Bisiklete binerken ise maske çoğunlukla takılı ama duruma göre tam kapalı , sadece burun açık yada çene altı şeklinde oluyor. Kalabalıkta daima kapalı olsa da berberde yada cafede iken mecbur açıyorum. Belki de en riskli yerler buraları .

Ben yanımda 2 adet bulunduruyorum. Markete / benzinlikteki yerlere girerken lazım oluyor. Sürerken takmak sizin sağlığınıza zararlı. Mümkün mertebe rotanınzı az insan taraflarından seçin.

Dün face de bisiklet süren iki arkadaşa maskesiz diye ceza yazmışlar.. Demek ki yazılabilir. Ben şehir içinde bisiklet kullanırken hep maske takıyorum .ayrıca ne şeytanı gör ne de salavat getir...

Lisans çıkartın kimse yazamaz.
Bu bilginin dayanağı nedir acaba ?
Bu konuda son cimer başvurusunda bisikletliler derneğine gelen cevap bisiklet sürerken de takılması gerektiği yönündeydi mesela. Şu an şehirlerde yayaların bile maske takmadığı, takanların çoğunun sigara içmek için maskeyi çeneye indirdiği bir ortamda bisikletlere sıra gelmiyor gibi geliyor bana. Zaten pek kontrol eden, denetleyen de yok. Kalabalık içinde takmakta fayda var. Sempton göstermeyip hastalık yayıyor olabilirsiniz neticede.

EfJ8f_MWsAIvK-I.jpg

• Beğen
Tepkiler: necmeddin ve MakRo
Ekran görüntüleri_20200907-135843.png

1-10 arası 3 puan almış bir durumdayız.Açık havada hızla yol alırken kendimiz ve başkaları için risk oluşturduğumuzu düşünmüyorum. Eğer bize ceza yazılıyorsa ayarsız/işgüzar bir memurun tasarrufudur...
Ancak insanların olduğu ve kapalı mekanlarda herkes gibi biz de maske kullanmalıyız...

Eğer bisiklet ile şehir merkezinde işim varsa zaten düşük tempoda sürüş yapıyor oluyor ve en azından burnumdan hava alacak şekilde takıyorum. Diğer türlü çevre yolları, köy yolları gibi yerlerde takmıyorum, ama her zaman yanımda yedekli şekilde bulunuyor. Diğer türlü tek başına sizden başka kimsenin olmadığı yerde maskesiz dolaşıyorsunuz diye kimse bir şey demez zaten. Önemli olan bir veya daha fazla insanla aynı ortamdaysanız maske kullanmanız gerekiyor.
239872 dosyayı görüntüle

1-10 arası 3 puan almış bir durumdayız.Açık havada hızla yol alırken kendimiz ve başkaları için risk oluşturduğumuzu düşünmüyorum. Eğer bize ceza yazılıyorsa ayarsız/işgüzar bir memurun tasarrufudur...
Ancak insanların olduğu ve kapalı mekanlarda herkes gibi biz de maske kullanmalıyız...
Bu listeden bisiklet sürmek ve posta alıp göndermek var. Posta işlerim de bitti. Evden işe, işten eve.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin ve cazci
Bisiklette maske takmıyorum. Hatta bunla ilgili uyaran bir polis memuru ile kısa bir sohbetimiz oldu. Bisikleti spor için yapıyoruz, ne zaman süperligde futbolcular sahada maske takar o zaman ben de takarım. Ceza yazmak isteyene de cevabım bu olur.

Burada maske takmak zorunlu değil ancak Ali Expressden sipariş ettiğim Rockbross ventilli maske baya başarılı Esenler Otogarı tuvaletinde bile Covid19 kapmadım. Gezerken zorlamıyor da.
(link)

Bir diğer alternatif de boyunluğu azıcık yukarı çekmek o zaman maske gibi ağzı burnu örtüyor. Koruma sağlamaz ama en azından ceza yemezsiniz.
Zaten maskenin de amacı kendinizi korumak değil başkalarını sizin ağzınızdan çıkacak damlacıklardan korumak.

Bisiklet kullanırken maskeyi genel olarak çene kısmında kullanıyorum. İnsan kalabalığının fazla olduğu alanlarda, yada polis çevirmesinin olduğu zamanlarda takıyorum. Spor branşlarının yapılırken maske kullanılmasını ben doğru bulmuyorum. Oksijen alımımızı fazlasıyla kısıtlıyor. Bir çok arkadaş da benim gibi aynı düşüncededir diye umut ediyorum.

Geçen pazar gününe kadar takmıyordum. Karşıdan gelen polis aracı pedalcı maske kolunda ne iş yapıyor dediği andan beri çene altımdan indirmez oldum.

Ben sürekli takıyorum. Sadece yokuş çıkarken çok yorulduysam ve etrafta yaya yoksa çok kısa süreli nefesimi toparlamak için açıp geri takıyorum. Araçlarda insanlar genelde takmıyorlar. Camlar açık, nefeslerini dışarı veriyorlar. Yürüme hızından daha hızlı gittiğimiz için o kişinin nefesinin suratımıza yapışma ihtimali normalden daha fazla.

Kuraldır, yasaktır ya da değildir umurumda değil. Başta kendi sağlığımı, sonra da çevremdekilerin sağlığı için hiç çıkarmıyorum neredeyse.

Ayrıca bisiklet çantasında da yedek 3-4 maske sürekli bulunduruyorum. Bir keresinde maskem kopmuştu maskesiz kalmıştım.

Bu konu daha önce forumda çok gündeme gelmişti. Virüse rağmen sürenler başlığında çok defa yazmıştık. Genel itibari ile maske takılması denetimini yapan kolluk güçleri bisikletçileri nadir ikaz ediyorlar. Genellikle görmezden geliyorlar.

İkaz ettikleri zaman tamam deyip ,cebimizden çıkaracağımız bir maskeyi takmak bu kadar yük olmasa gerek. Ceza uygulayacağı zaman bisiklet sürerken nefes olayına dikkat çekip kibar bir şekilde zıtlaşmadan yol almaya bakmak yapılabilir.

Kolluk güçleriyle zıtlaşmaya başladıktan sonra bırakın maskeyi birçok durumdan ceza uygulamaları olabilir.
Arkadaşlar çoğunluğumuz maskesiz sürüyoruz ve idare ediliyoruz. İkaz edildiğimiz zaman bir jentilmen gibi görevini yapmaya çalışan arkadaşların sabrını sınamayalım. Kolluk güçlerimizin çoğunluğu sağlık çalışanlarımız gibi günde en az 8 saat maske takıyor. İş güzar kafasına göre uygulama yapmaya çalışanlarda denk gelebilir. Biz yanımızda her daim yedek maskeler bulunduralım.

Bazen aklıma geliyor. Bisiklet camiasının hepsine maske muafiyeti çıksa diye. Maskeye uyuz olduğu için çok bisiklet sürecek insan tanıyorum. :)

İster yaya isterse bisikletle olayım, dışarıdaysam maske takarım ve asla indirmem, zira virüsün hava akımıyla (özellikle de araçların hareket etmesiyle oluşanlarla) taşınma riski var. Türkiye'deki tüm şehirlerde hasta yoğunluğu zirveye çıkmış durumdayken en ufak bir riski göze almam. Ayrıca, virüsün yayılmasını önleyen maskenin bulaşmayı önlemediği iddiası çok kez dile getirildi ama mantığını henüz açıklayan olmadı ve bence oldukça hatalı bir önerme, zira virüslü nemli havayı dışarı çıkarmayıp üzerinde tutan maske dokusu aynı işlevi tersten, yani dışarıdan gelen havada da yerine getiriyor.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: MakRo ve makaram
Dün face de bisiklet süren iki arkadaşa maskesiz diye ceza yazmışlar.. Demek ki yazılabilir. Ben şehir içinde bisiklet kullanırken hep maske takıyorum .ayrıca ne şeytanı gör ne de salavat getir...
Uludağ da jandarma durdu. Çıkarttım lisansı sporcuyum dedim. Hemen devam dediler. Bilim kurulundanda açıklama gelmişti.180 nabızla maske mi takılır. Bisikletle insan içine girip takılırsan ceza yazıyorlar. Ben nisandan bu yana 5000 km yol yaptım. Hiç sıkıntı yaşamadım.

Elbette takıyorum. Böyle bir dönemde maskesiz dolaşmanın şımarıklık olduğunu düşünüyorum. Maske taktığı zaman sağlığına zarar verdiğini düşünen arkadaşlar için de aşağıdaki linki bırakıyorum. İngiliz doktor suratında maskeyle 22 mil (35 km) koşuyor. Kanındaki oksijen seviyesini sürekli ölçüyor fakat asla bir düşüş gözlemlemiyor.
(link)

Şımarıklık demiştim, artırıyorum. Sokakta maske takmadan dolaşan (sürüş yapıyor olması ya da bankta tek başına oturuyor olmasından bağımsız) herkese tepki gösteriyorum. Belki de onlar yüzünden açık havada bisiklet sürme özgürlüğümüzü yeniden kaybedeceğiz, eğitime vesaire verdikleri zarar da cabası.

Çenemin altında devamlı bulundurup insanların arasına, sıkışık trafiğe vs. girdiğimde hemence takıyorum. Maske olmadığı zamanlarda elinizi yüzünüze götürmemeye dikkat edin ama, boş yolda sürüyorsanız bile dokunduğunuz bir yüzey kontamine olmuşsa virüs kapabilirsiniz. Bir de ufak bir şişede dezenfektan taşımakta fayda var bir şeyler yemeden önce ve maskeye dokunduktan sonra elleri temizlemek için.

Ben her gün işe gidip geliyorum. Maskemi de takıyorum. Bence takılması gerek. Kimse başına gelmeden ciddiye almıyor. İnşallah yaşamazsınız; ama bir yakınınıza sizin yüzünüzden bulaştığını düşünün bence.

Geri