Scudo Sports

Virüse rağmen bisiklete binmeye devam edenler

Bisiklet Sürerken Maske Takıyor Musunuz? Takmıyorsanız bu herhangi bir yasal sıkıntı çıkardı mı?

• Toplam katılım
    584
Şehir içinde sürüyor iken takıyorum.ama genelde İnsanların olmadığı yerlerde sürdüğüm için maske takmıyorum,markete girerken veya köy kahvesinde mola vermek için maskemi yanımda taşıyorum,bugüne kadar çok kereler polis ve jandarmayla karşı karşıya geldim herhangi bir uyarıya maruz kalmadım,onlarda farkındaki adam zaten soluk soluğa spor yapıyor,şimdi ne saçma olur maske sormam diyerekten sormadılar.Nabız 150yi geçmiş ne yapalım k...mızdanmı soluyalım:kötü:

Scudo
Ben takıyorum ama çenemde duruyor :)
Açık havada o şekilde kullanıyorum bir yere alış-veriş e gireceğim zaman yukarı kaldırıyorum:harika:

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Bisikleti akşam 22:00'da kullanmaya başlıyorum. Bulunduğum şehirde merkeze biraz mesafeli, sadece sitelerin bulunduğu alanlar gibi sakin yerlerde kullanıyorum. Yanımda bulunduruyorum; ancak bu sebeple maske takmıyorum. Hızlı nefes alış verişlerde pek sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.
Gündüz ise durum farklı. Çalışırken ve çarşıdayken muhakkak maskem yüzümde oluyor.

• Beğen
Sabahları Sarıyer sahilde bisikletçileri geçtim, yürüyüş/koşu yapanlar dahi takmıyor. Ben de koşarken yoldan, yalnız bir şekilde koştuğum için, takmıyorum. Bugüne kadar yanımdan 10'larca ekip otosu geçti, biri yavaşlamadı bile. Zaten bana bir şey demesi demek sahildeki tüm balıkçılara ve spor yapanlara ceza kesmek zorunda kalması demek. Uğraşmak istemiyorlar muhtemelen.

Şu havada asılı kalma konusunda da şunu söylemek isterim; hareket ederken etrafınızda çok az da olsa bir basınç yaratırsınız, bu da hareket halindeyken havadaki asılı partiküllerin size temas edememesi demek. Etse bile sizi hasta edemeyecek kadar bir miktar temas edebilir (açık hava için). Şöyle düşünülebilir, yolda arabayla giderken bir poşet üzerinize doğru uçuyorsa camınıza yapışma ihtimali çok düşüktür. Etrafınızdan uçup gider. Aynı durum.

Elbette takıyorum. Böyle bir dönemde maskesiz dolaşmanın şımarıklık olduğunu düşünüyorum. Maske taktığı zaman sağlığına zarar verdiğini düşünen arkadaşlar için de aşağıdaki linki bırakıyorum. İngiliz doktor suratında maskeyle 22 mil (35 km) koşuyor. Kanındaki oksijen seviyesini sürekli ölçüyor fakat asla bir düşüş gözlemlemiyor.
(link)

Şımarıklık demiştim, artırıyorum. Sokakta maske takmadan dolaşan (sürüş yapıyor olması ya da bankta tek başına oturuyor olmasından bağımsız) herkese tepki gösteriyorum. Belki de onlar yüzünden açık havada bisiklet sürme özgürlüğümüzü yeniden kaybedeceğiz, eğitime vesaire verdikleri zarar da cabası.

Ben bırakın bisiklet sürmeyi, sıcak ve nemli İstanbul havasında hızlı yürürken bile maske takacak olsam, 200 metre sonra bunalıyorum. Bir gün epey inatlaştım. Hani biraz kurallara uymaya çabalayan biraz idealist biriyim. Tamam kurallara uyacağım diye de abartmıyorum. Ama bir ay kadar önce gerçekten inat ettiğim bir haftasonu neredeyse bayılacak gibi oldmuştum. Su alıp, sakin ve gölge bir yere geçtim. maskemi çıkarıp yüzüme su serptim ve biraz su içtim. Çenem, boğazım, yüzüm, nasıl ter içinde kalmışım anlatamam. Nefes darlığı çeken biri değilimdir. Eminim tansiyonum bile oynamıştır. O gün den beridir maske konusunda kasmıyorum. Buna rağmen, kalabalık yerlerde sürmüyorum. Girmek zorunda kalırsam maskemi çıkarıp takıyorum. Ya bisikletten iniyorum ya da çok sakin sürüyorum. O kalabalıktan kurtulur kurtulmaz çıkarıyorum.
Hangi bilim insanı, hangi doktor ne türden açıklama yaparsa yapsın, ben sıcakta bırakın spor yapmayı, az hızlı ve hararetli yürüyorsam bile maskemi burnumun altına indirmek zorundayım. Durduk yere bayılmayı istemiyorum.
O İngiliz doktor da sadece kendi bünyesine göre genelleme yapıp karar veremez. Her yaştan ve her şarttan yaklaşık 1000 kişi üzerinde deneyler yapsın, ondan sonra sonuçlarını görelim...

Kısaca şöyle diyebilir miyiz, bisiklette de olsa maske takma zorunlu. Takmayana gerekli para cezası var. Ama kolluk kuvvetleri genelde "müsamaha" gösteriyorlar. Ama ters birine veya kuralcı birine denk gelirsek ceza kaçınılmaz?
Yasal olarak bir savunmamız yok sanırım, maske yüzde sürekli durmalı. Sadece burun açıkta kalmalı. Oda, azda olsa bir insan kalabalığına yaklaşırken kapatılmalı. Gerek ceza olsun, gerek kendimizi korumak olsun gerekse belki taşıyıcıysak çevreye virüsü dağıtmamak adına en azından bu kadarını yapmak lazım.

necmeddin
Ankete yönelik konu açtıydım hocam, sayısalcı birisiyim. İstatistikler, kitaplar kadar konuşmadan daha etkilidir. İlgili konuda konuşulmuş ama genel itibariyle amacı dışına çok çıktığı için dikkat çekeyim dedim yoksa harici konun bir anlamı yok.
Edit:Konu birleştirilmiş,. :) En azından anket duruyor o yeter. :D Ankete göre daha ceza yiyen çıkmadı, sanırım ceza yeme olasılığımız baya düşük ama çölde kutup ayısına toslamakta var o ayrı. :D

MASKESİZ BİSİKLETLİLERE CEZA KESİLECEK Mİ?

Hıfzıssıhha Meclisi'nden gelen cevapta alınan kararın yayalar için geçerli olduğu belirtilerek, sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek maskesiz bisiklete binen vatandaşlara ceza kesilmeyeceği ifade edildi.

Arkadaşlar bir gazetenin makalesinden alıyorum ve bunun ne kadar mantıklı, yerinde bir karar olduğunu siz de düşünebilirsiniz. Yani yolda açıkta giderken maske takmanıza bence gerek yok. Fakat kaldırımda ve insanların yanınızda geçerken takmanızda fayda var. Düz yolda giderken durdurulup ceza kesilceğine ben ihtimal vermiyorum.

@Dongtaes
Bir videoda kesiliyordu hocam, hatta ben paylaşmıştım. Eleman şehir içinde maskesiz bisikletle giderken polis ekipleri tarafından çevrildi, hakkında işlem yapılıyordu. Ülkemizde, parasızlıktan 200-250tl bisikletle işe gidip gelen dayıya sırf kaldırımı kullanıyor diye 300-400tl ceza kesilmişti.Adam bisikleti alsanız daha karlıyım diyordu. Ne olur nolmaz, belli olmaz bu işler.

@Dongtaes
Bir videoda kesiliyordu hocam, hatta ben paylaşmıştım. Eleman şehir içinde maskesiz bisikletle giderken polis ekipleri tarafından çevrildi, hakkında işlem yapılıyordu. Ülkemizde, parasızlıktan 200-250tl bisikletle işe gidip gelen dayıya sırf kaldırımı kullanıyor diye 300-400tl ceza kesilmişti.Adam bisikleti alsanız daha karlıyım diyordu. Ne olur nolmaz, belli olmaz bu işler.
Videoyu atabilir misiniz merak ettim. Kaldırımdan gitmediğim için kesilmiyor olabilir ama sırf evime gidiş yolumda genelde 2 jandarma otosu oluyor ve ceza kesilmiyor.

• Beğen
Videoyu atabilir misiniz merak ettim. Kaldırımdan gitmediğim için kesilmiyor olabilir ama sırf evime gidiş yolumda genelde 2 jandarma otosu oluyor ve ceza kesilmiyor.
128.sayfa

Arkadaşlar, biz bisikletlerin duyarlı insanlar olduğuna inanıyorum. Bir de şöyle bakış yapalım. Diyelim ki bizler güvenlik görevlisiyiz. Öyle düşünün. Hani kendinizi güvenlik görevlisi olarak bir dk lığına hayal edin. Ekip arkadaşlarınızla bir mekanda dinleniyorsunuz. Sol tarafınızda yol var ve geniş geniş ve çok sakin. Ama tam sağ tarafınızda yani diğer tarafınızda geniş bir kaldırım ve dükkanlar var. İnsanlar yürüyor. Bir bisikletli görüyorsunuz solunuzdan geniş yoldan geçiyor. Maskesi çenesinde size en yakın mesafesi rahat bir 3 - 4 m var. Önünde arkasında trafik yok, emniyet şeridinde. Ondan 3 dk sonra sağdan, kaldırımdan yani size 1 m mesafeden, insanların içinden bir başka bisikletli geliyor, daha yavaş ama onun da maskesi çenesinde. Bu iki bisikletliye nasıl davranırdınız?

• Beğen
Ben bırakın bisiklet sürmeyi, sıcak ve nemli İstanbul havasında hızlı yürürken bile maske takacak olsam, 200 metre sonra bunalıyorum. Bir gün epey inatlaştım. Hani biraz kurallara uymaya çabalayan biraz idealist biriyim. Tamam kurallara uyacağım diye de abartmıyorum. Ama bir ay kadar önce gerçekten inat ettiğim bir haftasonu neredeyse bayılacak gibi oldmuştum. Su alıp, sakin ve gölge bir yere geçtim. maskemi çıkarıp yüzüme su serptim ve biraz su içtim. Çenem, boğazım, yüzüm, nasıl ter içinde kalmışım anlatamam. Nefes darlığı çeken biri değilimdir. Eminim tansiyonum bile oynamıştır. O gün den beridir maske konusunda kasmıyorum. Buna rağmen, kalabalık yerlerde sürmüyorum. Girmek zorunda kalırsam maskemi çıkarıp takıyorum. Ya bisikletten iniyorum ya da çok sakin sürüyorum. O kalabalıktan kurtulur kurtulmaz çıkarıyorum.
Hangi bilim insanı, hangi doktor ne türden açıklama yaparsa yapsın, ben sıcakta bırakın spor yapmayı, az hızlı ve hararetli yürüyorsam bile maskemi burnumun altına indirmek zorundayım. Durduk yere bayılmayı istemiyorum.
O İngiliz doktor da sadece kendi bünyesine göre genelleme yapıp karar veremez. Her yaştan ve her şarttan yaklaşık 1000 kişi üzerinde deneyler yapsın, ondan sonra sonuçlarını görelim...

Belirti göstermeyen bir taşıyıcı olduğunuzu düşünün. Böyle vakalar çok sayıda var. Kırmızı ışıkta yaya geçidinden geçen onlarca kişiye bulaştırdığınızı düşünün, yanınızda duran moto kuryeye bulaştırıp onlarca aileyi de öyle enfekte ettiğinizi düşünün. Kaç kişiyi entübe edeceksiniz? Kaç kişiyi öldüreceksiniz? Kaç çocuk ağlayacak sizin yüzünüzden? Bu bilinçle düşünmeye davet ediyorum sizi. Bu sizin için bir sorun değilse zaten benim size diyeceğim bir şey yok.
Ben bu dönemde maske kullanamıyorum, o sebeple çıkıyorum şehir dışı bir rotada 100-200 km basıyorum, maske takmama gerek olmuyor diyen herkese amenna. Zaten yapılabilecek en mantıklı hareket bu. Ama ben sporcuyum, ben rahatsız oluyorum, ben takamıyorum diyip trafikte sürenler bence çok büyük bir yanlış yapıyorlar ve hepimizin sağlığı için umarım bu yanlıştan acilen vazgeçerler. Bu durumun kurallarla alakası yok. Yarın maske zorunluluğu kalksa dahi bu meret hayatımızdan çıkmadan ben düşüncelerimi değiştirmeyeceğim.
Ayrıca yürürken bile maske takamayacak durumdaysanız sağlık probleminiz olabilir üstüne düşmenizi tavsiye ederim. Bunun çözümü maske takmamak değildir.
Hala tam gaz etkinlik yapan bisiklet grupları için de bir şeyler yazmıştım fakat sildim.

Elbette yüksek nabızda iken yüzünüzde maske ile nefes alıp verdikçe rahatsız olacak hatta nefes nefese kalacaksınız. Arkamdan manyak gibi korna basıp tabakhaneye yetişen bir sürücü yüzünden nefes nefese kaldığımda bunu deneyimledim, şehir içine girdiğim zaman düşük tempo ile yüzümde maske ile sürüyorum havanın sıcaklığına göre maskeden en azından burundan hava girecek yer açıyorum. Ama sokakta yürürken ve insanlara daimi iletişim halindeyken sıcak basıyor bunalıyorum diyenlere anlam veremiyorum. Acillerde covid tanı merkezlerinde çalışan sağlık personelleri normal maske + n95 maske + tulum + yüz siperliği takıyor. Bir ara üzerinden tulumu çıkaran 112 çalışanı ile konuştum adamın üzerindeki mavi forma terden laciverte dönmüş üzerinde terlemedik nokta yoktu. Bu adam veya kadınlar vardiyada oldukları müddetçe çok nadir yüz siperliğini kaldırabiliyor diğer türlü nükleer santralden sızıntı varmış gibiler. Eğer gece rast gelirsem bir tanesinden rica edip fotoğraf alayım. Tabi birde işin bana bir şey olmaz kesimi var. Sokakta, yolda, aklınıza insanlar ile temas halinde olunan neresi geliyorsa (dağlar, ovalar, otoyollar hariç) serbest şekilde dolaşıyor. Acaba bir yerden sonra para cezası yerine Hindistan'daki gibi sopa ile vursalar mı?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiye kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda İçişleri Bakanlığı 81 İl valiliğine 'Covid 19 Tedbirleri' konulu ek genelge gönderildi.
Genelgeye göre ülke genelinde (meskenler hariç olmak üzere) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlara istisnasız maske takma zorunluluğu getirildi.
Yine aynı genelgeye göre alınan diğer kararlar şu şekilde:
  • Minibüs gibi şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek.
  • Raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler gibi toplu ulaşım araçlarında hangi oranda ve sayıda ayakta yolcu alınabileceği il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından tespit edilecek.
  • Restoran, kafe gibi tüm yeme-içme ya da eğlence yerlerinde saat 24.00'ten sonra müzik yayınına izin verilmeyecek.
  • Vatandaşların toplu olarak bulunduğu/bulunabileceği yerler (pazar yerleri, sahiller vb.) ile kafe, restoran vb. yeme içme ve eğlence mekanlarında denetimler artırılacak.

Belirti göstermeyen bir taşıyıcı olduğunuzu düşünün. Böyle vakalar çok sayıda var. Kırmızı ışıkta yaya geçidinden geçen onlarca kişiye bulaştırdığınızı düşünün, yanınızda duran moto kuryeye bulaştırıp onlarca aileyi de öyle enfekte ettiğinizi düşünün. Kaç kişiyi entübe edeceksiniz? Kaç kişiyi öldüreceksiniz? Kaç çocuk ağlayacak sizin yüzünüzden? Bu bilinçle düşünmeye davet ediyorum sizi. Bu sizin için bir sorun değilse zaten benim size diyeceğim bir şey yok.
Ben bu dönemde maske kullanamıyorum, o sebeple çıkıyorum şehir dışı bir rotada 100-200 km basıyorum, maske takmama gerek olmuyor diyen herkese amenna. Zaten yapılabilecek en mantıklı hareket bu. Ama ben sporcuyum, ben rahatsız oluyorum, ben takamıyorum diyip trafikte sürenler bence çok büyük bir yanlış yapıyorlar ve hepimizin sağlığı için umarım bu yanlıştan acilen vazgeçerler. Bu durumun kurallarla alakası yok. Yarın maske zorunluluğu kalksa dahi bu meret hayatımızdan çıkmadan ben düşüncelerimi değiştirmeyeceğim.
Ayrıca yürürken bile maske takamayacak durumdaysanız sağlık probleminiz olabilir üstüne düşmenizi tavsiye ederim. Bunun çözümü maske takmamak değildir.
Hala tam gaz etkinlik yapan bisiklet grupları için de bir şeyler yazmıştım fakat sildim.
Benden yana sıkıntın olmasın. Üst yazımda da belirttiğim gibi insan içine girmek zorunda kalırsam maskemi takıp ya bisikletten inip yürüyorum, ya da çok ağır sürüyorum. Ortamdan kurtulup sakin bir yere ulaşırsam derhal maskemi indiriyorum. Çünkü bisiklet ile işe gidip geliyorum. İnsanların ve araçların yoğun olmadığı yollardayım. Toplam 8.7 km. Merkezi bir noktadan çok kısa geçiyorum. O da yokuş bitimi. Orada bile sabah insan yok ama zaten bisikletten inip maskeyi takıyorum. 200 - 300 m kadar sonra tekrar boş caddeye giriyorum.
Ama ilk soruda belirtildiği gibi bisikletle efor sarfederken takarsam benim için sorun olabilir. Böyle bir ihtimal çok az bile olsa yapmamam gerekiyor.
Düşüncesi bile korkunç ve belki düşük ihtimal ama onu bile değerlendirecek olsam, hani insan bir anlık göz kararması ile yola doğru düşse, olmaz ya arkadan gelen bir kamyon görüp aniden frenleme ile direksiyon kırsa, onun solundaki minibüse vurup yoldan çıkarıp karşı şeritten gelen başka bir minübüse yöneltse, bu arada arkadan gelen bir araç kamyonun altına girse? Düşüncesi bile korkunç. Kötü senaryoydu boş verin.

• Beğen
Kısaca şöyle diyebilir miyiz, bisiklette de olsa maske takma zorunlu. Takmayana gerekli para cezası var. Ama kolluk kuvvetleri genelde "müsamaha" gösteriyorlar. Ama ters birine veya kuralcı birine denk gelirsek ceza kaçınılmaz?
Yasal olarak bir savunmamız yok sanırım, maske yüzde sürekli durmalı. Sadece burun açıkta kalmalı. Oda, azda olsa bir insan kalabalığına yaklaşırken kapatılmalı. Gerek ceza olsun, gerek kendimizi korumak olsun gerekse belki taşıyıcıysak çevreye virüsü dağıtmamak adına en azından bu kadarını yapmak lazım.

necmeddin
Ankete yönelik konu açtıydım hocam, sayısalcı birisiyim. İstatistikler, kitaplar kadar konuşmadan daha etkilidir. İlgili konuda konuşulmuş ama genel itibariyle amacı dışına çok çıktığı için dikkat çekeyim dedim yoksa harici konun bir anlamı yok.
Edit:Konu birleştirilmiş,. :) En azından anket duruyor o yeter. :D Ankete göre daha ceza yiyen çıkmadı, sanırım ceza yeme olasılığımız baya düşük ama çölde kutup ayısına toslamakta var o ayrı. :D
Bende diyorum bizim kutsal başlıkta 3 sayfa görmemişim ,başlık birleşmiş. @-Skynet- anket birçok şeye cevap verdi aslında. Arkadaşlar maske takıp yığılıp kalmaktan uzak durun. Fakat maskemizde sürekli yanımızda bulunsun. Kolluk güçlerinin o anki insiyatifine kaldık.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiye kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda İçişleri Bakanlığı 81 İl valiliğine 'Covid 19 Tedbirleri' konulu ek genelge gönderildi.
Genelgeye göre ülke genelinde (meskenler hariç olmak üzere) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlara istisnasız maske takma zorunluluğu getirildi.
Yine aynı genelgeye göre alınan diğer kararlar şu şekilde:
  • Minibüs gibi şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek.
  • Raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler gibi toplu ulaşım araçlarında hangi oranda ve sayıda ayakta yolcu alınabileceği il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından tespit edilecek.
  • Restoran, kafe gibi tüm yeme-içme ya da eğlence yerlerinde saat 24.00'ten sonra müzik yayınına izin verilmeyecek.
  • Vatandaşların toplu olarak bulunduğu/bulunabileceği yerler (pazar yerleri, sahiller vb.) ile kafe, restoran vb. yeme içme ve eğlence mekanlarında denetimler artırılacak.

@BerkEvren buna benzer birçok paylaşımda bulundu. Maske takmak her alanda mecburi gibi birşey.Dikkatli olup ne kendimizi nede başkasını zan altında bırakmayalım.

9 eylül İzmir'in kurtuluş günü kutlu olsun.
Screenshot_20200909-115134_Strava.jpg

Birde küçük bir izleti çekmeye çalıştım. Telefonla bu kadar oldu.😅
Harici sesler (tükürme, sümkürme) için kusura bakmayın. Sesi çok acmazsanız sorun olmaz.😁

Evet arkadaşlar @Süper Dede Mümtaz Ağabey dönüş yolunda. Kastamonuya 50 km kala bu fotoğrafı attı.

IMG-20200909-WA0000.jpg

Kastamonuyu geçtikten sonra İneboluya 70 km kala kamp attı. Toplamda 130 km mesafe yol aldı. Yarın hedefinde Sinopa ulaşmak var.
IMG-20200909-WA0001.jpg

Mümtaz Ağabey selam ve saygılarını sunuyor. Keyfin bol sürüşün tatlı olsun ağabey. :harika:

Geri